Procedura la neplata datoriilor
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aniela23/aniela23.jpg)
Nici nu stiu de unde sa incep sau ce sa intreb mai intai. Ok, o sa creez doua subiecte. Dar sa incep cu ce doare cel mai tare
Sunt plecata din Romania de multi ani. Acasa au ramas tata, doi frati mai mari si o sora mai mica, intr-un orasel amarat din estul tarii. Am tot trimis bani de-a lungul anilor, o suta de lire ici si colo, nu multi dar al naibii de regulat. M-am saturat...
Apoi un frate a plecat in Italia (unde se chinuie sa traiasca ca doar na, se stie ca prin strainatate nu sunt caini cu colaci in coada). Sora a venit in Anglia si se descurca si ea cum poate. Tata a incetat sa mai ceara bani pt ca ii e rusine si pt ca probabil la varsta lui, singur, se descurca cu o pensie CFR care e destul de rezonabila
A ramas un frate in Romania, casatorit, cu 3 copii. Traieste intr-o casa care apartinea bunicii mele, deci nu plateste chirie. Are incalzire cu lemne pe care i le cumpar eu, tata si sora. Lucreaza la o fabrica de bere -probabil pe un salariu minim + ceva vechime. Cumnata nu lucreaza, cica nu reuseste sa-si gaseasca de munca.
Ei, si dupa cum spuneam, regulat i-am tot trimis bani fratelui, l-a mai ajutat si tata...Apoi am incercat sa reduc ratia pe cat putinta si trimiteam doar de paste si craciun cate ceva. Mi-a tot cerut bani o perioada, apoi cred ca s-a saturat de ‘’morala’’care insotea sumele de bani (aveam motive,zau) si de vreun an incoace a inceput sa ii ceara sora-mii bani (care ii trimite, evident, ca la ea inca nu s-a umplut paharul). Am aflat de curand ca sora-mea i-a trimis in Martie vreo 200 lire si frate-miu a rugat-o sa nu-mi spuna. Apoi i-a cerut iar luna trecuta 150 sa-si plateasca datoriile la banci…
Urmeaza sa mergem joia viitoare in Romania (eu si sora).
In seara asta primesc un telefon de la frate-miu (genul ala de apel f scurt la care nu trebuie sa raspunzi ci sa suni imediat inapoi – numai la romani am intalnim sistemul asta ;))). Il sun si aud memorabila fraza: ‘’vreau sa-ti cer o favoare’’. Pe cuvant ca mi se ridica parul in cap numai cand aud propozitia asta! Mi s-a acrit! Mi-a zis ca nu are nici un leu in casa sa ia mancare la copii si mi-a cerut sa ii trimit niste bani. Initial m-am iritat un pic si i-am spus sa caute undeva bani pt cateva zile si ca ii dau cand merg acasa pt ca nu are rost sa irosesc 10 lire pt transfer avand in vedere ca merg acasa intr-o saptamana. Apoi mi-am pierdut cumpatul ingrozitor de tare…Tot ce i-am spus e adevarat, dar poate trebuia sa ma abtin…In fine, i-am spus urmatoarele:
• Mi-am pierdut intelegerea si mila atunci cand am vazut ca desi nu au cu ce hrani bietii copii ei nu renunta la tigari si bautura (ca e un pachet la zi sau la saptamana nu conteaza, tot bani irositi sunt). Si da, si eu fumez din cand in cand deci nu critic dependenta de tigara ci faptul ca nu ar trebui sa fumezi daca nu iti permiti. I-am relatat o intamplare de acum 2 ani de zile cand eram in Ro si i-am dat bani cumnatei sa cumpere pampersi la bebe iar peste jumatate de ora l-am vazut pe baiatul cel mare iesind de la un magazine cu un pachet de tigari si un bidon de bere. Zau ca mi-am jurat atunci ca nu le mai dau o lira.
• Din punctul meu de vedere asa cum se descurca milioane de oameni in Romania asa ar trebui sa se descurce si ei si nu sa-si planga de mila si sa dea vina pe soarta. La urma urmei nu platesc chirie, nu platesc caldura, au o gradina uriasa in care cumnata-mea, ca tot nu are de munca, ar putea cultiva cartofi cat sa manance tot satul.
In fine, nu mai are rost sa continuu…I-am reprosat multe dar stiu ca am vorbit la pereti, realitatea mea nu este si realitatea lor. Bine-nteles ca mie mi se pare complet idiotic sa faca imprumut la banca ca sa cumpere televizor nou atunci cand televizorul pe care il aveau era destul de bun, sau sa cumpere computer si sa-si puna internet atunci cand nu au ce sa dea de mancare la copii!! Sunt atat de amarata si ma simt atat de invinsa. Nu inteleg de ce ma incapatanez sa le explic lucruri pe care ei refuza sa le vada. In mintea lor eu sunt cea care nu intelege ca ei sunt batuti de soarta, eu sunt cea care ‘’s-a ajuns’’ si ma uit in jos, cu dispret, la ei. Imi dau seama ca in capul lui ma vede ca pe o zgripturoaica, el ma suna sa-mi zica ca nu are ce da de mancare la copii iar eu incep cu reprosurile.
Dar cum or sa invete ei vreodata sa fie responsabili ca parinti daca noi (eu, tata, sora) le tot dam bani??
In fine, la final m-am lasat coplesita de vina si am sunat un prieten sa il rog sa le duca bani maine dimineata…
Nu stiu cum sa mai deal cu situatia asta. Iar ma duc in Rom plina de nervi, iar o sa am o vacanta plina de suparari. Doamne, au fost atatea incidente de-a lungul anilor, s-a umplut paharul si a dat cu mult pe dinafara…
Oare sunt eu prea rea? Oare chiar ‘’m-am ajuns’’ si nu mai inteleg supararile altora? Poate am uitat cum e traiul din Romania? Ce D-zeu ar trebui sa fac? Am obligatie morala fata de el pt ca sunt sora lui? Sunt complet debusolata si efectiv nu mai stiu cum sa procedez. Da, mi-e mila de copii de mor, dar ei nu sunt responsabilitatea mea si simt ca ar trebui sa las copii sa sufere ca poate asa vad si parintii calea ce dreapta. Altfel ce solutie am? Sa le trimit bani toata viata? Nu suma m-ar deranja (o suta ici, o suta colo), ci lungimea perioadei care este O VIATA INTREAGA.
Va rog spuneti-mi cam cati bani le-ar trebui unei familii de 5 persoane in Romania pt mancare intr-o luna? Ma refer la suma minima, doar pt cumparaturile necesare pt mancare gatita, un iaurt sau un fruct la copii, nimic exorbitant… Nu stiu deloc preturile in Romania deci nu am nici cea mai vaga idée…
O sa va intreb de cealalta problema in mesajul urmator
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/LauraNicole/LauraNicole.jpg)
LauraNicole spune:
Aniela, bine ai venit in club! Eu m-am saturat de cate ori mi-am auzit ca ce stiu eu cat e de greu in Romania ca doar nu mai traiesc acolo si ce vaca de muls ma simt cand merg sa-mi vizitez prietenii si familia ramasa! Deja am mai taiat cateva persoane si le dau ignore de cand m-am intors, acum o saptamana. Si nu, nu esti exagerata.
----------------------------------------------
mama de Alexa,minune vie, 23mai1997 si Sandra ingeras 4septembrie2004/august2007
O palma sau urlat la copil nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC ! NU EXISTA MOTIVATIE SI NICI SCUZA!
PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT PE CEI CARE AU ATATA NEVOIE AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Eu te inteleg perfect, suntem cam in aceasi situatie. Nu au bani de mancare pentru copil dar el fumeaza si bea, ea cheltuie bani pe niste lucruri de ramai interzis . La fel, au curte si ar putea sa-si cresca legumele, nu platesc chirie sau rata la casa. Anyway, noi am decis sa nu ne mai stresam, se transfera automat din cont la fiecare salar o suma fixa, mai trimitem in plus de sarbatori si ziua copilului. In felul asta evit discutiile despre bani si nu ma mai enervez.
Eu cred ca ai 2 variante ca sa nu te mai stresezi atat: prima e sa stabilesti o suma si sa o trimiti regulat si asta este, ei promit sa nu vina cu alte cereri, a 2-a varianta este sa nu mai trimiti bani deloc, indiferent cu ce motive vin. In felul asta eviti discutiile vesnice si sentimentul de vinovatie daca refuzi si sentimentul ca te-au prostit si profita de tine daca le dai. Te gandesti ca trimiti pentru copii, ca ei nu au nici o vina...eu asa fac.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aniela23/aniela23.jpg)
aniela23 spune:
In continuare la mesajul de mai sus si in sfarsit sa prezint problema la care m-am referit in titlul subiectului….
Inteleg ca fratele meu nu se descurca cu banii pt ca are datorii la banci. Ma gandesc ca o solutie ar fi ca el sa nu-si mai plateasca ratele la banci. Care sunt conseciintele neplatii datoriilor in Romania? De exemplu, in Anglia procedura e urmatoarea (imi cer scuze daca o sa folosesc termeni care nu suna professional sau romaneste).
1. Datornicul refuza sa mai plateasca rata la banca. Cateva luni banca continua sa adauge dobanda si penalitati apoi contul este blocat si trimis la copanii de colectare. Companiile de colectare incearca sa convinga datornicul sa plateasca prin scrisori sau telefoane. Nu au dreptul sa viziteze locuinta datornicului sau sa confisce bunuri.
2. Daca datornicul tot refuza sa plateasca banca il poate da in judecata. Datornicul are atunci posibilitatea sa ceara judecatorului sa ii dea voie sa plateasca datoria in rate in functie de cat isi permite (de ex chiar si 10-15 lire pe luna pt o datorie de cateva mii de lire daca arata ca doar atatia bani ii raman dupa cheltuielile lunare). Judecatorul accepta oferta daca e rezonabila.
3. Daca datornicul nu se prezinta in instanta judecatorul da ordin ca datornicul sa plateasca toti banii odata.
4. dupa aceea banca are diferite solutii, printre altele:
a) sa aplice la curte pt un alt ordin care le permite sa trimita ‘’bailiffs’’ sa confisce bunuri de valoare (de ex masina, un televizor mai scump) dar nu bunuri necesare traiului de zi cu zi (pat, masa,etc). The bailiffs sunt colectori de datorii care au voie sa confisce bunurile datornicului sis a le vanda apoi la licitatie ca sa stranga suma datorata dar nu sa intre in casa cu forta.
b) sa aplice sa ia bani lunar din salariul datornicului (un procent in functie de cat castiga datornicul)
c) sa declare datornicul falimentar ca sa forteze vanzarea casei (daca datornicul este proprietar) sau sa ‘’secure’’ datoria pe proprietare ca sa fie sigura banca ca isi va recupera banii atunci cand casa este vanduta. Daca datoria este foarte mare si daca datornicul are bani sa plateasca dar refuza intentionat banca poate obtine ordin de vanzare a casei…
deci, in cazul fratelui meu, daca ar fi in Anglia, singura solutie pe care ar avea-o banca ar fi sa obtina ordin judecatoresc de plata si apoi sa aplice din nou la curte sa ii ia fratelui un mic procentaj din salariu. Inainte de a se ajunge in instanta fratele meu ar putea scrie bancii sa ii ceara sa ii reduca rata lunara si sa inghete dobanda/sa nu aplice penalitati (de obicei oferta este acceptata daca vine din partea unor consilieri financiari autorizati – asta, de exemplu, e jobul meu aici). Chair daca datornicul nu se ofera sa plateasca nimic si efectiv nu isi mai plateste ratele in foarte multe cazuri bancile nu se obosesc sa ii dea pe datornici in judecate (iar dupa 6 ani isi pierd dreptul de a da in judecata), iar in alte cazuri dupa ce bancile obtin ordin judecatoresc de colectare a banilor nu se reintorc la curte sa aplice pt ‘’bailiffs’’, sau deductii din salariu sau altceva. In cazul fratelui meu daca banca ar trimite ‘’the bailiffs’’ nu ar avea ce colecta (si nu au voie sa intre in casa cu forta)…
am explicat aiurea tare, nu stiu daca ati inteles ceva, e greu tare sa vorbesc in romaneste despre un subiect despre care tot ce stiu e in engleza
Care este procedura in Romania si ce as putea sa-l sfatuiesc? Ma simt neputincioasa si mi-e ciuda ca aici ajut sute de oameni sa scape de datorii si nu-mi pot ajuta propriul frate
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aniela23/aniela23.jpg)
aniela23 spune:
Of, Bird70, dar cum de poti sa le trimiti bani, nu te simti folosita? Nu te face sa ii ''placi'' mai putin pt ca te gandesti ca nu te respecta? Dar pe de alta parte ma simt atat de vinovata sa nu trimit, mi se opreste banana si iaurtul in gat cand stiu ca nepotii mei nu mananca asa ceva.
Zau ca e o situatie imposibila si nu vad nici o solutie de iesire.
Ratiunea imi spune sa tai toate fondurile ca sa ii fortez sa fie parinti responsabili dar uite ca de atatia ani si ei tot nu mai invata sa fie responsabili
Doamne, si cheltuielile cresc in mod proportional cu cresterea copiilor, the situation will only get worse!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Aniela,
ma simt folosita dar macar am scapat de emailuri si telefoane: imi trebuie laptop pentru nu-stiu-ce curs, mi-a furat laptopul, mi s-a stricat masina de spalat, mi-a venit nu-stiu-ce factura, vreau sa cumpar gaini, au murit gainile, mi-a taiat din salar, trebuie sa duc copilul la doctor, etc. Atunci eram furioasa pentru ca ma intrebam daca e adevarat sau nu, ce legatura am eu cu toate astea, etc. Acum macar nu mai aud nici o poveste. Suma pe care o trimit nu e asa mare pentru mine dar in Romania e semnificativa. E adevarat ca si eu am 2 copii si am responsabilitatile mele, plus ca nu culeg banii din copac, trebuie sa muncesc pentru ei...dar asta e situatia, m-am resemnat. Cred ca ii plac mai mult acum de cand nu mai cer intr-una. Deal-ul a fost clar, asta este suma pe care o trimit dar nu mai vreau sa aud alte cereri. E adevarat ca recent am crescut suma pentru ca situatia s-a inrautatit in Ro pe cand dolarul australian s-a intarit, acum e mai mare ca cel american. Dar am facut-o noi, nu ca ni s-a cerut. Cateodata merita sa-ti cumperi linistea si nu ma refer doar ca nu te mai freaca la melodie cu cereri dar stii ca poate copiii aia au o viata mai buna. Mi-e imi era greu sa zic nu din cauza copilului, ai mei au tot ce le trece prin cap si cand ma gandeam ca poate copilasul ala nu are mancare cum trebuie sau incaltaminte corespunzatoare, vorba ta imi statea in gat. Eu am mai cumparat haine, jucarii pentru copil si le-am trimis, nu sunt sigura ca atunci cand trimit bani de ziua copilului, chiar ii cumpara ceva . Vorba sotului meu: ar trebui sa fim fericiti ca suntem aia care dau nu aia care asteapta.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irinabobe/irinabobe.jpg)
irinabobe spune:
aniela legat de recuperarea creantelor de catre banci procedura la noi e urmatoarea
- se aplica penalitati de intarziere foarte mari
- se vinde creanta unei companii de creante sau se executa direct de banca prin executorul bancar(asta depinde de banca la care are credit)
- in functie de tipul creditului -de nevoi personale sau ipotecar difera
executarea. daca este ipotecar se scoate locuinta ipotecata la vanzare,se recupereaza sumele datorate plus multele comisioane de executare. de obicei imobilul se vinde sub valoarea pietei fiind si aici o mica mafie
- daca este credit de nevoi personale se executa atat bunurile restantierului cat si veniturile periodice, cu anumite limitari. nu se pot executa ajutoarele sau pensiile sociale sau veniturile destinate asigurarii mijloacelor de existenta a restantierului.suma care poate fi retinuta din venitul lunar net este de 1/2, in cazul in care sunt mai multi urmaritori, sau 1/3 in cazul in care banca este singurul urmaritor.
- de obicei executarea incepe dupa 90 de zile de restante.
- solutie- sa incerce sa negocieze o reesalonare a ratelor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cristina30 spune:
Buna dimineata,
stiti cum ati putea face ca sa va ajutati familiile cel mai bine, vorbiti cu un prieten de incredere caruia ii dati bani lunar si el/ea va cumpara lucruri de baza de mancare pentru o familie cu copii odata pe luna sau la doua saptamani: zahar, faina, ulei, unt, margarina, iaurt, pampers, dulciuri la copiii asa sunteti sigure ca ati dat banii pe ceva folositor... stiu ca tatal meu mai facea din acestea pentru o verisoara care tot dadea banii pe prostii...
Cristina Ingrid Evelina(20.03.2010) si Magnus Tiberius (7.04.2006)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
nu o sa iti fac morala. Ei te au sursa de donatie. E alegerea ta sa dai.
Daca ti-e mila de copii, fa pachete periodice, si trimite/du-le explicit pt ei. Haine, caiete, carti, creioane, seminte de patrunjel de pus in gradina cumnatei . Cu o carte, copiilor le vei decshide orizontul. Este cea mai mare investitie. Ba mai mult, un ajutor frumos ar fi sa le oferi un curs de recalificare. Ma gandesc ca un curs de croitorie sotiei,ca nu costa asa mult; si peste 2-3 luni bani de o masina de cusut (stiindu-i lepre, chiar as merge cu ei sa o cumpar).
E grea viata, sotia poate nu are job, dar ea poate sa isi gaseasca si ceva ca ajutor de menaj, sau ajutor la ingrijit un batran, ceva de cateva ore pe zi/cateva ori pe sapt.
Solutia data de Cristina e la fel de buna.
Sincer, o fi viata in ro grea, pt ca e instabila, dar nu e scumpa. Nu mi se pare normal sa le trimiti o suma periodica.
In plus, daca tu le dai bani, ai dreptul sa impui si conditii. Si banca face asta, si fondurile nerambursabile .
P.S. eu am o problema cu bautura si tigarile. PUNCT. Cand sunt ele mai importante ca copiii, am o mare problema.
Iar ca raspuns la Procedura la neplata datoriilor, se vor confisca obiectele garantii (in cazul asta tv si laptop si ce mai e acolo). Pot zice ca le-ai facut un bine, si ca vor face economie la curent electric .
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70Suma pe care o trimit nu e asa mare pentru mine dar in Romania e semnificativa. |
Poate asa o fi fost pe vremuri,Bird,cand inflatia nu era atat de mare in tara.Nu stiu ce suma trimiti,insa pentru cineva care are cheltuieli mari ori nu stie sa isi chiverniseasca bine banii pe care ii are in buzunar,1-200 euro PRIMITI zboara din prima zi,si inca nici nu ajung pana seara! Cand nu lucrezi tu pentru banutul ala,tare usor il mai cheltui,si nu mereu pe lucruri de prima importanta.
In ce priveste constantul ajutor financiar al rudelor din tara...de cele mai multe ori nu e absoluta nevoie de suma de bani primita! E nevoie,da,cine n-ar putea sa cheltuie inca vreo mie de lei in plus pe luna?! Mereu se gaseste cate ceva de schimbat,de reparat,de investit.Eu mi.as ajuta rudele numai in caz de forta majora,nu lunar,nicidecum constant.Pentru ca asa in timp sigur esti luat de fraier,iar lor le face numai rau disponibilitatea asta financiara la bani nemunciti.Daca se poate si asa,de ce nu??
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
mai am ceva de comentat (ca am vb de curand cu verisoara mea care a fost acolo).
Mamaia mea are pensie 150 lei de la CAP si inca ceva de la tataia, in total ajungand aproape de 550 roni (sub 140 euro). Are 80 ani, probleme medicale complicate si are medicamentatie constanta partial compensata, sta la tara. Si se descurca cu banii astia, ba mai are si ceva pus deoparte, si ajuta si pe parintii mei (fiind din categoria 'da si mie ca eu mi-am luat tigari')!! are vaci, gaini, gradina, munceste cat poate. Nu plateste chirie, apa, gunoi - la casa in ro, viata e mai ieftina.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)