Sovata 2011
Vrem sa mergem in august la Sovata, Hotel Bradet. A mai fost cineva? Impresii..sfaturi..
Multumesc.
Raspunsuri
bonsai spune:
dapinde de ce pretentii ai..
eu am fost vis a vis ,la faget,au 2 stele ,sunt hoteluri de pensionari ce fac tratament,mancarea la restaurant asa si asa..
daca mergi cu copil ,mai bine la alunis la 3 *,in partea renovata.
ymca spune:
nu stiu daca te intereseaza date numai despre hotel sau si despre statiune.
eu am fost anul trecut acolo si m-am intors extaziata, dar am stat la o pensiune si nu stiu care-i atmosfera prin hotel.
daca doresti detalii despre statiune, atractii locale, atmosfera si alte detalii de acest tip te rog sa-mi spui si revin cu o compunere despre Cum mi-am petrecut vacanta de vara
Maryela spune:
Ymca si pe mine ma intereseaza cum ti-ai petrecut vacanta de vara.:)
Am vrea sa mergem cu piticul de 4 ani...
Mami cu cea mai draga minune, Mihnea( 24 ianuarie 2007)
mihaellac spune:
Ymca, ma intereseaza statiunea, te rog spune-mi cum a fost, cum v-ati distrat.. mergem cu baietelul nostru de 3 ani.
Mi s-a parut interesanta oferta de la Bradet pentru ca in pret intra si intrari nelimitate la Lacul Ursu+ SPA-ul de la Danubius.
ymca spune:
M-am urnit greu de tot catre Sovata. Doream sa fie o locatie in preajma unui lac in care scaldatul sa fie permis, sa nu fie prea cald, nici prea frig, sa fie o zona nevizitata pana acum de familia noastra, si sa nu fie foarte departe de Bucuresti.
Am luat harta, am inconjurat o serie de lacuri de pe harta (Rosu, Ursu, Sf Ana, lacurile din zona Valiug- Crivaia), m-am mutat pe statiuni balneoclimaterice si stranduri mai mult sau mai putin termale, am studiat toate review-urile de pe site-urile de profil, am chestionat toti colegii, am rascolit amintirile tuturor din taberele scolare sau din concediile petrecute cu parintii in copilarie, si am studiat toate site-urile cu pensiuni posibile. A fost cel mai lung si dificil proces de documentare la finalul caruia, indoindu-ma de capacitatile mele de alegere, am decis ca Sovata nu e pentru mine... de fapt, in nebunia care ma cuprinsese am spus, tare, raspicat: SOVATA nu ma merita deci eu nu merg: -) intrasem in criza de timp pentru ca lunile iulie-august reprezinta varf de sezon turistic in Sovata si nu prea gaseam cazare unde doream, locuitorii din zona pe care i-am intervievat (ca mi-am gasit cunostinte prin Tinutul Secuiesc si le-am dat telefon special sa-i intreb cum e vara la Sovata) imi spuneau sa nu incerc sa vin vara ca e prea aglomerat si n-o sa-mi placa.
Familia nu m-a bagat in seama, astfel incat intr-o duminica am plecat catre minunata zona. Drumul a fost lung (a durat 7 ore, cu tot cu pauze pentru pranz; am mancat la o pensiune pe la jumatatatea drumului care avea loc de joaca si copiii s-au jucat timp de 45-60min cat a durat masa), copiii s-au plictisit, am facut si pauze regulamentare, am mancat, am cantat, ne-am certat si intr-un final am ajuns. Ne-am dus catre vila inchiriata si administratorul vilei ne-a asteptat la strada principala, ghidandu-ne pe niste stradute pana am ajuns in parcarea vilei. Am coborat, domnul ne-a deschis usa: un living normal, cu o bucatarie deschisa si cu o usa prin care se iesea in curtea din spate. Nimic special...dar!!! cand s-a deschis usa din spate, si am vazut gradina cu gazon verde, cu leagan si tobogan pentru copii micuti, cu paturi de plaja pentru noi, cu padure si cu un parau care trecea exact pe langa curte (dar dupa gardul transparent al vilei, deci fara pericol de accidente, dar cu vizibilitate maxima) si susura ca-n carti, atunci toata oboseala, stressul, nervii si orice sentiment negativ pe care-l posedam, toate m-au parasit si am simtit ca va fi o vacanta minunata.
Lacul Ursu
Am mers in fiecare dimineata acolo. Stateam la coada mare. Copiii se jucau pe o banca in apropierea casei de bilete cu bunicii, si-i chemam cand ma apropiam de casa. Ei nu se plictiseau la coada, eu aveam parte de cateva minute de liniste. Coada era de cel putin 30-40 persoane in jurul orei 9.30-10 cand ajungeam acolo. Pretul biletelor mi s-a parut mare (20 RON adultii, 15RON pensionarii si copiii peste 3 ani bilete pentru toata ziua; sau, daca sosesti dupa ora 15.00 la Lac, atunci e tarif unic 15RON); toata lumea iese din lac intre orele 13-15 pentru ca apa sa-si restabileasca proprietatile curative. Odata iesit din apa, ai 2 variante: ori ramai pe loc, ori pleci acasa. Daca ramai: exista acolo un restaurant cu macare de gratar (mici, carnati) si cartofi prajiti si mai e ceva cu inghetata, prajituri, bere. Apoi cam toata lumea e cu geanta frigorifica si cu pachet cu mancare. Noi am ales varianta 2 si am mers acasa: ne-am instalat in curtea din spate o piscina pentru copii, o umpleam cu apa si ne gospodaream singuri la masa de pranz, iar dupa-amiaza cat timp copiii dormeau, mai citeam si pe la 6 ieseam in oras. La lac se sta pe niste pontoane de lemn. Am gasit in fiecare zi loc pentru paturica noastra. Apa superba! Am plutit cu totii multumiti ore-n sir in apa curata (citisem la un moment dat ca apa e murdara, cu PET-uri iar realitatea a fost peste asteptarile mele), calda (ca o ciobita, nu simteai cand intrai niciun disconfort creat de temperatura ei) si foarte sarata (adica inotul e practic o plutire, dar si daca-ti intra in ochi o picatura, lacrimezi 5 minute). Ieseam din apa doar cat sa mancam o inghetata sau sa bem o bere la terasa si apoi ne intorceam iar in apa. Am plecat in fiecare zi la momentul pauzei (pentru somn de pranz, masa, activitati de dupa-amiaza). Momentul pauzei e foarte comic: se aude in difuzoare o goarna care suna cred ca la fara cinci, apoi de inca 2 ori, iar lumea din lac si de pe margine scoate un off-huo! n-as spune huiduiala, pentru ca are conotatii negative. Oricum toti se conformeaza si se iese pe rand din lac. Peisajul frumos pentru ca in jurul lacului sunt copaci, lumea linistita, nu e muzica si desi e aglomeratie parca nimic nu m-a deranjat iar in lac fiecare om avea parte de spatiul lui.
Parcarea in statiune
Un punct important pentru noi. Vila era departe de centru; dimineata cand veneam la lac gaseam loc pe sensul unic care urca/ coboara pe langa Lac, cam la 5 min de mers pe jos. Pretul era de 6 RON/jumatate de zi sau 10 RON/ zi intreaga. Primesti chitanta frumoasa, de fapt un bilet de carton, colorat, pe care sa-l pui in parbriz. Seara cand ieseam la distractie parcam ori intr-o parcare cu plata undeva mai jos (2 RON) sau in cea centrala din sensul giratoriu (de langa hotel Danubius). Totul a fost OK, am gasit mereu locuri cand si unde am dorit (e posibil ca lupta zilnica pentru un loc de parcare in Bucuresti sa ne fi dezvoltat niste aptitudini aparte si de aceea totul sa ni se para mult mai simplu acolo)
Posibilitati de joaca pentru copii
Exista un castel gonflabil pentru descarcat ultimele farame de energie. L-am vizitat. In fiecare seara, desigur. 15 minute de sarituri costau 5 RON. Langa loc, parintii stau pe scaun si pot consuma inghetata, suc, apa de la o toneta de langa.
Trenuletul care face un tur al statiunii de 20 minute a fost foarte apreciat. Am circulat cu el, aproape in fiecare seara. In ultima seara, fiind tarziu am prins ultima cursa de trenulet si un grup vesel in el. Soferul s-a mulat foarte bine pe gustul grupului si a oferit un tur inedit, cu muzica multa, claxoane, mers in zig-zag, salutat toti oamenii de pe strada. Copiii erau cu gura pana la urechi (desi la ora aceea ar fi trebuit sa fie in pat).
Fantana arteziana dintr-un mic parculet din centrul statiunii are multe bancute in jur, mai veneau si alti copii si se realizau niste imprieteniri rapide si jocuri prin micul parculet de acolo.
Bazar unde aterizam mereu, in cautare de alte jucarii. Jucariile scumpe, aceleasi la toate tarabele, dar ne-am facut treaba cu ele. Chinezariile obisnuite din orice bazar: solutie pentru facut baloane, sabii.
In micul parc din centrul statiunii nu exista anul trecut un loc de joaca pentru copii. poate s-a construit intre timp. deci toate atractiile sunt cu plata; mai exista o zona de mini kart dar nu am trecut pe acolo pentru ca nu eram de varsta potrivita atunci.
Mancare
Am mancat kurtos colaci excelenti (nu se compara cu cei gustati aici la Bucuresti), porumbul fiert e de tip dulce (gen fast-food) si asta m-a cam dezamagit, pastrav proaspat si bun peste tot pe unde am mancat, gulas si papricas, etc. Piata din Sovata, scumpa rau si destul de prost echipata. Exista supermarketuri in statiune (care se inchid la 22) si un Penny Market unde parcarea e plina dupa-amiaza si se sta la cozi destul de mari pentru ca probabil tot turistul isi face alimentarea pentru a doua zi. Fructe putine si nu prea bune, am cam suferit din punctul asta de vedere. Am gasit toate articolele pe care le-am cautat, inclusiv niste carne proaspata pentru gratar. Nu am mancat seara la restaurant deci nu stiu cat de mult se asteapta. Multe restaurante au formatie live si se canta/ danseaza. Din acest motiv, strada principala, pe care se afla destule pensiuni renumite, e cam galagioasa (eu nu m-as caza acolo) dar cred ca e OK pentru cei care-si doresc ceva animatie si oricum banuiesc ca dupa 11-12 seara se asterne linistea si acolo.
Statiunea arata foarte bine, sunt flori multe peste tot.
Lumea linistita, destul de multe familii cu copii.
Trotuarul ingust, il trec la puncte slabe. Daca prindeai 2 oameni in fata ta prinsi in conversatie si la pas domol, cam stateai in spatele lor pana cand reuseai sa le transmiti ca vrei sa-i depasesti.
E curat. Nu am vazut caini vagabonzi sau pisici. Tantari la limita inferioara si inofensivi.
Aerul bun, cald in timpul zilei (cam 29-30 grade) dar racoare dimineata si seara, numai bun pentru plimbare.
Posibilitati de facut drumetii catre Praid, Corund, Targu-Mures, Sighisoara.
Oamenii amabili, zambitori, mi-au multumit pentru cumparaturile facute la ei, am primit tot restul, mi-au luat in seama comentariile (i-am spus unei doamne ca avea niste struguri negri buni cu o seara inainte dar ca n-am apucat sa cumpar si a doua zi facuse comanda pentru altii). Am primit toate informatiile si explicatiile solicitate (unde-i benzinaria, unde gasesc o macelarie, care-i un anumit drum).
Statiunea e cu strazi in panta deci sa fiti pregatiti sa urcati din cand in cand. Hotelurile sunt in centrul statiunii dar nu stiu care sunt conditiile pentru ca n-am intrat in ele. Faptul ca exista oferta aia cu intrare la Lacul ursu gratuita eu zic ca e un lucru bun pentru ca totusi intrarea la parc se simte daca stai 7 zile acolo (noi aveam 5-6 membri platitori, deci mai mult de un milion dadeam zilnic numai pe intrare la lac). Sovata a fost renovata de curand (in 2009 sau 2010) iar atmosfera de acolo seara seamana cu cea dintr-o statiune de vara: lume care iese la plimbare pe strada principala, restaurante pline, dar parca e mai frumos decat la mare in sensul ca e o aglomeratie linistita. Nu stiu daca se intelege ce explic aici dar daca alegeti sa mergeti acolo sper sa va simtiti cel putin la fel de bine cum m-am simtit eu!
edit: desenele animate pe canalele specializate (minimax, cartoon network) sunt in vorbite in limba maghiara; este normal, dar nici macar nu mi-a trecut prin cap treaba asta inainte de a ajunge acolo. fetele mele au rezistat eroic la desene animate in maghiara, dar am avut si laptopul, cu un singur DVD, si ne-am intors cu el invatat cap coada si putin zgariat de la atatea vizionari.
glimmer spune:
Eu am fost acum trei ani la hotel Bradet. Nu stiu daca intre timp i s-au mai adus imbunatatiri, probabil ca nu, daca clasificarea e tot **. Mobilierul era vechi, lemnaria uzata, tapiteria uzata si patata, baia probabil are aceleasi dotari de la inaugurarea hotelului. Dotari de doua stele, tv in camera care "prindea" si cateva posturi romanesti. Insa curatenie se facea, lucrurile aratau relativ rau din cauza ca erau foarte vechi. Sala de mese era curata, servirea la fel, mancarea comestibila, meniul depinde probabil de ce fel de oferta ai. Eu nu aveam acces gratuit la lac, nici la spa.
Statiunea e foarte frumoasa, ai unde sa te plimbi prin padure, traseele sunt accesibile pentru cei cu copii mici. In rest ... Ymca, a facut o descriere completa.
MadalinaM spune:
Ymca e de vis descrierea ta! in ce luna ati fost(spui ca apa era calduta bine in lac)? Si...era aglomerat dar nu foarte? adica puteai sa respiri, nu? cate zile ati stat? cu alte cuvinte, cand ati plecat copiii ar fi vrut sa mai ramana, sau deja era monoton si vroiau altceva?
Eu iti multumesc pentru timpul alocat sa scrii aici.
ymca spune:
am fost in luna august, cand in Bucuresti si la mare era canicula si am incercat sa fugim de temperaturile foarte ridicate, dar sa ne bucuram totusi de plaja. Am stat 8 zile si ale mele nu s-au plictisit, dar probabil pentru ca sunt micute. Anul trecut aveau 2.7 si 4.4 ani si ele se joaca bine si impreuna. Dar au reusit sa-si faca si niste prietene la castelul gonflabil si ma carau acolo la play date in fiecare seara. in 2 zile am lipsit de la lac pentru ca am plecat in excursii; la Sighisoara de exemplu, ele s-au plictisit si nu m-au lasat sa ma bucur de atmosfera de acolo.
apa in lac era extrem de calda; pur si simplu intrai in ea si nu te zgribuleai, nu-ti trebuia perioada de acomodare; sa intri doar cu picioarele sa-ti uzi o mana, ma rog tot ritualul asta de intrare in apa nu l-am facut pentru ca nu a fost nevoie. dar poate arunci o privire pe google sa vezi lacul cum arata; se intra de pe pontoanele de lemn, prin mai multe locuri, dar se intra direct in apa mare; exista si una sau doua zone pentru cei care nu stiu sa inoate si unde apa e mai mica. paturicile/prosoapele pe ponton sunt puse una langa alta aproape in functie de cum se soseste, dar cum mai toata lumea e in lac, nu prea sunt oameni multi pe langa tine. dar este aglomerat, sunt multi copii, carucioare. exista cabine de schimb, dusuri, toalete si totul era foarte curat.
de acolo noi am plecat catre Tusnad si am mai stat si pe langa Lacul Sf Ana o saptamana, asa ca am si de acolo impresii in cazul in care cineva oscileaza in alegerea zonei. Mi-a placut si la Sf Ana extrem de mult (intrarea in apa lina, ca la mare), apa de temperatura buna, peisaj frumos, lume frumoasa dar Tusnad, ca statiune, a fost cosmar fata de Sovata.
danyalo spune:
Ymca f. frumoasa descrierea!
Eu nu am mai fost de cativa ani(3-4 cred) si vad ceva schimbari in ce ai scris!
Am fost si vara si iarna -iarna e mai monoton e drept dar tot e lume( mai in etate si nu numai la tratamente cu bilete).
Lacul Ursul este singurul lac heliotermic din Europa -adica are un strat de apa la suprafata mai calda si unul cu o temperatura constanta un pic mai rece dedesubt!Pracitc de la inceputul lunii iunie balaceala e asigurata!Dar apa lacului e folosita pt. tratamente tot timpul anului de catre baza de acolo sau de catre hotelurile apropiate( Danubius,Alunis, Bradet, Faget).Eu am stat de 2 ori la Alunis-prima data in aripa nemodernizata apoi in cea renovata, apoi la o vila la un domn maghiar unde ne-am simtit f. bine si nu ne-a deranjat nimeni pe toata durata sederii!
Noi am mai fost in apropiere la 15 km la o pastravarie unde am mancat pastrav in diverse feluri gatit.Pt. amatorii pescari se putea si pescui!E un loc frumos unde poti petrece timpul cateva ore daca e urat afara!
In rest s-a scris cam tot !
Merita cateva zile cel putin Sovata cu siguranta!