Dilema
Raspunsuri - Pagina 3
Madanic spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui XIO
Gabriela, si eu cand eram mica ma ducea mama-mea la dentist si la ORL-ist si eu plangeam de se rupea pamantul, dar asta nu era un motiv plauzibil ca sa nu ma duca sau sa ii urasca pe medicii aia, ca imi faceau "rau". E normal sa planga copilul cand e speriat, ce Dumnezeu? Iar cu vena prinsa, din nou, hai sa nu mai fim cu totii cei mai tari cand nu trebuie. Se poate sa nu se vada vena, se poate sa nu prinzi vena, se poate sa spargi vena samd, stii, nu este o stiinta exacta. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini www.adoptiipisici.ro |
Xio, in Romania de cate ori am mers la analize sau am avut nevoie de perfuzie ceva "mergea prost" ori nu imi gaseau vena si ma intepau de 3-4 ori de imi venea sa le musc de iritare, ori in cel mai dragut caz ma trezeam cu mana cat butia si dupa aia dai si maseaza sa treaca (cu tot cu durerea aferenta). Super tare e si mesajul sa nu te misti ca fuge acul, de stateam ca proasta 2 ore nemiscata si mana tot se umfla. Profesionism ce mai, ca doar "nu e o stiinta exacta".
De cand sunt aici, am avut si analize de sange si perfuzii si niciodata, niciodata nu am avut nici cea mai mica vanataie. Ma intreb oare este stiinta exacta, sau lipsa de profesionalism a asistentelor "prost platite " din Romania?
I-au pus si copilului meu branula, operatia a fost facuta cu mare atentie, i-au pus heat-pack sa-i contureze vena, i-au pus o pernuta de foam care sa-i tina mana intr-o pozitie relazata si au imobilizat-o cu leucoplast au avut grija sa nu fie nimic care sa-l deranjeze, au verificat-o ca a a juns in vena etc. O branula nu se pune doar varand un ac in vena.
bird70 spune:
Sunt mai multe probleme aici.
Prima, daca branula este in vena si doare la administrare inseamna ca solutia administrata nu a fost preparata corespunzator si este iritanta pentru vena. Copilul poate plange din cauza ca isi aduce aminte de montarea branulei si ii este frica cand cineva umbla la ea, dar nu il doare. Asta este mai dificil de verificat din moment ce copilul e foarte mic si nu vorbeste. Daca nu arata discomfort cand i se administra in somn, probabil ca branula e ok si copilul e doar speriat. La scoaterea branulei poate sa ramana o vanataie din cauza sangelui care iesit din vena pe sub piele cand branula a fost scoasa. Nu e mare lucru, trece de la sine, de obicei nu ese dureros si nu ajuta cartoful rece .
A 2-a situatie este cand branula nu este in vena si se admnistreaza un medicament sau o solutie in tesut. Atunci apare 'mana butoi' de care spunea cineva, inflamatie locala, durere mare, se umfla, etc. De obicei administrarea este foarte dureroasa dar cineva cu experienta 'simte' atunci cand adminisreaza ca branula nu e unde trebuie. La un batran e mai usor sa adminisrezi in tesut decat la un copil sau un tanar, la o persoana slaba e mai usor sa vezi decat la cineva mai grasut.
A 3-a problema este montarea branulei. Aici depinde enorm de mult de experienta si de pacient. E greu sa acuzi pe cineva de lipsa de experienta, toti au fost odata lipsiti de experienta, undeva trebuie construita experienta asta. La noi in spital este o regula, incerci de 2 ori/pacient, daca nu reusesti sa canulezi chemi pe altcineva. Nu inseamna neaparat ca nu stii sau nu ai experienta, cateodata se intampla pur si simplu. Mie imi place sa canulez , mai ales pacientii dificili si in general reusesc 9 din 10 din prima. Dar am avut si eu cazuri in care am ratat de 2 ori pe cineva cu vene bune si am reusit din prima la pacienti unde am mers cam pe ghicite pentru ca nu vedeam nimic. Eu am vene foarte dificil de canulat, o data am avut o asistenta cu multa experienta si 2 medici care au incercat de 6 ori pana au reusit sa puna o branula. Nu m-am suparat, pot sa vad si eu ca 'nu se vede nimic'. Eu imi fac analize foarte des si am o flebotomista la spital care 'imi stie vena', singura mai rasarita pe care o am. Nu se vede dar daca ai rabdare o simti . Ma duc la flebotomista asta tot timpul pentru ca altfel plec de acolo ciuruita toata.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
gabriella1 spune:
Madanic,in Romania sau mai precis in Vaslui-nu stiu in alte parti cum o fi- in momentul in care esti bebe si ti se mai pune si o perfuzie , se "aplica" o atela la manuta ,eventual leaga manuta de pat.Am inlemnit cand am vazut asa ceva.La Tudor n-a fost nevoie pentru ca am vorbit cu el si apoi l-am leganat incetisor pana a adormit.
Am descoperit intre timp un cabinet pediatric privat unde se pot administra tratamentele exact ca in spital.Ieri am fost cu Tudor la control si am ramas cu o senzatie de placere cand am vazut ptr prima oara ca Tudor deschide gurita -era extaziat de lampa folosita de dr ptr a se uita in gat- ca se uita curios pe pereti la toate desenele si ca nu schiteaza nici cel mai mic gest de sperietura .
Am gasit un medic care pentru banii care i-am dat pe consultatie l-a controlat din cap si pana in picioare fara a fi plictisit sau obosit. Uite ca se poate si asa.Trebuie doar sa-ti iubesti meseria si copiii altora.
Nu e prima oara cand merg la un cabinet privat dar intotdeauan am plecat de acolo cu putine informatii despre copilul meu si ceea ce nu imi "placea " era faptul ca Tudor plangea de la inceput pana la sfarsit. Desi ,parca, eram nebuna.Cantam, spuneam poezii ,numai ca Tudor sa nu fie speriat.
kid spune:
La junior, cand a fost branula pusa ok si serul injectat nu in 2 secunde, in somn era de preferat, caci nu simtea nimic, nu vedea nimic.
Insa am asistat la cazuri de branule puse aiurea - maini umflate, asistente grabite, etc.
Dupa 3 ani jr a afirmat ca il deranjeaza rau branula si nu o suporta.
Multa sanatate!
roxy spune:
buna, eu adult am suferit luna trecuta o operatie, si l-a montarea branulei inainte de operatie asistenta a avut nevoie de 4 incercari sa mi-o poata monta.In primele 3 incercari serul a intrat sub piele, a vazut la timp si a oprit , dar mana tot mi s-a unflat, iar la a 4 incercare in mana cealalta, a intrat din prima foarte usor si fara durere.Daca eu ca adult mai aveam puitin si o luam de cap pe asistenta ca dupa ce ca impingea cu acul de ziceai ca vrea sa-mi treacapana in partea cealalta dar ma abtineam si ii zambeam printre dinti , ce pretentii ai de la un copil mic care stie doar ca-l doare da nu poate spune .
Si in legatura cu asistenta, se stie ca e o loterie prinsul venei.Am avut cazuri cand mi s-a pus branula din prima usor si nici nu am simtit si cazuri cand am fost ciuruita
Dar conteaza enorm sa fie zambitoare chiar daca e si ea stresata ca nu reuseste usor, sa iti inspire acel ceva ca mai e putin si scapi, conteaza enorm cand imi spune ca mai e un minut si gata , chiar daca ea nici nu scosese acul din punguta sa.
Sufletul omului foace totul si mai ales in lucrul cu copiii.
ralutzy_che spune:
e urat si tragic ce se intampla in spitalele din romania.
puiutul meu a fost internat de 3 ori indecurs de 2 luni diagnostic principal "viroza respiratorie" si inca vreo 7-8 diagnostice secundare ...nea lasat acasa netratati complet si dupa 4 zile ne-am intors cu o forma mult mai urata
prima data avea 8 luni a fost traumatizant, apoi am stiut eu cum sa le raspund...
la 1 internare: mi-a luat copilul si a spus sa revin dupa 30 minute k nu am voie sa intru pe sectie fara halat...motive...eram acolo cu nasa mea, sotul era in strainatate...am fugit acasa am fac bagajul si in 20 min am ajuns inapoi dar nu am putut intra k "tre sa se linisteasca copilu daca ma vede va plange " cand am mers si l-am vazut am inceput sa plang...era legat de pat...cu perfuzia... cu o salopeta de la ei peste pampers cu manutele si picioarele goale, dezvelit, nu putea sa mai planga doar tremura...l-am dezlegat si l-am luat in brate (desi asistenta mi-a atras atentia k nu am voie sa intru in salonul copiiilor decat la orele de masa) am stat pe scaun acolo pana a venit dr si trebuia sa plec k "era vizita" asa am aflat de la alte mame internate k exista si rezerve, unde stai doar tu si bebe dar trebuie sa platesti...
imediat am cautat dr si rezolvat...am respirat usurata...nu erau alti copii bolnavi...in rezerve cu totul alta politica desi erau usi alaturate...am putut aduce de acasa tot:lenjerie, hainute, sticlele lui si sterilizatorul, jucarii si totul s-a schimbat pana si atitudinea personalului...
am avut norock am fost inspirata sa-l iau in a3a noapte in pat lanaga mine,desi avea perfuzia...asa am simtit atunci dupa vreo ora a inceput sa tremure, am fugit si am chemat asistenta,era cea mai super femeie din tot spitalul ala, i-a scos perfuzia bb nu prea se misca era letargic...repede i-a luat temperatura si sange pt analize...dr nu era pe sectie ...abia apoi la sunat sai spuna k bb are febra 40 si a trimis sange jos pt analize si sa vina sal vada...normal(la noi)dr nu s-a deranjat din somn sa urce un etaj...
i-a dat ceva injectabil-algocalmin cu inca ceva(nu-mi amintesc acum) ia administrat si ceva puf pe nasuc, m-a rugat sa-l dezbrac k sa-l bage in apa -avea 41-, apoi iam pus comprese pe caput si picioare-puiu nu zicea nimic, dupa vreo 30 min a inceput sa scada timp in care asistenta a stat cu noi si il verifica la 5-10 min si dr nu sia miscat "..." sa il consulte analizele au iesit ok ...apoi am aflat k facuse un puseu de temperatura de la perfuzie...lucru rar intalnit, asa mia spus dr. am plecat acasa dupa 8 zile plangand si bolnava de nervi...
cand am fost nevoita sa ma intorc acolo(dupa 4 zile) imi venea sa mor , dar era pt pui era tare deshidratat si refuza mancarea si acasa nu aveam ce sa fac cu el. ne-am internat pe alta sectie tot in rezerva si parca a fost mai binisor...erau doar vreo 3 copilasi fara mami in salonul de alaturi(erau peste tot doar pereti de sticla cu jaluzele) si nu plangeau atata si personalul parca era mai ok.
a 3-a oara, dupa vreo 6 saptamani, epidemie de viroza, bb febra care nu ceda la antitermice tot super deshidratat(desi bause mult) nu a vrut sa ma interneze cu el k nu erau locuri pt mame...nu am acceptat sa-l las, imi spunea k trebuie internat k are si anemie si rahitism, dupa analizele de la urgenta, si m-am certat cu stagiarul care facea internarile si hop a aparut un loc k unde stateau 2 mame in pat pot sta si trei k oricum cine poate sta in alt salon sa se uite prin geam la bb cum plange si cum se da cu capul de gratiile de la pat... am mai spus ...mamele nu au voie in salon decat la ora de masa...si asa a inceput saptamana de cosmar...fara somn ...cu puiu plangand pana nu mai putea si cu mine care eram in stare sa le bat pe alea care ma tot scoteau din salon k "le cearta d-na dr k stau mereu acolo" ...daca feream jaluzelele sa-l vad pe bb din salonul mei imediat le aranjau sa nu cumva sa vedem ce fac cu copiii
cate lucruri pot sa faca unele asistente care nici nu merita a fi numite oameni...cum se comporta cu bb mici de cateva luni...cum ii tranteau...aveam rezerva (prima internare) geam in geam cu salonul unde primeau internarile...cate am putut sa vad...am plans cu fiecare copil de acolo...erau si bb internati singuri...si nimeni nu lua nici o masura...am facut gafa sa le atrag atentia si imediat madame "m-a pus la locul meu" sa-mi vad de treaba mea k sigur "am vedenii de la oboseala si nesomn" am spus si medicului care a spus ca nu a mai avut plangeri de la nimeni si "probabil sunt eu mai sensibila acum"
faceau gafe grave, doar care le-am observat eu si nu sunt cadru medicat:...intrau in salon cu tratamentul si niciodata nu se spalau pe maini...au pus copiii cu dizenterie contagioasa in salon langa copii cu viroze...intr-o seara a venit fetita uneia dintre ele cu un catel in rucsac, pe care l-a lasat sa se plimbe pe acolo...copilasii plangeau de mama focului, unii aveau si perfuzia, unul alunecase in patut si avea piciorul printre gratii si ele radeau pe coridor hihihi se uitau in reviste si mancau seminte
morala: politica spitaluli:
1.ADUCETI AICI COPII BOLNAVI CA SA-I LUATI ACASA SI MAI BOLNAVI, CU MAINI SI PICIOARE UMFLATE SI VINETE (perfuzii nesupravegheate) CU CUCUIE MULTIPLE (se loveau mereu de gartii) SI SUPER TRAUMATIZATI, CU FRICA DE ORICINE SE APROPIE SI II ATINGE, CU ANEMIE (copil mananca foarte bine, dr mi-a spus "de cate antibiotice a luat e normal sa fie anemic")
2.LASATI COPILUL LA NOI, ESTE BINE INGRIJIT (trantit, scuturat, repezit, chinuit, insetat)
3.INTERNAM SI MAMELE CARE ALAPTEAZA (sau care au bani sa plateasca spitalizarea,lucru care nu ti-l spune la internare), NU LE LASAM SA STEA CU BB DECAT LA ORA DE MASA (ca se supara dr.)DAR POT SA PRIVEASCA PRIN GEAM (cum plang si cad prin patuturi) SI NU AU VOIE SA STEA CU BB SA-L TINA IN BRATE SAU SA-L LINISTEASCA (nici cand se pune branula, nici la tratamente, nici cand are perfuzia, nici la recoltare).
SORRY daca e OFF TOPIC, dar am inceput sa scriu si nu m-am mai putut opri. am ramas traumatizata, au trecut 8 luni si imi amintesc aproape fiecare detaliu si nu prea am cui spune toate astea. as mai putea scrie o gramada dar nu vreau sa va plictisesc.
PS. Gabriela- parerea mea e ca ai procedat foarte bine deoarece putea fi miscata sau infundata si era mai rau daca bb dormea
Iaiu, mami de Alex (25.11.2009)
ralutzy_che spune:
pls faceti abstractie de greselile ortografice, viteza si ora tarzie sunt vinovate.
Iaiu, mami de Alex (25.11.2009)
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona2006 Intotdeauna ma supara cind aud povesti spitalicesti legate de bebei si copii bolnavi, care sufera si care sint tratati cu nepasare si indolenta de personalul medical... Ramin la parerea mea, ca doctorii si asistentele frumosi, destepti, zimbitori si profesionisti se gasesc doar in serialele de la TV (si, cu foarte mici exceptii, in viata de zi ci zi). Uneori toate astea se pot cumpara cu bani...No ofense... Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa: http://aloneinholyland.blogspot.com/ |
eu am intilnit in real life(in America,bineinteles) chiar in urma cu o luna cand am avut nevoie de o biopsie.
nici nu am cuvinte sa va descriu cu cata atentie, rabdare, bunatate si omenie am fost tratata si de doctora radiolog si de asistenta.
ma mangaiau pe mana, pe spate, ma linisteau cu vorbe frumoase...etc...etc
iar cand aud si imi amintesc de propriile experiente sau ale copilul meu in Romania ma cuprinde o mare, mare dezamagire.
Gabriella, ca parinte aveai dreptul sa alegi cum ii este administrat medicamentul fara sa fii criticata, jignita...sau macar sa ti se explice frumos.
probabil si eu as fi ales la fel ca sa nu fie speriat in caz ca se trezeste in dureri. se stie cu cata "grija "se administreaza tratamentul injectabil in Rom...
omenia...unde-i omenia cadrelor medicale din Rom?(scuze, celor care nu intra in aceasta categorie si isi fac treaba asa cum trebuie)
michelle
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ralutzy_che e urat si tragic ce se intampla in spitalele din romania. puiutul meu a fost internat de 3 ori indecurs de 2 luni diagnostic principal "viroza respiratorie" si inca vreo 7-8 diagnostice secundare ...nea lasat acasa netratati complet si dupa 4 zile ne-am intors cu o forma mult mai urata prima data avea 8 luni a fost traumatizant, apoi am stiut eu cum sa le raspund... la 1 internare: mi-a luat copilul si a spus sa revin dupa 30 minute k nu am voie sa intru pe sectie fara halat...motive...eram acolo cu nasa mea, sotul era in strainatate...am fugit acasa am fac bagajul si in 20 min am ajuns inapoi dar nu am putut intra k "tre sa se linisteasca copilu daca ma vede va plange " cand am mers si l-am vazut am inceput sa plang...era legat de pat...cu perfuzia... cu o salopeta de la ei peste pampers cu manutele si picioarele goale, dezvelit, nu putea sa mai planga doar tremura...l-am dezlegat si l-am luat in brate (desi asistenta mi-a atras atentia k nu am voie sa intru in salonul copiiilor decat la orele de masa) am stat pe scaun acolo pana a venit dr si trebuia sa plec k "era vizita" asa am aflat de la alte mame internate k exista si rezerve, unde stai doar tu si bebe dar trebuie sa platesti... imediat am cautat dr si rezolvat...am respirat usurata...nu erau alti copii bolnavi...in rezerve cu totul alta politica desi erau usi alaturate...am putut aduce de acasa tot:lenjerie, hainute, sticlele lui si sterilizatorul, jucarii si totul s-a schimbat pana si atitudinea personalului... am avut norock am fost inspirata sa-l iau in a3a noapte in pat lanaga mine,desi avea perfuzia...asa am simtit atunci dupa vreo ora a inceput sa tremure, am fugit si am chemat asistenta,era cea mai super femeie din tot spitalul ala, i-a scos perfuzia bb nu prea se misca era letargic...repede i-a luat temperatura si sange pt analize...dr nu era pe sectie ...abia apoi la sunat sai spuna k bb are febra 40 si a trimis sange jos pt analize si sa vina sal vada...normal(la noi)dr nu s-a deranjat din somn sa urce un etaj... i-a dat ceva injectabil-algocalmin cu inca ceva(nu-mi amintesc acum) ia administrat si ceva puf pe nasuc, m-a rugat sa-l dezbrac k sa-l bage in apa -avea 41-, apoi iam pus comprese pe caput si picioare-puiu nu zicea nimic, dupa vreo 30 min a inceput sa scada timp in care asistenta a stat cu noi si il verifica la 5-10 min si dr nu sia miscat "..." sa il consulte analizele au iesit ok ...apoi am aflat k facuse un puseu de temperatura de la perfuzie...lucru rar intalnit, asa mia spus dr. am plecat acasa dupa 8 zile plangand si bolnava de nervi... cand am fost nevoita sa ma intorc acolo(dupa 4 zile) imi venea sa mor , dar era pt pui era tare deshidratat si refuza mancarea si acasa nu aveam ce sa fac cu el. ne-am internat pe alta sectie tot in rezerva si parca a fost mai binisor...erau doar vreo 3 copilasi fara mami in salonul de alaturi(erau peste tot doar pereti de sticla cu jaluzele) si nu plangeau atata si personalul parca era mai ok. a 3-a oara, dupa vreo 6 saptamani, epidemie de viroza, bb febra care nu ceda la antitermice tot super deshidratat(desi bause mult) nu a vrut sa ma interneze cu el k nu erau locuri pt mame...nu am acceptat sa-l las, imi spunea k trebuie internat k are si anemie si rahitism, dupa analizele de la urgenta, si m-am certat cu stagiarul care facea internarile si hop a aparut un loc k unde stateau 2 mame in pat pot sta si trei k oricum cine poate sta in alt salon sa se uite prin geam la bb cum plange si cum se da cu capul de gratiile de la pat... am mai spus ...mamele nu au voie in salon decat la ora de masa...si asa a inceput saptamana de cosmar...fara somn ...cu puiu plangand pana nu mai putea si cu mine care eram in stare sa le bat pe alea care ma tot scoteau din salon k "le cearta d-na dr k stau mereu acolo" ...daca feream jaluzelele sa-l vad pe bb din salonul mei imediat le aranjau sa nu cumva sa vedem ce fac cu copiii cate lucruri pot sa faca unele asistente care nici nu merita a fi numite oameni...cum se comporta cu bb mici de cateva luni...cum ii tranteau...aveam rezerva (prima internare) geam in geam cu salonul unde primeau internarile...cate am putut sa vad...am plans cu fiecare copil de acolo...erau si bb internati singuri...si nimeni nu lua nici o masura...am facut gafa sa le atrag atentia si imediat madame "m-a pus la locul meu" sa-mi vad de treaba mea k sigur "am vedenii de la oboseala si nesomn" am spus si medicului care a spus ca nu a mai avut plangeri de la nimeni si "probabil sunt eu mai sensibila acum" faceau gafe grave, doar care le-am observat eu si nu sunt cadru medicat:...intrau in salon cu tratamentul si niciodata nu se spalau pe maini...au pus copiii cu dizenterie contagioasa in salon langa copii cu viroze...intr-o seara a venit fetita uneia dintre ele cu un catel in rucsac, pe care l-a lasat sa se plimbe pe acolo...copilasii plangeau de mama focului, unii aveau si perfuzia, unul alunecase in patut si avea piciorul printre gratii si ele radeau pe coridor hihihi se uitau in reviste si mancau seminte morala: politica spitaluli: 1.ADUCETI AICI COPII BOLNAVI CA SA-I LUATI ACASA SI MAI BOLNAVI, CU MAINI SI PICIOARE UMFLATE SI VINETE (perfuzii nesupravegheate) CU CUCUIE MULTIPLE (se loveau mereu de gartii) SI SUPER TRAUMATIZATI, CU FRICA DE ORICINE SE APROPIE SI II ATINGE, CU ANEMIE (copil mananca foarte bine, dr mi-a spus "de cate antibiotice a luat e normal sa fie anemic") 2.LASATI COPILUL LA NOI, ESTE BINE INGRIJIT (trantit, scuturat, repezit, chinuit, insetat) 3.INTERNAM SI MAMELE CARE ALAPTEAZA (sau care au bani sa plateasca spitalizarea,lucru care nu ti-l spune la internare), NU LE LASAM SA STEA CU BB DECAT LA ORA DE MASA (ca se supara dr.)DAR POT SA PRIVEASCA PRIN GEAM (cum plang si cad prin patuturi) SI NU AU VOIE SA STEA CU BB SA-L TINA IN BRATE SAU SA-L LINISTEASCA (nici cand se pune branula, nici la tratamente, nici cand are perfuzia, nici la recoltare). SORRY daca e OFF TOPIC, dar am inceput sa scriu si nu m-am mai putut opri. am ramas traumatizata, au trecut 8 luni si imi amintesc aproape fiecare detaliu si nu prea am cui spune toate astea. as mai putea scrie o gramada dar nu vreau sa va plictisesc. PS. Gabriela- parerea mea e ca ai procedat foarte bine deoarece putea fi miscata sau infundata si era mai rau daca bb dormea Iaiu, mami de Alex (25.11.2009) |
cumplit!!!
michelle
mihaelagrosan spune:
Ralutzy, Doamne fereste!! Dar in ce oras locuiesti? N-am mai auzit asa ceva in viata mea. Cred ca ii omoram pe toti. Sincer mi s-a facut rau citind postarea ta. Te rog din suflet, daca mai aveti probleme, mergeti in alt oras. E inuman, nici nu am cuvinte. Mi-e atat de mila de puiutii aia. Pe langa ca erau bolnavi, mai erau si chinuiti in spital.