Buburuze de Ianuarie - Februarie 2011(69)
Raspunsuri - Pagina 19

luciact spune:
Eva se trezeste de nspe ori noaptea, nu mai stiu numarul, suge, adoarme la loc doar la san, o mut la ea, si tot asa dar cred ca mai mult doarme cu noi in pat decat la ea
partea proasta e ca eu dorm ff naspa cu ea, ma trezesc intepenita , vreau sa incep sa i dau si eu fier desi mi a fost recomandat de la 4 luni, are 7 luni si o sapt, cate picaturi sa dau?
i am luat si eu mingea magica de la vtech , cadou de Sf Maria, a fost ff incantata de ea, dar incet incet isi pierde interesul
daca eram in Bucuresti as fi inchiriat si eu jucarii, dar asa as plati transportul o groza cred
fetelor eu produse Weleda n am folosit niciodata, vad ca v ati luat multe, sunt asa bune?

Lorich spune:
Neata
Lucia nu, nu asa fac toti copiii, depidne de parinti cum managiuesc totul; si depinde de parinti cat de mult se lasa afectati de privirile din jur, care-i pot face sa aiba alt comportament acasa si in societate, sa zic asa. Nu am timp sa scriu mai mult, dar ex. Robert a fost pus la colt si-n mall, de a venit o tanti sa-l intrebe daca s-a pierdut
Catalina vezi ca materialul ala a fost descoperit ca-i toxic si interzis in UE, deci "nu".
Mayane voi cu banana cu supa, Ana cu iaurtul cu carne...
normal ca am uitat ce voiam sa mai zic...

Doloress spune:
Hmmm... tantrumurile, subiect spinos, e mult de discutat pe tema asta. In general la 2 ani asa (la noi insa a fost o culme pe la 18 luni) este perioada in care copilul incepe sa spuna NU, sa-si manifeste personalitatea, e o perioada absolut normala. Trebuie sa spuna nu, ca sa spuna DA mai incolo. Isi da seama ca nu prea are control asupra a multor chestii, el nu hotaraste ce si cand sa manance, cand sa se spele, cand sa doarma, etc. Si la 2 ani incepe razvratirea, incepe sa ceara si el putin control asupra vietii lui. De aceea acum incep de multe ori mofturile la mancare, vede ca poate macar sa controleze ce ii intra in gura.
Din experienta mea cu Patrick, noi aveam doua feluri de tantrumuri: alea de oboseala, cand rutina ii era data peste cap, atunci din orice izbucnea scandalul. Daca mergeam in oras si trecea ora de somn, si il purtam de aiurea dupa noi prin magazine (el nu are nici un interes sa mearga de aiurea prin magazine, el nu are de cumparat nimic, deci e absolut de inteles ca la un moment dat sa izbucneasca. Ia sa fim si noi carati, impotriva vointei noastre, luati ca din oala de la o activitate pasionanta care ne place si dusi prin magazine, asta suprapus cu oboseala , nu izbucnim?) Incet incet invatam sa ne controlam, dar la inceput copilul nu are experienta, nu stie sa se controleze, sa iti tina in frau sentimentele, emotiile. E nervos, e frustrat, e obosit - se exprima printr-un tantrum. Prea-plinul emotiilor se revarsa> e un lucru rau? Nu, e un lucru bun, asa se descarca. Decat sa fie inabusit, pedepsit si terorizat ca isi exprima emotiile, zic eu ca e mai bine sa si le exprime.
MAi sunt tantrumurile de frustrare, de ce e asa si nu invers. Cand vrea sa se incalte singur si nu reuseste sau eu nu am rabdare sa il las, cand tati ii mananca oul pe care l-a lasat el mai devreme (noi de unde sa stim ca voia sa-l manance mai tarziu?... etc) La 18 luni, 2 ani, cand inca nu stie sa vorbeasca si nu are cum sa se exprime sa ne zica clar ce-l deranjeaza - normal ca face un tantrum.
Cu timp si rabdare invata sa-si gestioneze furia, sa astepte, sa spuna ce-l deranjeaza. Experienta isi spune cuvantul. Dar la inceput cand nu exista experienta, furia bruta e normala. Nu zic ca trebuie validat in modul de exprimare, dar trebuie validat in sentimente. Trebuie sa simta ca mami si tati ii inteleg furia si emotiile, dar ca oamenii normali si civilizati nu se exprima asa : nu trantesc, nu izbesc, nu se tavalesc pe jos. Oamenii invata sa accepte unele lucruri ca asa sunt ele si nu pot fi schimbate, sa astepte pentru alte lucruri care vor veni la un moment dat (ei nu prea au notiunea de timp, deci trebuie introduse niste termene pe intelesul lor : dupa somnic o sa mergem la spatiul de joaca, ca daca ii zici ca in 2 ore el te intreaba peste 5 minute daca au trecut 2 ore), sa lase randul altora, sa imparta etc. Asa traim frumos si armonios unii cu altii.
Trebuie sa alegi bataliile care vrei sa le porti. Adica la noi exista niste chestii la care nu se negociaza. Dar sunt multe la care stau si ma gandesc, chiar merita sa ma ciondanesc cu el pentru atata lucru? Chiar nu pot sa mai las si de la mine, si sa-i las lui controlul?
Nu mancam ciocolata seara (ciocolata il agita foarte tare) si punct. Nu cedam. Insa daca nu ii e somn la 9, apoi nu insist cu somnul prea tare. La urma urmelor el stie mai bine daca ii e somn sau nu. Dar... ii zic: Mami are nevoie de timpul ei, nu vrei sa faci dodo la 9 ca de obicei, mami are de spalat vase, de facut ordine, chestii pe care le fac dupa ce tu te culci. Nu-mi cere sa ma joc cu tine, ca eu am treburile mele. Daca nu ti-e somn, joaca-te singurel in camera ta si cand o sa-ti fie somn imi zici. De obicei merge, dupa vreo 10 minute se plictisteste singur si vrea la somn ca atunci stie ca vin sa-i citesc poveste, deci ma are langa el.
IN magazine- nu stiu, noi nu am avut tantrumuri prea mari. Ale noastre au fost mereu de oboseala si acasa. Ca am evitat sa merg cu el obosit prin magazine. Cat era mic, il puneam in carut si ii dadeam de rontait, o aluna, o afina, biscuitei, ceva mic, si migalos, sa ii ia timp. Maxim o ora, o ora jumate avea rabdare, cautam sa-mi fac treburile cat mai repede. Nu am refuzat niciodata sa-l las sa puna mana. Mereu a pus mana pe orice a vrut. S-a uitat la el, s-a jucat si apoi l-am pus la loc. Nu i-am smuls niciodata ceva din mana si sa-i urlu Nu e voie! din prima. A vrut sa-l ia cu el, l-am lasat, s-a jucat vreo 10 minute, apoi voia altceva. Puneam aia la loc si luam altceva. Pana la casa cand ajungeam cu ceva mic, mic. Si gata, nici o criza.
Cam astea, fug ca am o gramada de treburi, desi as mai avea unele de zis... pe ici pe colo.
Bottom line: cele mai multe tantrumuri au o explicatie, e revarsarea prea-plinului emotional, sufletesc pe care copilul nu stie inca sa-l gereze . Sa-l pedepsesti - nu rezolvi nimic dupa parerea mea, nu invata sa se controleze prin pedeapsa. Invata sa ii fie frica si sa se opreasca de frica. Dar furia va fi tot acolo, nerezolvata, refulata.
Decat sa te enervezi si sa urli din prima la copil, cauta explicatia si vezi: e oboseala (nu prea ai ce face, il lasi ca stii ca atata vreme cat e obosit nu rezolvi nimic). In timp sa invete sa-ti zica, mami sunt obosit. Si eviti sa-l supra soliciti si sa-l supra-stimulezi atunci. Sunt tantrumuri de frustrare - le rezolvi prin explicatii peste explicatii, ii ajuti sa le depaseasca, vezi daca merita sa stai ferm pe pozitie sau sa-i lasi lui putin control (la fetite e panarama mare cu imbracatul - e bine sa le lasi sa aleaga putin, scoti 2 fuste si o pui sa aleaga). Ideea e ca nu trebuie sa te sperii si sa consideri ca gata, e un rasfatat. Nu dureaza o vesnicie. Trec la un moment dat. Trebuie doar ajutati sa invete sa gereze furia.
Bine, sunt momente in care nu ai timp de explicatii si de parlamentari. Recunosc ca atunci cand alearga in mijlocul strazii urlu la nebuna. Al meu sot ii mai da si cate una la fund, eu nu sunt de acord cu asta. Dar eu tip si e tot aia, yelling is the new spanking. Dar la chestii de astea nu mai e timp de negociat si de rationat. Dar la celelate - rabdare si tutun.

mirela2 spune:
neata si de la noi
mami cu motaneii Razvan si
Robert (26.12.2010) si mami de Vlad (12.12.1999)
colacei de inot pentru bebelusi

roxx26 spune:
Neata fetele!
Ce buna a fost plimbarica de dimineata, racoare, are curat in parc, relaxare maxima!
Ca in rest sunt cu nervii pe bigudiuri din cauza de musafiri care nu se mai termina. Chiar m-am ciondanit un pic cu o prietena pe tema asta. Ca nu raspund la telefon tot timpul. Si ca, de cateva ori, i-am zis ca n-am chef de vizite. Iar azi am rugat-o sa nu vina intre 1 si 3-4 ca poate prind si eu putin somn langa Catalina. Si suparare mare, frate...
Ca tot sunteti la capitolul PSI, vroiam sa va povestesc mai demult ca eu, dupa nastere, am intrat intr-o stare din care vad ca nu prea mai ies. Nu e depresie, nicidecum, sunt super fericita cu bubulina mea. Dar m-as inchide intr-o bula asa, doar cu ea si cu al meu sot, in rest toata lumea nu inceteaza sa ma scoata din sarite. Cand iesim cu prietenii, ma enerveaza atat de tare cu tot felul de tampenii (in general sfaturi legate de educatia copilului...), incat am nevoie de o pauza si 2-3 sapt nu mai vreau sa ii vad pe aia. Asa ca iesim cu altii si tot asa De neamuri nu mai zic...Eu tot astept sa imi treaca starea asta, dar nimic. Nu mai am chef de discutii lungi la telefon despre nimic (eu care eram maestra la treaba asta!!!). Nu mai am chef de politeturi gratuite cand soacra-mea abereaza.
Si nu mai vreau vizite!!! Vreau sa dooooorm!!! Le spun ca-s obosita si ma trezesc cu ei la usa
_
Roxana
Mami fericita de printesa superba Catalina-Victoria 02.01.2011
Scrisoare pentru Catalina

roxx26 spune:
Am citit cam din 2 in 2 zilele astea, sper ca n-am ratat ceva important. Stiu ca ma intreba cineva cum e cu autodiversificarea. Am cam stricat eu ritmul ca daca am tot plecat pe ici pe colo a fost mai greu cu aruncatul bucatilor de mancare in toate directiile. Asa ca i-am taiat bucatele si i le-am dat asa, cate una sa mestece.
Acum mancam combinat, in absolut toate felurile. Bucata intreaga, din mana ei (de ex. pastarnacul), bucata intreaga din mana mea (ce e mai moale si se sfarama in mana ei, de ex. banana), bucatele mici (cand suntem in vizita / la restaurant etc.), dar si pasat cu furculita atunci cand mancam carne, pentru ca altfel nu prea am reusit sa i-o dau. Sunt multumita ca nu face nazuri si mananca orice si in orice mod.
_
Roxana
Mami fericita de printesa superba Catalina-Victoria 02.01.2011
Scrisoare pentru Catalina

florintunde spune:
buna
Irinuka;sunt produse,o gramada..
-iti scriu mai tarziu un pic..oricum numai marti si joi au program
Roxx;asa sunt si Eu..nu mai suport socrii,prieteni,nici pe mama n-o supeort cateodata..Eu zic ca am devenit uricioasa
pup fetele

mirela2 spune:
roxx nu le mai deschide usa
nici mie nu mi plac vizitele,musafiri nepoftiti,mai bine iesim undeva, dacat sa i primesc in casa
una ca e jale, e plin de jucarii si de chestii de bebei peste tot, doi n am gaze, deci n am ce sa le pun pe masa, trei, tot eu tre sa strang dupa ei, ca al meu nu face din astea, nu face nik daca ma gandesc mai bine
off, m am umplut de draqi
cum intra banii de indemnizatie,brusc el nu mai are .......l am pus sa ia niste fructe pt copii, care sunt si ai lui,nu numai ai mei....n am bani,a fost raspunsul...sa i dau eu...de parca am bancomatul in casa...
doamne cat de batut in cap sa fi.......offfffff
scuze...
mami cu motaneii Razvan si
Robert (26.12.2010) si mami de Vlad (12.12.1999)
colacei de inot pentru bebelusi

florintunde spune:
parasc un copil care ma scoate din minti.. care
nu vrea sa manance nici cu lingurita,nici mana..isi tine gurita stransa de nu intri cu nimic acolo..nu vrea bucati,nu supa.Dacva ii bag cumca ceva in gurita isi tine gura deschisa..curge din ea ..pana scuipa..
Mirela;si daca n-ar fi indemnizatie?tot nu ar avea bani?- pt copiii lui sa cumpere fructe..vai ce om ai si tu langa tine..Numai bun de luat bataie
acu vrea orezul meu, brun, fiert pt mine..care normal ca are condimente..

florintunde spune:
Lucia;produsele Weleda sunt bio
Irinuka'
au din alea mici Weleda puse cate 10 buc in folie
crema de galbenele..bebe 10 buc=10lei
lotune de galbenele..bebe 10 buc=10lei
crema galbenele pt eritem fesier..bebe 10 buc=10lei
ulei pentru vergeturi si fermitate 10 buc=10 lei
ulei migdale pt piele uscata si sensibila 10 buc=10 lei
-------------
Set Weleda ..acela de 2 creme de zi ,de noapte +1 de contur de ochi=7 lei
Set Weleda..demachiant+crema (iris)=8lei