La France (2)
Raspunsuri - Pagina 31
olim spune:
si noi tot DigiTV avem si merge foarte bine, platim 8 euro pe luna si avem peste 80 de programe.Platim pe 6 luni si nu avem probleme.
o zi faina va doresc
Marox spune:
Cineva, pe DC, a indicat acum citva timp un site unde se pot urmari gratuit programe romānesti. Asta e link-ul:
http://www.cool-itv.net/
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox Sudistelor, Delphin si Chatonel, cum ati petrecut? Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
foarte bine, merci de intrebare :)
Am fost la picnic, apoi am stat la soare in gradina la delphin, timp in care noi tot "tocam verzi si uscate" si copiii se antrenau la sarit pe trambulina
A fost o dupa-amiaza tare placuta care a trecut f repede.
Tnx Delphin :)
marimar spune:
Buna fetelor din Franta !
As dori niste informatii si sfaturi referitoare la viata in Franta dar in special pe Coasta de Azur....ce salar ar fi ok pt o familie cu 3 copii ? Ce inseamna salar net in Franta , din salarul net pe luna se mai platesc ceva taxe sau contributii la sfirsit de an??
Se poate trai cu un salar?
Stiti alte site-uri pt chirii in afara de seloger?
multumesc mult
olim spune:
salutare tuturor
ce mai faceti fetelor, pe unde umblati?
noi acasa, adica numai eu cu Alex, Marius e plecat tot wek sa il ajute pe prietenul nostru cu ferma in Bretagne, eu nu ma simteam in stare sa mergem 500 de km si am decis sa ramane acasa.Asa ca eu si piticii!
cum a simtiti in vacanta copiilor?Alex saracu ma intreba de dimineata cand trebuie sa mearaga la scoala?Asta e semn bun , insemna ca ii place si ma bucur.Ce program aveti in vacanta pentru pitici sa nu se plictiseasca?
cam atat de la noi, va dorim un wek frumos tuturor!
olim spune:
marimar, bun venit in gasca!
sigur apar si fetele cu vechime sa iti raspunda la intrebari.
Pana atunci iti spun eu din experienta noastra.
Avem 2 ani din Franta, si traim doar dintr-un salar, cei drept suntem 3 si jumatate, sotul este medic veterinar, castiga intre 2500-3000 de de euro pe luna net,adica atata aduce acasa.Stam in chirie in localitate de 8000 de oameni, la o casa de 90 m2, 2 dormitoare , sufragerie, bucatarie, baie , gradina de 500 de m2, platim 555 euro plus cheltuieli, apa, curent cam 150 pe luna media, avem incalzire pe curent.Gunoiul este 15 euro pe luna, internet 40 cu telefonie fixa, tv inclus in pret,taxa tv 123 de euro pe an, taxa habitacion nu am platit nimic, este in functie de cat este venitul pe membru de familie.Platim asigurarea pe casa, ca e obligatorie, 10 euro pe luna, platim asigurare la scoala la copil 10 euro pe an, scoala lui Alex la 4 ani este 34 de euro pe luna, plus mancarea 3.50 masa pe zi.Este la o scoala privata.
La chirie primim un ajutor de 130 de euro de la asigurarile sociale, asta se calculeaza tot in functie de venitul pe membru.Am primit la Alex pana la 3 ani alocatie de 180 de euro, acum nu avem nimic, dar sigur vei primi la 3 copii.
Fisa de impozit la sfarsit de an a fost pe zero, nu am mai platit nimic statului.
La medic platim 24 de euro consultul la cel de famile, apoi ne ramburseaza banii mai putin cu 2 euro pe consult, iar la farmacie parca 1 euro.
Si vreau sa iti spun ca ne descurcam bine dintr-un salar, reusim sa punem si bani deoparte, avem si 2 masini cu cheltuielile aferente, mai iesim si la restaurant saptamanal la o pizza sau ceva de genul, in wekend facem media de 1000 de km, ne place sa iesim, sa cunoastem zonele.Acum depinde foarte mult de cat vrei sa cheltui si sa te intinzi.Eu lucruri petnru copii cumpar multe din piete, vide grenier, unde gasesti haine si jucarii fff ieftine, la fel lucruri pentru casa.
Singurul lucru care mie mi se are ff scump in Franta este incaltamintea.Asta prefer sa o cumapar din Romania cand ma duc sau din alte tari cand suntem in trecere. Dar altceva e ok. Mnacarea pot sa vezi pe www.lidl.fr sau www.super-u.fr si sa faci comparatii de preturi.Mai sunt si alte magazine gen Carefour, Auchan, Aldi, Intermarche, depinde ce ai prin zona.
Cam asta ce imi aduc aminte pe moment!
Nu stiu cum sunt chiriile pe costa, presupun ca mult mai scumpe decat la noi, dar si asigurarile sociale te ajuta mai mult, sau ai putea sa iti gasesti o casa chiar cu cajutorul lor.
o sa treacasi fetele sa iti spuna mai multe despre cFrata, c a au mai multa experienta!
cristinuk@ spune:
Bine ai venit miramar !noi ne cunoastem si in real life sper sa ne vedem si in decembrie
ce preturi prietenoase aveti acolo Olim
deci la noi sunt duble chiriile, scolile (atat platim noi la scoala publica ca la particulara cu doi copii nu te poti apropia)
supermaketurile din oras scumpe fata de cele aflate in zonele comerciale dinafara orasului ...sunt diferente chiar si intre carrefourul din orash si cel dinafara orasului
eu sper sa reusiti sa va mutati odata promit sa particip la acomodare mai ales ca sunt fan Romana!!!!
olim spune:
cristinuka noi stam la tara, nu ca voi la oras
si la noi in orase mari gen Nantes sau Angers, chiriile ajung spre 1000 de euro la o casa, dar noi am preferat linistea unei comuni mari cu tate facilitatile.Cei drept ca si munca sotului ne permite sa alegem acest lucru.
Cat despre scoli, stiu ca in orasele mari sunt probleme cu scolile si foarte scumpe, noi aici platim putin, cei drept ca sunt 30 de copii in clasa si 4 clase MS, dar prefer decat la stat!
oricum avantaje si dezavantaje sunt peste tot!
eu sunt la pat, am niste dureri de burta se pare ca is contractii false, am sunat la CHU in Angers si mia spus sage femme sa stau la pat si sa iau ceva pentru contractii, sper sa imi revin pana dimineata.
Si mai suntem si singuri acasa pana maine.
Maine aveam in plan cu Alex un vide grenier la 4 km de noi, mai vedem insa!
va pe toate si va doresc o duminica excelenta!
marimar spune:
Olim, multumesc, foarte bune informatiile
Nu inteleg insa cum e cu alocatia pt copii, nu se da oricum, indiferent de venit, de ce voi nu mai primiti ? Dar ajutorul pt chirie?
Aveti intr-adeva preturi f bune la chirii prin zona voastra !!
Banuiesc ca haine, pantofi, etc se gasesc la preturi ok in perioada reducerilor, sau nici atunci?
Ana, abia astept sa ajungem la perioada de acomodare !!!
Ce experiente aveti cu scoala copiilor?
Stiti site-uri pt chirii in afara de seloger.com sau asta e cel mai mare?
De la Viena raportez ploaie si frig , sper sa aveti macar voi parte de soare
multumesc