Fetita mea nu mananca aproape deloc
Buna,
Am o fetita de 2 ani si 7 luni care NU MANANCA. Plange cand vede mancarea. Probleme cu mancatul avem inca de cand era mica pentru ca a avut un reflux gastroesofagian masiv si infectii urinare repetate. Totusi, tot manca ceva. Acum, dupa o enteroviroza, refuza orice tip de mancare, inclusiv laptele. Cere insa produse pe care noi i le dam foarte rar, gen ou de ciocolata sau biscuiti cu ciocolata sau crema. Dar si din acestea doar gusta si apoi le arunca.
Nu mai stiu ce sa mai fac. Iar am facut urocultura, coprocultura, examen coproparazitologic, am scos de vreo 3 zile suzeta (ca sa nu mai molfaie in gol si sa i se atenueze senzatia de foame), azi ii luam o hemoleucograma din degetel.
V-ati confruntat cu asa ceva? Daca da, ce ati facut? Ca eu nu mai stiu. Imi e teama ca nu are aport de proteine, de calciu, vitamine, etc.
Pana acum rezultatele la analize sunt ok. Asteptam si rezultatul la hemoleucograma ca sa mergem cu ele la dna dr.
Bee
Mamica de fetita dulce ALEXIA - MARIA (20.01.2009)
Doamne, ai grija de noi si de copiii nostri!
Raspunsuri
clarmai spune:
Colostrumul cu probiotice da rezulate foarte bune in acesta privinta,a mea fetita cand ii dadeam colostrum cu probiotice era in stare sa manance si castronul,sau ceva de pofta de mancare,niste vatamine sirop care le pui in lichid presupun ca ceva lichid bea ,ca altfel nu ar putea supravietui decat cu aer si chiar daca poti sa i le dai mai cu fortza ,mai pacalita.Intraba medicul daca ii pti da ceva pt pofta de mancare,exista si tabletute sub forma de ciocolata cavit pt pofta de mancare sunt foarte eficiente,sunt pt copiii mici,am gasit si la farmacie si la hipermarket.
Eu i-am dat si cavit isi face treaba,mai ales ca vrea dulce poti incerca cu aceste tablete si sa-i spui ca e ciocolata,chiar au gust de ciocolata si sunt foarte bune.
Are si fata mea etape cand refuza orice fel de mancare si daca o intreb de ceva dulce imediat vrea.Te pup multa bafta sper ca te-am ajutat.
oana_lex82 spune:
Depinde de copil..si eu ii dau lui Iustin Colostrum cu Probiotice de la Child Life de 1 luna jumate si nu are niciun efect..nu mananca nimik in afara de lapte... si nici de imunizat nu am vazut vreo imbunatatire intrucat de cand am inceput sa ii dau s-a imbulnavit de 3 ori..deci...
flowerbee spune:
Si eu m-am gandit sa ii dau vitamine. Dna dr ne-a spus acum ceva vreme sa ii dam niste vitamine, Alvityl parca, insa doar 10 zile. I-am dat si parca a fost mai bine, adica tot lua 2-3 lingurite de mancare cu carnita, plus ca manca iaurt. Acum nici iaurt nu mai mananca.
Abia astept sa vorbesc cu dr, sa ii arat rezultatele la analize si sa imi prescrie ceva vitamine pt pofta de mancare, macar pt 2-3 saptamani. Stiu ca dna dr nu prea este adepta suplimentelor de acest gen, dar cred ca situatia o impune.
Bee
ana_g spune:
buna,
e intr-adevar f frustrant sa-ti vezi copilul cum pur si simplu se infometeaza. si eu am un "mancacios"....
sa vezi cum ies analizele si de acolo va sti doctorul...sa nu aiba lipsa de fier, ca si asta ar reduce pofta de mancare.
pe de alta parte, fa un efort sa nu-i mai dai DELOC dulciuri gen ou de ciocolata&co, dupa asa ceva nu mai ai nici o pofta de mancare.
cauta sa notezi absolut tot ce mananca/bea, oricat de putin.
iar ceva pentru pofta de mancare, in cazul tau, nu cred ca ar strica. sunt si ceaiuri care stimuleaza pofta, vezi si tu ce merge.
mult succes!
a, mi-a venit o idee...incearca sa ii gatesti ceva absolut nou, poate merge...sa ii dea altcineva sa manance....
MULTISANOSTOL vitamine si calciu a mers la al meu, are si gust bun.
_
mama lui Stefan, pui scump
blackgirl0 spune:
Clar vitamine. Dragos, 2.7 ani nemancacios de felul lui, este pe vitamine mai tot timpul. Am avut succes cu Multisanosvit cu fier si calciu, acum suntem pe Minimartieni sirop. Si a inceput sa pape (mai bine). Cand am intrerupt vitaminele (ca sa nu-i dau in exces) tot ce inghitea erau prostiile pe care i le dadeam din disperare ca sa manance si el ceva (a stat si 8 ore nemancat, pe ceas, nu i-am dat nimic in ziua respectiva de rontait si cand m-am apropiat cu castronul de mancare a inceput sa urle isteric "papa, nuuu!"). Asa ca, vreau-nu vreau, este pe multivitamine. Si mult iesit afara, in aer liber. Aseara si-a luat cina in parcul central
flowerbee spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri. E o buna ideea cu notatul a ceea ce mananca. Alexia, daca nu ii dau nimic, nici mancare, nici prostioare, nu cere. Cere apa sau suc de portocale, nu mancare. Mai cere ciocolata, normal, iar eu nu vreau sa ii dau dar, din disperare, macar sa inghita ceva, ii dau biscuiti cu ciocolata. Aseara, de exemplu, a mancat un sfert de felie de paine cu unt si miere (vorbesc de un sfert din partea de miez). Si tot m-am bucurat. Apoi am incercat sa ii dau lapte, pe care il vrea, doar cu un varf de Nesquick. I-am facut laptele fiindca a zis ca vrea, apoi, cand i l-am adus, m-a intrebat daca e "mirositor" (in timpul enterovirozei, dr mi-a zis ca ii dau un lapte fara lactoza care avea gust de vanilie - deci era "mirositor"). Cand a vazut ca nu miroase, a baut cateva gurite si gata. Pe ziua de ieri mai mancase 1/2 biscuit cu ciocolata si jumatate de canita cu cioc de lapte cu Nesquick. La pranz ii pregatisem ciobita de gaina de casa si cartofi la cuptor cu pulpita de gaina de casa. Nici nu a vrut sa guste.
Cand o intreaba buni (din partea tatalui) ce a mancat, ea spune ca a mancat exact ce am incercat noi sa ii dam, dar din care nici nu gusta.
Este foarte energica, in parc alearga foarte mult, chiar mai mult fata de alti copii de varsta ei, vorbeste toata ziua, e vesela, dar nu se alimenteaza. Nu am mai cantarit-o, dar se vede la burtica ca a mai slabit pt ca e pielea cam incretita (asta de la exteroviroza).
Bee
blackgirl0 spune:
Incearca sa-i dai o perioada doar felurile de mancare care ii plac. Dragos mananca de aproximativ 1.6 ani aceleasi 3-4 feluri de mancare. Si zau ca sunt impacata cu asta, atata timp cat le mananca. Ce ii poti da si sunt satioase ar fi cerealele junior cu lapte/iaurt in loc de mic dejun si cina. Iar la pranz un singur fel de mancare, mai consistent insa. Si mareste distanta in timp intre mese. Dragos mananca 8-9 mic dejun, 15-16 pranzul (da, da, chiar la ora asta), 20-20.30 cina. Lapte numai bea de cand s-a intarcat (nici LV, nici LP). Ca si prostii acceptate mai primeste ca si rasplata sau in loc de mancare barny sau cereale simple cu miere, insa fara lapte.
Obligatoriu cate-o cana cu ceai de menta dupa fiecare masa (si cat am urat eu sa-i dau ceai cand era bebelus).
O masa dureaza intre 20 minute (cand ii este foame) si 50-60 minute (pranzul de multe ori ). Cum mananca: la jucarii, la desene, sau, mai nou, cu amenintari (ca nu iesim in parc, ca nu se intalneste cu verisorii, ca ii luam jucariile). Aseara a mancat in timp record: 15 minute. Alerga o tura de parc (noroc ca era deja 20.30 si era semiintuneric), mai lua o lingura de mancare. Sotul cu castronul dupa el. Ce a functionat la noi: tot altcineva ii da sa manance, asa incat sa nu asocieze masa numai cu o persoana.
CorinaDani spune:
blackgirl, am o curiozitate : de ce ii dai baietelului tau ceai de menta ? nu-l constipa ?
flowerbee, vitaminele nu vor rezolva problema. din ce scrii tu, fetita are aport mare de zahar in alimentatie, din aceasta cauza nu mai are senzatia de foame. si mie, daca imi este foame acum si beau un pahar de suc sau pap biscuiti cu ciocolata, nu mi se mai face foame decat diseara tarziu sau maine dimineata, te rog sa ma crezi.
elimina total dulciurile din alimentatie, inclusiv acele produse cu zahar ascuns. sucul de portocale i-l poti da, cu conditia sa fie preparat de tine, nu cumparat din comert, pentru ca si acesta are pana la 40% zahar !
las-o o zi intreaga fara aceste produse, sa vezi daca va accepta sau nu mancarea normala. acum, dupa enteroviroza, e si normal sa aiba apetitul diminuat, plus ca probabil ati cocolosit-o (in sensul bun al cuvantului) tocmai pentru ca era bolnavioara si nu stiati cum sa-i fie mai bine si sa nu mai sufere.
lapte praf normal (nu delactozat) cu aroma de vanilie gasesti la humana.
eu am observat ca fetita mea capatase un apetit marit in perioada in care i-am dat imunogrip junior (in primavara, pentru imunizare).
Selene_Bunny spune:
bee, daca toate analizele ii ies bune, daca nu prezinta semne de infectie in gurita (afte, stomatita), daca ai eliminat toate posibilele cauze de natura fizica, vezi sa nu fie, cumva, anorexie nervoasa...
Mai stii ca si eu eram praf atunci cand Daria nu manca? Si ea se mai si juca cu mancarea, adica arunca cu cartofii din supa pe calorifer, pe aragaz, numai in gura nu baga nimic...
Si am incercat mai multe metode: combinat altfel alimentele, gatit cate 3 feluri odata, poate alege unul, chemat pe buni sa ii dea sa manance, schimbat locul de masa...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
flowerbee spune:
Selene, nu cred sa fie anorexie nervoasa. Stiu ca astfel de probleme apar ca urmare a unor momente de stress, atunci cand copiii cer atantie etc. Nu am ridicat niciodata vocea la fetita, nu a fost in nici un fel traumatizata, tot ce fac, tot ce spun, incerc sa fie cu voce calma si calda, vorbesc si ii explic de la inaltimea ea, ma joc cu ea, nu ii impun nimic, este consultata in tot ceea ce face, o invat sa ia decizii.
Ma gandesc ca poate s-a speriat atunci cand a varsat in somn si asociaza mancarea cu varsatura.
Nu mai stiu...astept rezultatele la analize si voi nota tot ceea ce papa pentru ca sa vad unde gresim noi, adultii.
Bee