Palatoschizis si formele sale (9)
Raspunsuri - Pagina 10
coryna_k spune:
Buna seara!
Ce va mai fac puii?
Al meu zice: mama, caca, gaga, lala, gogo, lola, coa. Ai tare scump, ami vine sa-l mananc, de fapt stiti si voi cum e cand incep sa scoata sunete, cuvinte. A invatat sa aplaude! Toata ziua ar umbla (sustinut), se joaca la nisip, fuge dupa gaini, are tare multa energie (si eu tot mai putina)!!
cellia78 spune:
Asa...buna dimineata!
Mi-am tras o cafea alaturi si ma apuc sa va scriu, ca va eram datoare, cum a fost la prima intalnire cu logopedul.
Ca prima idee....ni s-a zis ca e ok, ca nu e cazul cel mai complicat; ca e tare bine ca pronunta pe C fara dificultate, ca la T vom lucra usor-usor; ca la C ar fi fost mai mult de munca, e mai greu de scos.
Ni s-au dat cateva exercitii de lucrat. Pt inceput, trebuie sa o ajutam cu acele exercitii sa-si lucreze maxilarul, buzele, limba; si mai avem si exercitii de respiratie de facut. Deocamdata ne ies incercarile. Mai vedem ce o mai fi.
Ca exercitii, avem, de exemplu: ii pun deasupra buzei de sus, in colturi si mijloc, cate o picatura de miere (ca asta ii place ei, ni s-a zis cu zahar, dar nu-i place), iar Ade da cu limbuta sa se "curete"; asa lucreaza limba; apoi: tot miere, putina, pe o lingurita, tinuta in gura ca pe acadea, strans si apoi scoasa lingurita- dar asta cumva in joaca, ca si cum i-am lua lingurita din gura impotriva vointei ei. Habar nu am daca se intelege ceva din ce spun eu aici.
Sau ce spunea si Flori, cu fructe si legume mai tari; de preferat mar, para, morcov; la noi e ok asta, ar hali mereu legume si fructe.
Sau, suflat apa cu paiul (pe asta o tot incercam noi), de "umflat" balon (si asta e "veche" la noi), de stins lumanarea - asta place mult Adelinei, uneori ii iese, alteori nu.
Sau de facut "broscute" din hartie si Ade trebuie sa le ajute sa sara, suflandu-le; de fapt se fac mici bucatele de hartie, le indoim si alea-s broscutele
Sau, in fata oglinzii (de preferat, ca e mai amuzant), tragem aer si umflam gura; apoi dam cate putin aerul afara tot pe gura, "ajutandu-ne" de un deget cu care batem pe obraz, sa "impingem" aerul din gura afara.
Cam atat imi amintesc acum; saptamana viitoare mergem iara. Vedem ce va mai fi.
Va las, petreceri frumoase care aveti!
ami1978 spune:
Buna seara. M-am prezentat si aici si am citit mesajele. Oricum eu de fel vb mult asa ca am sa va mai bombardez cu intrebari din cand in cand. Va pup
mariamiron spune:
CORINA,multumesc pentru urari
Robert al meu spune doar ma-ma-ma,se mai intampla uneori sa-l aud spunand si alte sunete cand nu sunt in camera,mai spune si eee.Ma distrez cu el pentru ca raspunde cand strig numele fratiorului lui,e tare dulce.
Vrea si el numai in picioare daca il las sa mearga catel se prinde de orice poate ca sa se ridice in picioare
Poate avem noroc si facem operatia de inchidere a palatelor inainte de 1an jumate
CECILIA,multumesc ca ne-ai spus despre ora de logopedie si de exercitiile pe care trebuie sa le faca fetita ta.Si eu caut un logoped bun in zona in care locuiesc,cu toate ca robert e mic inca.
pup toate mamicile,si daca aveti drum prin Vatra Dornei dati de stire poate ne intalnim ,daca vreti si voi
coryna_k spune:
Mariana, la Vatra Dornei am fost in cls a 12-a, fain acolo la voi + aer curat. Daca avem de trecut pe acolo sigur te contactez, oferta e reciproca!
Ami, asteptam intrebarile !
ami1978 spune:
Buna dimineata. In primul rand multumesc Cellia78 pt forum. Am tot cautat dar unde postam nu mai primeam raspuns... Am un baietel de 10 luni cu palatoschizis si in septembrie mergem la dna dr Bratu sa vedem daca il opereaza sau mai trebuie sa asteptam. Eu as prefera sa se termine cat mai repede acum cat e mic si nu intelege el ce se intampla. Doresc sa aflu de la voi informatii cu privire la operatie (cat dureaza, cat il tine la terapie intensiva etc), ce trebuie sa iau pt mine si bebe in spital, cum e personalul acolo, cati bani ati dat la doctori, asistente (presupun ca micile atentii schimba lumea) si ce mai credeti voi ca e important sa stiu.
Va multumesc frumos.
coryna_k spune:
Buna!
Ami, daca micutul este sanatos, du-te la d-na dr. Bratu pt operatie. De exemplu pe al meu nu l-a vazut decat inainte de operatie (fiind de la Baia-Mare nu am mers deloc la control inainte), nu a fost bolnav si l-a putut opera si a avut aproape 8 luni.
Pt spital pt tine strictul necesar, iar pt bebe hainute, pampers, lapte si un termos (apa calda poti lua de la asistente), blender, seringi, lingurita, termometru. Pt papat ar fi bine daca ai avea medela soft cup pt ca nu te chinui ca si cu seringa (in cazul meu).
Operatia dureaza 1 ora jumate, iar la terapie te chiama imediat ce se trezeste din anestezie si te tine pana urmatoarea zi. Cat stati acolo sa ai dai sa bea cat mai mult ceai/apa (el oricum e la perfuzie) pt ca eu am cam lasat dupa el, nu l-am fortat deloc de aceea m-au tinut pana urmatoarea seara,pt ca bause doar 10 lingurite de ceai,daca bea mai mult puteam sa merg dimineata in salon.
Parerea mea, sun-o pe dr. si du-te la ea.