Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisicanu spune:

Buna dimineata fetelor

Mihaela, eu aproape zilnic merg sub cate-o eoliana, haha. Am tot felul de verificari de facut, fiindca la noi tot judetul este plin de turbine si in continuare vin investitori noi, cel putin pe hartie avem in diferite stadii de reglemenatare 1600 turbine ...PUZ-urile se suprapun unele peste altele, e ceva de nedescris, si asta de ani de zile! asa in teren sunt implementate aprox. 300 turbine, sunt minunate parcurile si impactul vizual e unul f apreciat. Procedura de autorizare este acum mult mai precisa, exista un birou de evaluare adecvata in cadrul serv. Reglementari, eu singura il reprezint si de mine depinde practic daca aprob sau nu aceste investitii, avand in vedere ca 90% din judetul Tulcea este arie protejata!!! e interesant ce fac, e munca de teren, vorbesc mai mult in engleza caci investitotii sunt de peste tot...pacat ca banii sunt cum sunt fiind bugetari, nu mai intru in detaliile arhi cunoscute de toti

Coriani, nu stiu daca va fi sau nu recomandat sotul meu, odata ajuns acolo...cunostinta asta de care v-am vorbit, s-a angajat in IT la 2 luni de la sosirea in Stockholm, pana atunci petrecuse 3 luni in Malmo, ma rog, pe langa, si si-a dat seama ca nu avea nici o sansa acolo si-a venit in capitala.Nu a fost vorba de nici o recomandare fiindca nu cunostea pe nimeni, a trimis CV-uri si a avut chiar de ales dupa aproape 2 luni intre 2 firme, alegand-o evident pe cea cu oferta financiara mai mare! Ia ziceti voi, este asta noroc au ba? Ce-i drept, a lucrat in RO la firme mari, recunoscute, si probabil ca a contat asta mult!a sustinut intr-adevar asa cum spunea en_kvinna 4 interviuri pana a semnat contractul, dar noi stim prea bine cum e cu angajarea in IT. Sotul meu are o experienta de 20 de ani in IT si cu exceptia ultimului job a lucrat doar in Paris, la firme mari precum L'oreal, General Electric...si ca programator (cunostinta noastra nu este)interviurile au decurs in primul rand cu teste tehnice, si apoi restul...El asta si doreste, in locul unor discutii protocolare si "pe langa" subiect, fiindca aici exceleaza. Ma rog, eu sper sa aibe si el un asa noroc!Vorba aia, speranta moare ultima...
Mihaela, si noi daca am fi avut vreun angajament chiar si pt 6 luni, am fi plecat toti 4 deodata, chiar vorbeam si aseara despre asta, dar asa, fara un job si un venit sigur de inceput, nu ne putem incumeta cu 2 copii...sau poate ne-am incumeta daca am avea banii din care sa traim cateva luni...stabiliseram aseara sa plece pe 4 sept dar eu ma gandesc ca pe 11 ca sa-mi iau concediul ramas odata cu inceperea scolii si a gradinitei pt Ana, sa fiu alaturi de ea cu acomodarea etc. Nici nu vreau sa ma gandesc ce inimi rupte vom avea cu totii la momentul despartirii, simt uneori ca nici nu se poate intampla asta, visez ca nu stiu cum vom pleca toti 4 de la inceput, dar zic doar ca visez...Of, de ce nu vine acum o chemare din Suedia? ca tot vorbeam de noroc...hai mai norocule, pe unde umblii?

en_kvinna, prietenul tau a avut jobul in IT din Ro, sau acolo s-a angajat?
va urez o zi frumoasa si tinem aproape

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:

Neata! Va scriu cam rar, mai ales ca am avut niste saptamani super agitate la serviciu.
Copiii au inceput scoala deja de o sapt, iar de sapt viitoare incepem iar nebunia cu toate activitatile de dupa scoala.
Citind peripetiile Mihaelei ci romana, realizez ca nici la noi nu s-a anuntat inca nimic. Ma gandesc ca or fi scos romana iarasi..........

Pisicanu, eu as putea sa incerc sa te ajut cu job de programator pentru sot. Asta daca sunteti dispusi sa veniti in sudul Suediei.
Suntem in cautari de consultanti in telecom, care sa inceapa sa lucreze imediat, in Sept. Daca esti interesata, trimite-mi CV-ul sotului pe PM sa vad daca se potriveste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Pisicanu, uite norocul! Poate chiar reusiti sa plecati toti 4. Tin pumnii sa fie un inceput bun, daca se potriveste CV-ul sotului tau cu ce vrea telecomul.

Cred ca s-au schimbat multe in protectia mediului de acum 15 ani, e normal, era un domeniu abia inceput atunci, de vreo 2-3 ani cand am intrat eu la ei. Asa deci, stii cum vajaie o centrala eoliana in miscare :)).

anja, noi am avut noroc ca profa e prietena noastra buna, altfel probabil nici noi nu am fi aflat nimic.... Suuces baietilor!

fetele azi au inceput scoala, Diana a 9-a si are un an greu, ultimul inainte de liceu, cu betyg-uri finale si teste nationale...sper sa treaca cu bine peste ele. Am fost dimineata cu Silvia si am lasat-o la noua ei clasa, au schimbat profesoara(fosta a iesit la pensie) si au o sala noua, cu banci doi cate doi. Profesoara i-a intampinat mana pe fiecare, le-a urat bun venit, in clasa ii astepta muzica ambientala...a fost frumos. Eu am plecat apoi, sotul trebuia sa plece la munca si ii asteptam pe mesterii care ne lucreaza baia. Azi au inceput. Demonteaza, darama pereti...apoi vin ceilalti care ne pun incalzirea electrica, apoi cei cu gresia si faianta, etc. Un haos total la noi in casa, vreo 3 saptamani dureaza. Am facut programare deja la baia de jos :)). Noroc ca raman trei in cursul saptamanii de saptamana viitoare, e mai usor :)).

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Mihaela, mult succes fetelor la scoala, mai ales Dianei, am citit si pe blogg, impresionant Si noi ne caznim sa incepem odata renovarea baii de sus, cam atat mai avem in plan deocamdata, dar eu nu mai am curaj... noi am primit termen 4-5 saptamani si nu pot sa ma hotarasc deloc. am tot renovat in ultimii doi ani jumate de cand ne-am mutat in casa asta asa ca nu mai am chemare pentru moment. ati facut un calcul, trece mult de 100000?

Mergi la inceput

Multumesc mult, la fel si voua! Mai ai un an si urmeaza si Mara sa aiba aceleasi emotii...la ea e primul an cu betyg, tot e greu. Anul trecut in vara, inainte de sfarsitul scolii Diana s-a simtit tare rau...am fost la medic si nu avea nimic...raspunsul a fost stresul din timpul scolii...sper ca anul asta sa nu se mai streseze asa, dar nu stiu, ca e mai greu...

Cu baia e undeva peste 100 000, nu stiu exact ca sotul e cu plata :). dar il intreb si iti spun exact. Chestia e ca am inteles(dar il intreb si asta) o parte din suma o plateste comuna pentru ca e investitie, sau asa ceva...nu prea stiu dar am sa revin diseara cu amanunte. Si mai e ceva reducere la skatt, fiind considerata tot investitie...deci sunt avantaje. La noi e prima investitie, restul pana acum am facut singuri(nu mare lucru...zugravit si raschetat/lacuit parchetul din vardagsrummet). Mai avem si noi planuri, dar dupa ce voi castiga si eu mai mult, fara sa mai cheltui atat :).

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Pisicanu, cand vine sotul tau? tocmai am primit un mai despre un targ de joburi in Stockholm http://cl.exct.net/?qs=f67cbe2a481e5471965205201d80d4695cd1a11d3452fd5aa1bae8ee30365582631c99963a5e3e53
este pe 9-10 sept nu stiu daca il prinde. Oricum astea sunt cele mai bune ocazii de a intalni direct angajatorii si a te prezenta personal.
Mihaela, astept detalii despre renovare, la noi iesea binisor peste 100 dupa skattereduktion, mi s-a parut cam mult si ma gandesc sa mai cer niste oferte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Pisicanu, priteneul meu l-a gasit aici. Aici s-a angajat. Dar spre deosebire de sotul tau n-a prea avut experienta cu atat mai putin internationala sau la firme mari si evident nici recomandari pt primul job. A inceput cu un job marunt si salariul pe masura si apoi a mai schimbat jobul si tot asa. Io am mari sperante pt sotul tau si pt tine pt ca amandoi aveti experienta de munca vasta, ati fost si muncit si in strainatate pe acelasi domeniu. Singurul impediment ar fi limba dar si aia se invata.

Mai, voi vorbiti serios? 100 000 kr pt renovatul unei singure bai????? Nu ca si fi trecut prin asta sau sa am vreo ideie dar e cat o masina. Jur ca uneori nu-i inteleg pe suedezi.

Köttbullarsoppa mi-a zis un suedez ca e blasfemie curata ce fac eu, auzi tu sa pui chiftele in supa :)))

Mergi la inceput

Da, si eu am crezut ca pic jos prima data cand am vazut oferta la baie...noi am avut trei oferte, prima a fost pana la urma cea mai avantajoasa. Sunt foarte scumpe produsele(bine, gasesti si mai ieftine dar nu pot pune produse de la Rusta orisicat) si manopera la fel. Dar cum scriam, sunt si avantaje oferite de comuna si de skatt.

Tocmai am vb cu sotul la telefon si mi-a zis ca pentru investitie in casa, plateste comuna 50% din valoarea lucrarii, pana la 50 000 de persoana. Asadar pentru noi suma se ridica la 100 000...deci pana la 100 000 plateste comuna jumate, noi restul si diferenta. Noi avem noroc cu banii de pe apartamentul din Ro, pe care l-am vandut la un an de cand am venit in Suedia si inca nu am folosit banii la nimic...altfel nu reuseam inca sa facem renovari mari in casa. Poate cu rate, dar acum suntem cu masina inca pe rate...nu mai zic de casa. Dar noi sa fim sanatosi, restul nu-i problema...

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Mai fetelor, voi chiar ma faceti sa-mi sara inima din piept cu atatea vesti bune, pe cuvant! parca incep si eu sa zaresc luminita de la capatul tunelului...

Anja, l-am intrebat pe sotul meu si zice ca-i de acord sa stea oriunde atata vreme cat exista job-ul...ramane deci sa-ti transmit CV-ul si sa speram intr-o "potriveala". Daca nu, nu-i bai, next time
deci, cum facem? imi trimiti pe privat un email ca sa-ti atasez CV-ul?

Corianai, teoretic cica pe 4 sept pleaca si e clar ca va prinde targul, care chiar inseamna o super ocazie pt intalnirea cu angajatorii...sounds good! alearga acum sa traduca diploma in engleza. Spuneti-mi voi, trebuie si foaia matricola de la facultate? Cam pe fuga totul ca asa-i cand nu prea te trage inima...dar cu vestile de la voi parca i-am dat asa un imbold...chiar Mihaela, o venii si norocul la noi in prag? eu am usa laaarg deschisa,haha. Mai ales ca-i si canicula

va pup si vorbim

Mergi la inceput

En_kvinna, iti multumesc si tie pt incredere, chiar ma simt mai bine cu atatea incurajari!
durerea cea mare ramane insa despartirea, fie ea si pt putin timp...dar ce-ar fi sa apara job-ul sigur? pai atunci venim toti 4, cum bine spune Mihaela. Ei, chestie de noroc...om vedea!

numai bine si vb

Mergi la inceput