Cum scapam de manuta bagata in gurita?

Cum scapam de manuta bagata in gurita? | Autor: ralucutza77

Link direct la acest mesaj

Vad ca al meu bebe, in varsta de 3 luni si jumatate, si-a cam format un obicei. Nu adoarme decat cu manuta in gurita; uneori baga doar degetul mare, alteori tot pumnul. Am incercat sa ii pun o suzeta in loc de manuta; o scuipa imediat si daca insist nu fac decat sa il enervez. Am incercat si sa ii pun manusi pe manute; le baga in gura cu tot cu manusi. SI apoi e si mai aiurea, ca nu il pot lasa sa doarma cu manusile ude pe manute. Dati-mi si mie, va rog niste sfaturi, cum sa fac sa il dezvat? Multumesc!Mami de Miruna si de VladutPoze:
http://picasaweb.google.com/grigore.raluca/ConcediuLaVienaSiBudapesta#

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Ralu, suptul este foarte linistitor si de asta suge inainte sa adoarma. Daca se intampla numai cand adoarme si nu si in alte momente, incearca sa ii inlocuiesti manuta cu altceva (san/ biberon pe care sa il scoti din gurita inainte sa adoarma de exemplu).

Fi-mea sugea degetul si pediatra a zis ca mai bine o obisnuiesc cu suzi decat cu degetul pentru ca mai tarziu poate renunta la suzi, o aruncam si gata pe cand degetul e 'la purtator'.

Daca vrei sa il obisnuiesti cu suzi, poti incerca sa o uzi cu putin lapte din care ii dai lui, sa ii fie gustul pe plac. De asemenea, incearca cu 2-3 modele, sa vezi care ii place. Daca este alaptat la san, foarte probabil nu suporta gustul/ textura, asa ca poti incerca cu suzi din latex sau cauciuc, sa vezi care e pe gustul lui.

Noi asa am rezolvat cu degetul (erau mai multe la inceput ) in gurita.

In caz ca nici suzi nu vrei, poti sa ii dai sa suga/ molfaie altceva - un colt de paturica sau o jucarie moale pe care o poate baga in grita dar sa fii foarte atenta sa nu existe riscul de a se sufoca si sa nu aiba scame/ parti mici pe care sa le inghita.

Ioana, mami de Patricia

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucutza77 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ioana_Pos

Ralu, suptul este foarte linistitor si de asta suge inainte sa adoarma. Daca se intampla numai cand adoarme si nu si in alte momente, incearca sa ii inlocuiesti manuta cu altceva (san/ biberon pe care sa il scoti din gurita inainte sa adoarma de exemplu). Fi-mea sugea degetul si pediatra a zis ca mai bine o obisnuiesc cu suzi decat cu degetul pentru ca mai tarziu poate renunta la suzi, o aruncam si gata pe cand degetul e 'la purtator'.Daca vrei sa il obisnuiesti cu suzi, poti incerca sa o uzi cu putin lapte din care ii dai lui, sa ii fie gustul pe plac. De asemenea, incearca cu 2-3 modele, sa vezi care ii place. Daca este alaptat la san, foarte probabil nu suporta gustul/ textura, asa ca poti incerca cu suzi din latex sau cauciuc, sa vezi care e pe gustul lui.Noi asa am rezolvat cu degetul (erau mai multe la inceput ) in gurita.In caz ca nici suzi nu vrei, poti sa ii dai sa suga/ molfaie altceva - un colt de paturica sau o jucarie moale pe care o poate baga in grita dar sa fii foarte atenta sa nu existe riscul de a se sufoca si sa nu aiba scame/ parti mici pe care sa le inghita. Ioana, mami de PatriciaSa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!
E hranit mixt, de regula inainte de somn papa din biberon. Mai baga manuta in gurita si cand e treaz, dar cel mai insistent e inainte de somn. Am incercat sa ii mai bag biberonul in gurita, dar il impinge afara cu limba. Suzete avem 2 modele, unul din silicon, unul din latex, nici alea nu ii plac. in caz ca nu ajunge la manuta, mozoleste un colt de prosop (in dreptul capului are un prosopel, in caz ca mai regurgiteaza). Si eu as prefera sa il invat cu suzeta, de degetel stiu ca se dezvata mult mai greu. o sa incerc si sa dau suzeta prin lapte, sa vad daca o accepta. Multumesc!Mami de Miruna si de VladutPoze:
http://picasaweb.google.com/grigore.raluca/ConcediuLaVienaSiBudapesta#

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

De ce vrei sa scapi de manuta din gurita?
Pe bebe il reconforteaza. In plus e ceva foarte accesibil lui, manuta o are tot timpul la indemana , se poate linisti singur, ii da un sentiment de autonomie.
Nu-ti face griji, va renunta la ea, cand va fi destul de mare sa nu mai aiba nevoie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Didididi spune:

Din experienta mea personala, nu intotdeauna se renunta usor la deget. Eu am facyt o la 6 ani. Cel mai bine ar fi sa il obisnuiesti cu o suzeata, incerca mai multe forme, una ii va placea sigur. La suzeata renunti usor, la deget mai greu.

Mergi la inceput

Cine renunta mai usor la suzeta decat la deget? Copilul sau mama?
Cred ca ar fi mai indicat sa ne axam pe nevoile copilului, mai degraba decat pe cele ale mamei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Parerea mea este ca iti faci griji prea devreme...
eu doar i-am luat manuta din gurita si i-am distras atentia cu altceva pe moment.
Nu iti recomand sa incepi cu "nu e voie" -e aproape instinctual la parinti- pastreazal pt lucruri mai grave altfel vei fi o placa stricata.

Baietelului meu de un an jumate' i-am scos suzeta si uneori isi mai baga mana in gura. cred ca se pregatesc caninii tot asa procedez si acum, o scot usor si ii distrag atentia cu o jucarie ceva. Cand nu a mers mi-am bagat si eu degetul in gura si a inceput sa rada. Dar al meu e mai mare si intelege.
Rabdare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pufescu spune:

bagatul manutei in gura nu e tot una cu suptul degetului. Este pe de o parte autocunoastere(la 3 luni inca nu stie ca e manuta lui), pe de alta parte autolinistire.Mai ales la bebeii alimentati cu biberon nevoia de supt(ca operatiune de calmare,nu ca alimentare) nu e satisfacuta pt ca laptele curge prea repede din biberon. daca vrei sa nu isi bage mana in gura fie il pui la titi chiar daca suge in gol(la mine nu a fost o optiune ca ma facea sange) fie incerci mai multe feluri de suzete.la noi succes a avut Avent de silicon(bubu alimentat cu laptele meu dar la biberon,o distractie intreaga)

Mergi la inceput

Rrox, copilul, nu mama, ca nu e vorba de mama aici. Eu la deget am renuntat singura, cu greu pe la 6 ani ( si imi aduc aminte foarte bine momentul). La baiat am folosit suzeta la reomandarea dr (se pare ca ajuta la digestie). L am convins greu, cu un anumit tip de suzeata, dar a renuntat instant la 1.10 luni. Nu a plans dupa ea,nu a fost nervos, desi o tinea candera cu bona destul de mult in gura. Si asta am facut-o tot la recomandarea medicului, dupa ce a am facut tratament cu antibiotic pentru o bacterie.
Pe mine suzeta m-a ajutat foarte mult cand eram afara. Cu suzeta in gura nu mai era tentat sa bage frunze, pietre, nisip, maini murdare. Acum depinde de copil, sunt copii care nu baga nimic in gura si copii care fac asta tot timpul. Ce este drept ca dorinta de a explora cu gurita ne a ajutat si la mancare, pentru ca a fost tentat tot timpul sa incerce ce este nou inclusiv in materie de mancare.

Mergi la inceput

Suzeta raspunde mai bine nevoii de control a mamei Dididi.

Copilul cunoaste lumea initial gustand-o , d-asta baga in gura tot soiul de obiecte. Cu putina grija din partea mamei nu va gusta toate gunoaiele din drum. Sigur, e mai comod cu o suzeta, din nou pentru mama.

Copilul simte placere si se calmeaza sugand. Manuta proprie, degetul propriu ii sunt la indemana oricand pentru asta, sunt sub controlul lui personal. Suzeta nu e.

De ce sa impunem limite acolo unde nu sunt? De ce trebuie copiii sa se conformeze, sa se alinieze regulilor noastre inca de la 3 luni? De ce nu puteam noi sa respectam nevoile lor ceva mai relaxate?

Mergi la inceput

Mama Didi nu simte nevoia de control. Mai ales ca sta langa copil in permanenta atunci cand sunt impreuna- deci nu pe banca, nu cu vecina de vorba sau uitandu se la pasari. Mama Rrox trage concluzii numai dupa doua fraze scrise pe un forum.
Am spus ca am dat suzeta cam la 2 luni la recomandarea dr, copilul avand reflux si era un mod de a se mai calma, in afara de medicatia prescrisa. Cand nu a mai fost nevoie de suzeta, dupa 6 luni, nu am renuntat la ea, pentru confortul copilului. Mai ales ca l-am lasat la acea varsta cu o bona.

Mergi la inceput