Legea alaptatului?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Citat:
exista cele in engleza care-s absolut ok.
Eu n-as critica voluntariatul nimanui... as pune umarul sa fie mai bine daca eu cred in acel ceva. Daca nu, nu.

Si daca mama nu cunoaste engleza, ce face ?

Nu critic voluntariatul, ci doar anumite aspecte si, daca nu ai observat, era sub forma de gluma. Iar pentru spiritul critic nu a fost nimeni decapitat inca, suntem in sec. XXI...chiar daca nu e politically correct sa critici multe lucruri.

+39 cu Amelia

ce vroia sa spuna AB e ca nu se cade sa critici munca depusa de altcineva, decit daca este critica constructiva; e mult mai usor sa distrugi decit sa creezi: asadar, daca nu esti deacord cu traducerile, rupe din timpul tau si amelioreaza-le; biza poate face orice idiot, e cel mai usor si ieftin... lucru bun si temeinic cere timp, rabdare si implicare maxima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Experienta mea si sprijinul oferit de sistemul de aici:

Inca insarcina fiind am spus ca voi dori sa alaptez, si in luna a 6-a de sarcina (parca) am luat parte la un seminar organizat in spital de catre moase (aveau loc saptamanal) specializat pentru alaptat, in care ni s-au explicat multe, ni s-au aratat imagini, atat poze cat si filme video, si chiar ne-au aratat, folosindu-se niste papusi, care sunt pozitiile cele mai comode si potrivite pentru alaptat, ni s-a vorbit despre alimentatia mamei care alapteaza, despre rolul odihnei, la ce sa ne asteptam, ce probleme ar putea aparea, cum pot sa ne ajute familia si prietenii, ce drepturi avem ca mamici ce alapteaza etc. 3 ore parca a fost, si a fost gratuit. Acest curs este oferit tuturor gravidelor in UK, dar este optional, daca nu vrei sa mergi, nu mergi. Atat la spital, cat si la cabinetele medicale, exista brosuri educative, pentru mamici si viitoare mamici.

In primele saptamani aici dupa nastere o moasa vine acasa tot a doua-a treia zi, sa cantareasca bebele, sa vada cum se simte mamica,cum merge alaptarea, da sfaturi, verifica pozitia luata de bebe la san, ajuta. Mie mi-au prins bine sfaturile, si de asemenea mi s-a confirmat ce stiam de pe forum, si anume ca nu e nevoie ca un bebe sa puna pe el 1 kg/luna ca sa fie bine. Atata timp cat bebe creste in greutate constant, se mentine in grafic (al meu mereu a fost pe linia 25%, dar a fost crestere constanta) uda scutece si face kk, e vioi si alert, totul e bine. Asta stiam si eu, dar mi-a prins bine sa aud asta si din gura cadrului medical. Iar dupa 3 saptamani, vine asistenta pediatra saptamanal (sau bisaptamanal, daca e nevoie). Tot asa, sfatuieste si incurajeaza.

De asemenea, spitalul a dat detaliile mele (cu permisia mea) la nsite organizatii de voluntari pentru consiliere in alaptare, care m-au sunat de cateva or sa ma intrebe daca totul e OK, daca am nevoie de ajutor etc. In plus, tot spitalul mi-a dat datele celor de la La Leche League, ca in caz de nevoie sa pot lua legatura cu ei. Asta pentru ca de la inceput le-am spus ca doresc sa alaptez minimum 6 luni. Daca le-as fi spus ca doresc sa ii dau formula, probabil ar fi procedat altfel. Am vazut in salonul in care am stat dupa ce am nascut (6 paturi, toate "cezariene") si o mamica care dadea laptic din biberon, ii aduceau la 2-3 ore sticluta si nu era nici o problema. Dar copilul a stat de la inceput cu mine, l-am pus la san la jumatate de ora dupa ce am nascut(cezariana de urgenta cu epidurala) sa pape colostru, lapte inca nu aveam, a venit abia dupa 3 zile si jumatate. Nu m-a tras nimeni de sani, dar l-am pus pe cel mic la san cat mai des, sa stimuleze secretia. Tati a stat cu mine de la 9 dimineata pana la 10 seara (asta era [programul de vizita pentru familii - familie=sotul si ceilalti copii, restul rudelor si prietenilor aveau program de vizita de 2 ore inainte de masa si 2 dupa-masa) si cand dormeam in timpul zilei avea el grija sa-lschimbe pe bebe, sa stea cu el.

La noi asa a fost, m-am simtit informata, ajutata si sustinuta, atat de spital/sistem cat si de sot si familie, iar cel mic a crescut foarte bine cu laptele meu. Nu a primit DELOC formula (doar cand am ajuns la diversificare si anumite cereale erau cu formula inclusa).

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui AnaisG

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC
Sa se asigure ca nu pleaca nici o mam din spital pana n-a trecut printr-un mini-curs de alaptat. Sa se verifica la externare ca mama reuseste sa-l alapteze.....
Sa puna pe reclamele la lapte praf: alaptatul e mai mai bun, mai natural cam ca la reclamele cu tigari sau bautura.

Si daca mama nu reuseste sa alapteze, ce se intampla? Nu o mai externam?

Pai verificam daca e vreo cauza medicala si atunci pleaca mamica cu constiiinta linistita si diagnostic si alternative de alaptat. Nu doar indicatia formula. Ci o formula care sa fie tolerata.

Si daca nu-i vreo cauza medicala corectam pozitia de alaptat sa nu faca mama rani, o linistim si-i spunem cat e normal sa curga din san si da o lasam sa plece doar cu lactatia instalata si relativ sigura pe ea dupa ce are raspunsuri la "intrebarile existentiale" ale alaptatului.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Citat:
exista cele in engleza care-s absolut ok.
Eu n-as critica voluntariatul nimanui... as pune umarul sa fie mai bine daca eu cred in acel ceva. Daca nu, nu.

Si daca mama nu cunoaste engleza, ce face ?

Nu critic voluntariatul, ci doar anumite aspecte si, daca nu ai observat, era sub forma de gluma. Iar pentru spiritul critic nu a fost nimeni decapitat inca, suntem in sec. XXI...chiar daca nu e politically correct sa critici multe lucruri.

+39 cu Amelia

Pai tu ai aerul de a cunoaste:))

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Legat de lege ar trebui sa faca chestii concrete nu un sos placut si diluat. De ex: sa asigure o ora pe zi mamelor care alapteaza asa cum fac alte tari vestice. Sa se asigure ca nu pleaca nici o mam din spital pana n-a trecut printr-un mini-curs de alaptat. Sa se verifica la externare ca mama reuseste sa-l alapteze.....
Sa puna pe reclamele la lapte praf: alaptatul e mai mai bun, mai natural cam ca la reclamele cu tigari sau bautura.

-se verifica daca mamele alapteaza
-au ore stabilite de alaptat, nu doar o data pe zi, rooming in si mai sunt si adusi bebelusii in salon
-mamele sunt incurajate sa alapteze, sunt invatate ce sa faca.

Nu am inteles ce spunea cineva de interzicerea cezarianei la cerere. De ce anume?

Ma refeream la ora de alaptat dupa ce se intorc la serviciu. In vest european lucrezi 7h/8h.

Asta cu ore stabilite de alaptat nu o inteleg. Bebe trebuie alaptat cand vrea el.

Cezariana intarzie instalarea alaptarii. Eu asa am invatat.

Mergi la inceput

AB_AC, la unii intarzie, la unii nu. La mine a venit laptele destul de tarziu, dar nu stiu daca din cauza cezarienei (nastere indusa, s-a ajuns la cezariana de urgenta) dar erau fete in salon la care le venise laptele a doua zi dupa cezariana, deci... depinde de situatie.

EDIT: asta nu inseamna ca sunt pro-ceariana la cerere

Dark Bendis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

In RO orice mama de copil mai mic de 2 ani care revine la munca are dreptul la program de 6 ore fara reducerea salariului - indiferent daca alapteaza sau nu.

Daca in prezent bebelusii sunt hraniti in maternitati cu lp este pentru ca legea in fiecare sectie de neonatologie o face medicul neonatolog sef de sectie si din scoala noastra de medicina ies medici neonatologi/pediatrii care nu si-ar alapta proprii copii, asa cum ies medici ginecologi care nu ar naste natural. Nu-mi spuneti ca nu conteaza parerea lor personala vis a vis de alaptat, ca nu cred. Ar fi bine sa se rezolve totul cu o lege insa asa cum vad eu cauza problemei, mi se pare putin probabil.

Mergi la inceput

DarkBendis asa e depinde de la caz la caz, dar statistic o intarzie.

Mergi la inceput

Da, probabil asa e , oricum aici nu se pune problema de cezariana la cerere la stat, ca ... nu se face si gata. Daca exista motive medicale, OK, cezariana, daca nu, nastere normala. Cine vrea din start cezariana fara sa aiba un motiv medical cu care sa fie de acord medicul trebuie sa mearga la particular. Adica sa nasca in sistemul particular,
nu in spital NHS, de stat.

Dark Bendis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Nu am inteles ce spunea cineva de interzicerea cezarianei la cerere. De ce anume?

Cezariana la cerere este deja interzisa in sistemul public de sanatate, mai exact exista reglementari clare ale situatiilor in care se poate face cezariana si cererea nu se regaseste printre ele. Iar daca un medic rezident vine si intreaba 'de ce sa interzicem cezariana la cerere?' in conditiile in care ea este deja in afara legii...mie imi este clar ce putere de a schimba ceva au la noi legile si reglemantarile de care nu are nimeni habar.

Mergi la inceput