calatorie minor in italia
![](images/user_woman.png)
buna ziua,am incercat sa iau cateva informatii din forum ,dar nu le-am gasit si stiu ca aici sunt multe mamici cae au calatorit cu copii lor in romania si invers,am si eu o intrebare pentru cine ma poate ajuta ,suntem rezidenti in italia(tata,mama si copilul)acum o luna si jumatate am venit in romania(mama si copilul)inaintea plecarii noastre tatal a facut o procura la un notar italian ca eu ca mama sa ii pot schimba pasaportul copilului deoarece expira pe data de 1 august acea procura nu a fost buna sotul facand alta la consulat si asa am reusit sa ii fac pasaportul copilului si tot inaintea plecarii noastre a facut una tot la acelasi notar in italia si pentru ca eu mama sa ma pot intoarce cu copilul in italia intrebarea mea este in procura pentru intoarcere nu este specificata o data exacta a intoarceri ,iar copilul fiind identificat cu seria si numarul certificatului de nastere vor fii oare probleme la vama?procura suna cam asa subsemnatul X(serie,numar,adresa ,cnp)declar pe propria raspundereca sunt de acord ca fiul meu Y nacut in data de..,rezident in..,conform actului de natere serie..,nr..,sa calatoreasca din romania in perioada 12iulie-20 octombrie insotit de mama Z (serie buletin ,nr,cnp,adresa)si sa se reantoarca in italia intodeauna insotit de mamaZ.PROCURA ESTE APOSTILATA IN ITALIA,TRADUSA SI LEGALIZATA AICI IN ROMANIA.va rog din suflet daca cineva ma poate ajuta si pe mine cu un sfat deja am sunat peste tot si la politia de frontiera,la consulat si unul spune ca este buna,unu ca nu nici numai stiu cum sa fac si deja am cumparat bilet la autocar si nu vreau sa fiu data jos pe la nadlag cu copilul dupa mine,va multumesc din suflet anticipat
Raspunsuri
olim spune:
si eu am calatorit cu o astfel de procura acum 3 ani cu Alex, din Romania in Spania, imputernicirea facuta la notar spaniol, si nu am avut nici un fel de probblema.
chiar daca se schimba pasaportul, CNP ramane acelasi pe tot parcursul vietii, asa mi-au spus mie la notar in Romania.
nu ar trebui sa fie nici o problema la intoarcerea in Italia, atata timp cat e facuta la un notar imputernicirea, si o ai si tradusa si legalizata in tara tot de un notar.
calatorie placuta sa aveti
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Andrecluj spune:
As vrea sa te pot ajuta pentru ca acum 4 luni am cautat disperata raspuns la intrebarea asta. Pentru ca am primit raspunsuri diferite, consulatul imi spunea ca CNP e acelasi, deci nu are de ce sa se lege cineva de data de pe procura, politia de frontiera, total pe langa subiect, imi spunea ca trebuie trecuta obligatoriu data pe procura. Pentru ca eram inca in Italia si ma saturasem rau de tot, am fugit la Chestura, unde am facut o procura valabila pe un an intreg, cu acordul ambilor parinti, document acceptat de Romania, desi Politia de Frontiera habar nu are ca exista. Apoi, intrucat Ungaria nu accepta procura asta si noi calatoream prin Ungaria, ne-am intors la Chestura si i-am facut copilei pasaport italian. In concluzie, nu te pot ajuta, pot doar sa-ti spun ca la frontiera nu s-au prea uitat la documente, insa am vazut persoane cu copii pe care le puricau rau de tot. Sfatul meu este sa suni la Nadlac sa intrebi, prezinta-te ca fiind ziarist si vezi ei ce iti spun, eventual inregistreaza convorbirea. Spor!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Parerea mea este ca nu vei avea nici o problema.
Exista mai multe cazuri particulare, nestipulate in lege, dar asta nu inseamna ca cineva e pus pe facut probleme. Deci, cred ca nu vei intampina dificultati.
Sunt curios doar la ce este buna o astfel de procura in Ungaria.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Sunt curios doar la ce este buna o astfel de procura in Ungaria. Rufus, Tora si iadele ![]() "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Si eu as vrea sa stiu de ce mai ales ca asta e legea doar pentru cetatzenii romani!
Noi de cite ori am iesit prin Ungaria nu ne-a intrebat nimic absolut nimic referitor la copil!Si circulam sub nume diferite1
George 81 ,imputernicirea ta e ok,mai ales ca e facuta la consulat!(unii fac fetze fetze daca nu e facuta direct la consulat /ambasada)
O lege buna in principiu,din care lipsesc insa amendamente pentru anumite categorii d ecetazeni romani,creind tot felul d edificultatzi celor ce circula!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Andrecluj spune:
citat din mesajul lui RufusSunt curios doar la ce este buna o astfel de procura in Ungaria. |
andacos spune:
citat din mesajul lui Andrecluj La Chestura raspunsul a fost "teoretic nu sunt frontiere, practic daca apar probleme frontierele apar in 2 minute". In fine, am vrut doar sa ajut. |
Ce e de fapt Chestura?ce rol joaca?Si mai ales ce legatura are Chestura italiana(asa banuiesc din mesajul tau)cu legile romanesti?
Dana
olim spune:
CHESTURAcred ca e politie
dar nu inteleg cum poti face copilului pasaport italian, cand ambii parinti sunt cetateni romani cu domiciliu in strainatate?
da, pot sa te intrebe si ungurii de procura, am mai auzit asta, dar atat timp cat o ai in italiana sau romana nu au decat sa o traduca ei in ungureste, ca pe tine nu te obliga legea sa o ai in toate limbile tarilor de tranzit.
si cum a spus si dana, legea se refera la cetatenii romani care calatoresc inafara tarii, adica acel copil roman insotit fiind doar de unul din parinti in acest caz.
andacos spune:
citat din mesajul lui olim si cum a spus si dana, legea se refera la cetatenii romani care calatoresc inafara tarii, adica acel copil roman insotit fiind doar de unul din parinti in acest caz. |
olim eu voiam de fapt sa spun ca e o lege romaneasca deci care are valabilitate doar pe teritoriul Romaniei!
Deci ungurii in mod normal nu au nicio treaba cu legile romanesti,ei respecta legile lor si ma indoiesc ca exista vreo lege care sa se refere la circulatzia minorilor romani!
![](icon_smile_big.gif)
Nu stiu cit de legal este ca ei sa ceara o asemenea imputernicire!
Si daca chestura e politzie...cum sa faci o procura la politzie??????Cum itzi poate spune chestura ca procura e valabila in europa?
Dana
george81 spune:
multumesc din suflet fetelor,primul telefon a fost la politia de frontiera bucuresti sa cer informatii un domn cam plictisit sau obosit ca era deja ora 15 imi spune ca nu este buna ca nu are data exacta a intoarcerii(sincer cand am facut-o nici noi nu stiam cam venim inapoi),dar ma intrebat pe unde ies din tara iam spus nadlag si ma indrumat el sa sun acolo si mia lasat si numarul de telefon,am sunat si domnul de la nadlag imi spune ca trebuie sa consul un notar ca el nu este in masura sa ma ajute,deci am fost cu ea si la notar roman unde o doamna secretara sa uitat si imi spune ca este buna(natarul in persoana nu sa uitat pe ea)deci sincer din acest motiv nu pot pleca cu copilul linistita,dar daca pun raul in fata si nu ma accepta cu ea la granita ce se intampla cu mine si copilul?ma dau jos ?unde raman?cum ajung inapoi acasa?nu stiu ma gandesc ca in romania totul este posibil vad o mare parte din raspunsuri sunt pozitive deci nu voi avea probleme,dar cine stie,oricum va multumesc frumos si mai astept pareri si experiente .