Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 3
mihaela_s spune:
of, chiar ca mare pacat! mai ales ca legea e atat de darnica aici cu aceste ore...
La noi necazul e ca bugetul e din ce in ce mai mic si orele tot mai putine...Diana a avut mereu 40 de minute, pe motivul ca ea stie cel mai bine dintre toti copiii, deh a facut primele 4 clase in Ro. Silvia avea anul trecut 3 ore, ca anul asta sa fie exclusa :(( pe motiv ca bugetul e mic si e anu are nevoie...am fost tare suparati, vrem sa reclamam asta pe motiv de discriminare...din 5 copii numai ea a fost exclusa. Foarte nedrept, bugetul nu mi se pare un motiv...adica ori reduci de la toti, ori de la nici unul, dar nu excluzi un copil pe motiv ca nu sunt bani...
Problema s-a rezolvat, fusese inclus un copil care nici macar nu avea cerere(asta e si mai si...includ un copil fara cerere si pe Silvia, cu cerere, o refuza!) si a primit si Silvia 40 de minute. Dar e foarte putin :(. Profesoara noastra e minunata, nu e de meserie nici ea, e economista. Dar stie atat de bine sa lucreze cu fiecare copil in parte, asa cum e el, e un foarte fin psiholog si a facut recent cursuri de psihologie/pedagogie scolara. Banii insa sunt foarte putini, isi cauta de lucru acum ca economist(dar e foarte greu, nu a avut inca feedback pozitiv) iar mie imi va parea tare rau daca nu va mai fi profesoara(dar nu pot sa nu o sustin si inteleg ca vrea altceva).
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
pisicanu spune:
Mihaela si Coriani, va savurez cuvintele mai ceva ca pe savarine...sunteti "mana cereasca" pt proaspat aspirantii la "visul suedez" ca sa zic asa, desi poate este exagerata exprimarea...e clar ca ne asteapta un traseu greoi si lung, nici nu mi-am inchipuit sa fie altfel, dar sigur se va merita...v-am citit de mai multe ori ca sa incerc sa deliberez cumva si sa discern printre atatea informatii cate mi-ati dat si pt care va multumesc enorm, ce este mai bine de facut la momentul acesta, care-ar fi primul pas...
si-am tras deja prima concluzie: tot sotul meu IT-ist trebuie sa ajunga primul acolo avand aparent cele mai mari sanse de angajare, fara suedeza la nu stiu ce nivel si cu speranta ca persoana care-l va gazdui il va ajuta cu recomandarea lucrand deja de aproape un an in IT (tot roman)...o sa ma intrebati acum de ce nu am apelat la el pt sfaturi, etc. si v-am preferat pe voi...pur si simplu fiindca nu-i o persoana prea darnica cu vorba, e relatia sotului si eu nu mi-am permis sa-l abordez daca el n-a facut-o...si mai e o chestie si anume ca sotul meu e un tip mult prea mandru si care prefera sa moara de foame decat sa ceara un cat de mic sprijin...simte ca e destul deja faptul ca-i va asigura o locuinta pana-si va gasi si el de lucru, asa ca nu stiu cum va fi cu solicitarea de recomandare, daca il va ruga sau ba
eu vad ca nu il prea trage atza si de-aia m-am gandit sa incercam si cu biochimia mea, dar se pare ca-i mult mai anevoios drumul, din ce-mi spuneti voi...altceva ar fi daca el si-ar gasi rapid un job, ca si persoana de care v-am zis, al carei noroc din pacate nu poate fi tras la xerox, haha. Chiar si salariul obtinut il are mai mare decat al unui suedez de acelasi calibru, dar deh, asta inseamna noroc. De-aia cautam eu pe aici niste confirmari sau pareri despre angajarea in IT, pacat ca nu sunt exemple concrete
Odata ce si-ar gasi de lucru am porni si noi intr-acolo si evident ca as putea sa parcurg apoi pasii pe care mi i-ati spus voi, dar deocamdata nu ne putem opune despartirii temporare. Of, si ce dezastru sentimental va fi! fetita e topita dupa ta-su, hai ca baiatul e mare si intelege...de mine, ce sa mai zic?
ia sa ies din starea asta ca ma apuca plansu...
Mihaela, hai ca incep deja sa ma simt mai aproape de tine, fiindca si eu tot la Reglementari lucrez! si e tare frumoasa munca fiindca aici la noi avem de autorizat zeci de parcuri de turbine eoliene fiind o zona cu vanturi puternice! e superb dar degeaba daca traim in RO, cu toate celelalte pe cap, nu le mai aduc in discutie
chiar de aici de la birou scriu acum
coriani, am intrat si eu pe acele situri pe care le-ai transcris si tu si am postat CV-uri sotului la greu, dar fara rezultat, ori sunt asa cum spui prea multi aplicanti si nici nu apuca sa le citeasca pe toate, ori trebuie sa fii acolo si sa le bati la usa, chiar ma gandeam ca eu daca as pleca nu as aplica doar din fotoliu trimitand prin e-mail CV-uri, ci as merge personal pe la firme, sper ca si sotul meu sa lase mandria de-o parte si sa faca asa, eu duc deja munca de lamurire...
va las deocamdata ca e ora de plecare dar revin, nici o grija
Inutil sa va mai spun ca tot nu m-am saturat si inca mai astept de la voi informatii, pareri, idei, sfaturi, etc.
Eu ce pot sa va urez decat zile frumoase si senine (meteorologic vorbind), ca de restul ati avut voi si sotii vostri grija si v-ati "rezolvat" viitorul
. Bravo!
corianai spune:
Pisicanu e super daca sotul tau poate fi recomandat de o cunostinta care lucreaza in domeniu. Asta e de departe cea mai buna sansa. Batutul la usa eu sincer nu cred ca functioneaza, pt asta ar trebui sa iei legatura cu HR si sa le ceri o intalnire, iar ei vor spune din start sa trimiti cvul si vei cautat cand au ceva pt tine.
Eu am trimis cateva cv-uri si am fost chemata la doua alte interviuri inainte sa primesc postul acesta. Cv-urile se deschid toate, cei care lucreaza la HR sunt profesionisti si nu imi inchipui ca lucreaza pe sarite. Trebuie sa perseverati, concurenta e mare dar eu sper sa aveti si voi noroc. Tinem pumnii!
en_kvinna spune:
Buna
Eu nu sunt de mult in suedia, dar legat de ce se discuta pot sa-mi exprim o opinie. Prietenul meu lucreaza in domeniul IT. Pana ce n-am citit aici nu m-a interesat cum functioneaza vanatoarea de joburi in IT eu nefiind de domeniu. Dar am tras niste concluzii din experienta sa. Peste tot a avut nevoie de recomandari, el s-a folosit de recomandarile obtinute de la sefii anteriori sau colegi de munca. El s-a folosit de 2-3 recomandari. Apoi, o alta chestie ce am observat-o e ca domeniul IT este extrem de dinamic. Mereu dar mereu trebuie sa citesti sa iti actualizezi cunsotintele pt ca ceea ce stiai acum cativa ani s-ar putea sa fie considerat '' rudimentar''. Pe Cv trebuie scris clar ce stii sa faci cu ce programe , limbaje de programare stii sa lucrezi. Nu poti minti sau sa spui ca stii cand defapt tu stii doar fff putin pt ca ,cel putin in cazul prietenului meu, se da proba de lucru ca sa zic asa. A trebuit sa demonstreze ca stie ce a zis ca stie in interviurile anterioare. Da innterviuri. Pt actualul loc de munca a dat 4 !!!!! interviuri cu tot cu cel practic pt post plus un test de personalitate intocmit si executat de un psiholog al unei companii de HR. Mai mult trebuie sa mearga la tot felul de conferinte unde tre sa invete lucruri noi pt ca atunci cand iti cauti de munca desi stii enorm de mult si nu esti bun la un singur lucru mai nou sau mai vechi dar de acel lucru are nevoie angajatorul, n-o sa fi angajat. De aceea e fff important sa se acopere un areal cat mai vast de programe si programele si alte chestii ce tin de domeniu. Alta chestie, peste tot se cere experienta. Salarizarea e diferita de la angajat la angajat pt ca salariul se negociaza individual, pt ca difera in functie de anii de experienta care nu au legatura cu varsta, in functie de statutul de junior sau senior developer sau ceva de genul, in functie de alte bonificatii pe care le primesti pe langa salar. Care este concurenta pe loc n-am idee.
en_kvinna spune:
Fetelor eu week-endul asta am sarbatorit traditia nu cu kräfor ci cu surströmming. E un peste in saramura, pestele e de marimea unei hamsii si are un gust ingrozitor de sarat. Pe langa asta mirosul este. Conserva nici macara n-a fost deschisa in interior sau in apropierea casei :))) iar cand a fost aruncata intai a fost tinuta intr-un vas cu apa afara si apoit cu totul aruncat la ghena direct. In fine, cica in Norrland , mai exact Norrbotten, se prefera genul asta de peste in locul racului.
mihaela_s spune:
hahaha en kvinna, esti tare! Eu nu am curaj sa incerc surströmming, desi am colege care au mancat si spun ca e teribil de bun...dar am si colege care au spus ca nu ar deschide cutia nici la 100 de m de casa :)). Da, e o traditie in Norrland, asa e. Tu ai mancat asadar? Am auzit ca se mananca numai si numai cu garnitura...Dar stii ca de la anul e interzis de UE? Suedia a primit dispensa pana in 2012 ca sa poata produce si consuma surströmming dar pentru ca ccc contine multa digoxina cica e interzis...
pisicanu, vai de cand nu am mai avut legatura cu cineva in domeniul protectiei mediului...au fost ani frumosi. Scriam acordurile si autorizatiile de mana, le batea secretara la masina...dupa ce am plecat eu au primit computere si le scriau direct in birou. Mie mi-a placut mult munca, mergeam pe teren sa vedem la fata locului cazurile mai complicate...
Ce frumos ca autorizati parcuri eoliene! Aici unde stam noi, pe Gotland, e cel mai mare parc eolian din Suedia, am fost si l-am vizitat de cateva ori...e mai in sudul insulei, dar e superb! Sa stai dedesubtul elicei si sa auzi fiecare miscare a ei...ceva de nedescris. Sper din suflet ca si in Ro sa evolueze.
Uite ca mai apar pareri ale fetelor, e foarte bine. Sa vezi ca fiecare dintre noi avem experiente diferite, evolutii diferite si normal ca parerile difera. Depinde totul de atat de multe chestii incat nimeni nu iti poate da o reteta finala...dar merita incarcat, de ce nu?
Noi cand am venit aici, am venit toti 4 deodata. Bine, sotul meu avea jobul dar era temporar, pe 6 luni. Dupa nu stiam ce va fi...puteam foarte bine sa ne intoarcem acasa. Initial nici sotul meu nu avea incredere, a vrut ca eu cu fetele sa ramanem in tara si sa venim dupa cele 6 luni cand stiam exact daca avem ceva sigur. Eu insa nu am vrut...am simtit ca cele 6 luni ma tineau in loc si am avut dreptate. Dupa cele 6 luni eu terminasem aproape un termin de suedeza...dar cum spuneam, la noi a fost jobul, am venit la sigur. Altfel ramaneam si eu in tara.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
en_kvinna spune:
Mihaela, intradevar, nu poti manca surströmmingul asa... singur singurel. Noi l-am mancat cam asa: paine moale ca o pita greceasca (tunnbröd) pe care se pune unt/margarina, cartofi fierti zdrobiti si fara sare ca nu e necesara, inele de ceapa si gräddefil (ceva intre iaurt si smantana, io personal inca n-am descoperit care e smantana in Suedia, ca odata am cumparat si era lichida :))))) , dupa care se ia una bucatica peste se taie maruntel si se presare peste, dupa care se ruleaza painica. Aaaaa si se consuma cu tarie snaps parca. Acele sticlute mititele cu aclool de 40 gr. cu diferite arome. Mie nu mi-a placut si n-am sa mai incerc.
Faptul ca se va interzice surströmmingul e o lovitura sub centura pt unii. Auzi la ei , cica delicatesa..:))))
mihaela_s spune:
Oricum ai toata admiratia ca ai mancat! Eu nici nu ma gandesc sa fac asta .
Smantana o gasesti ca si creme freche . Cea mai grasa e foarte buna, untoasa...exact ca smantana de la noi(cel putin cea pe care o mancam noi in Ro :)).
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
corianai spune:
Uau, ce as vrea si eu sa gust surströmming, sau poate ca m-as satura numai cu mirosul :)) din pacate aici in skåne nu e deloc popular si nu am sanse sa gasesc nici un temerar care sa vrea sa participe alaturi de mine. Eu stiu ca mai importanta decat garnitura e snappsul, o tzuica ceva sa taie din senzatiile care te cuprind :))
Eu folosesc tot gräddfil in loc de smantana, mi se pare foarte asemanatoare cu ce mancam la buc. merge tare bine la mamaliga cu keso. le-am invatat si pe cateva prietene ale Marei care mai dorm pe la noi la mamaliga si le place tare mult :) sa nu mai vorbim de "köttbullarsoppa" adicatelea ciorba de perisoare, foarte apreciata
mihaela_s spune:
Haha, apropo de mancare romaneasca, eu le-am servit cu supa de pui cu galuste pe prietenele Silviei, una dintre ele a fost tare incantata de ea. :) Eu supe nu prea fac, asa ca nu au ocazia sa manance :).
Faza faina a fost la kräftskiva de sambata. Eu cu al meu barbat, la systembolaget sa cumparam ceva tarie pentru masa. Fusesem in Ro si venisem fara palinca, nah ce sa facem...anul trecut le-am dat suedezilor sa guste si nu le-a placut, au zis ca e otrava curata(e tare, distilata de doua ori, cum se face in Ardeal). Ne tot invarteam si noi pe la snaps-uri, al meu nu prea voia, cica mai bine un wiskey(da, am fost in Scotia si am luat o sticla, dar e prea pretioasa sa o bem hahaha). Ok, luam wiskey...suedezii se tot uitau la paharele noastre si la un moment dat nu se rabda unul si ne intreaba daca in Ro se bea wiskey la masa, ca tarie. hahaha, ne-am dat seama ca suntem pe langa cu wiskey-ul nostru, ei cica il beau la cafea, ca desert :))). Noah, anul viitor stim. Oricum cuiva i-a facut cu ochiul sticla noastra, noroc ca era de jumate de litru doar, ca dimineata cand ne-am dus sa recuperam bauturile si ce mai ramasese de seara acolo, sticla noastra ciuciu, facuse picioare...nu bausem nici un sfert din ea....
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie