Ce sentimente au copiii fata de mame
Dragostea copilului fata de mama sa este o continuare a legaturii organice care se stabileste intre copil si mama inca din fazele intrauterine.
La sugarul mic,domina reactiile afective primare,care de cele mai multe ori semnaleaza discomfortul:foamea,umezeala,frigul,lumina prea puternica,nevoia de somn.Toate acestea sunt adresate mamei,care trebuie sa il linisteasca nu numai oferindu-i confortul dorit insa si asigurandu-i linistea emotionala.Dupa trei luni,copilul isi poate manifesta simpatia sau antipatia.Mai mult,daca mama vorbeste cu cineva necunoscut in timp ce copilul suge,acesta se intrerupe,intorcand capul,uneori se uita incruntat contrariat,fapt care poate fi interpretat ca o forma de manifestare a geloziei.
Odata cu trecerea timpului,copilul care a ajuns la varsta pubertatii incepe sa manifeste uneori neincredere in familie,uneori chiar si in sfaturile mamei.Devine mai retinut si mai rusinos,iar daca sunt mai multi frati,creste rivalitatea intre ei.Este mai mult izolat fata de mama si comunica mult mai putin dpdv afectiv.Acesta este momentul cand mama trebuie sa fie mai aproape ca oricand.
In adolescenta se estompeaza sentimentele fata de mama,in avantajul sentimentelor de dragoste erotica fata de sexul opus.Copilul devine din ce in ce mai mult independent afectiv fata de mama.Totusi sentimentele fata de mama se pastreaza la aceasta varsta.
Mamici care deja aveti copilasi,ce au facut copiii vostri ca sa va arate sentimentele lor?
Raspunsuri
nemora spune:
eu cred ca umezeala si frigul (colicile si scutecul murdar) sunt mai putin de luat in calcul la nou nascut. Nou nascutul trebuie tinut in brate si la san cat timp este treaz si in aceasta situatie niciunul nu va mai semnala prea mari disconforturi. Asta unu la mana.
Doi la mana, sentimentele copiilor sunt puternice si pure si este dureros sa vezi cum sunt manipulate. Ei vor un atasament solid si sincer si nimic mai mult. Eu as discuta mai degraba despre sentimentele noastre fata de ei, daca ni le manifestam ok, cata vreme eu vad copii santajati (daca nu vii, eu plec, ne vedem acasa, paaa!; daca nu-ti pui la loc jucariile, nu mai...), certati pentru toate prostiile, "educati" mult prea dur (vaaai, eu nu l-as lasa sa deseneze pe pereti/sa se pise pe parchet/sa manance prin toata casa, de ce nu-l certi?!?). Copiii sunt ok si nu cred ca e cazul sa ne intereseze cum ne satisfac ei nevoile de afectiune si cum ne multumesc. Mai interesant ar fi sa analizam ce le oferim noi lor: cand credem ca le oferim totul dar de fapt oferta consta in umilire, santaj si lipsa aratatului de iubire adevarata si acceptare.
Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)
Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.
Laura25 spune:
Rares (6 ani): "La toti copiii le place de mama lor" .
(scuzati formularea agramata, dar a zis asa de frumos si din inima, ca mi s-a parut grosolan din partea mea sa il corectez d.p.d.v. gramatical.)
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
viviana spune:
Copila mea are acum 13 ani.
Deseori, pe parcursul zilei "uita" de mine.
Insa nu exista seara in care sa nu se vare langa mine in pat, sa mi se aseze in brate si sa stea asa, tacuta. Tacere care spune mai mult decat 1000 de cuvinte.
Inca mai merge cu noi de mana pe strada.
Chiar am intrebat-o daca nu ii este rusine ca o vad ceilalti copii. Mi-a spus ca nu ii pasa. Ea asa simte asa face.
Cand era mai mica isi manifesta dragostea prin cuvinte duioase si prin biletele bagate pe sub usa. Mai pe la 10 ani prin diverse nimicuri cumparate cu banii de la pusculita.
Nemora,
Eu nu asa vad lucrurile: "Copiii sunt ok si nu cred ca e cazul sa ne intereseze cum ne satisfac ei nevoile de afectiune si cum ne multumesc."
Dimpotriva afectiunea e cu dublu sens.
Copiii simt nevoia sa ne arate cat de mult ne iubesc, simt nevoia sa-si arate afectiunea si sa fie siguri ca noi am inteles mesajul.
Si felul in care o fac ne va da noua o masura a felului in care o vor face mai tarziu cu persoanele dragi lor.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Sinzianaaa spune:
Laura25,intr-adevar,Rares a spus-o foarte dulce
Viviana,foarte frumos ceea ce povestesti despre fata ta.Se observa foarte clar ca relatia mama-fiica este foarte stransa si ma bucur sa vad ca mai exista si astfel de relatii,chiar daca fiica ta are 13 ani si multe de varsta ei deja nici nu-si mai baga mamele in seama (trist,dar adevarat!)Sa dea Dumnezeu sa fie asa intotdeauna,si eu mi-as dori o relatie asa cu fiica mea.Pentru ca pana la urma,orice ar fi mama ramane mama pentru totdeauna!
rrox3 spune:
Ce sentimente au copiii fata de mame?
Dupa o varsta cam toate posibile
Initial niciunul. Nou nascutii nu sunt capabili de sentimente. Vin insa pe lume dotati cu un mecanism de atasare bine pus la punct.
Mi se pare teribil de vag subiectul.
corap spune:
mai bune decat ar merita-o mamele, in prima faza (sau cel putin egale, ca sa nu fiu unfair fata de mamele ok.)
e inspaimantator cat de multi copii isi iubesc parintii abuzivi.
(in alta ordine de idei, sanziana, ceva idei proprii nu ai? ca toate subiectele tale sunt gen "sondaj" , total impersonale, copiate parca din carti (slabe - parerea mea) de self help & "mamasicopilul". nu mi-e clar daca sunt parte a unui sondaj sau a unei discutii.)
Sinzianaaa spune:
Corap,imi pare rau daca asta este parerea ta.
Daca nu ti-a facut placere sau daca nu ti-a placut subiectul nu trebuia sa raspunzi.
Ceea ce am expus nu este luat de nicaieri,sunt doar niste lucruri observate in cariera mea de psiholog.
Asta este,fiecare are maniera lui de a expune un subiect,diferita fata de altii
Am vrut ca subiectul sa aiba si o tenta oarecum hazlie,pentru ca,copiii,de regula mai mici isi arata sentimentele intr-o maniera foarte "dulce".
dpdv psihologic,(parerea mea )este interesant de stiut ce sentimente au copiii fata de mamele lor,pentru ca are legatura foarte mult cu psihologia copilului,cunoasterea lui,etc.
o zi buna!
Sinzianaaa spune:
Rrox3,intr-adevar,nou nascutii nu sunt capabili de sentimente,pentru ca acestea reprezinta structuri foarte puternice,dar sunt capabili de afecte(care spre deosebire de sentimente sunt primare si primitive).Acest lucru este constatat si din punct de vedere medical,fiindca de cand incepe sa creasca in burta mamei si pana se naste,nou-nascutul se obisnuieste cu mama,ba mai mult,cand mai are un pic sa se nasca el este capabil sa auda chiar si vocile din jur,de exemplu,vocea tatalui.Cand se naste si simte zgomote puternice,simte nevoie sa auda imediat vocea mamei pe care o recunoaste.La fel este si faptul ca un nou-nascut isi da seama din prima clipa a vietii sale cine este mama,deoarece ii recunoaste mirosul.
O zi buna!
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sinzianaaa Rrox3,intr-adevar,nou nascutii nu sunt capabili de sentimente,pentru ca acestea reprezinta structuri foarte puternice,dar sunt capabili de afecte(care spre deosebire de sentimente sunt primare si primitive).Acest lucru este constatat si din punct de vedere medical,fiindca de cand incepe sa creasca in burta mamei si pana se naste,nou-nascutul se obisnuieste cu mama,ba mai mult,cand mai are un pic sa se nasca el este capabil sa auda chiar si vocile din jur,de exemplu,vocea tatalui.Cand se naste si simte zgomote puternice,simte nevoie sa auda imediat vocea mamei pe care o recunoaste.La fel este si faptul ca un nou-nascut isi da seama din prima clipa a vietii sale cine este mama,deoarece ii recunoaste mirosul. O zi buna! “A da nastere unui copil este un miracol, a-l tine in viata si a-l creste este o profesie”. Mami deabia asteapta sa-si stranga in brate puiul Sinziana si in al |
Iarta-ma Sanzianaaa, dar spui multe lucruri vagi si inexacte.
Nou-nascutul nu ii cunoaste mirosul mamei in prima clipa a vietii sale (nici nu prea ar avea cum, de unde atatea mirosuri in uter?!), ci il invata foarte repede si devine capabil sa-l recunoasca.
Copilul nu incepe sa auda "cand mai are un pic sa se nasca", ci aproximativ de pe la 24 de saptamani de sarcina.
La zgomote puternice eractioneaza cu reflexul Moro, nu ciulind urechea dupa vocea mamei (pe care o recunoaste, ce-i drept).
Sinzianaaa spune:
Ce inseamna pentru tine mai exact cuvantul "vag"?
iar inexacte ,eu nu pot sa le consider atata timp cat am citit acest lucru si intr-un tratat de medicina,dupa ce am aflat aceste lucruri de le medicul meu.
Bineinteles ca in ziua de azi nu trebuie sa crezi ca "tot ce zboara se mananca",de aceea am si citit.
In al doilea rand,eu am spus ca atunci cand mai are putin sa se nasca el este capabil sa auda si alte voci inafara de cea a mamei,pe care o aude mult mai devreme.