dinti cariati
Vroiam sa stiu si parerea voastra,dupa nenumarate griji asupra dintilor de lapte si faptul ca sunt cariati pe alocuri si chiar dau impresia ca se macina singuri,am fost la medicul nostru stomatolog cu asta mica,cabinetul e particular,conditii super,pret pe masura dar merita.
DR. a aratat un profesionalism iesit din comun si o rabdare de fier,desi asta mica a stat cuminte si s-a uitat cum trebuie,diagnosticul si tratamentul nu au fost pe masura asteptarilor mele.Trebuie sa precizez ca ne-a facut in decursul a 4 ani niste lucrari super care ne tin si acum fara probleme sau complicatii.Totusi ,la asta mica nu i-a dat nimic,diagnosticul a fost ca isi va reveni,dintii sunt de lapte ,oricum vor cadea,si cauza e biberonul care nu pot sa-l scot veci.
Eu ma ingrijorez pt ca mi se pare prea mica pt astfel de carii,am renuntat si la ceai,bem apa din sticluta ziua si din biberon noaptea,ne spalam pe dinti mereu pt ca chiar ii place"spalam tzintzi mami",si e fuga la baie,si totusi cariile sunt tot acolo si parca mai incapatanate din ce in ce,voi ce ati face,sau ce ati facut?
Desi dr zice sa nu ma ingrijorez ,mi-e nu-mi place cum arata,afectati sunt doar dintii din fatza sus.Ea are 3 ani ,pot face ceva? Dulciuri nu mananca exagerat,dupa masa o gustare dulce si daca mai pofteste ceva la un copil in parc sau in alta parte,in rest nu prea,fructe mananca,lapte bea,ciorba mananca doar cu usturoi si smantana.Dar e ok pt ea,nu exagereaza cu dulciurile.Voi ce credeti?
Raspunsuri
JuliaSM spune:
Asa au cei doi ai mei cu dinti (ca bebele inca nu...) ,pete mai inchise la culoare pe incisivii de sus.Am fost cu ei la stomatolog pentru o carie a mandrutei nr.1 si atunci am intrebat si de petele respective.Cica sunt demineralizare si mi s-a oferit o crema,asemanatoare pastei de dinti,cu care trebuie sa-si spele dintii si sa lase sa activeze cateva minute pe dinti,dupa care sa clateasca gura.A costat vreo 40 lei,cica nu se comercializeaza in farmacii,ci doar prin medicii stomato,sper sa nu fie o mare teapa.
Nu stiu cat de eficienta e pe termen lung ,pentru ca intre timp ne-am mutat si am ratacit pasta respectiva,dar noroc de topicul asta,ca ma pun pe cautat si pe periat dintii de lapte...Sper sa dea rezultate,chiar de sunt dinti de lapte si vor cadea la vremea lor.
clarmai spune:
Multumesc o sa intreb si eu la farmacie mai intai si apoi cer comfirmarea la medicul stomatolog din nou
Andries spune:
Noi am pus coronite
(6 dinti) si am tratat alte 4 maselute, totul cu anestezie generala. Dintii aia trebuie sa reziste pana la 8-12 ani, fara ajutor nu ar fi rezistat.
Andries
makydenis spune:
incisivii la 6-7 ani se schimba, daca e vorba de masele, atunci da, abia la 10-12 ani se schimba
mamitzica spune:
Daca ii dai noaptea numai apa din biberon este ok,daca ii dai lapte ii distrugi dintii si mai mult.
Important este spalat pe dinti seara si nimic doar apa dupa aia.In timpul zilei pauze intre mese si nu mincat continuu.
Daca este doar demineralizare se poate folosi pasta cu mult fluor care sa opreasca evolutia atit timp cit igiena este buna.
In mod normal biberonul se scoate in jurul virstei de 1 an,maxim 2 ani;dupa virsta asta biberonul trebuie scos pur si simplu adica de miine nu mai avem biberon si gata.Ce va face copilul-va plinge sau va refuza lapte o vreme iar tu te tii tare si e mai sanatos pentru toata lumea decit sa lasi copilul sa suga din biberon.
clarmai spune:
Multumesc de raspunsuri.Nu bea lapte la biberon ,numai bea lapte la biberon de la 2 ani si 2 luni,bea apa.Dar nu poate sa adoarma fara el,indiferent,doar sta si plange ,si franta sa fie nu vrea,i-am dat si jucarii.etc tot degeaba.
Da se macina,o sa incerc si o pasta cu mult fluor,multumesc.
nastasie spune:
noi am patit-o rau.tot de la biberon.la 3 ani le-am aruncat ca nu se mai putea.ai grija sa nu stea cu biberonul in gura, adica bea si gata i-l iei.si sa nu fie ceva indulcit ca zaharul iar nu face bine.noua ni s-au tocit de tot cei din fata de sus.si am tras de la 3 ani incontinuu.acum avem 6 ani jumatate si i-am schimbat deja(7 dinti am schimbat).dar am mers periodic la stomatolog ca facea infectii.ramanea mancarea acolo si se infecta.spala dintii bine si des.noi am mao plombat ici colo ce se putea sa nu mai intre nimic, insa ne-am chinuit rau.
clarmai spune:
Multumesc mult nastasie,nu stiu ce sa-i fac,biberonul noaptea e problema mare,ca sta numai cu el in gura toata noaptea si daca il iau se scoala si plange,habar nu am cum as putea sa o conving sa stea fara.Dintii din fatza oricum arata compromisi,deoarece dupa ce ii spal vad ca sunt galbeni spre maro,la masele deocamdata nu sunt probleme,decat canini sunt un pic cariati.Te rog sa ma crezi ca tare mi-e frica si nu stiu ce sa fac cu pacatosul asta de biberon.Ea daca nu a primit san deloc si decand s-a nascut e numai pe biberon,imi dau seama ca ii e greu,sunt intr-o dilema totala.As putea sa il scot cu fortza dar mi-e frica sa nu o terorizez.
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui clarmai Multumesc mult nastasie,nu stiu ce sa-i fac,biberonul noaptea e problema mare,ca sta numai cu el in gura toata noaptea si daca il iau se scoala si plange,habar nu am cum as putea sa o conving sa stea fara.Dintii din fatza oricum arata compromisi,deoarece dupa ce ii spal vad ca sunt galbeni spre maro,la masele deocamdata nu sunt probleme,decat canini sunt un pic cariati.Te rog sa ma crezi ca tare mi-e frica si nu stiu ce sa fac cu pacatosul asta de biberon.Ea daca nu a primit san deloc si decand s-a nascut e numai pe biberon,imi dau seama ca ii e greu,sunt intr-o dilema totala.As putea sa il scot cu fortza dar mi-e frica sa nu o terorizez. |
Ei, atunci asteapta sa o terorizezi peste 2 ani cand va avea dintii atat de distrusi incat iti va plage noaptea de durere si o sa te plimbi cu ea in brate si cu nurofen ca sa ii treaca durerea. Si cand o sa cauti referinte pentru stomatologi pediatri. Ai idee cat costa interventiile stomatologice la copii? Si cat de greu sagesti pe cineva sa le faca, ca fug de copii mici ca de dracu, copiii nu stau, e greu de lucrat si riscul de complicatii fiind mare? Mai bine iti distrugi acum vreo 3 nopti, cere biberon ii dai apa in cana si cu asta basta.
Noi i-am dat bibele pana pe la 1 an si jumate si tot a fost destul ca sa-i distruga dintii.
Andries
anya spune:
Nu zic ca biberonul nu poate fi o cauza, dar nu este singura. Poate ar fi bine sa ceri medicului generalist o serie de analize. Copiii mei au baut lapte cu biberonul pana la 3 ani, eu am baut pana la 6 si nimeni nu a avut probleme cu dintii.