Legea alaptatului?

Legea alaptatului? | Autor: sdcristian

Link direct la acest mesaj

http://www.evz.ro/detalii/stiri/legea-alaptatului-in-sanul-senatului-933771.html

sunt curioasa daca se va finaliza ceva, si mai ales daca prevede masuri pt maternitati privind incurjarea alaptatului si consilierea mamelor imediat dupa nastere

mama de Carol (29.12.2008) si 35+ cu Patrick
blog

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

da, in Capitolul V, Masuri vizānd personalul din sistemul de sanatate

instituie obligatia personalului de a īncuraja, promova si proteja alaptarea;

blog

asteptandu-l pe Filip (august 2011)

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Hm, mai pot avea eu doua propuneri ?
- interzicerea cezarienelor la cerere, fara motivatie medicala ;
- interzicerea reclamelor la bancile de celule stem, atata vreme cat legislatia europeana in domeniu nu e unitara.

Acum, lasand gluma la o parte, la fel de bine s-ar putea interzice - de tot - si fumatul, lobby-ul pharma ca si cel al tigarilor fiind suficient de puternice ca sa..."ocoleasca" legislatia

Se poate vedea undeva proiectul asta de lege ? Am cautat pe net si nu am gasit decat stiri despre el, nu proiectul propriu-zis...

+39 cu Amelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

O aiureala.
Pentru ca asta nu se poate verifica. Incurajarea alaptarii si lasarea nou nascutului flamind pina ce mama sa va avea lapte sint doua chestii extrem de subiective; o mama deprimata sau foarte pudica se va simti jenata cind asistenta ii va stringe mamelonul ca sa exprime o picatura de colostru; mie mi s-a facut asta si nu am fost deloc afectata. Un nou nascut cu greutate mica la nastere, nascut prin cezariana, trebuie tinut flamind 2-3 zile pina la instalarea unei lactatii suficiente?

Sint foarte pro-alaptare, dar nu sint pro-alaptare cu orice pret si mai ales sint satula de legi care nu pot fi aplicate sau a caror respectare nu poate fi verificata.

Singura chestie de maxim bun simt mi s-a parut aia cu interzicerea pozelor cu bebelusi pe cutiile de lapte praf si cu obligativitatea ca in spoturile publicitare la LP sa se precizeze ca laptele de mama este cea mai buna alternativa si este preferabila.

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Dana, eu am gasit o schita a legii pe blogul Cristinei Pocora, care cred ca e printre initiatori.
Articolul din ev zilei e scris aiurea, este mai mult vorba despre o reglementare a promovarii si vanzarii de lapte praf, un fel de cod, asa cum exista in multe tari.

Mie, de exemplu, mi s-a parut aiurea o reclama la o marca de lapte praf, care se difuza anul trecut si in care spunea clar "ofera capacitati de invatare". Hmmm, adica? Daca vine cineva pro-alaptare si spune ca alaptarea face copilul mai inteligent e condamnat si para-condamnat, dar reclama aia era ok.

Pisigri, sunt de acord cu tine, ca inceputul poate fi greu, tocmai asta e si ideea, mama sa fie sprijinita, nu sa i se spuna, "n-ai lapte, na, ia cutia asta de XYZmil". Eu am nascut prin cezariana si lactatia s-a instalat rapid, desigur asta e experienta mea, o scriu doar ca incurajare pentru mamele care vor naste prin cezariana si se tem de lipsa lactatiei.
(Si daca unei femei ii e rusine ca o strange asistenta de mamelon, cum se va descurca cu igiena pe masa ginecologica, tuseul vaginal samd?)

blog

asteptandu-l pe Filip (august 2011)

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world

Mergi la inceput

Ca idee, e foarte buna, dar evident aplicarea se va face prost. Mai bine ar incuraja cursurile prenatale, organizatii de gen la Leche League, etc. Apropos, chestionarele de pe site-ul La Leche league RO sunt...ma abtin sa comentez (ma intreb doar daca e mai simplu sa inveti sa alaptezi decat ortografia lb. romane ).

Cat despre pudoare, cred ca te-ai speria sa vezi cat de putine femei merg la ginecolog tocmai din astfel de motive

+39 cu Amelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana
..ma abtin sa comentez (ma intreb doar daca e mai simplu sa inveti sa alaptezi decat ortografia lb. romane ).

exista cele in engleza care-s absolut ok.
Eu n-as critica voluntariatul nimanui... as pune umarul sa fie mai bine daca eu cred in acel ceva. Daca nu, nu.

Pisigri ai atins un punct foarte sensibil. In mod cert alaptarea reusita a primului copil trece printr-un proces de descoperire a corpului propriu care nu-i tocmai facil si care presupune intoarcerea la ceva mult mai primitiv. E o incercare.

Poti sa cauti acele gesturi citind, ti le poate arata cineva, dar jena e ceva care arata ca nu esti pregatit. Nu e nimic jenant cand e vorba de a invata ceva legat de corpul tau. Si nu ma refer doar la colostrum ci si la o eventuala inflamare de canal galactofor, la o rana sau chiar la o mastita. Eu cred ca trecutul prin aceste incercari in mod natural fac parte din educatia de a fi mama, de a incerca ca tu si copilul tau sa mergeti inainte prin fortele proprii. E numai un inceput.

Imi aduci aminte cu eliminarea suferintei si cu eliminarea incercarilor de o carte pe care am citit-o ca pustoaica.(Asimov Sfarsitul Eternitatii). El punea in discutie "moralitatea" unui Pamant ca un loc caldut pentru fiecare.

Legat de lege ar trebui sa faca chestii concrete nu un sos placut si diluat. De ex: sa asigure o ora pe zi mamelor care alapteaza asa cum fac alte tari vestice. Sa se asigure ca nu pleaca nici o mam din spital pana n-a trecut printr-un mini-curs de alaptat. Sa se verifica la externare ca mama reuseste sa-l alapteze.....
Sa puna pe reclamele la lapte praf: alaptatul e mai mai bun, mai natural cam ca la reclamele cu tigari sau bautura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AnaisG spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana
..ma abtin sa comentez (ma intreb doar daca e mai simplu sa inveti sa alaptezi decat ortografia lb. romane ).

Eu n-as critica voluntariatul nimanui... as pune umarul sa fie mai bine daca eu cred in acel ceva. Daca nu, nu.

Pisigri ai atins un punct foarte sensibil. In mod cert alaptarea reusita a primului copil trece printr-un proces de descoperire a corpului propriu care nu-i tocmai facil si care presupune intoarcerea la ceva mult mai primitiv. E o incercare.

Poti sa cauti acele gesturi citind, ti le poate arata cineva, dar jena e ceva care arata ca nu esti pregatit. Nu e nimic jenant cand e vorba de a invata ceva legat de corpul tau. Si nu ma refer doar la colostrum ci si la o eventuala inflamare de canal galactofor, la o rana sau chiar la o mastita. Eu cred ca trecutul prin aceste incercari in mod natural fac parte din educatia de a fi mama, de a incerca ca tu si copilul tau sa mergeti inainte prin fortele proprii. E numai un inceput.

Imi aduci aminte cu eliminarea suferintei si cu eliminarea incercarilor de o carte pe care am citit-o ca pustoaica.(Asimov Sfarsitul Eternitatii). El punea in discutie "moralitatea" unui Pamant ca un loc caldut pentru fiecare.

Legat de lege ar trebui sa faca chestii concrete nu un sos placut si diluat. De ex: sa asigure o ora pe zi mamelor care alapteaza asa cum fac alte tari vestice. Sa se asigure ca nu pleaca nici o mam din spital pana n-a trecut printr-un mini-curs de alaptat. Sa se verifica la externare ca mama reuseste sa-l alapteze.....
Sa puna pe reclamele la lapte praf: alaptatul e mai mai bun, mai natural cam ca la reclamele cu tigari sau bautura.

Si daca mama nu reuseste sa alapteze, ce se intampla? Nu o mai externam?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

-se verifica daca mamele alapteaza
-au ore stabilite de alaptat, nu doar o data pe zi, rooming in si mai sunt si adusi bebelusii in salon
-mamele sunt incurajate sa alapteze, sunt invatate ce sa faca.

Nu am inteles ce spunea cineva de interzicerea cezarianei la cerere. De ce anume?

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Xio, bebelusii ar trebui sa stea permanent linga mama.

Din experienta proprie spun ca ar trebui ca in spital sa se ofere camere familiale, in care sa aiba posibilitatea sa stea si tatal impreuna cu mama si copilul, sau cel putin cineva din familia mamei (mama, sora) daca tatal nu-i disponibil. Eu am nascut seara si mi-a prins tare bine ca sotul meu a fost linga mine in prima noapte petrecuta in spital (de fapt ca si in toate celelalte in afara de ultima).

Cred ca de mare ajutor pentru o tinara mamica este moasa. In Germania aceasta viziteaza mama zilnic dupa iesirea din maternitate si asigura suport pentru alaptare si ingrijirea bebelusului (de exemplu prima baie).

Eu una m-am simtit cam aiurea in spital unde asistentele se schibau dupa ture si fiecare avea propriile idei si observatii. Chestia asta s-a si vazut in alaptare, copilul meu scazind in greutate sub cele 10 procente admise si primind LP (desigur cu acordul meu). In schimb acasa am inceput sa infloresc ca mama iar copilul meu a luat in greutate excelent fara sa-i dau LP deloc. Dar am avut o moasa draguta si echilibrata, care a stiut sa-mi insufle incredere. De-asta zic eu ca situatia la iesirea din spital este irelevanta, conteaza mult mai mult ce se intimpla in primele zile acasa.

Mergi la inceput

Citat:

Si daca mama nu cunoaste engleza, ce face ?

Nu critic voluntariatul, ci doar anumite aspecte si, daca nu ai observat, era sub forma de gluma. Iar pentru spiritul critic nu a fost nimeni decapitat inca, suntem in sec. XXI...chiar daca nu e politically correct sa critici multe lucruri.

+39 cu Amelia

Mergi la inceput