Dor de Romania....
Raspunsuri - Pagina 16
portocalia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui olim portocalia, nu sunt de acord cu tine deloc medicii au stiut unde intra inca d ela inceput si pe ce salarii vor lucra.Daca nu ii interesa economic alegeau altceva, sau daca vroiam medicina bine platita o practicau in alta tara.XIO de excand a inceput acum 7 ani faculta stia ce salarii mici au doctorii, si totsui a aceptat sa faca scoala si sa isi ia un rezidentiat , deci inca 6 ani de scoala, pe tu un salar nu mai amre de vreo 400 de euro in Romania.Aredua sanse, ori ramane la 400 de euro in tara , ori pleaca vine in Franta pentru 4000 de euo, e decizia ei.Dar daca sta in Romania mi se pare aberant sa se planga de salar, deoarece stie de acum ce o asteapta! |
pai, dupa logica ta, toti medicii capabili vor pleca din tara. iar cei ce vor ramane, vor fi ori loazele pe care nu-i vrea nimeni pentru ca sunt prea prosti, ori patriotii dedicati, care-s mult prea putini, statistic vorbind. va fi deci un procent de genul un patriot la 100 de loaze (aproximativ), iar in dulcele stil romanesc, loazele il vor manca de viu pe patriotul capabil. deci esti de acord cu mine ca va fi o minune daca vor mai iesi pacienti vii din spitalele romanesti?
portocalia spune:
Si sa nu uitam ca medicii depu un juramant, si acolo nu scrie nicaieri, sau eu una nu am citit ca operez pentru suma de X euro saunu salvez viata unui om decat daca am salar de la stat de Y euro. |
right! si ministrii depun un juramant si ai vazut tu ministru cinstit?
in rest, mi se pare normal ca medicul sa incerce sa castige cat mai mult, in fond a investit juma de viata ca sa poata face ceea ce face. nu cred ca ar face cineva asta, daca perspectiva ar fi sa traiasca din mila altora, pentru ca nu se ajunge din salariu.
XIO spune:
| citat din mesajul lui olim XIO draga, nu le stiu pe toate, dar multumesc oricum pentru incadrare ![]() Uite eu totusi cred ca masina e inutila intr-un oras mare, mai ales daca stai intr-o zona bine comunicata,Eu un cluj cand veneam in tara, preferam sa imi fac abonament la bus, si sa las masina parcata langa bloc.Cheltuiala mai mica plus un gest ecologic! Eu cred ca salarul mediu in Romania nu este de 1000 de lei, poate la stat, desi stiam ca cei cu studii superioare au mai mult, dar nu te contrazic. La particulari vorbim de salarii de peste 1500 , eu asa stiu de la prietenii nostri care lucreaza in tara, cei drept la particulari nu la stat.Daca nu iti convine salarul, ai alternative, asta in cazul in care esti si performant, bineinteles. Intr-adevar nu este normal ca dupa 6 ani de faculta sa ai 1000 de lei salar, dar in aceasi situatie sunt si alte categorii profesionale, nu doar medicii din pacate. Pana la urma e fix problema ta ce faci cu banii si cine te intretine, ar fii multe de spus la acest subiect, dar ma opresc aici,Nu te cunosc prsonal si nu vreau sa crezi ca am ceva cu tine! Cat despre faptul ca americanii iau totul pe card, se vede ce bine o duc acele persoane acum, cand au ramas fara case si fara alternative.Ne intindem cat ne tine plapuma, dar unii traiesc cu banii de maine ziua de azi, ceea ce nu este tocmai sanatos, dovada celebra criza! Mai stiu si prieteni care au mers in vacanta luand credit cu buletinul, si audi Q7, si acum stau in chirie se plimba cu troleu si doardin vina lor.Sa nu mai vorbesc ca in Roamnai aveam niste prieteni care aveau masina de 2 ori mai scumpa decat garsoniera lor, si nu veneau cu noi cu masina ca le era rusine.Noi cu un opel nou de 20.000 de euro si ei cu o vechitura de Audi de 15.000 de euro |
Olim, dupa ce tu m-ai etichetat rapid cu telefonul, masina si altele, scuze ca mi-am permis sa fac putin misto . Trebuia sa imi cer scuze ca nu ai avut dreptate :)))))))
Salariul mediu este in jur de 850 de lei.
Studii superioare au si medicii :)))))))
ca sa intelegi, eu nu ma refer aici strict la mine. Am dat un eemplu, dupa care am si specificat in mesaj ca din fericire eu nu am probleme cu banii.
Deci este un simplu exemplu pt. a dovedi ca aia care aleg sa ramana in casa parinteasca nu sunt dependenti psihic de parinti, sunt din pacate dependenti finanaciar.
Desigur as putea sa-mi vand masina, sa nu iau abonament la transportul in comun, ca doar pot merge si pe jos, sa renunt la abonamentul TV si la telefonul fix, sa cumpar un abonament la telefon cu 10 minute in retea, dar noi vorbim aici despre cum poti trai, nu cum poti supravietui si cum sa te chinui.
Orice om are nevoie de putin confort pt. a fi fericit, din moment ce muncesti ca boul si totusi nu te poti intretine singur, cred ca alegerea normala este sa stai unde ti-e mai bine.
Si repet, nu discutam despre situatia mea reala, este un exemplu facut deoarece stiu cheltuielile si cam cat se plateste pe chirie.
Nu discutam despre medici, e doar un exemplu, ca stiu de ce chletuieli ai nevoie in domeniu.
Spre exemplu am colegi care nu pot merge la congrese pt. ca nu au bani. Colegi care munceau in paralel ca vanzatori noaptea, secretare, reparau computere etc.
Despre studenti ce sa spun?
Colegii care stateau in chirie aveau bani de la parinti, ca daca aveau norocul sa fi bursieri, din cei 200 de lei pe luna nu puteau sa traiasca, iar la noi imprumuturi sau nu primesti deloc, sau e total dezavantajoasa propunerea.
Acestea fiind spuse, cred ca ar trebui sa nu ne mai pripim sa ii comparam pe ratattii de romani care pleaca de la parinti la 30 de ani, cu altii care au salarii de 5-10 oi mai mari, credituri oferite din toate partile si cu totul alte posibilitati.
Olim, permite-mi sa ma iau putin de logica ta si a presedintelui tarii, basescu.
Lui Popescu ii place medicina. Are inclinatie, o face din pasiune, nu din constrangere. Asta vrea sa fie el, medic.
Popescu termina facultatea de medicina cu elan de tanar medic. da un examen fara de care nu poate profesa. Se angajeaza la spitalul Umbreluta si lucreaza in domeniul visat de el.
Dar nu are bani destui pt. ca salariul lui este mai mic decat al femeii de serviciu, al vanzatoarei samd.
Popescu se plange ca nu este normal ca el ca medic sa aiba asemenea salariu.
Ei, si ce daca? popescu este in Romania, stia care sunt salariile, e vina lui ca si-a ales meseria asta.
Trebuia sa lase pasiunea lui si sa se faca functionar la banca, ca acolo castiga dublu.
Pe logica asta nu se mai face nimeni medic si pleaca toti medicii.
Problema nu este ca boul si naivul de Popescu s-a facut medic, problema este ca medicul are salariul mic.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
ioana spune:
Un articol interesant despre diaspora a aparut ieri in Ziarul de Iasi. Autorul este profesor universitar, Faculatatea de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".
http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/diaspora-boiernasilor~ni7nb1
ruxandra_sb spune:
.. mi se pare ingrozitor de trist.. chiar si numai sa afirmi.. ca iti urasti tara.
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)
mihaela_s spune:
| citat din mesajul lui ruxandra_sb .. mi se pare ingrozitor de trist.. chiar si numai sa afirmi.. ca iti urasti tara. Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch) |
Scuze de off topic, dar poti te rog sa traduci ultima fraza din postul tau, cea de la semnatura? Nu de alta, dar suntem pe un topic cu si despre romani si eu de ex. nu cunosc o boaba germana...
Lali spune:
Eu nu inteleg un lucru: de ce cineva independent si pe picioarele lui e afectat de faptul ca altcineva, necunoscut locuieste la 20 de ani, sa spunem, cu parintii ?
Este limpede ca, din cauza societatii in care ne-am nascut si am trait avem niste particularitati ca indivizi.
Pentru ca sa ne amintim ca in Romania in zeci de ani de comunism apartamentele se primeau in chirie (absolut nesemnificativa ca valoare) de la serviciu, prin repartitie. Acest sistem a fost daramat in '89, apoi aproape 15 ani pretul locuintelor a fost extrem de departe de veniturile unei tinere familii. Iar apartamente de inchiriat nu prea erau pentru ca, nu-i asa, toti devenisera proprietarii apartamentelor in care locuiau. Apoi au inceput sa apara pe piata timid creditele ipotecare si astfel o parte a tinerilor si-au luat locuinta. Au "cazut" si acestea dar exista acum apartamente de inchiriat. De doar cativa ani. Iar daca un tanar medic sau profesor nu-si poate permite o chirie (cel putin in Bucuresti), hai sa vorbim de un tanar muncitor, vanzator etc.
Ceea ce vreau sa spun este ca voi comparati un sistem romanesc trecut prin niste faze particulare si ciudate in istoria foarte recenta cu sisteme care functioneaza pe aceleasi reguli de zeci de ani. Si niste indivizi obligati sa se adapteze si sa-si traiasca viata din mers cu altii pentru care cararile sunt mult mai batute.
Asa ca dependenta mai mare (locativa mai ales) a tinerilor romani de parinti are in multe cazuri o justificare.
Pe de alta parte in privinta pensionarilor din nou exista un decalaj enorm fata de asistenta sociala din orice tara de unde scrieti voi (Germania, Anglie, canada, etc) si bataia de joc din Romania. O persoana de 70 de ani sa spunem, cu o pensie medie trebuie ajutata sa supravietuiasca de catre propria familie(si ma refer mai ales la serviciile medicale si la medicamente si la "descurcatul" prin sistem).
Dependenta asta a tinerilor de parinti si a varstnicilor de copii din Romania nu este doar o problema de dependenta psihica cum se sugera mai sus..... din pacate.
Exista insa si cazuri fericite de oameni pe picioarele lor foarte devreme si de batrani care au o situatie buna. La fel cum exista si cazuri in care poate indolenta si lenea isi spun cuvantul. Dar sunt extreme si nu media, cel putin aici unde traiesc eu.
mihaela_s spune:
| citat din mesajul lui ioana Un articol interesant despre diaspora a aparut ieri in Ziarul de Iasi. Autorul este profesor universitar, Faculatatea de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/diaspora-boiernasilor~ni7nb1 |
Mi-a placut articolul.

mihaela_s spune:
Mi-a placut si articolul asta:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/acasa
Letitia1 spune:
Nu numai in Romania copiii stau pina la 30 de ani si mai bine cu parintii. Si in Uk e problema asta:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4075536.stm
E pur si simplu dependenta materiala, ce sa faci daca n-ai bani sa platesti depozit pentru casa su bani de chirie? Nu vad nimic rusinos in asta cita vreme "copilul" de 30 de ani are un servici si se poarta respectos fata de parinti (nu face bairame dupa bairame, nu fumeaza si bea cu prietenii pina la ore tirzii etc). Daca se inteleg si se respecta reciproc, care e problema? Doar n-am sa-mi dau copilul afara numai ca e major, cind stiu ce mari sin chiriile, iar sa-si cumpere casa nici pomeneala, cu preturile care sint si cu salarul de junior pe care o sa-l aiba.