Dor de Romania....

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

sa revenim cumva la subiect... interesanta calatoria la origini a unui canadian:

http://werbas.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
..referitor la biciclete, uite ca nu rade lumea de nimeni in Romania din cauza bicicletelor.

din contra as zice.. este un curent din ce in ce mai puternic PRO-bicicleta.

daca acu un an si ceva, doi eu nici nu stiam ce sunt barele acelea de pe masini (port-bicicleta), acum le vezi din ce in ce mai des

ca si biciclistii din buricul orasului, multi dintre ei echipati corespunzator
in plus parcurile sunt pline de oameni pe biciclete (puse la dispozitie de primarie sau personale)

ca infrastructura in oras nu este inca pusa la punct, asta e alta discutie
dar cu siguranta, bucurestenii incep sa iubeasca bicicletele, iar mersul cu bicicleta devine cool

ca si picanterie: unul din magazinele specializate in biciclete si accesorii isi facuse deja planul de vanzari pe intreg anul in doar primele luni

Mihaela_s, am trimis pm.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

In Australia tinerii cand termina liceul se muta in share, adica se aduna 3-4 si inchiriaza o locuinta cu 3-4 dormitoare si fiecare are un dormitor. Asa stau si ca studenti si de multe ori si in primii ani de munca. Am la lucru multi doctori tineri care stau in share si poate nu neaparat ca nu isi permit o locuinta singuri dar e mai comod asa, le raman mai multi bani. Brusc cheltuielile devim mult mai mici cand locuiesti asa si poate si tanarul roman si le permite. Dar e un efort pentru ca trebuie sa muncesti pe timpul scolii. Eu imi incurajez copiii sa plece de acasa pentru ca ii vreau independenti.

Cat despre dorul de Romania, mie nu mi-a fost dor niciodata. Am avut mult de suferit din cauza oamenilor de acolo si cand am plecat am urat tara aia. Dupa o vreme m-am calmat, poate acum nu mai urasc dar nici nu simt nimic pozitiv. Tocmai am fost in Romania dupa o absenta de 9 ani, a fost exact asa cum mi-am inchipuit, nu m-am asteptat la mari schimbari si nu am fost dezamagita. Am fost fericita cand s-au terminat cele 5 zile si am sarit intr-un picior spre aeroport. Acum facem turul Europei si trebuie sa spun ca aici am avut multe surprize. Europa m-a surprins cu saracia. In afara de Germania, in rest mi se pare foarte multa saracie. In Italia nu mai spun, aveam planificat sa stam mai mult in Roma, la Venetia, am fugit mancand pamantul de mizeria de acolo. Mai sunt cateva zile si plecam spre casa, ACASA la noi in Australia .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Asta-mi aminteste de Monica Columbeanu care a declarat ca-i prea mica Romania pt ea; ea, cu pedigree-ul ei fabulos...la fel si Mutu, ca si multi altii care cred ca au pierdut ceva pe traseu (poate simtul realitatii, poate modestia, poate altceva...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADRIANKA spune:

Eu inteleg si dorul, dar si nedorul de Romania atunci cand esti intr-un loc pe care il iubesti din prima clipa.

Exemplu personal: Am locuit aproape 4 ani in Italia, in Florenta,de cum am pus piciorul in orasul ala minunat, m-am indragostit, in anii aia i-am descoperit fiecare piatra, fiecare coltisor, il iubesc. Nici nu ma gandeam la Romania, deja imi facusem prieteni acolo, am avut mult si de suferit, dar, culmea, din pricina romanilor. Simteam asa, un fel de dor de Craciun sau Paste sau cand auzeam vreun cantec drag copilariei mele. A trebuit sa plec din Italia din motive care nu au depins in totalitate de mine. Am plecat plangand, si am intrat pe usa din Romania tot plangand. Nu vroiam sa o vad. Nu-mi spunea nimic. Si acum port Florenta in suflet.

Din Romania, am ajuns in Cipru, aici s-a schimbat situatia. Imi e dor. Dor de Romania civilizata de care se vorbea intr-un mesaj. Sunt mandra ca iaca, am inventat stiloul, ca am inventat avionul cu reactie, ca am descoperit injectia cu insulina, ca am fost fondatorii biospeologie si cate si mai cate. Noi, tarisoara aia pierduta in marea de slavi. Si, in acelasi timp urasc ce a facut comunismul din noi. Da, ma gandesc la Romania cu ciuda si dor de ce nu mai e.

Dar ii inteleg si pe cei acre nu mai vor sa auda de ea, pentru ca ei si-au gasit "casa", si-au gasit linistea in alta parte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

Eu chiar nu inteleg cum traiul intr-o tara civilizata, cu oameni relaxati, etc. etc. lasa loc in sufletul unui om la ura, si inca la ura pentru o tara intreaga, pentru tara natala?
Pai traiesti in tara aia civilizata doar ca sa te bucuri de ce iti ofera, dar pe dinauntru esti acelasi frustrat? de ce nu poti privi catre ceilalti cu aceeasi bunavointa pe care o citesti in ochii aproapelui? ti se pare ca meriti mai mult decat monstrii din tara de bastina?
cine n-a suferit in Romania?! multi au dobandit dragostea, bunatatea, toleranta, tocmai prin suferinta!
se plangea cineva ca in romania i s-au pus piedici in calea dezvoltarii spirituale... chiar sunt curioasa cum?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:

In facultate daca inveti bine si ai bursa primesti fantastica suma de 200 de lei (bursa de la medicina, ca vorbim tot de un tanar din domeniu).

In facultate in NA, platesti de te ustura buzunarul asa ca fabuloasa ta bursa e un mare bonus. Si ca vorbim de medicina, banuiesc ca stii "scorurile" ca sa faci medicina pe aici pe cand tu ai facut scoala pe banul contribuabilului roman asa ca nu iti mai plange de mila ca ce bursa mica ai avut sau ce salariu mic ai.

De cand cu criza, sunt foarte multi absolventi de facultati in USA sau Canada care de abia castiga un ban sa manance asa ca nu e o conditie sa fii absolvent ca sa ai si un job decent.

In aceeasi Canada primesti credite peste credite ca sa iti faci facultatea si salarii cu 5 zerorui cand esti medic.
hai te rog sa nu comparam, ca-mi vine sa rad.
Vad ca multi oameni isi merita soarta din tara, ca au politica asta a pelmei lipite de fund: de ce ne plangem ca salariul e de rahat?
ca stiam la ce sa ne asteptam, stiam cum sunt salariile, stiam cum e in Romania, in plus altii platesc in alte tari si sa fim freicite femeile care muncesc in Romania, ca in alte tari sunt sclave.
Asa ca ciocul mic si joc de glezne.

later edit: La UMFT spre exemplu sunt locuri gratuite si locuri cu taxa. daca nu ai luat nota destul de mare poti face facultatea la "cu taxa". De asemenea cei care sunt la "fara taxa" dar au medii mici, intra automat la "cu taxa".
Deci nu e chiar gratuita facultatea.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:

In facultate daca inveti bine si ai bursa primesti fantastica suma de 200 de lei (bursa de la medicina, ca vorbim tot de un tanar din domeniu).

In facultate in NA, platesti de te ustura buzunarul asa ca fabuloasa ta bursa e un mare bonus. Si ca vorbim de medicina, banuiesc ca stii "scorurile" ca sa faci medicina pe aici pe cand tu ai facut scoala pe banul contribuabilului roman asa ca nu iti mai plange de mila ca ce bursa mica ai avut sau ce salariu mic ai.

De cand cu criza, sunt foarte multi absolventi de facultati in USA sau Canada care de abia castiga un ban sa manance asa ca nu e o conditie sa fii absolvent ca sa ai si un job decent.

In aceeasi Canada primesti credite peste credite ca sa iti faci facultatea si salarii cu 5 zerorui cand esti medic.
hai te rog sa nu comparam, ca-mi vine sa rad.
Vad ca multi oameni isi merita soarta din tara, ca au politica asta a pelmei lipite de fund: de ce ne plangem ca salariul e de rahat?
ca stiam la ce sa ne asteptam, stiam cum sunt salariile, stiam cum e in Romania, in plus altii platesc in alte tari si sa fim freicite femeile care muncesc in Romania, ca in alte tari sunt sclave.
Asa ca ciocul mic si joc de glezne.

later edit: La UMFT spre exemplu sunt locuri gratuite si locuri cu taxa. daca nu ai luat nota destul de mare poti face facultatea la "cu taxa". De asemenea cei care sunt la "fara taxa" dar au medii mici, intra automat la "cu taxa".
Deci nu e chiar gratuita facultatea.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Xio, cat imi esti tu mie de draga, trebuie sa te contrazic. Stuiez intens problema cu med school in Canada deoarece baiatul meu cel mare vrea sa faca med school. Ideea e urmatoarea: facultatea nu e gratuita in Canada. Ca sa intri la med school trebuie sa faci un BSc care ia vreo 3 ani si care costa (tuition fees). Dupa care se de MCAT-ul si o gramada de interviuri si pooooaaaate esti admis in med school. Tuition fees la med school m-au lasat cu gura cascata acum vreo luna cand am vazut cat sunt (publicate in Macleans, o revista canadeza respectabila de comentariu politic si social), ex: McMaster in Hamilton, ON, anul 1, aprox. 50,000, UofT, anul 1 approx. 30,000
Da, primesti imprumut de la `stat`, dar trebuie sa-l platesti dupa ce termini scoala... si cand termini scoala cu niste datorii de peste 200,000 si salariul de proaspat absolvent este subtirel.... vai de fundul lor. Se considera (in Canada!) ca scoala de medicina (ca si dreptul, law school) este pentru cei cu bani.
Da, salariul are vreo 5 zerouri in coada, dar nu uita ca vorbesti de salariul brut anual, din care se trag taxe. Un venit brut anual (pe familie) mai mic de 40,000 este considerat la limita subzistentei. Si personal (si mai sunt si altii care considera asta), acest barem ar trebui ridicat. Da, de acord cu tine, situatia pentru un proaspat absolvent de med school este oarecum mai putin gri decat in Ro.... dar nu cu mult.... Si in ceea ce priveste bursele, sistemul din Canada nu se compara cu cel din USA. In Ontario cel putin e subtirel si foarte restrictiv ....Ma apuca groaza cand stiu ce ma asteapta (dpdv financiar) daca fiu-meu este admis in medschool.

edit: law school nu low school... duh!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Fata prietenului meu va nerge la anul la medicina. note bune are. II place dar de unde o sa scoata tac-su 160 000 de dolari pt 4 ani de undegraduate nu stim. Cit despre imprumuturi nu vrea sa o lase pe fata sa plateasca atita banet dupa ce termina si va avea un kktel de salr. Doctorii ins ua intr0adevar cistiga bine dar dupa ce fac rezidentiatul si isi trec toate examenele alea multe si grele. Asa ca subscriu medicina si law school e pt cei cu bani.
Nu compar cu ce e in Ro - e cu totul alta mincare de epste - insa precizez pt cei care cred ca aici curge lapte si miere pt doctori sau cei care vor sa faca medicina.
iar ca sa obtii scolarship pt undergad e f. greu dar nu imposibil. Insa oricum ramine o caruta de bani de platit. Cit o casa. cel putin cit o casa in zona mea si e f. probabil ca fata va plati la imprumuturi vreo 30 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariuta

Eu chiar nu inteleg cum traiul intr-o tara civilizata, cu oameni relaxati, etc. etc. lasa loc in sufletul unui om la ura, si inca la ura pentru o tara intreaga, pentru tara natala?
Pai traiesti in tara aia civilizata doar ca sa te bucuri de ce iti ofera, dar pe dinauntru esti acelasi frustrat? de ce nu poti privi catre ceilalti cu aceeasi bunavointa pe care o citesti in ochii aproapelui? ti se pare ca meriti mai mult decat monstrii din tara de bastina?
cine n-a suferit in Romania?! multi au dobandit dragostea, bunatatea, toleranta, tocmai prin suferinta!
se plangea cineva ca in romania i s-au pus piedici in calea dezvoltarii spirituale... chiar sunt curioasa cum?!

Sa zicem ca te duci la un restaurant intr-o seara cu sotul si copiii. Si pe deasupra faptului ca ai contractat un E-Coli, te trateaza si ospatarii cu dispret, violenta, etc...tu te-ai mai duce? Ai recomanda vecinului de la 3 sa isi duca copiii acolo? Te-a facut mai buna, mai umana, mai toleranta experienta???

Mie nu mi-e dor de Romania. Copiii mei au fost anul acesta pentru 5 saptamini impreuna cu parintii mei. Ei au venit absolut incintati. Au avut o vacanta de vis (este a doua oara cind ei vin in Romania...prima oara a fost acum vreo 10 ani si s-au imbolnavit CRUNT...a fost experienta de cosmar dar ei nu isi mai aduc aminte). S-au plimbat peste tot, au mincat de toate, s-au bucurat de peisaje, muzee, etc. Dar pentru ei ACASA este aici unde stam.

Mi-e dor de copilarie...dar de Romania pe mine nu ma leaga nimic altceva. Asta nu ma face plina de ura si nici nu ma face o persoana frustrata.

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput