Sa ma ingrijorez??
Raspunsuri - Pagina 5
louisea spune:
Incerca sa-i dai altceva la micul dejun. Poate nu-i place. Parca asta ii dadusei si zilele trecute.
La micul dejun pot sa-i dai o felie de paine cu unt si branza, sau www.google.com/imgres?q=rugfras&um=1&hl=da&sa=N&rls=com.microsoft:da:IE-SearchBox&biw=1366&bih=587&tbm=isch&tbnid=D2C4kvm86f2msM:&imgrefurl=http://viskalspise.dk/ingredienser/morgenmadsprodukter.html&docid=s9yc_W0BUeASwM&w=296&h=221&ei=DdI_Tru5EoLtObaXyPkO&zoom=1&iact=rc&dur=312&page=1&tbnh=135&tbnw=178&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:17,s:0&tx=114&ty=76" target="_blank">cereale perinite (cauta din cele integrale fara zahar sau cu ff putin). Fica-mea (de 13 luni jumate) le mananca. Le das putin in lapte (depinde de marca, unele se inmoaie f repede, altele nu). Scurg laptele, iar ea le papa cu mana. Schimba eventual marca de cereale.
Dai alternative. Fica-mea de ex zilele trecute devora niste salata de brocolii cu pui, iar seara urmatoare cand i-am dat la fel (facusem pt 2 zile) l-a scuipat Au si ei toane. Ce le plac intr-o zi nu neaparat le place a doua zi.
Incerca sa apelezi la borcanase. Poate ii plac. Conteaza sa inceapa sa manance. Iar dupa ii schimbi usor pe mancarea facuta in casa.
Astept sa ne zici ce progrese faceti si daca aplici din sfaturile primite sau ne pierdem vremea degeaba cu sfaturi
CorinaDani spune:
oana, dar cand i-a dat altcineva sa manance, a papat Iustin fara mofturi? cand spun altcineva ma refer la bunica, o vecina, o matusa, altcineva in afara de tine sau sotul tau.
la alt subiect spuneai la un moment dat ca mergeti la mare. ati fost si cum s-a comportat Iustin dpdv al mancatului ? a mancat mai bine sau tot asa mofturos a fost ?
poate in perioada asta ii mai iese vreun dinte/masea, poate nu are pofta de mancare din cauza caldurii din casa.
cand i-ai facut ultima data analize pentru paraziti intestinali ? cum au iesit ? daca i-ai facut examen coproparazitologic, sa stii ca rezultatele sunt de multe ori fals-negative, copilul are paraziti dar analiza spune ca nu. iti recomand efectuarea testului antigen, se face din fecale, iar rezultatul e mult mai precis decat la copro.
de asemenea, copilul tau are cumva polipi ? fornaie, sforaie sau respira pe gura cand doarme ?
eu cred ca cel mai bine ar fi sa mergi la un medic homeopat. ajunge cate medicamente a luat saracul copil pana acum. incearca cu naturiste/homeopate, isi fac efectul mai greu, in timp, insa cel putin nu solicita organismul atat de mult (in special ficatul) cum o fac medicamentele clasice.
undeva trebuie intrerupt cercul acesta vicios, care pe tine cel putin cred ca te scoate din minti. si sa stii ca Iustin simte perfect asta, chiar daca nu lasi sa se vada. pentru el e posibil ca ora mesei sa fi devenit o ocazie neplacuta, in care mami fierbe de nervi, iar mancarea ii este data fara ca el sa simta senzatia de foame sau placerea de a savura un fel de mancare preferat.
J.D. spune:
Eu nu/i fac program baietelului meu, si/l face singur deocamdata. cum sa/l pun sa doarma la pranz daca lui i se face somn la ora 10? Cum sa/i dau de mancare la 12 daca nu/i e foame? Ii dau la 13 sau 13.30 cand cere singur. Asa a facut mereu. Si are zile cand bea mult lapte si mananca si zile cand nu bea lapte si nici nu vrea sa manance. Cand i/au iesit primii 2 canini nu a mancat nimic 3 zile.
Oana, tu trebuie sa te ghidezi dupa nevoile copilului. Incearca sa/i faci mancarea sub forma de barcuta, animalut, etc. Adauga niste ierburi sau condimente neiritante.
Finn Constantine 15.10.2009
oana_lex82 spune:
Analize inca nu i-am facut de nici un fel, miercuri mergem la medic pt ca asa chiar ca nu se mai poate, astazi a mancat numai lapte, dimineata la 10 a mancat 50 ml iau acum la 15:30 inca 120 ml...atat, altceva nu accepta, oricat de colorata ar fi mancarea, indiferent cum i-o dau, la lingurita, in manuta direct, in biberon pasata, tot nu mananca nimik.....
Dinti deocamdata nu mai par sa iasa..poate vreun premolar pe care nu il vad eu, dar de regula cand ii ies dinti plange noaptea ff tare, acum e destul de linistit..deci nu stiu ce sa zic...
Polipi nu pare sa aiba pt ca respira ff bine pe nas, nu fornaie, chiarsi cand mananca o face cu gurita inchisa..deci..nu stiu ce sa cred..oricum pediatra zicea k ne va da o trimitere la ORL pt ca sa excludem si posibilitatea asta..
La mare a mancat multumitor..adica binisor in comparatie cu obiceiul lui de acasa...dar fiind in compania celeilalte familii cu o fetita de o seama cu el mi-am dat seama ca el oricum mananca ff putin fata de alt copil ..pt ca fata manca mult mai mult ca el..aproape cat manca el toata ziua manca ea la o masa,..deci...
A incercat soacra mea si o cumatra sa ii dea sa manance..si e la fel de mofturos...Deci nu cred ca "starea mea" e o mare problema pt ca lui nu ii arat k ma deranjeaza k nu mananca..adica sunt vesela in timpul mesei, rad, ii fac jucarii, ma prefac ca le dau de mancare jucariilor, cant..deci nus daca asta arata nervozitate..in fine, poate are el al 6-lea simt...
Borcanele i-am luat cand am fost la mare si i-am luat degeaba pt ca nu ii plac...
Niciodata nu ii dau aceleasi lucruri 2 zile la rand..de regula pt pranz cel putin pregatesc cate 2 feluri de mancare pt ca sa am si altceva in caz de refuza prima varianta, dar oricum nu vrea nimik..asa ca e cam munca in zadar..dar asta e, el sa fie sanatos..ca mami lui spera in fiecare zi ca a venit ziua cand va manca...Acum la pranz mai ca mi-au dat lacrimile cand am vazut k a baut 120 ml lapte..ca de regula mananca cam 50, maxim 90 ml..deci tot e un pas inainte..pana diseara sa vedem ce mai vrea...
Oricum sunt ff decisa ca saptamana asta sa merg la medic pt ca in ritmul asta o iau razna..cu toate ca ar fi trebuit sa ma obisnuiesc cu asta de atata timp..dar de ce trece timpul de aceea intru mai tare in panica..pt ca imi dau seama ca el creste si nevoile in corp cresc si el nu asimileaza nimik in ritmul asta...
CorinaDani spune:
hm, chiar sunt curioasa cum vor iesi analizele pentru depistarea parazitilor intestinali. nu uita, nu face copro, ci antigen. la copro trebuie sa duci proba de 2-3 ori, la interval de cateva zile, ca sa fie rezultatul cat de cat sigur.
prezenta parazitilor intestinali este de multe ori asociata cu preferinta pentru lapte si dulce, in detrimentul mancarii. la fel, si somnul agitat poate indica prezenta acestor paraziti (insa nu e obligatoriu sa fie asa; sunt doar cateva simptome asociate, unii copii le au, altii nu). la nas sau fundulet se freaca/scarpina ?
oana_lex82 spune:
nu se scarpina deloc, la nas ff rar, mai ales cand ii e somn..si mai ales s-ar freca la ochi dar nimereste nasul..nus cum sa explic..la fund nus daca s-ar putea scarpina pt ca are pampers si oricum nu l-ar ajuta la nimik..dar banuiesc ca daca l-ar manca ar fi agitat nu?
oana_lex82 spune:
Oricum am sa fac chiar maine dimineata analiza asta..dar imi trebuie neaparat trimitere sau pot sa merg sa cer eu pur si simplu..k nu ma intereseaza daca platesc sau nu...Si cum mai exact cer/intreb? Asa, antigen???
CorinaDani spune:
la laboratoarele particulare nu te intreaba de trimitere daca platesti (poate doar sa fie cine stie ce analiza sau investigatie deosebita). da, analiza se numeste anitgen giardia, trebuie sa duci mostra de kk. cel mai bine e sa suni la laborator/clinica si sa intrebi exact : intre ce ore primesc probele, cum/cand sa faci recoltarea, cum sa pastrezi mostra pana ajunge la laborator, etc.
pentru oxiuri se face o analiza ce presupune recoltarea pe loc, de la pacient, cu un fel de banda adeziva tip scotch, aplicata in zona anusului (scotch test). examinarea ulterioara confirma sau infirma prezenta oualor de parazit (sau oualelor ? nah, ca nu mai stiu) in pliurile din zona perineala.
cumpara de la farmacie recipient special pentru colectarea mostrei de kk.
insa ar fi bine sa discuti totusi cu un medic inainte. cine stie, poate iti da trimitere si faci aceasta analiza gratuit/compensat, alaturi de altele (nu sunt sigura de asta, insa e bine sa vb cu medicul inainte de toate).
louisea spune:
J.D. si ce faci daca el nu cere de mancare si nu vrea sa manance ca si baietelul oanei? si asa o tine de multe luni concret
lidsta spune:
Te cred ca nu mananca si te cred ca e frustant si ca faci tot ce poti. Vad si sfaturile pe care le-ai primit si imi inchipui ca si in afara forumului primesti caruta de sfaturi cand tu de fapt ai nevoie fie de o solutie minune fie ca cineva sa te linisteasca cu adevarat ca nu e nici o problema (ma rog, poate ma insel dar asta cred eu).
Iti spun ce am facut noi pentru ca fiica-mii sa ii fie foame si sa vrea sa manance: i-am dat ce a vrut, cremvursti, ciocolata, biscuti, danet/ danonino, asa vreo luna, o luna jumate dupa care le-am taiat. Intre timp s-a obisnuit cu activitatea asta: trebuie sa mananci ca sa potolesti soricelul din stomac. Nu stiu daca ti se potriveste sau nu solutia, eu doar iti spun ce am facut noi. Acum mananca atunci cand ii este foame dar daca ii place; daca nu rabda si bazaie dupa ceva bun. A ramas insa cramponata in cateva feluri de mancare (3-4) pe care le tot rotim, este foarte refractara la a gusta ceva nou si la majoritatea mancarurilor nici nu le stie gustul. Am renuntat demult sa ii explic ca tb sa manance asta ca suntem plecati departe de casa si nu avem nici spanac nici fasole verde si ca snitelul e de fapt foarte bun. Ii spun doar: mami, nu te-am intrebat daca iti place sau nu, trebuie sa mananci ca altceva nu avem si nu vreau sa ajung in spital cu tine. Asa ca nu te ridici pana nu mananci ceva. Si mananca. Poate pe masura ce creste o sa se mai schimbe, acum cateva zile a gustat inghetata si i-a si placut :). Privit din afara modul in care am procedat cu fiica-mea pare stupid, neproductiv si cine stie poate de protectia copilului. Dar ... fiecare din noi isi cunoaste copilul iar solutiile extreme pot duce uneori la rezultate.
Si nu mi se pare OK sa lasi un copil sa manance cat vrea el atunci cand vezi ca asta nu e deloc suficient pentru dezvoltarea lui, cu toate explicatiile stiintifice sau toate studiile din lume. Sigur ca nu ma bazez pe teoria generala, copilul meu este particular si daca eu simt ca nu pot aplica ceea ce in mod normal se aplica aceleeasi populatii asta e, ma incred in instinctele mele de mama. Exemplul cel mai concludent sunt eu (si fiica-mea care ma mosteneste): toata copilaria mi-a fost foame si niciodata nu mi-a placut mancarea. Se dadea saraca maica-mea peste cap tot timpul si degeaba, nu imi placea si gata: doar ficatei si pui cu smantana si ciuperci de padure si fasole verde boabe si inca 2-3 feluri destul de rare/ scumpe pentru posibilitatile noastre. Asa ca am ajuns in cele din urma in spital cu hemoglobina 7 de ma plimbau cu carutul fiind suspecta de leucemie. Si da, cauza era ca nu mancam, nu altceva!
Asa ca Oana, daca tu simti ca nu e hranit cum trebuie copilul tau, culege ce sfaturi crezi ca ti se potrivesc si fa abstractie de ironii.