***Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007(132)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bettyR spune:

Sa ma anuntati cand va mutati de aici :).

Liviana, sa iti raspund cum e la gradi la andreea, e cu predare in engleza, deci vorbeste cu ei destul de mult in engleza (nonstop) , dar nu spune replica in engleza -romana nonstop, spun doar in engleza actiuni care le vad -'acum coloram, desenam', 'nu arunca cu pietre (daca nu se opreste ii spune si in romana) sau le raspunde in engleza (asta din ce am observat eu)dar si propozitii engleza-romana... nici pe Andreea nu se vede inca mare lucru, dar nici eu nu am tehnica sa vad ce stie ... dar canta si mai spune cate ceva in engleza, putin totusi ... raspunde la intrebarile simple, cati ani ani, cum te cheama, ce faci? unele formule de salut, de noapte buna ... stie si cuvinte dar le descopar din intamplare ... au o tema pe saptamana si un vocabular care si-l insusesc legat de tema respectiva, daca as face si eu cu ea mai mult poate s-ar vedea, sau sa incerc sa vorbim cu ea in engleza sau eu cu sotul si sa o antrenam si pe ea, ar avansa ...ideea e sa facem o rutina din asta, asa cand ne amintim nu prea se vede ...

De ce intrebi? parerea mea o ora-doua pe saptamana nu stiu cat constientizeaza, sau cum sa zic, memoreaza mai mult, e bine si atat, decat deloc ...

Eu tot imi zic sa fac rutina de 15 minute zilnic sa vorbim in engleza ca ar fi foarte mult ... dar atatea sunt de facut zilnic ca nu mai este timp parca ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

BettyR, merci de info, am intrebat de curiozitate ca sa stiu cam cat acumuleaza un copil la o gradi cu predare in lb straina. Probabil pana la sf gradinitei se vor vedea rezultate palpabile. Pe Matei am decis sa-l meditez cateva ore la eng, caci la scoala va face asa ceva iar de la gradi l-am retras de la acest optional de vreo 2 ani. Invata cuvintele pronuntate incorect. Ma intreb daca sa-l duc si pe B sau nu la profesoara asta.... ea zice ca a mai facut pregatire cu copii de gradi.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_74 spune:

Hai ca ne-am dus pe pagina 10 :)

Sa va povestesc ca ieri a avut prima lectie de tenis si a fost foarte incantat; daca tot am esuat cu inotul, macar la tenis sa mearga cu placere.
La varsta asta tenisul se invata prin joc, asa ca i-au placut toate exercitiile propuse de profesor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Salutare,

Ella, da e o reusita sa ii placa copilului. Uneori imi pun intrebarea pana unde tre sa merg intre placere si consecventa. David e tare refractar la nou, numai ca dupa ce gusta nitel ii place si chiar e foarte incantat. Fratsu in schimb se plictiseste repede.

In schimb la ce am nervi de otzel: la limbi, pt ca atat ce am luat-o personal in freza cu limbile astea de-a lungul vietii, ca ccc consider cea mai vitala investitie consta in limbi, si daca e pana invata sa scrie, e aer, apoi aur. Io am mai scris de N-spe mii de ori..nu mai mai repet. Fiecare cu experienta lui.

In alta ordine de ideei am urcat si io niste poze din concediu ( Alynta, da fusem si noi in Italia in CO). Io mai ma in sf de august 2 sapt, cand au copii doua sapt de vacanta, apoi schimb cu colegu, pt inca doua saptamani, 1 sapt de vacanta si prima sapt de scoala la Robert. Si pt ca R a cerut neaparat i-am inscris pe amandoi din 22 august o sapt la cealata gradinitza e musai sa vada cum e in “gradinita de vacanta”.
Ai mei inca merg la gradi cu drag si spor ii iau parka-s salahori, direct in dus aterizeaza, mai nou si David face dus cap coada singur.

Am avut joia trecuta pt prima oara o babysittera, pt 4 ore copii au fost okei, era fata unei Edu din gradinitza, copii au stiau, 30 de E .

a doua zi am avut sommerfest la gradi si R si-a luat acel cornet, facut de mana lui, cu care v-a merge la scoala. Era plin de surprize si il va mai umple o data parintzii lui in sept. Am vazut si noi toate pozele din excursiile de peste an. De cele mai multe stiam dar de unele, ca de ex cea in care au colindat tot cartierul si au trecut pe la fiecare din grupa lor de prescolari pe acasa si s-au pozat in Oct anu trecut, nu stiam. Ca fiecare sa cunoasca unde sta celalat. Am vazut pozele de la Scoala de orbi,de la antranementele echipei de hochei in iarna la SAP Arena de la picture cinema, de la vizitele din scoala pe care o vor frecventa din sept, la la Landesmuseum si de la Planetariu de la Brutarie si de la fabrica de gunoi de la sectia de politie si de la scoala de circulatie si vizita la statia de pompieri , din Luisen Park ori de la Zoo in Karslsruhe., sau de la aeroport din simulator si cum au vezitat ei avionul celor de la SAP din Waldorf :D (o fi avut aprobare ??!!) sau de la Inoptarea in gradinitza si nu le mai retin azi sunt la Sparkasse si mai au una la un atelier..nu mi-e inca clar dar sigur dar o sa aflu..si tre sa le notez ca uit..

Mica, frumos ai povestit tu de America. E o incantare sa citesc despre Maya.

Stiu ca Chichi nu a mai dat de veste de mult, si nu am reusit sa vad vreo poza. Io ma tot loghez pe service si de acasa si de la birou si de poze uit.

si, m-am mai resemnat cand am citit pe Ella, pt ca si David imi creeaza un sentiment de vinovatie imens cu gradinita, in ultimul timp tot mai rar..dar e bine ca a scris. Io banuiam ca el nu vorbeste prea bine si de aici frustari, dar Edu imi spun ca nu..ca e foarte okei in gradi
Si e inca dependet de mine, noapte daca nu ma gasesti, de ex plecasem sa ii aduc niste apa..banuiesc ca uitase: Mami, mamii, unde esti?! Si inca nu are cine stie ce preteni. Raman surprinsa ca nu e invitat la zile de nastere de cei care el i-a invitat. Dar s-a schimbat in ultimul timp, e asa consectvent. Ii spun sa faca ceva si pana nu termina nu se lasa.

Diana Laura, deci Stefan asteapta o fratioara sau fratior?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns An@ spune:

Io constat ca nu va dati duse de la scutece . Mie imi convine ca eu inca schimb scutece .

Si eu sunt pt investitii in lb straine. Mi/a intrat in cap sa o dau pe Ana la gradi germana de stat, dar nu cred ca avem sanse (ca sunt conditii ref la origini nemtesti) si mai este si departe de casa.
Dar vreau sa invete germana. Din pacate in Buc nu am gasit cursuri de germana pt copii mici (la Goethe Institut sau casa Schiller incep cu copii peste 14-16 ani ). Voi stiti pe undeva?
Zilele astea am cautat pe net ceva fise sa incepem acasa ceva germana. Didi, ai ceva link-uri de germana pt copii?

Ref. la engleza, ca tot intreba Liviana, Ana a facut la gradi 2 h/sapt, a invatat cateva cuvinte si cateva cantecele (la cantecele e haioasa ca le zice cum intelege ea si eu trebuie sa deduc ce zice ). Dar nu-mi fac mari sperante ca va invata la gradi engleza. In schimb am vazut ca British Counsil are cursuri si pt copii mai mici (prescolari parca).

Ella, ma bucur ca i-a placut ora de tenis lui Bob. Cu gradi cum mai e?

Didi, ce de activitati aveti voi. Noi ne coacem prin casa-parc-casa.
Sepr sapt. viitoare sa facem botezul si apoi sa plecam pe la munte, mare.

Si vroiam sa va zic de o carte interesanta pe care o citesc acum: "Limbajul secret al copiilor - cum sa-ti intelegi mai bine copilul" de Lawrence E Shapiro. Cartea este plina de idei de jocuri pt copii si parinti, care te ajuta sa-ti intelegi si sa "modelezi" caracterul copilului (de ex: Jocul ignorarii - invata cum sa ignore aluziile rautacioase si tachinarile, Jocul pt facut prieteni, Jocul Bunului caracter prin care invata valorile morale, Lipsa de respect n-are ce cauta aici, Jocul bunelor maniere, Jocul gandirii pozitive, Cutia cu idei - pe asta din urma noi deja am pus-o in practica: este vorba despre o cutie in care pui biletele cu diferite activitati, vreo 25 asa, si in fiecare zi, cand il auzi ca zice ca el cu ce se joaca, ca se plictiseste , copilul trage 2-3 biletele cu activitati din cutie si alege una sau mai multe dintre ideile scrise acolo.

Gata, s-au trezit .
(da, stiu, sunt restanta la pus poze ... si am niste poze frumoase cu purcica mica ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_74 spune:

hai ca v-am scos din barlog :)

Didi,
si urla daca nu esti langa el la trezire, dar nu dupa mine, dupa ta-su; ma intreb daca e normal; de fapt ma intreb retoric, e mai atasat de el, fiindca il poate manipula mai usor.
Sunt lucruri pe care le face doar cu mine, dar in mare imi pare mai atasat de ta-su.

An@,
Arcadia stiu ca il duce pe Calin la Waldorf, care e de stat cu predare in lb germana; si Dicicarstea la fel, dar la cea din Piata Romana.
E o gradinita cu predare in lb germana in rondul Baba Novac, deci aproape de voi; mie mi se pare o limba grea si deloc de circulatie; daca vrei sa emigrezi in De inteleg, dar altfel; sotul meu vorbeste fluent germana dar nu-i foloseste decat ca da bine asa la CV;
Citeam zilele trecute ca in Suedia va intra in programa scolara limba de studiu chineza; natie care anticipeaza corect ca , in curand, China va domina lumea.
Eu imi doresc sa invete engleza si mai vedem; face la gradi de 2 ori pe saptamana; a invatat destul de multe cuvinte desi avea si el bagajul lui de engleza, ca stia sa numere pana la 15, culorile, animalele, formele.

Cat despre placerea de a merge la gradi, de niciun fel; ii convine si cere insistent la bunici fiindca acolo poate fi tiran si poarte sterge cu ei pe jos; de ce sa mearga la gradi unde nu poate face ce vrea si cand vrea, unde sunt reguli si restrictii, cand poate sa faca ce vrea el.

Cat despre tenis, i-a placut partea cu racheta, dar fiind prima ora, a inceput cu mingea, sa invete s-o arunce, s-o controleze; profesorul a trebuit sa treaca repede la chestiuni concrete, ca tot tragea sa ia racheta, ca el vrea sa joace;
si ma uitam cat sunt de diferiti copiii; de acum va juca in grupa cu un baietel de varsta lui care e foarte docil, asculta comenzile si executa; la n-ai sa vezi asa ceva; fuge pe teren de zici ca-i surd, executa din 2 in 2, adica se lucreaza greu cu el; profesorul m-a intrebat daca asa alearga toata ziua; dar am fost mandra de el, pana la urma s-a concentrat si a lovit foarte bine cu reverul in special.

Sunt foarte multi copii care joaca tenis de gura parintilor. Parinti frustrati care s-au visat mari campioni si care si-au obligat copii sa faca sport impotriva vointei lor.
De asta zic ca e foarte important sa-i placa copilului si daca la inceput nu e alegerea lui, mai taraziu el trebuie sa decida daca continua sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Scriu repede:
An@, cum e Jocul ignorarii ? Facun rezumat pls.
Ella, bravo lui Bob pt debutul la tenis! Noi vrem sa incerca inotul sapt viitoare.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

e un subiect la diaspora despre copii bi..tri..etc..ceea ca mi s-a parut mie nou e urmatorul citat:
"Eu am crescut intr-o familie monolingva, dar am avut oportunitatea de a intra in contact cu alte limbi relativ devreme. Limbile pe care le-am invatat mai devreme si pe care am ajuns sa le stapanesc foarte bine au ramas cu mine, am trecut prin perioade cand nu le-am folosit si aveam impresia ca am uitat ff mult, dar la re-imersiune au revenit in proportie uimitoare. Asta nu mi s-a intamplat cu limbile cu care mai mult m-am 'jucat' adult fiind, adica le-am studiat pentru cate un an de zile doar in cadrul unor cursuri, chiar intensive fiind, si am ajuns la un oarecare nivel conversational, dar bazic; nefolosindu-le in timp am uitat aproape tot (dar cu limbile astea nici nu am avut niciodata experienta unei imersiuni, nici cand le-am studiat, nici mai tarziu; poate totusi daca as ajunge pentru o perioada mai indelungata in mediul lingvistic respectiv, la ceva tot m-ar ajuta studiile acelea care acum par demult apuse).

"

sa spuneam ca atata ce am invartit invatarea limbilor ca scriu pana maine..as avea aici nevoie de sfaturile Eltekai.
io ma enervez la culmea cand aud pe cate unul ca ce tot vb cu copii in ro ca ro e limba "apusa.." la ce le foloseste. niste snobi..
pt mine o limba nu e un produs luat de la piata, nu e o casa..nu e un castig la lotto. recunosc ca iar ma enevez cand aud pe cate unul ca-i fluent intr-o limba..si pretinde ca stie limba respectiva. dar ii lipseste accentul si mai ales si cuvintele sa spuna o gluma :( halal fluent.

consider ca stapanirea unei alte limbi iti da incredere in tine, iti deschide un orizont al cunoasteri pe care nu il au toti..
in fine io vorbesc invariabil in ro cu copii, Robert mi se adreseaza 100% in ro, indifernet unde suntem..la David in schimb, pt ca il inteleg, tre sa ii traduc io in ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bettyR spune:

Ana, interesanta carte, o pot cumpara oare de undeva? Am probleme cu bona si Andreea, e o fata tanara si andreea nu o place si o alunga si ii spune ca e urata si grasa, saraca fata zice ca nu, dar se vede ca se supara si ma dispera situatia. In rest cu alexandra cu care sta mai mult cam 7 ore e f ok , dar au 2 ore de stat impreuna cand vine andreea de la gradi si cand taica-sau e chiar ocupat ... si face andreea niste crizeee ...

Didi, ce povesteti tu de gradi de la baieti cum merg si viziteaza, cam asa e si la Andreea, anul asta au fost la expo de dinozauri, la ferma de animale, la gradina botanica, la pet-shop, plus ca vin la ei in gradi persoane care le vorbesc despre albine si miere, ceva cu zilele arhitecturii - f frumos au construit, etc ... parinti care sunt medici si le vorbesc de meseria lor, au facut pizza si apoi au mancat-o, impreuna cu noi parintii am facut fursecuri ... de obicei stiu de actiunile atea, si la sfarsit primesc un CD cu poze si filmulte din timpul anului ...

Si Andreea merge la gradi, ce sa fac cu ea acasa daca lucram toti ... face pauza cand vine mama cate 2 saptamani ...

Si eu zic ca daca invata de mici o limba straina e f ok, de ex andreea are cuvinte care le stie ce inseamna mai bine in engleza, de ex la meserii ea vorbea de fireman si de policeman, daca o intrebi ce inseamna se gandeste si nu stie la orice ca eu nu am vb despre asta inainte ... eu ma asteptam cand zic ca nu se vede mare lucru, sa pot purta o conversatie simpla cu ea dupa 1 an de predat intensiv ... dar probabil e prea mult ce cer eu, asa cuvinte si expresii stie cred ca destule ... sau intr-o zi eu fredonam in engleza o melodie dintr-un cantecel care are si filmulet 'we are going to the bear hunt' si repede mi-a zis ca vrea sa ii pun filmul cu vanatoare de ursi , m-am mirat ca nu spusesem in romana deci a inteles ... cei de la gradi se lauda ca la sfarsit stiu si vorbesc destul de bine , sper sa fie asa ..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns An@ spune:

Ella, multumesc! O sa vorbesc cu Arcadia sa-mi zica cate ceva despre gradinita (eu stiam ca Waldorf e un principiu, nu stiam ca e cu predare in germana). Stii cumva ce gradinita e aia de la Baba Novac? cum se numeste e de stat sau privata?

Sotul tau nu foloseste germana pt ca lucreaza intr-un domeniu unde nu e ceruta. Eu lucrez pe export/import si pt mine germana a fost un atuu de fiecare data la angajare, dar si printre colegi. Pe de alta parte, mi-am mai folosit germana cand ne-am ratacit prin Ungaria, in drum spre Viena cu masina (engleza era inutila prin sate, dar germana mai stiau ). La fel prin Cehia, am folosit mai degraba germana decat engleza.

Apoi, stiu eu ce vor fetele mele sa faca, ce le rezerva viata? poate vor vrea sa studieze la Viena.

Viena a ajuns sa fie o alternativa din multe pucte d evedere. Uite cat de multi romani aleg sa se trateze sau sa-si faca analize la Viena, decat in Ro. O nastere la Viena e 4000 eur. CMU e pe aproape ca si pret (noroc cu reducerile date de casa de asig si de un eventual abonament CMU, care mai reduc pretul).

Si cum zice si Didi, orice lb straina invatata, ca e sau nu la moda, iti deschide orizonturi, e un exercitiu bun pt minte,...

Ella, tu zici ca vin "galbejitii" peste noi ? (asa am auzit si eu. Lucrand pe export, stiu ca anul asta expira niste restrictii impuse de UE chinezilor la exportul unora dintre produsele lor, adica taxele antidumping, si in ciuda demersurilor producatorilor europeni, UE nu vrea sa mai prelungeasca taxele astea antidumping, asa ca or sa ne invadeze cu produsele lor ieftine ).

Betty, cartea a aparut la editura TREI. Eu am luat-o de la Diverta. Si Ana e ff obraznica si jigneste persoane din afara familiei (dar rude:bunicii de departe, bunica mea,...), care ne viziteaza si stau mai mule zile .

Mergi la inceput