E oficial...
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Lady, somajul TREBUIE sa te ajute sa spravietuiesti. |
Sigur ca da. Pe o perioada anume de timp.
Dar nu sa iti asigure un trai fara griji, ca daca nu mai ai griji deloc, nu te mai traga atza la munca.
Si da, escu, vorbesc de somaj in general pentru ca discutia cu XIO e la modul general.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
escu spune:
Daca vorbim la modul general suntem pe langa subiect.
La XIO era vorba de ajutor de somaj care iti acopera un trai fara griji prea mari, in zonele in care locuri de munca nu sunt. In asa fel incat sa nu fi obligat sa te vinzi pe nimic muncind cu ziua.
Nicaieri in lume, in tarile civilizate, taranul nu se duce sa munceasca cu ziua pe sume derizorii, daca este pe ajutor de somaj si mai apoi pe ajutor social.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui escu Daca vorbim la modul general suntem pe langa subiect. La XIO era vorba de ajutor de somaj care iti acopera un trai fara griji prea mari, in zonele in care locuri de munca nu sunt. In asa fel incat sa nu fi obligat sa te vinzi pe nimic muncind cu ziua. Nicaieri in lume, in tarile civilizate, taranul nu se duce sa munceasca cu ziua pe sume derizorii, daca este pe ajutor de somaj si mai apoi pe ajutor social. |
escu, tu crezi ca cei de la tara ar trebui sustinuti social mai cu foc decat cei de la oras, pentru faptul ca ´´soarta e dura cu ei´´- in traducere se gasesc locuri de munca mai greu?
E cam dura asta cu ´´sa te vinzi pe nimic´´. Calculeaza cat primeste pe zi un functionar. Sau un profesor. Apoi mai vedem ce e ´´pe nimic´´ asta.
Ei de ce pot munci? pentru ca nu le place sa leneveasca pe banii statului, de aia.
aschiutza spune:
citat din mesajul lui escu Nicaieri in lume, in tarile civilizate, taranul nu se duce sa munceasca cu ziua pe sume derizorii, daca este pe ajutor de somaj si mai apoi pe ajutor social. |
Cam pripita afirmatia asta. Eu zic sa cauti "ein euro job" pe google, sa vezi cam cum accepta multi in Germania sa lucreze pe mai nimic.
escu spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui aschiutza
Cam pripita afirmatia asta. Eu zic sa cauti "ein euro job" pe google, sa vezi cam cum accepta multi in Germania sa lucreze pe mai nimic. ------------------ Still looking for pieces of heaven... |
Aici, in canada, daca esti pe ajutor de somaj si accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, cu alea ramai, ca in momentul doi ti se taie ajutorul de somaj. Daca nu accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, ai acces la cursuri si recalificari pe banii guvernului si ai in felul asta o sansa in plus.
Cat mai ai.... ca, cel putin in domeniul meu, toate joburile pleaca usor dar sigur in India.
Cei de la tara sunt sustinuti mai bine si mai mult, pentru ca in zona lor, somajul fiind mare, guvernul nu le poate oferi nici un job, asa ca trebuie sa le ofere ajutor social, nu-i pot lasa de izbeliste ca atunci devin o sursa de insecuritate sociala.
![](images/user_man.png)
Edip spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui escu
Aici, in canada, daca esti pe ajutor de somaj si accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, cu alea ramai, ca in momentul doi ti se taie ajutorul de somaj. Daca nu accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, ai acces la cursuri si recalificari pe banii guvernului si ai in felul asta o sansa in plus. Cat mai ai.... ca, cel putin in domeniul meu, toate joburile pleaca usor dar sigur in India. Cei de la tara sunt sustinuti mai bine si mai mult, pentru ca in zona lor, somajul fiind mare, guvernul nu le poate oferi nici un job, asa ca trebuie sa le ofere ajutor social, nu-i pot lasa de izbeliste ca atunci devin o sursa de insecuritate sociala. |
escu. la tine acolo in Quebec ai vrut sa zici,nu? Canada e mare....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui escu Aici, in canada, daca esti pe ajutor de somaj si accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, cu alea ramai, ca in momentul doi ti se taie ajutorul de somaj. Daca nu accepti sa lucrezi pe joburi de 2 lei, ai acces la cursuri si recalificari pe banii guvernului si ai in felul asta o sansa in plus. |
Aici e Romania. O tara care nu se compara cu Canada sau cu alte tari amintite pe aici. Nu ca n-ar putea sau nu merita, ci nu se compara.
Aici ajutoarele sunt mici si prost gestionate. Oamenii se bucura cand aud pe inca cineva care reuseste sa fenteze statul si sa incaseze bani fara merit, fara sa realizezeze ca se faulteaza singuri. "Dati cate putin, sa ajunga la toti" este un slogan pe care nu vrem sa-l uitam si pe care il aplicam in toate domeniile. Doar sa primim cate ceva.
Nu sunt de acord sa stam acasa pentru ca suntem prost platiti. Pana isi dau angajatorii seama ce pierd, dand faliment ca nimeni nu le lucreaza, fetele mele (si copii altora, sunt convins) trec de la gradinita la scoala, de la scoala la liceu, iar eu fac nopti albe ca ba incepe scoala si am nevoie de bani, ba vine iarna si am nevoie de bani, ba vin vacantele, ba e gol frigiderul. Viata nu-i o greva continua. Anii trec si ma pomenesc ca nu mai am ce face pentru familia mea.
Da, legile pietei libere aseaza costul muncii. Dar, in Romania de azi, asta este costul muncii. Nu stiu de unde vorbiti de sumele alea mici, chiar legal e mai mult. Dar la tara nu se accepta nici 50-60 lei/zi, plus 3 mese, bautura si tigari. Nu gasesti oameni. Mai acu' cativa ani mai munceau tiganii...acum au plecat si aia.
E de munca. In agricultura, inainte de iarna, se pot face bani. Mai putini ca in Canada, dar poti face o suma cu care sa-ti iei lemne sau porumb sau sa-ti repari acoperisul sau altceva din casa.
Uite, pana acum nu m-am gandit ca de aia nu muncesc oamenii la tara: ca sa-l invete pe angajator cat valoreaza munca lor.
In veci nu vor primi mai mult. Anii viitor cei ce fac afaceri in agricultura vor cultiva altceva, si asa rapita e la moda, acolo nu-i nevoie de oameni, o combina cu un om face toata munca. Iar oamenii vor astepta, cuminti, sa le creasca pretul muncii.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
E o tendinta cresterea pretentiilor financiare la forta de munca necalificata. Exemplu concret din primavara, am avut un nene la tuns pomii, ni i-a facut, a luat cam 70 de ron pentru doua dupa-amieze in we, ca omul are si servici, l-am cinstit si c-o tuica si noi am fost multumiti. Dar, l-a chemat si vecina, care avea mai multi pomi, necuratati de mult timp. A studiat problema si i-a cerut 200 ron pe treaba ce-o avea de facut la ea. Femeia a fost de acord, au stabilit ziua si... omul nu s-a mai aratat. Deduc ca ori n-avea nevoie de bani, ori a gasit altceva mai bine platit pentru dupa servici. N-as zice ca oamenii aia care refuza joburile stau automat, poate chiar e cerere mai mare si gasesc altceva.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/eumada/eumada.jpg)
eumada spune:
Ca sa munceasca pamantul mamei mele,respectiv prasit, cules, toate procedurile alea...au acceptat pana la urma dar cu 70 ron ziua,trei mese,si nu paine goala..fripturi u piure de cartofi si salata de "rosii de alea mari doamna ,de care ai matale ca-s bune tare,'vin si tigari .Si credeti-ma pe cuvant patru oameni au mancat cat mancam noi intr-o saptamana....nu glumesc..si munca e grea recunosc.noi ne-am dus sa scoatem putin copilul la aer si eu,viteaza lu` papuc am zis"ce mare branza sa culegi niste popusoi?(porumb).Ei dupa ce am incercat vreo doi.am taiat-o cu manichiura fledurita.......dar daca investesti iese banul.Doua facultati si multe altele le-am facut cu banii din agricultura.Insa investitiile sunt mari si e o loterie exista riscul sa bagi banii si sa nu iasa nimic.
Si vila si-au facut-o ai mei tot cu agricultura...dar la patru mama lasa tocurile si taiorul si poseta de piele,se urca in masina si ori merge la plivit straturi,ori ii ingrijeste animalele,ori munceste cot la cot cu muncitorii....seara ajunge franta,face dus isi faceunghiile si a doua zi de la capat.Asta e...dar avem de toate si pot sa spun ca Eva nu vrea nici sa guste carnea de pui din comert sau legumele din kaufland...pur si simplu refuza...
Deci se poate,daca exista vointa.
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui ladyJ ... escu, tu crezi ca cei de la tara ar trebui sustinuti social mai cu foc decat cei de la oras, pentru faptul ca ´´soarta e dura cu ei´´- in traducere se gasesc locuri de munca mai greu? E cam dura asta cu ´´sa te vinzi pe nimic´´. Calculeaza cat primeste pe zi un functionar. Sau un profesor. Apoi mai vedem ce e ´´pe nimic´´ asta. Ei de ce pot munci? pentru ca nu le place sa leneveasca pe banii statului, de aia. |
dar de ce sa nu fie sustinuti nici macar cat aia de la oras? asta e intrebarea corecta...
apoi se tot aduci n vorba functionarii si profesorii, dar la oras sunt muncitori necalificati, de ce muncitorul necalificat de la tara sa nu fie egal nici macar nu unu necalificat de la oras?
de ce daca avem o lege care stabileste venitul minim garantat mai era nevoie de o lege care sa faca diferenta discriminatorie intre taran si orasan? taranul nu tot cetateanul acestei tari? presedintile ales nu s-a declarat presidintili tuturor romanilor?
de ce munca necalificata de la tara pentru 10-12ore pe zi trebuie musai platita mai prost platita decat munca necalificata de la oras de 8 ore/zi?
daca taranul va munci zi lumina toata perioada de lucrari agricole, ca din venitul obtinut sa se poata intretina pe el si familia si sa mai si economiseasca bani de lemne, bocanci, rechizite etc. de ce sa nu i se recunoasca aceasta munca ca VECHIME IN MUNCA? uzura taranului lucrator de pamant nu exista? poate ar trebui sa-i punem sa plateasca pentru onoarea de a muncii in natura...
etc. alte intrebari pe marginea minunatei legi adusei in discutie la inceputul subiectului..
ps. nu stiu unde si cine a oferit 70lei/zi de munca, la bunica la tara (30km distanta de bucuresti) acum 2-3 ani se platea 10lei/zi plus mult laudata masa si nelipsita tuica de care fac romanii atata caz, desi nu toti sunt amatori de tuica si poate nu ar trebui sa li se indese pe gat tuica asta ca metoda de plata, nu puteau oferi mai mult nici cei care aveau nevoie de mana de lucru, pentru ca aveau maxim 5000mp la camp nu erau latifundieri si nici macar fermieri, rezultatul oamenii dispusi la munca cu ziua s-au reorientat care constructii la agricultura au ramas copii si batranii...au inceput sa lucreze in "parte", adica vi la mine vin la tine...nici asta nu a mers mult...de ce? pentru au aparut discutii...la mine ai mancat ciorba de gaina de curte, tu mi-ai dat pui de gostat, la mine ai avut tuica de prima mana, tu ai pus pe masa cola si apa minerala... eu am venit la munca ta cu 4 adulti din care un barbat cat, muntele, tu ai adus o batrana, o femeie in putere si doi adolescenti intre 15 -18 ani...rezulta noi am pus la bataie forta de munca mai mare decat voi..asa ca nu se merita...si unii si altii au vandut pamanturile si au pastrat ce aveau in gradina, o muncesc singuri, nu vand nimic la piata si nu platesc nici o mana de lucru...
Nina,
![](smiley_pregnant.gif)
![](fetita.gif)