UPU pediatrie- unde am ajuns???
Raspunsuri - Pagina 11
cipcipcip spune:
Este normal sa existe un telefon unde poti suna ca pacient si primi informatii daca simptomele copilului tau sint de urgenta sau nu, eventual cu sfaturi cu ce poti face tu acasa ca sa-i ameliorezi simptomele.
Nu e normal sa mearga lumea si sa faca coada la urgente de fiecare data cind au o nelamurire. Plus ca e normal sa te panichezi de la chestii inofensive cind esti la primul copil.
Ar trebui eventual sa se tipareasca brosuri care se dau la mame la policlinici cu INFORMATII referitoare la cum trebuie procedat in caz de febra si alte simptome/boli la copii.
38 de grade de ex nici nu e considerata febra la copii si nu se dau antitermice la temp asta. se dezbraca copilul in chilotei si i se da sa bea lichide etc.
Cred ca ar fi mult mai ieftin pentru statul roman sa educe populatia, in loc sa aiba cozi imense la urgente si doctori supraincarcati (mai ales ca in Ro nu se plateste la urgente).
Gabi_K spune:
Pe usa medicului de familie sunt afisate doua numere: una pt programari (nr. cabinetului) si cealalta pt urgente- 112. Deci in afara programului nu prea ai de ales.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
ocebine spune:
La urgente aici am ajuns rar pentru ca medicii de familie si pediatrii au "call service"...daca ai probleme in afara orelor de program, suni la birou, raspunde o operatoare care noteaza mesajul meu (simptomele) si le da mai departe medicului. Medicul ma poate suna inapoi sa ma linisteasca sau ma trimite la urgente.
De cite ori am apelat la "call service" am fost sunata in mai putin de 15-20 min. Evident, daca este vorba de miini/picioare rupte, lesinat sau altceva de genul acesta, am merge direct la urgente.
Din experientele mele cu camera de urgena la NYC:
Prima oara...gravida in 9 luni fiind, dintr-o data a inceput sa-mi curga singe din nas...SIROAIE. Nu s-a oprit in 15 min...am sunat la medic, el mi-a spus sa ma duc imediat la urgenta. La camera de urgenta am asteptat 5 ORE!!! Timp in care mi-a oprit singerarea si am plecat acasa.
A doua oara, mi-am rupt mina la patinoar. Am fost vazuta/radiografiata/re-vazuta si "reparata" in 45 de min.
A treia oara, mi-a cazut barbatul prin tavan (lucra la pod). L-am dus cu masina la urgenta (cap spart)...vazut/scanat/cusut in 35 de min.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
carmencat spune:
Pai asta e diferenta. Acolo stii clar ca in caz de urgenta majora se vor misca natural. Aici sufli si in iaurt. In caz de urgenta majora... daca ai zile, scapi, daca nu... nu.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
AgnesLuca spune:
Gabi, ce ti s-a intimplat tie se-ntimpla si la "case mai mari", o cunostinta de-a mea s-a dus aici cu copilul de 2 ani in urgenta, avea febra 40, inainte sa plece i-au dat antitermic, au asteptat in spital cam o ora, intre timp febra a scazut si i-au trimis acasa. Dupa citeva ore au revenit, de data asta fara antitermic, copilul a fost investigat si s-a constatat ca avea pneumonie.
Ar fi excelent in camera de garda sa existe medici ca pentru o incarcare maxima, dar din pacate sistemul nu si-o permite, asa ca este normal ca medicul de garda sa trebuiasca sa priorizeze.
Eu prima data cind mi-a facut copilul febra 40 am sunat la telefonul mobil de pe cartea de vizita a pediatrului, era 1 noaptea, sincera sa fiu ma asteptam sa fie telefonul inchis, dar nu a fost asa. Dr. mi-a raspuns si ne-a linistit spunindu-ne sa administram pe linga Paracetamol si Nurofen, sa punem comprese si sa venim a doua zi la cabinet. Am comandat Nurofen prin taxi. Nici nu vreau sa ma gindesc ce ar fi insemnat sa umblam/ asteptam noaptea pe la urgenta.
La febra sub 38,5 cel putin la copii mici nici aici nu se da nimic. Daca copilul are febra peste si nu scade in 2 zile cu antitermice sau daca are febra si e foarte nelinistit mergi la doctor.
La cabinet exista nenumarate pliante gen ce faci daca copilul are febra/ tuseste / diaree cu sfaturi competente, inclusiv cind sa te prezinti la doctor.
Victoria_mami spune:
Hai sa va mai povestesc si eu o intamplare de mama iresponsabila.
Anul trecut in 27 iunie! Zi teribila! Nu am sa o uit cat traiesc. Noaptea pe la 4 face Victoria febra. Nu mare
38.4! Sun dr. de garda de la oncologie-hematologie, asa cum mi s-a spus si ma pun pe asteptat, sa ma sune inapoi! Dupa 45 de minute de asteptare, duc copilul la urgenta, ca instinctul meu si paranoia functioneaza. Din plin! Ajungem la urgenta, febra 38, puls de 233!
copil somnoros, marait, dar nu apatic! Vine un cretin de rezident sa o trateze cu tylenol (un fel de nurofen)!
L-am rugat foarte respectuos sa iasa din camera si sa mai intre cu un medic capabil sa-mi trateze copilul adecvat, inainte de a-mi face copilul stop cardiac la ei in urgenta. Nu stiu daca el si-a dat seama ca e depasit de situatie sau asistenta (care a lucrat inainte la sectia de oncologie-hematologie) dar cineva a sunat echipa de Critical Care. Au venit, au evaluat-o, au pus diagnostic: Soc septic!
I-au bagat solutie salina, la o rata de un litru/ora. Si-a revenit rapid, cam in jumate de ora; circulatia sangelui deja i se redusese mult la extremitati, pentru ca nu avea destule fluide in organism (nu stiu cum si de ce), dar nefiind destul, inimioara ei batea ca la leopard, incerca sa pompeze ceva ce nu era destul pentru tot organismul, asa ca organismul a 'blocat' extremitatile si a pompat tot sangele necesar organelor vitale. Si "Dl. Dr. Rezident" incerca sa o trateze ci Tylenol. Si uite inca o zi in care instintcul matern si paranoia mi-au salvat copilul, pentru ca am dus-o la spital cu o febra de 38! In loc sa astept sa ma sune dr. de garda, care dr. nu a sunat deloc si am vazut-o pe la 8 dimineata in urgenta!
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
cristoiu spune:
Desiree, nu te supara dar tu ai totusi o situatie speciala. In papucii tai daca as fi cred ca m-as muta linga spital si le-as face vizite zilnice. E normal sa reactionezi la cele mai mici schimbari, ar fi iresponsabil sa nu o faci.
Dar in marea majoritate a cazurilor nu e nevoie sa mergi la spital nici cu febra 40. Eu nu stiu cum e in Canada, fiindca nu prea am trecut pe la doctor decit cind ramineam fara anticonceptionale, dar aici doctorul te crede pe cuvint. Daca spui spre exemplu ca are temperatura de 3 saptamini nu iti da nurofen ci chiar te crede si face investigatii. Cred ca si in Canada e la fel. Asa ar trebui sa fie si in Romania.
Si sustin ce a spus cineva inaintea mea, ca doctorii in Romania trebuie sa isi schimbe atitudinea fata de pacienti. Mi se pare anormal sa se rasteasca la pacient, sa il faca albie de porci, sa injure - pe oricine si orice - in prezenta unui pacient etc. E o lipsa generalizata de caldura umana, este absolut inacceptabil. Si foarte trist.
ari spune:
Asa e si aici, Cristoiu...
Si nu, nu platim nimic daca mergem la urgenta si se constata acolo ca nu e un caz urgent. Atata doar ca trebuie sa fim inarmati cu rabdare, pentru ca la trierea pacientilor se vad situatiile urgente iar celelalte, asteapta mult si bine inainte de a vedea un medic.
cristoiu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ari Asa e si aici, Cristoiu... Si nu, nu platim nimic daca mergem la urgenta si se constata acolo ca nu e un caz urgent. Atata doar ca trebuie sa fim inarmati cu rabdare, pentru ca la trierea pacientilor se vad situatiile urgente iar celelalte, asteapta mult si bine inainte de a vedea un medic. |
Mi-am adus acum aminte ca am dus-o pe mama la urgenta o data - in KW. Ei bine, dupa mama ziceai ca moare. Ea chiar era convinsa ca moare. Au luat-o si in 45 de minute trecuse prin toate analizele si scanerele posibile si imposibile. Dupa care au lasat-o pe un pat unde a stat si a stat si a tot stat vreo 2 ore. Mama crezind ca moare, cum spuneam, bombanind sistemul canadian, care te lasa sa mori in spital ca nu te baga nimeni in seama. Dupa vreo 2 ore a venit si doctorul sa ii spuna ca are stomach flu si sa ne trimita frumos acasa. I-a dat ceva pe reteta red, nu mai tin minte. Deci clar, daca pare serios se misca rapid, daca se prind ca e ceva banal te pun la coada sa astepti. Dar bineinteles ca nu se rasteste nimenio la tine.
gmmm spune:
Doua semne simple de gravitate pentru bebelusi:
cum se comporta? e greu de sculat? se joaca? gingureste?
a luat la ultimele trei biberoane macar 30% din cantitate?
Bineinteles,nu sint infailibile, dar te ajuta sa iei o decizie.
Cifra in sine a febrei nu e un indiciu de gravitate. (Insa o temperatura care urca prea rapid este un factor de risc de convulsii febrile.)
(Cumnatei, mai panicoasa, i-a raspuns un medic "la urma urmei, si sa vii cu masina la spital implica un risc...").