Sint eu rea? (despre soacra:)
Haha, inca un subiect despre soacre :) La mine nu sint drame, dar scriu si eu aici, sa vad ce parere aveti.
Am si eu o bucata de soacra (portugheza de natia ei)pe care recunosc ca nu o prea suport. Nu e femeie rea, dar din pacate mult prea sloboda la gura si bagareata pentru gustul meu. Ea vrea de fapt sa ajute, dar scoate numai perle din gura, si culmea e ca toate-s cu buna vointa. Acum s-a mai calmat de vreo 2 ani ca a imbatrinit si nici nu prea mai are acces la noi acasa (nici sotul nu se omoara dupa ea, ca sa zic asa), dar inainte cind venea imi muta prin casa, imi cauta in rufe, facea exact ce i se spunea sa nu faca, ne-a si stricat diverse etc. Are si opinii negative referitoare la cum ne impartim noi treburile in casa etc etc, intelegeti voi.
Eu am incercat multa vreme sa o invat cam ce merge sa faca si cam ce nu, dar am renuntat pentru ca mi-am dat seama ca nu am cu cine, pur si simplu face tot cum vrea ea.
Asa ca am bagat alta tactica, si anume o ignor. La noi acasa nu prea o aducem decit rar, ne intilnim cam o data pe sapt cel mult, si atunci eu nu ma bag in conversatii cu ea, o salut si cam atit. Daca ma intreaba ceva raspund, daca nu, nu. Pur si simplu o tolerez, de dragul copiilor, cu care se poarta super.
Sotul meu nu comenteaza, pentru ca are si el destule resentimente la adresa ei, cum ca n-a fost o mama buna etc, dar am probleme cu cumnata, care a inceput sa comenteze ca sint neprietenoasa, ca sint necomunicativa cu ei etc. Cumnata si familia sint ok, dar si ei tot cam bagaciosi, asa ca sint un pic mai distanta cu ei, pentru ca stiu ca daca le dau prea multa apa la moara nu mai scap de vizite si de tot felul de opinii si sfaturi nedorite.
Citeodata ma apuca mila de soacra-mea si ma gindesc ca e batrina si ar trebui sa fiu mai draguta cu ea, dar cind imi aduc aminte ca dup-aia iar nu mai scap de ea acolo unde nu-i fierbe oala, ma razgindesc.
AcuŽ voi ce ziceti, sint eu rea? Ca de fapt ei sint oameni buni, dar tare bagaciosi portughezii astia, si eu sint o fire mai privata asa, urasc sa mi se bage toti in ale mele.
Ca sa va mai dau un exemplu, cind au venit prima data in vizita la noi acum 8 ani, dupa ce ne casatorisem, cumnata si soacra s-au apucat sa-mi spele rufele cind nu eram acasa. Cu buna intentie clar, dar da-o naiba, e normal sa te bagi in chilotii si ciorapii omului? Sa faci ordine si sa bagi totul in sertare/dulapuri unde nu le mai gaseste nimeni si unde n-ai ce cauta? ETC
Raspunsuri
kariguld spune:
eu zic s-o infiezi pe soacra.
constatare din experienta proprie, cand judeci prea des cu inima iti creezi probleme singura. e mai intelept sa judeci cu mintea si sa pastrezi lucrurile um sunt.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
cleo78 spune:
deci nu te intelegi cu soacra.
sunt zeci de subiecte aici pe tema asta. Citeste-le putin, si o sa vezi ca ai ales calea buna. DIn pct meu de vedere, cam la fel faceam si io.
Ca ai remuscari/intrebari/indoieli? asta e altceva. Zic ca e ok relatia unde sutneti acum, nu e grozava, dar nici nu aveti de unde scoate mai mult, sunteti incompatibile si punct. Nu tu atractie, nu tu scanteie, feng shui-ul fiecaruia e diferit etc.
Rautatile sunt altceva ... dar ceea ce faci tu acum este sa iti conservi energia. Totusi, ma gandesc ca ai job, 2 copii, sot, casa de intretinut etc etc. si nu mai poti sa duci in plus si grija unui om de 70 ani.
Deci nu esti rea. Doar constienta ca atat poti, atat faci.
cred ca tre sa discuti si cu ea, si cu sotul, si cu cumnata & co: sa ii rogi ca esti mai pudica, nu iti place sa iti umble in haine, lucruri, zi le ca esti tipicara si ca schimbarile te dezechilibreaza etc etc. Si cand o fac iar, sa le atragi atentia ca i-ai rugat frumos din tot sufletul tau.
Ptiuu, ca la copii. Adica io asta as aplica: atitudinea care o avem cu copiii - si la ceilalti. Altceva nu imi vine in minte.
CorinaDani spune:
eu cred ca ar trebui sa fii diplomata si foarte iscusita :
cu prima ocazie explica-le (soacrei si cumnatei), ca si asa viata e scurta si va vedeti destul de rar, ar trebui sa va bucurati unii de compania altora, nu sa te ajute ele la treburile casei, pentru ca fie te ocupi tu de ele cu succes, fie intentionezi sa angajezi o menajera.
explica-le ca nu te simti deloc confortabil sa vina sa-ti faca ele ordine, curatenie, mancare in casa sau sa-ti dea sfaturi despre cum sa-ti organizezi viata. si mai explica-le ca, desi apreciezi bunele lor intentii, nu te poti obisnui cu acest stil, deoarece ai crescut intr-o lume usor diferita de a lor, in care fiecare familie isi gestioneaza timpul si resursele fara a cere prea mult ajutor din partea membrilor familiei extinse.
iar viitoarele vizite incearca sa le organizezi astfel incat sa petreceti timp si in afara casei - nu stiu, iesiti la restaurant, la iarba verde, intr-o mica excursie, vizitati ceva in zona...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Matzaila_81 spune:
Eu una tanjesc sa am o soacra care sa vina sa-mi spele rufele. Sa ajung acasa si sa le gasesc intinse si curate....mi se pare un vis prea frumos la ora asta. Daca ar mai si gati, ar fi za best
cipcipcip spune:
Multumesc pentru raspunsuri fetelor.
Cleo, stiu ca sint multe subiecte despre soacre, dar in toate e vorba de soacre rele. Ce te faci cu una buna dar slaba rau la minte? E greu sa marginalizezi un om care nu e rau, ai tot timpul probleme de constiinta. E mai bine una rea, va zic eu
Matzaila, poate pare un vis, dar cind nu iese nimic cum vrei tu, te lipsesti de asa ajutor. Pe mine ma irita la culme cineva care ma ajuta numai ca sa critice si nu tine cont de dorintele mele, si ma mai si cotrobaie ca sa vada ea ce si cum. Cineva care acapareaza toata casa, raspunde in telefon desi tu esti acasa si nici macar nu pricepe de ce nu iti convine. Care iti face mincare care nu iti place de nici o culoare, mai ales cind i s-a spus expre sa lase carnea in pace ca noi facem altceva. Io cred ca am o soacra sau un sot unicat, pentru ca la nici unul din noi nu le place mancarea gatita de ea.
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Multumesc pentru raspunsuri fetelor. Cleo, stiu ca sint multe subiecte despre soacre, dar in toate e vorba de soacre rele. Ce te faci cu una buna dar slaba rau la minte? E greu sa marginalizezi un om care nu e rau, ai tot timpul probleme de constiinta. E mai bine una rea, va zic eu Matzaila, poate pare un vis, dar cind nu iese nimic cum vrei tu, te lipsesti de asa ajutor. Pe mine ma irita la culme cineva care ma ajuta numai ca sa critice si nu tine cont de dorintele mele, si ma mai si cotrobaie ca sa vada ea ce si cum. Cineva care acapareaza toata casa, raspunde in telefon desi tu esti acasa si nici macar nu pricepe de ce nu iti convine. Care iti face mincare care nu iti place de nici o culoare, mai ales cind i s-a spus expre sa lase carnea in pace ca noi facem altceva. Io cred ca am o soacra sau un sot unicat, pentru ca la nici unul din noi nu le place mancarea gatita de ea. Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010) |
cipcipcip, eu nu vad diferente intre socra ta si alte soacre aici pomenite. In ambele cazuri se desconsidera decizia nurorii, nu recunosc/nu vor sa vada ca se descurca fiul bine, etc. In concluzie, nu exista respect. Lipsa de respect fata de om, fata de celalalt om, fata de intimitatea si decizia celuilalt. Ambele cazuri, sunt pline de intentii bune. Taote sfaturile date de soacre pleaca din buna intentie. Toate bataile date de mama sunt cu buna intentie. Toate barfele comentariile pleaca cu buna intentie: de a aduce pe 'drumul cel bun' impricinatul. Atat ca pt mine de ex. nu sunt atat de evidente. Ca tu vezi bunatate la soacra ta, bravo tie. Dar daca ati locui impreuna, si agasarea ar fi constanta, de la 6 dim. la 12 seara, ai ajunge in tabara cealalta, ai trece clar de la aprecierea bunei intentii la completa deapreciere a soacrei si chiar la ura.
Mai exact, te apreciez pt atitudinea ta pozitiva si ca o apreciezi asa cum e.
In ambele situatii, nu exista solutii clare si precise, unanim valabile. Decat sa rariti vizitele, eventual sa va vedeti in parc/afara, ca tot e vara, si sa nu ajunga repede la cratita ta/vasele tale etc.
Stii ce e grav? crescand si traind in asa societate, am ajuns la concluzia ca si eu incet devin un om la fel .... doar ca nu imi dau seama. Barfa intra in sange, in subconstient etc.
Sper ca nu o sa fac la fel cu copilul meu (poate copiii). E o lectie de viata, da.
bebe03 spune:
CIP vezi ca apar acum soacrele sau viitoarele soacre care o sa te atace din toate partile...cum mi-au facut mie(vezi subiectul de la "in unu sau in doi...}"
pe mine ma trimiteau cu ea, soacra, la spa sau la film...de m-a bufnit rasul...mai mult m-a supatat tare rau ca s-au legat de copil, desi am spus de la bun inceput ca insist ca fata mea sa aiba o relatie buna cu bunicii asa cum sunt ei rai ...sau buni...au insinuat ca fetita va primi o educatie proasta in prezenta lor...parca educatia copilului se face in cele 2-3 ore cit sta la bunici...daca ar fi sa ne luam dupa unii nu am mai trimite copiii nici la scoala ca de pe strada sau la scoala invata de la altii lucruri urate ...
in alta ordine de idei daca vrei ti-o dau pe soacra-mea care nu se implica neam in treburile casnice nici in ale ei dar in ale nurorii
ca sa-ti dau un exemplu am rugat-o pe ea si pe socru sa se mute la noi pt. 2 saptamini cind urma sa plecam in concediu( cu ceva ani in urma). noi stam la casa, ei la bloc si avem multe flori, verdeata care trebuie udate, plus ca doream sa ne stim casa in siguranta...
nu avea altceva nimic de facut decit sa ude florile si gazonul o data la 2-3 zile, ma oferisem sa las chiar si frigidelul plin...
nu a fost chip sa o conving a zis ca ea nu se pune "argat" la nimeni... asa ca am angajat firma de paza, am pus alarma, am plecat linistiti...iar florile au fost scoase toate in curte si udate de o vecina( unele nu au rezistat caldurii si s-au uscat)
acum nu mai apelez la nimic...
copilul cind sta la ei face comanda la firme de catering pt. mincare sau ii gateste socrul cite ceva
ea maninca la cumnata unde de altfel sta aproape toata ziua fiindca are grija de cei doi nepoti
numai bine
bebe03 spune:
aaa intrebarea e daca esti tu rea? aceasta intrebare mi-am pus-o si eu, eu p. mine am gasit raspunsul:DA sunt rea fiindca imi apar drepturile de om in primul rand si sunt mindra ca nu ma las calcata in picioare nici chiar de mama sotului meu.
denizel spune:
citat din mesajul lui bebe03 ca sa-ti dau un exemplu am rugat-o pe ea si pe socru sa se mute la noi pt. 2 saptamini cind urma sa plecam in concediu( cu ceva ani in urma). noi stam la casa, ei la bloc si avem multe flori, verdeata care trebuie udate, plus ca doream sa ne stim casa in siguranta... nu avea altceva nimic de facut decit sa ude florile si gazonul o data la 2-3 zile, ma oferisem sa las chiar si frigidelul plin... nu a fost chip sa o conving a zis ca ea nu se pune "argat" la nimeni... |
DA sunt rea fiindca imi apar drepturile de om in primul rand si sunt mindra ca nu ma las calcata in picioare nici chiar de mama sotului meu. |
bebe03, sa stii ca si soacra ta are drepturi pe care si le apara.
La faza cu "doar sa ude gazonul si florile" si-a aparat dreptul de a-si planifica o iesire de 2 saptamani acolo unde ea doreste, eventual cand doreste, nu unde si cand doresc fiul si nora ei .
Respectul ar fi de dorit sa se desfasoare in ambele directii :).
cipcipcip, eu ma bucur ca te revad , dar sfaturi n-am .
Probabil ca tot cu blandete se rezolva si, daca ai putea, cred ca ar fi bine sa nu pui la suflet.
Probabil ca soacra ta va considera pe amandoi copiii ei si, cum nu ceri permisiunea copilului sa-i pui la spalat rufele din cosul cu rufe, asa nici ea nu va cere permisiunea. Nu stiu, zic si eu...
Dar chestia cu scotocitul e foarte deranjanta :D.
bebe03 spune:
draga denizel...pai eu i-am cerut un mic ajutor nu s-a putut am inteles si am rezolvat cumva situatia si nici nu am mai apelat la ajutorul ei de atunci...ce m-a suparat a fost raspunsul care l-am catalogat ca pe o jignire( nu vroia sa fie sluga mea) putea sa spuna simplu "nu pot" ...si altfel stateau lucrurile
de respectat o respect respectandu-ma pe mine insami...niciodata nu i-am spus nimic care sa fie catalogat drept afront sau jignire daca m-am simtit prost in prezenta ei am plecat capul, am intors privirea...s-au mi-am luat talpasita.
asta astept si eu de la ea...sa taca, pe mine ma dor cuvintele ei adresate mie sau sotului meu