Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 5
mihaela_s spune:
Revin cu amanunte despre baia noastra, corinai. Am scris eu putin gresit, comuna acopera 50% din cheltuielile cu manopera, care probabil nu se va ridica la noi la 100 000. Lucrarea e estimata la 150 000 dar poate va fi mai mult, inca nu sunt toate detaliile incluse in pret, plus ca ne-am mai gandit noi intre timp ca vrem sa schimbam si geamul, etc.
Dar noi renovam din temelii, adica dau jos toti peretii(sunt din gips-carton si sunt prea slabi, nu mai corespund standardelor actuale care prevad un alt tip de gips carton pentru a putea sustine faianta, casa e veche de 30 de ani)-asta a facut snickare azi, scot si podeaua pentru ca vrem incalzire in pardoseala electrica, ne modifica tavanul ca vrem spoturi, punem gresie si faianta, schimbam absolut tot ce e in baie: WC, chiuveta, vana, absolut tot va fi nou. Schimbam usa(punem una cu geam ca sa fie lumina pe holul de sus) schimbam geamul care e din acela pe mansarda, renuntam la calorifer si punem suport de prosoape incalzit de apa de la incalzire, punem ceva mobilier, deci e lucrare mare. Plus ca baia e si ea mare, deci avem si suprafata mare de gresie si faianta...o alta oferta era undeva in jur de 200 000...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
pisicanu spune:
anja, tocmai am incercat sa-l atasez PM-ului si-mi apare ca tu nu primesti mesaje private...asa incat te rog mult daca vrei sa-mi lasi pe adresa mea de email lesovicic@yahoo.com unde anume as putea sa-ti trimit CV-ul. Merci mult
Foxy-le spune:
Multumesc pt idei, fetelor, doamnelor .
N-am mai ajuns la ei la birou.
Tanti, o sa caut Hermods sa vad.
Cori - nu au zis ca nu ma primesc ci ca poate nu mai sunt locuri (eu zic ca-s barbi,doar n-or fi puhoaie sa studieze SAS ul la seral, mai ales ca poti alege sa mergi doar o data din cele 3 zile cand se tin cursuri) In orasul asta te apuca sila!!! (Landskrona)
Iar copilul meu nu-mi lasa timp de mai nimic. de abia apuc sa mananc . Seara, cu toata bunavointa mea , nu mai sunt in stare sa pricep mare lucru. acum mai invat si pt permis.
Miha - da,da ce zici tu mi-ar placea sa fac, dar vred ca raman la stadiul de idee pe moment. nu-mi permit sa merg la scoala heltid, trebuie sa lucrez.
Mama draga ce preturi vehiculati !!! M-am ingrozit. noi vrem sa luam casa mai ieftina si sa renovam, dar cu asa scoruri.... mai vedem cu renovatu'!!!
Mda, trebuie sa plec, s-a trezit piticu si face scandal...
Bun venit doamne noi si succes
corianai spune:
Mihaela, multumesc pt informatii. Cred ca tu zici de rotavdrag adica skattereduktion care e 50% din manopera. Asa inteleg si eu ceva, ca aseara ne-am tot gandit cum vine asta cu comuna care plateste juma din baia voastra... nu cred ca poate suporta comuna chetuielile daca nu e casa lor. noi am cumparat casa de la o persoana particulara deci nu are comuna nici o treaba cu renovarile noastre. Si la noi tot aceeasi situatie este, trebuie scos tot afara si refacut inclusiv instalatia electrica si tevile de apa (casa noastra are aproape 100 de ani iar baia cred ca are minim 60:)) E impecabil intretinuta baia (casa a apartinut unei singure familii)dar tot trebuie sa o modernizam odata si odata. Nici nu vreau sa ma gandesc ce balamuc presupune asta...
Tocmai ce vin la dentist, mi-a scos nervul la un premolar, uhhh ce distractie :((
Foxy daca sustin ca nu au locuri la landskrona spune-le ca vii la helsingborg, faci juma de ora cu busul sau trenul, parerea mea e nu trebuie sa pierzi timpul, gasesti tu resurse sa citesti cand mai doarme copilul, cand poate altcineva sa stea cu el o ora, etc. eu puneam cartea peste carucior si uite asa o scoteam pe Eva la plimbare :) Curaj!!
va doresc o zi frumoasa
mihaela_s spune:
Da, e rotavdrag, eu am inteles ca e comuna cea care sustine diferenta, nu prea ma pricep inca la multe chestii administrative pe aici...sotul asa spunea si eu am dat mai departe :). Si noi am luat casa de la un particular desigur...ma gandeam si eu cum o fi cu comuna dar nah, nu am pus intrebari suplimentare :)). Cica apoi la skatt va fi mai mult, ca se presupune lux :). Om vedea...la voi asa a fost?
uuuh, nasol cu dentistul...se poate face ceva asigurare acum? Ca si eu trebuie sa merg si nu am un dentist anume. da-mi si mie cateva tips-uri cum e cu dentistii aici, eu am fost ultima data in Ro, in concediu dar vara asta nu am mai apucat si am o masea care ar trebui vazuta si refacuta cred...
Foxy, e o perioada mai nasoala cu cel mic, dar va trece. Te inteleg cu oboseala, dar vei avea mai apoi si timp de tine.
Noi am luat o casa ieftina, nu pentru ca asa am vrut ci pentru ca asa s-a nimerit(nu am primit mai multi bani imprumut, numai pe banii sotului). Noi am fi preferat o casa mai modernizata, nu voiam sa renovam noi...dar acum nu avem incotro...am stat 3 ani jumate deja si nu am facut mare lucru, det var dags! :)
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
florysya spune:
Buna ziua doamnelor.Nu am mai scris demult pentru ca trec printr-o stare psihica foarte urata.Nu am vrut sa va indispun si pe voi.Dar pana la urma m-am decis sa scriu sa ma mai descarc si eu ca nu am cu cine vorbi.
Ma simt ca o ratata.Nu am fost in stare pana acum sa fac certificat de nastere copilului care are 7 luni.Motivul?Nu are cine sa ajunga la ambasada iar a doua problema au fost banii.Sotul nu a lucrat o vreme buna si am ramas in urma cu tot.Vreau sa plec acasa.Nu mai pot.
Scoala nu o pot incepe din cauza lui bb.Deci o alta frustrare pt mine.Stau ca o proasta acasa.
O alta problema gradinita copilului mai mare.Mi-au zis cand a inceput in mai ca nu trebuie sa platesc alea 15 ore date de comuna gratuit.Si nu a fost asa mi-au trimis in fiecare luna factura de 800 de coroane pt 3 ore de stat pe zi la gradi.Am fost sa vb cu cine se ocupa de asta si nu am gasit-o pt ca nu a vrut sa coboare.Gasesc tot felul de motive pt care cica trebuie sa platesc.Ma intreb daca nu cumva fac asta pt ca suntem din alta tara?
Va admir pt ca sunteti asa de sigure pe voi aici in Suedia dar eu nu am vointa voastra.Daca nu imi iese ceva vad totul negru pt ca sunt o pesimista de felul meu.
Imi cer scuze daca v-am stresat cu problemele mele dar simt ca asa m-am mai descarcat putin.Mi-e greu singura printre straini sa nu am cu cine vorbi.
O zi buna sa aveti.
corianai spune:
Mihaela si eu la dentist obisnuiesc sa merg in Ro pt ca cea mai buna prietena e stomatolog la buc. Dar de data asta a fost urgenta asa ca nu am avut de ales... e extrem de scump dupa mine, am platit alaltaieri 1100 kr ca sa imi dea jos plomba veche si sa-mi puna un pansament. In loc sa fie mai bine maseaua s-a umflat si azi mi-a scos nervul. Inca nu am platit dar stiu ca la sfarsit dupa obturatie mai vin 4500-5000 kr lejer. asta e...
Cu casa la noi e poveste lunga... a fost si scumpa pt ca e in cel mai scump cartier din oras si nerenovata pt ca in ea locuia o doamna de 83 de ani care renovase ultima oara in 50 cand s-a casatorit si a primit casa de la parintii ei. Noua insa ne-a placut pt ca are mult farmec si a fost ingrijita cu suflet. Am bagat pana acum o gramada de bani in renovari si inca mai avem ceva proiecte numai ca eu vreau o pauza, m-am saturat de santier!!
Florysya imi pare tare rau de problemele de care povestesti. Cu gradinita trebuie sa rezolvi, sa nu te lasi si sa le ceri si banii din urma pe care i-ai dat!! nu inteleg cu frumosul iti recomand cu caldura Allmänareklamation pe noi ne-au ajutat in doua situatii si am fost foarte multumiti. Mai multe sfaturi nu pot sa-ti dau pt ca nu cunosc situatia voastra, dar va urez sa treaca foarte repede perioada asta rea. Nu dezarma, cat timp sunteti sanatosi restul se rezolva intr-un fel
mihaela_s spune:
flory chiar imi pare rau ca treceti prin experiente neplacute. Sunt si aici destui care incurca lucruri, am patit si noi recent...Dar poti suna la comuna, nu trebuie sa mergi de fiecare data acolo. Si daca nu dai si nu dai de persoana respectiva, faci cum a spus corinai. Bafta multa, sa treaca perioada asta grea. Sunt si destui suedezi nemultumiti de incurcaturi, nu e numai pentru ca noi venim din alta tara, stai linistita...
Si scrie aici de fiecare data, nu stii niciodata cine si cu ce te poate ajuta, cu un sfat, o parere, o incurajare...nu te jena, de asta suntem aici.
corinai, asa deci...si tu in Ro cu dantura :). Asa am patit si eu anul trecut cu o masea la care a trebuit intervenit rapid...am fost la urgenta si m-a costat 1500 numai cat mi-a curatat locul(cazuse plomba) si mi-a pus plomba noua. Tare mi-a placut de medicul acela cum a lucrat, plomba e inca la locul ei de un an jumate...ma bate gandul sa il caut si sa ma inscriu la el dar am auzit ca atunci te cheama periodic la control si trebuie platit de fiecare data. Am mai auzit si de ceva asigurare dar inca nu prea stiu cum functioneaza...stie cineva? Am sa intreb si pe vecina si pe prietena mea de aici, ca e cam stringenta treaba .
Fain cu casa, imi plac si mie casele vechi care sunt aici, dar toate sunt tare scumpe...prietenii nostri stau in innerstad unde sunt cele mai scumpe case, unele sunt din sec.15-16 si sunt modernizate si locuite. Casa prietenilor nu stiu de cati ani e, dar 100 sigur are...ei au luat-o din fericire modernizata, nu au muncit la ea decat zugravit...e frumoasa in interior, desi din exterior nu dai mare lucru pe ea(asa sunt toate in innerstad, nu au voie sa modifice nimic la exterior, e zona protejata de UNESCO). Insa stiu ca le pare tare rau ca nu s-a reusit in innerstaden sa se introduca incalzire centrala si toti incalzesc casele electric...e al naibii de scump. ;)
Te cred cu renovarile, noroc ca noi suntem nevoiti sa mai asteptam dupa baie :).
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
en_kvinna spune:
Florysya,
Nu esti singura, esti cu noi. Aici pe DC este o mica comunitate romaneasca, mica ce-i drept si tare imprastiata dar e romaneasca. Simte romaneste ceea ce e foarte important. Absolut toti de aici au trecut prin momente proaste. Eu zic ca e foarte bine sa te descarci aci plus ca mai primesti si tipsuri. Si eu sunt singura. Da singura singura. N-am cu cine vorbi ore in sir pana nu vine prietenul meu de la serviciu, asa ca pagina Dc e mereu deschisa caci aici scriu romaneste, gandesc romaneste si ma simt printre romani. La mine functioneaza.
Nu te da batuta, gandeste pozitiv si lucrurile se vor aseza in timp. Si stiu ce vorbesc ca asemeni tie am predispozitie spre depresie. Ultimii 2-3 ani au fost un sir de lupte purtate cu depresia , multe pierdute si cateva castigate.