Mi-a lovit fetita cu masina.....:(

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui diana_jors
Legat de "culpa" - eu stiu ca inseamna practic "fara intentie"; deci tocmai, ca e vorba EXACT de culpa, si nu de intentie

Diana de Alex (23 aprilie 2007)
Alerg 42 pentru o sansa
"When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley)

CÚLPA, culpe, s.f. (Jur.) Greseala; care consta; în îndeplinirea neconforma; a unei obligatii sau în neîndeplinirea ei; greseala; care consta; în savârsirea unui fapt pagubitor sau pedepsit de lege.
Culpa este sinonim cu vina, deci o fapta facuta "din culpa" cuiva inseamna ca respectivul poarta vina, este responsabil pentru intamplarea respectiva.
In cazul de fata termenul culpa nu poate fi asociat in nici un fel soferitei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

desiree am un baietel de 3 ani si jumatate, care la fel se comporta ca al tau copil, ma tine de haine, carucior sau cemai este.
Dar sa lasi copilul sa iasa singur dintr-un local, sa treaca printr=o parcare, si tu sa stai linistit la masa sa iti mamanci prajituraAsta e mama responsabila dupa parerea ta, atunci bleah pentru gandirea ta!Uite aici ce spune mama singurica Cateva momente mai tarziu am auzit o frana,copiii agitati ..."a lovit-o"....Am iesit intr-un suflet,era fetita meaDeci in momentele acealea nu si-a dat seama ca fetita nu mai este in local cu ea?Si se mai intreaba tot ea apoi!Acum stau si ma gandesc...oare am procedat binedar nu se intraba daca a facut bine ca a stat linisttia, ci ca sa scoatmerg sa fac un certificat medico-legal.Cred ca nu esti sofer si atunci te inteleg perfect desiree!
si al meu in parcare la magazine e mai agitat, dar nu il lasam de mana orice ar fii! am vazut in parcarea la ikea un domn ce dadea cu spatele si a lovit un copil de vreo 3 ani, nu avea cum sa il vada, ma=sa era cu masina parcata langa el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Ba da, daca e vinovata, e doar din culpa, ca nu a fost cu intentie Uf, ce incerc sa spun e ca asta stabileste justitia, nu noi pe un forum. Noi eventual ne dam cu parerea ce ni se pare noua corect/moral, in functie de ce intelegem fiecare din mesajele autoarei...Claucia, cred ca nu vedem padurea de copaci: tu te referi la vinovatie, eu m-am referit la "culpa" si doar atat . Repet: nu stabilim noi aici vinovatia, daca e soferita vinovata sau nu. E treaba altora, care au toate datele la indemana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claucia spune:

Citat:

Si sa mai dau un exemplu in care (dupa parerea mea) viata bate filmul: un tanar ia "la ocazie" o batranica, cu gandul ca ii face un bine ca o duce unde are nevoie. Pe niste serpentine i se rupe ceva la masina, ii zboara o roata, masina se rostogoleste etc. Cand se opreste - baiatul ok, batranica pare ok fizic dar e foarte speriata. Dupa ce apar ambulanta, politie etc, batranica face infarct (probabil din cauza socului). Acum, moral, baiatul are vreo vina? Legal - e de ceva vreme (ani) in proces cu rudele doamnei, care ii cer despagubiri, in baza faptului ca poate doamna ar fi trait daca nu s-ar fi intamplat toate astea...

Alerg 42 pentru o sansa
"When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley)

Aici imi dau cu parerea:

Baiatul este vinovat, in masura in care este vinovat pentru producerea accidentului. Daca din vina lui (inclusiv culpa) s-a produs accidentul, atunci ar fi vinovat intr-o masura. Daca batranica nu era cu el in masina ci intr-o masina pe care o lovea il in aceleasi conditii, ar fi raspuns pentru batranica in masura in care este vinovat in orice fel de accident.
Daca vina accidentului o poarta masina, service-ul care nu a strans bine suruburile (intr-un caz ipotetic doar pentru exemplificare) sau revizia tehnica precar efectuata atunci nu mai este vinovat, ci este si el o victima (din fericire doar cu masina facuta praf) a culpei altcuiva.

Sa-ti dau un exemplu de culpa care se poate aplica si aici, in cazul baiatului cu batranica.
Este noapte, ploua, si baiatul merge cu viteza (chiar legala, dar nu redusa) pentru ca se grabeste. Face accident. Aici este vinovat baiatul pentru ca desi putea sa prevada rezultatul actiunii sale nu l-a prevazut (desi nu il urmareste ca in intentie) dar accepta producerea lui sau spera in mod eronat ca nu se va produce.

Mergi la inceput

in Romania de obicei soferul este vinovat pentru aceste tipuri de accidente, aici pe langa faptul ca ramai fara copii, mai primesti si un dosar penal pentru neglijenta, rau tratament minorului si altele.
Vezi doar cazul cand o mama a dat doar mancare vegetariana copilului si acesta a decedat la varstade un an..Si amandoi parintii fac inchisoare!
Avem copii sa ii ingrijim si sa ii protejam, dar uneori cred ca pe acesti copii trebuie sa ii protejeze cineva chiar de proprii parinti.
Nu sunt o mama perfecta, dar invat din greselile mele si ale altora.Dar de aici si pana la a face rau unei persoane nevinovate, in acest caz un dosar de urmariere penala aceastei fete de doar 22 de ani, care NU ARE NICI O VINA, mi se pare aberant!Si ce daca este incepatoare, toati am fost incepatori, si am avut rateurile noastre ca soferi.Bravo ei ca nu s=a pierdut cu fierea si nu a calcat acceleratia in loc de frana!
Si sa faca certificat medico legal pentru ce?Jenant cum se pune problema in acest caz.

Sanatate fetitei si cred ca o o buna lectie pentru mamica si pentru toate mamicile de pe forum.

COPII AU DREPTUL LA PROTECTIE!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui olim
dar nu il lasam de mana orice ar fii!

Din pacate, cand e sa fie "ceasul rau", se intampla si daca il tii de mana Da, trebuie sa fii cat mai precaut, dar experienta imi spune ca asta nu e o garantie...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui olim
Si sa faca certificat medico legal pentru ce?Jenant cum se pune problema in acest caz.

Daca ti se da trimitere, esti OBLIGAT sa il faci. In mod normal, daca ai o rana provocata de altcineva, se face acel certificat. Vina se stabileste muuult mai tarziu.

Si repet - exista consecinte ale accidentelor care devin "vizibile" la ceva vreme dupa accident. La ultimul meu accident, in ziua accidentului am fost ok, dar a doua zi nu m-am putut ridica din pat, si vreme de vreo 2 saptamani, pe langa dureri, nu mai reuseam sa ma concentrez mai mult de 15-20 minute. Ai putea spune ca soferita in cazul meu tocmai plecase de la semafor si avea "viteza mica". Suficient de mica incat sa stau 2 luni in RMN-uri si fizio/kineto-terapii... da, viteza era legala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claucia spune:

Citat:
citat din mesajul lui diana_jors

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Ba da, daca e vinovata, e doar din culpa, ca nu a fost cu intentie Uf, ce incerc sa spun e ca asta stabileste justitia, nu noi pe un forum. Noi eventual ne dam cu parerea ce ni se pare noua corect/moral, in functie de ce intelegem fiecare din mesajele autoarei...Claucia, cred ca nu vedem padurea de copaci: tu te referi la vinovatie, eu m-am referit la "culpa" si doar atat . Repet: nu stabilim noi aici vinovatia, daca e soferita vinovata sau nu. E treaba altora, care au toate datele la indemana.

Alerg 42 pentru o sansa

Vinovatia le include pe cele doua: intentie si culpa. Tu crezi ca daca este culpa este absolvita de vina, nu este asa! Culpa se pedepseste. In cazul acesta (dupa parerea mea) nu este nici culpa.
Si nici culpa nu este sinonima cu vina, ci este o parte a ei.
Tu crezi ca sunt 2 elemente total opuse: intentia si culpa, nu sunt, ambele sunt forme ale vinovatiei si ambele sunt pedepsibile intr-o masura mai mica sau mai mare. Daca ar fi gasita vinovata, ar plati, indiferent de culpa sau intentie.

De acord cu Olim, copiii trebuie sa iti fie in raza vizuala mai tot timpul, si daca se apropie de o parcare/strada etc sa fii acolo fizic, eventual de mana cu copilul, ca parinte.

Mergi la inceput

Claucia, te inseli foarte mult asupra a ceea ce cred eu si ma indoiesc ca stii asta mai bine decat mine. Deci nu, nu cred ca "culpa" nu se pedepseste. STIU SIGUR ca se pedepseste si tocmai asta sustin si eu, ca vinovatia NU e similara cu culpa. Spunem acelasi lucru

Mergi la inceput

diana, sunt de acord cu tine ca se poate intampla si cand esti cu un copil de mana si nu ai nici o garantie ca oricat esti de atenta nu poate pati nimic.
Dar aici vorbim la acest caz concret, mama sta in cofetarie linistita la o prajitura si copilul provoaca accidentul, nu soferita, care merge in limita legala si prevede impactul punand frana.Normal ca amsina nu se opreste instantaneu.Si aceasi mamica intreaba daca a procedat corect ca nu si-a dus fata la medic pentru obtinerea unui certificat medico legal, su ca trebuia sa o duca la medic pe fetita sa ii confirma alti medici starea copilului.Acest lucru e socant, cel putin pentru mine.
Mama fiind, as fii dus copilul la vreo 3 medici cel putin sa vad parerea fiecaruia, ca poate unul nu vede ce vede celalat, sau copilul in timpul a 3 consulturi prezinta simptome diferite si poate fiecare medic poate da alt diagnostic.
Mirella s-a gandit doar daca nu era bine sa duca fetita la medic pentru obtinerea acelui certificat, si pentru deschidera unui dosar penal la o adica.
Si eu cred ca vina in acest accident este clara, nu stiu exact cum se procedeaza la constatare, dar nu vad de ce sa se deschida un dosar penal cuiva doar pentru ca a fost implicata un accident.Una e cand il produci tu, si alta e cand esti implicata, in acest caz cel care a produs accidentul e copilul, iar responsabilul legal este mama lui.
Eu cred ca cea mai indreptatita in acest caz sa faca plangere este soferita!

Mergi la inceput