ADHD
Raspunsuri - Pagina 6
summertime spune:
Nu sunt psiholog, insa o s ascriu mai jos parrea mea personala pt care nu as duce niciodata un copil la doctor pt ca as suspecat ADHD.
Cred cau tarie ca rabdraea, dragostea, sportul, activitatile artistice sau alte activitati pt care copilul are inclinatie sunt metode mai bune pt a indeparta comportamente nedorite. Trebuie mult efort sa poti face fatza propriului copil, dar daca nu ii facem fatza asta nu inseamna ca e problema copilului, poate fi problema noastra saua societatii in general!!!
ADHD-ul nu este usor de diagnosticat. La nivel international psihologii inca se contrazic cu privire la ADHD, daca este o "boala" inventata si o eticheta pusa prea in graba copiilor care pur si simplu sunt diferiti de restul sau daca este pe bune.
E un destul de mare pericol in privinta asta, pt ca si parintii obositi si doctorii se pot grabi s apuna un diagnostic si acesta poate fi gersit. Plus ca stiu ca la ADHD se mai prescriu si medicamente. si poate nue ste ok s aii dai copilului medicamente doar ca sa-i unfiformizezi comportamentul dupa al celorlalti, pe care ii consideram noi in mod subiectiv "normali"
Un baiat va avea intotdeauna comportamnetul specific unui baiat, ca doar e un barbat in devenire :)) Adica de ce sa nu il consider pe sotul meu ca are ADHD, pt ca pe cuvant are toate comportamentele de mai jos :))
Dar pe bune, mie cele de mai jos nu imi suna deloc a metode eficiente de a pune un diagnostic. Nu vreau sa ajung sa-i dau copilului substante doar ca sa se muleze pe ceea ce asteapta mamele din parc de la el.
adeseori ignora detaliile - mie imi suna foarte normal, sotul meu de ex e expert in asta, la modul serios
mentine cu greu concentrarea - concentrarea la ce? la ceva care ii place cu adevarat, la ceva ce vreau eu sa faca, la lectii, cred ca pt a pune o intrebare de genul asta cand vrei s aafli un diagnostic ar trebui s afii mai specific
pare sa nu asculte cand cineva i se adreseaza - aici "pare" este cuvantul cheie, poate ca doar alege deliberat sa ignore! sau nu are chef de conversatii in acel moment, poate este atras de altceva mai interesant decat bla blaurile cotidiene
nu respecta instructiuni - normal, doar nu suntem catelusi la dresaj, avem optiunea sa nu respectam instructiuni, asta nu ne face bolnavi, ne face sa fim cel mult razvratiti, ar trebui s aiau medicamente ca sa pot respecta instructiunile altora? ne asteptam de la un adult la asa ceva? daca nu, de ce asteptam asta de la un copil?
dificultati in a-si organiza sarcinile - are toata viata la dispozitie sa aiba sarcini, trebuie doar indrumat inspre asta (btw, sotul meu pleaca s acumpere 3 produse si mereu s eintoarec doar cu 2)
pierde lucruri - am un coleg care isi uita o data pe luna tf in taxi, asta nu inseamna ca il punem pe medicatie, despre el zicem glumet ca e uituc, dspre un copil zicem in schimb ca are ADHD
alerga sau s ecatara cand nu ar trebui - asta este o gluma? cand ar trebui? doar daca depune o cerere inainte?
vorbeste excesiv - f bine, se poate face avocat cand va fi mare!!!
Sa nu intelegeti ca sunt impotriva acordarii unei atentii speciale acestor copii pe care ii numeam pe vremuri "neastamaparati". Sunt doar anti diagnostice pripite si medicatie pt comportamente care au fost considerate normale pana acum cativa ani.
Si mai multe opinii ale psihologilor, pro si contra puteti vedea aici:
http://www.psychologytoday.com/search/query?keys=ADHD&x=11&y=10
LoraG76 spune:
andacos, eu te rog sa-mi explici cum ar putea-o ajuta pe Oana protectia copilului. Poate eu chiar nu stiu anumite lucruri si recunosc ca nu le stiu. Chiar serios intreb, fara nicio urma de ironie, crede-ma. Si am inceput sa citesc cu atentie postarile de la acest subiect, sa nu scriu in necunostinta de cauza.
Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)
Carti personalizate - www.carteacopilariei.ro/" target="_blank">Cartea copilariei
Lucrusoare la bazar umanitar
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
summertime spune:
Citat: |
citat din mesajul lui clarmai Nepotul meu se manifesta asa,cu diagnostic pus de adhd.Nu sta locului nici o secunda,nu asculta cand vb cu el,e foarte nervos,arunca ,tipa,da din picioare,cand se aseaza la masa sta pret de 2 min maxim si apoi se ridica,se foieste in scaun,iar se pune ,iar se ridica,da in copiii,nu se joaca cu ei doar ii bruscheaza,sau tipa la ei ,daca vede copiii mai mici ii pune cum vrea el,acum e la scoala si desi urmeaza tratament de mult timp,pt ca problemele sau vz de cand era mic,de vb a vb coerent pe la 5 ani.Desi era dus la logoped la psihiatru,la psiholog etc,rezolvarea vine foarte greu si trebuie rabdare cu caru. La scoala nu e atent la d-na ,nu comunica cu oamenii cum trebuie,pe copiii ii loveste,in banca nu sta nici 2 min,in timpul orei se ridica mereu in picioare cauta mereu alta pozitie.II da medicamente pe baza de ulei de peste ,medicamente pt memorie,medicamente pt calmare,toate prescrise de medicul psihiatru.Activitatile extra l-au ajutat foarte mult.Acum face tenis si innot.La karate nu a rezistat pt ca nu putea sta locului cand se cerea.Au incercat tot felul de activitati pana au gasit una pe masura.SE pare ca e tenisul.E foarte greu,eu nu stau cu ei in casa doar comunicam telefonic si am fost acum in vara in vizita.S-a mai schimbat,dar problemele nu sunt rezolvate inca. Cand l-a dus la gradinita au ales una privata si d-na educatoare a zis dupa o luna,va dau eu de la mine toti banii care i-ati platit numai sa-l mutati.Dintre toti copiii el era singurul care facea numai prostii.In tp orei pleca din clasa si il gasea pe scari jucandu-se,etc,trebuia d-na in permanenta sa stea numai cu ochii pe el.Atunci si-au dat seama ca are o problema reala. Ma rog ar fi multe de povestit,dar daca vz o asemanare cat de cat cu ceea ce ti-am expus,cauta sa-l duci la psiholog nu neaparat la psihiatru,incepe din timp,aceasta pacatoasa de boala este una reala si copilul are mult de pierdut din cauza ei,nu se va integra mai repede in societate cum trebuie daca nu sunt luate masuri din timp.Bafta multa si sper ca ti-am fost de ajutor. |
Poate ca e timpul sa se mai schimbe si societatea putin si s afie mai toleranta, s anu uitam ca suntem generatia care statea in banca cu mainile la spate, poate nu e de datoria copiilor sa se integreze cu noi. Poate ar trebui sa invatam sa apreciem diferentele in oameni, nevoia de libertate, de independenta, de miscare, nevoia de a nu fi inregimentat. Poate ar trebuis arespecatm faptul ca un copil mic prefera sa se joace decat s astea la lectii si sa nu-i punem diagnostice in functie de asta...sau mai rau, sa-i dam CALMANTE. Sa le dam copiilor calmante ca nu stau in banca mi s epare absurd, cel pytin mie, ca om simplu. Normal ca nu vrea sa ste ain banca. I se pare inutil si obositor, v-ati gandit ca poate el este cel Normal, ca poate el este cel destept? :)) Mie mi-a dat prin cap asta. Daca parintii ar renunta la calmante cine stie ce viitor stralucit ar avea. Poate ar fi un mare sportiv sau dirijor sau cine stei ce activitate care presupune s anu stai locului
LoraG76 spune:
Am citit cu atentie ce s-a scris la subiect...momentan n-am altceva de zis decat ca ma doare sufletul pentru copilasii astia. Nu-i prea inteligent si nici nu ajuta mamele interventia mea, stiu. Dar, cum au zis si alte fete inaintea mea, cred ca au nevoie de multa dragoste, atentie si multe activitati.
Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)
Carti personalizate - www.carteacopilariei.ro/" target="_blank">Cartea copilariei
Lucrusoare la bazar umanitar
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
summertime spune:
Si ca s ava mai vina inima la loc, recititi Amintiri din copilarie, ca si acolo e un baietel care se catara cand nu trebuie si nu respecta instructiunile :))) Si din cate stiu, a ajuns mare si acum trebuie s astam in banca linistiti cu calmante in vena ca sa-i studiem opera
oanap85 spune:
Am citit si eu postarile vostre,prima data mi-a venit sa plang,apoi am cautat cuvantul in dictionar ma gandeam poate am uitat eu ce inseamna,apoi am vazut cu protectia copilului si mi-a venit sa rad
dragi mamici imi pare rau ca subiectul meu a deviat...,"specimen"pentru mine inseamna ,diferit,model(ex: astfel de specimen de copil,model de copil))mi se pare urat sa spun plod :)..nu,nu voi da explicatii,eu stiu ce fel de mama sunt si ii multumesc lui D-zeu pt acesti copii,pentru rabdare..
summertime de asta pun asa "accent"pe acest lucru,David e asa de felul lui ,cand era mai mic o dr mi-a dat sa-i dau peritol parca(nu mai tin minte bine) ,a zis ca e ptr liniste parca ca e cam agitat,nu i-am dat pt ca am crezut ca nu are nevoie,o alta pediatra acum 2 ani mi-a spus ca sa-l duc la un psiholog (nu am intrebat de ce,asta a dedus ea dupa ce a stat cateva minute in cabinetul ei)nu am mers crezand ca exagereaza ,e copil si e normal am zis...acum insa imi pun aceasta intrebare cand vad comportamentul lui pt simplul fapt ca nu vreau sa aiba de suferit poate mai tarziu eu stiu,avand in vedere ca nu stiu nimic despre aceasta boala ci doar ce am citit pe net si vazand cum reactioneaza el am inceput sa-mi pun intrebari..de asta am cerut parerile mamicilor care poate cunosc sa-mi dea exemple,de asta vreau sa stiu daca nu eu sunt problema(poate gresesc eu,poate il supara ceva si nu-mi dau seama)si asta doar pentru ca vreau sa fie sanatos
parerile voastre conteaza pentru noi...
multumim ca ne sunteti alaturi
David (25.10.2006)
...Paul (15.05.2009)
..Anastasia ..(25.02.2011)
summertime spune:
Mi se pare o idee buan sa pui accent pe asta, sa fii atenta, sa te informezi. Orice ar fi insa, nu alege calea usoara cu medicamentele si calmantele. E usor sa vezi un copil jumatate de ora si sa-i zici ca are adhd si sa-i dai calmante. Asta poate face oricine. Un psiholog poate ajuta si in alte feluri, daca vezi ca se grabeste sa-i dea un tratament cauta alt psiholog care sa va ajute ca familie sa functionati in armonie. Sper sa gasesti unul potrivit pt voi care sa stie sa va indrume
Succes si spor :)
lulu77 spune:
oana, eu imi permit sa iti propun ceva, un experiment timp de minim 2 saptamana(daca nu rezisti mai mult) si apoi sa ne spui schimbarile:
nu mai intra pe forum, si timpul alocat zilnic ptr DC petrece-l doar cu el, cu baietelul tat. joaca-te cu el, asculta-l, invata-l, alinta-l, mangaie-l, dormi alaturi de el la pranz, mancati impreuna, strambati-va impreuna, saptamanile astea devino un copil de varsta lui, prietenul lui cel mai bun.
lasa la o parte reprosul, cearta, pedeapsa, lauda-l tot timpul, sprijina-l.
lasa la o parte cerintele prea mari de la el.
ASCULTA-L.
PETRECE TIMP DOAR CU EL.
te astept cu vesti.
oanap85 spune:
lulu eu stau pe calc cand dau titi la fata,o alaptez destul de des si atunci pun laptopul pe pat si cat ea suge eu butonez cu o mana,oricum stau ce ea mai mereu in brate ca e o plangacioasa ,vrea numai in brate,cand vine tati i-o dau in primire si ies afara cu baietii la joaca....sa stii ca daca intru des nu-mi las activitatile zilnice,dealfel nici nu am cum ca vin si ma trag de maneca,tre sa stau intre ei ca se ciondanesc
summertime multumesc
recunosc ca in afara de copii ,casa ,acesta(PC) e singurul lucru care fac,ma relaxeaza
parerile voastre conteaza pentru noi...
multumim ca ne sunteti alaturi
David (25.10.2006)
...Paul (15.05.2009)
..Anastasia ..(25.02.2011)
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui summertime Un psiholog poate ajuta si in alte feluri, daca vezi ca se grabeste sa-i dea un tratament cauta alt psiholog care sa va ajute ca familie sa functionati in armonie. Sper sa gasesti unul potrivit pt voi care sa stie sa va indrume |
Psihologii nu prescriu medicamente.
Diagnosticul de ADHD este pus de o echipa, nu doar de un psiholog. Medicatie nu poate prescrie decat un medic.