E oficial...
Raspunsuri - Pagina 5
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Valurile ´´capsunarilor´´ au fost acum mai multi ani de zile, atunci cand cu 2000 de euro iti renovai intreaga casa de la tara si-ti mai ramanea si de cotetze.
Mergeau oamenii si munceau cate 6 luni, un an,doi, trei, strangeau tot ce se putea strange si investeau in tara. Da, asa au reusit sa-si contruiasca case( in ani de zile si cu ajutorul prietenilor din constructii)
Suna bine, nu-i asa, sa spunem ca (;) capsunarul castiga 1000 de euro pe luna, in mana. Poate castiga, desi ma indoiesc amarnic. Nu stiu care-s salariile in agricultura in spania, poate ne spune cineva.
Din mia aia de euro, capsunarul trebuie sa -si plateasca chiria, mancarea si alte costuri lunare necesare. Cei mai multi care au reusit sa puna un ban deoparte au fost persoane fara famile si fara copii, care locuiau cu alte doua -trei persoane la gramada pentru a economisi costurile lunare. Persoane care si-au refuzat orice placere un an de zile, poate doi, pentru a reusi sa economiseasca si sa-si ridice o casa.
Cam asa arata the big picture, nu cum o zugraviti voi aici. Nici in spania nu curg euro pe tevile de irigatie.
Zilierul este altfel decat capsunarul. Zilierul ramas in Romania are, in cele mai multe cazuri, familie. In plus, nu are dispozitia de a se speti muncind la capsuni, luni de zile. Are o casa unde sa se adaposteasca in caz ca ploua, si n-are planuri de mai bine.
Traieste cum poate si are pretentia sa-i bage statu-n gura mancarea. Statu sau patronu, acest bau bau al societatii nostre.
Zilierul refuza oferta pe care i-o faci, fara insa a o negocia. Se uita la tine, zice ´´pas´´ si-ti intoarce spatele. Ba poate te ia si la misto
Zilierul zice ca-i zilier in munca agricola, dar nu ii place sa stea in soare. Caldurile astea...
Cand totusi gaseste de munca, adica gaseste sa-i si convina, face nazuri cu impozitele, ca de ce sa dea el bani la stat? Complicat cu munca asta, asa bataie de joc, dom´le!
Asa ca mai bine sta in fatza portii si da o carte cu vecinu, evident la umbra nucului.
Un lucru e sigur: cand iti ajunge cutitu la os muncesti hotarat pentru o bucata de paine. Multora inca nu le-a ajuns. Isi lasa copiii fara rechizite sau fara incaltari, dar el nu se duce dom´le pe bani asa putini la munca! Putinul si mult-ul e relativ, conteaza la ce-l raportezi. Ziceti-mi si mie, cand n-ai nici dupa ce bea apa, ce-i mai putin de atat?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
Lady, mai putin de atat este ajutorul social!
Stiu cum e, am avut ani de zile pamanturile puse cu diverse, dar mai ales la porumb este o problema, trebuia sapat de 2 ori primavara si cules toamna!
Anul trecut s-a platit 70 de lei pe zi la sapa+mancare si bautura de 3 ori pe zi.Am cautat de ne-a venit rau oameni, prea putini am gasit!
Anul asta mi s-a pus pata si am zis stop!Am ierbicidat de 2 ori porumbul, l-am prasit, pas sapat!Acum la cules, la fel, inchiriez o masina, mi-l culege, il aduce acasa, dau banu si gata!
Atata timp cat foarte multi primari dau ajutoare sociale tuturor celor fara venituri, pentru care nu sunt obligati sa munceasca, mi se pare normal sa-i doara la bascheti!
Inteleg, dau ajutor social dar munceste frate pentru banii aia,curata santurile, strange hartiile,pet-urile, etc...
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
b.nica spune:
Foarte bune raspunsuri ale lui Lady J si Valentinag!,
.
Mi-as permite si eu sa vin cu o idee:cred ca ar trebui sa se taie Nodul Gordian,sa se impiedice activitatea INTERMEDIARILOR care cresc atat de mult preturile la TOATE produsele agricole indigene astfel incat, nefiind umflate ARTIFICIAL, PE NEMUNCA, preturile sa nu mai descurajeze producatorii si pe acei consumatori modesti, DAR MULTI, sa renunte de multe ori la cumparaturi costisitoare pt. ei.
In concluzie:daca se vor taia de catre Stat a tuturor cailor de subventionare/favorizare a nemuncii, poate se vor schimba mentalitati si atitudini care vor duce spre normalitate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Motiv pentru care acele alte tari sunt acum in pragul falimentului riscand sa duca cu ele in groapa intreaga economie mondiala. |
Ca noi aici o ducem perfect, ce sa-ti spun :)))))))
Prin alte tari ma refeream la Canada si UK, unde ajutorul social/somajul sunt calculate in asa fel incat poti trai linistit, nu ca la noi.
Despre miere nu stiu ce sa zic, dar eu prefer sa muncesc pe 2000 de euro pe luna si nu pe 200 cand preturile alimentelor sunt ecaleasi sau mai mari in tara cu salariul de 200.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
ladyJ spune:
XIO, dar nici nu ar trebui ca somajul sau ajutorul social sa-ti permita sa traiesti fara griji. Somajul este o mana care te ridica de pe jos, nu o mana de care sa te sprijini si dupa ce te-ai ridicat.
Ai ramas fara job? OK, ai muncit, ai platit taxe, ia un ajutor pana iti gasesti alt job. Cam asa cum somajul.
Nu vrei sa stii ce frustrari se abat pe capul tau cand tu, om harnic, platesti txe la stat pentru aia sa zicem 2000 de euro castigati lunar, iar x-ulescu huzureste pe banii tai doar pentru ca ´´statul a avut grija sa calculeze in asa fel incat sa traiasca fara griji´´
escu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ XIO, dar nici nu ar trebui ca somajul sau ajutorul social sa-ti permita sa traiesti fara griji. Somajul este o mana care te ridica de pe jos, nu o mana de care sa te sprijini si dupa ce te-ai ridicat. Ai ramas fara job? OK, ai muncit, ai platit taxe, ia un ajutor pana iti gasesti alt job. Cam asa cum somajul. Nu vrei sa stii ce frustrari se abat pe capul tau cand tu, om harnic, platesti txe la stat pentru aia sa zicem 2000 de euro castigati lunar, iar x-ulescu huzureste pe banii tai doar pentru ca ´´statul a avut grija sa calculeze in asa fel incat sa traiasca fara griji´´ ![]() -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Asta a fost odata. In ziua de azi ajutorul de somaj nu mai sponsorizeaza trcerea de la un job la altul, ci ajuta companiile sa tina joburile exportate (china, india... etc) si sa faca profit mai mare. Profit mai mare = impozit mai mare = fonduri mai multe pentru ajutoare sociale = nivel de trai la minima decenta pentru principalii perdanti - forta de munca locala.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Lady, somajul TREBUIE sa te ajute sa spravietuiesti.
Adica sa-ti platesti cheltuielile la bloc, curent, gaz, si sa ai si ceva bani de mancare. Nu sa mergi la Zara sa cumperi pantofi, dar macar strictul necesar.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Lady, somajul TREBUIE sa te ajute sa spravietuiesti. Adica sa-ti platesti cheltuielile la bloc, curent, gaz, si sa ai si ceva bani de mancare. Nu sa mergi la Zara sa cumperi pantofi, dar macar strictul necesar. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini www.adoptiipisici.ro |
nu uita ca ajutorul de somaj e temporar. si abia, abia iti asigura neccesarul plus ca difera cat ai contribuit la somaj, deci nu e o suma fixa pt toata lumea.
cand se termina , e dus...trebuie sa pui osul la munca.
in ROmania e multa lume care nu vrea sa munceasca pe putin, ca nu vor sa se deranjeze, sa se scoale si sa faca ceva pe 4-500/luna.
si aici sunt care muncesc pe minum pe ora si crede-ma ca nu le ajuta sa-si plateasca utilitatile si datoriile, dar muncesc...poate 2 job-uri platite putin.
in romania parintii mei aveau nevoie de cineva care sa le lucreze gradina si le dadea si bani si recolte...dar nu, nu au gasit pe nimeni, toti vroiau 100 ron+mancare+bautura/zi.
asta poate numai in ROmania sa fie tupeul sa ceri tuica cand muncesti.Cum e posibil?!
pacat ca e tara bogata dar ...
michelle
escu spune:
Hai sa stabilim un lucru:
Vorbim de ajutorul de somaj pentru oamenii care locuiesc la tara, locuri in care rata de somaj e mare si posibilitati de reconvertire mici, unde somajul se continua cu ajutor social din motive de lipsa de locuri de munca, da?
Nu de ajutor de somaj in general.
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui escu
Asta a fost odata. In ziua de azi ajutorul de somaj nu mai sponsorizeaza trcerea de la un job la altul, ci ajuta companiile sa tina joburile exportate (china, india... etc) si sa faca profit mai mare. Profit mai mare = impozit mai mare = fonduri mai multe pentru ajutoare sociale = nivel de trai la minima decenta pentru principalii perdanti - forta de munca locala. |
Cu alte cuvinte ne tinem oamenii someri , dar le dam acolo de-o paine cand incasam uriasele impozite ? Mno, e cam trist.Care ar fi logica?
Somajul asta ar trebui sa fie, ce am scris mai sus. O mana care te ridica cand esti cazut in cap.