noua lege a educatiei si clasa pregatitoare
Raspunsuri - Pagina 4
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bulinuta27 probabil eu eram retardata si de aia nu m-a inscris la 6 ani... deci intre copilul meu si cel al lui Camisol e o diferenta de 2 luni...pentru ea e ok sa il inscrie la scoala la 7 ani si 11 luni dar ptr al meu la 8 ani si o luna nu e...am inteles... si nu e diferenata aia de la 6 la 8 e de la 7 la 8 ani!!! bulinuta mamica de bulinel dragutel (19.07.2006 - 9:37) Poze noi www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica Poze |
Chiar vorbesti serios ca vrei sa-ti dai copilul la scoala la 8 ani si o luna???? Pe bune???? Motivul fiind? Tu iti dai seama ca ii negi copilului tau dreptul la educatie, socializare si ca il vei face sa se simta total nelalocul lui intr-o clasa cu copii intre 6 si 7 ani?
Nu vreau sa fiu rautacioasa dar fiu-miu are aproape 10 ani (deci cu doi ani mai mare ca al tau) si are deja 5 ani de scoala plus clasa pregatitoare.
Poate nu o fi bine nici ca aici sa incepi scoala la 4 ani, dar la 8 ani??? pe bune, mai bine dati-i la 10 ani la scoala sa fie suma rotunda.
Al meu a fost cel mai mic din clasa si e cel mai bun din clasa lui. Nu a contat un an diferenta. Insa acum concureaza la concursuri matematice cu copii de 11 ani cand el n-are inca 10. Si da scoala l-a invatat multe, nu e bau-bau, acolo a invatat pe langa materiile normale, sa manance singur, sa-si poarte singur de grija, sa se joace, sa convietuiasca cu alti 29 copii etc.
Si daca al meu (si copiii de aici) pot la 4-5 ani, pot si ai vostri la 6 ani.
Selene_Bunny spune:
Eu am mers la scoala la 7 ani. Am mers si sambata, in fiecare sambata, cu program de la 8 la 11. Liceul a fost cea mai grea perioada de studiu pentru mine, cat am invatat in liceu, cu program zilnic de 6-7 ore pe zi si vinerea de la 11 sau 12 la 6-7 seara, n-am invatat veci.
Indiferent de modificari, eu raman la parerea mea: ne tampim pe zi ce trece, aderand la toate porcariile "moderne". Am f.... sistemul de invatamant cum nu se mai poate.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Luna1 spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Eu am mers la scoala la 7 ani. Am mers si sambata, in fiecare sambata, cu program de la 8 la 11. Liceul a fost cea mai grea perioada de studiu pentru mine, cat am invatat in liceu, cu program zilnic de 6-7 ore pe zi si vinerea de la 11 sau 12 la 6-7 seara, n-am invatat veci. Indiferent de modificari, eu raman la parerea mea: ne tampim pe zi ce trece, aderand la toate porcariile "moderne". Am f.... sistemul de invatamant cum nu se mai poate. Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
Intre 7 si 8 ani e o diferenta. Cam aceeasi care e intre 6 si 7 ani. Am inteles libertatea de alegere a parintilor, pana acum, cand am zis "ei, mare branza 6 sau 7 ani, tot aia e!" Insa uite ca peste ani s-a ajuns sa mearga copilul la peste 8 ani in clasa intai si nici atunci "pregatit".
Poate par vehementa. Va spun si de ce: pentru ca am turbat cand am auzit aici ca incepe scoala la 4-5 ani. Insa cand am vazut progresele fiului meu, si binenteles ale celorlalti copii am realizat care e perioada in care un copil absoarbe cel mai bine informatie.
Psihologic vorbind, am cautat, m-am informat, am citit, si am realizat ca nu sunt astia chiar tampiti cu scoala de la varste mai mici. Ca au o capacitate mai mare de a acumula cunostinte copiii de 5 ani decat cei de 7 de ex.
Si da, pot intelege ca invatamantul romanesc nu are capacitatea sa se adapteze copilului de 4-5 ani, sa-l invete prin joaca, sa il hraneasca informatie in alt mod decat batut in cuie in banca.
Insa cum eu si multi alti copii am inceput scoala la 6 maxim 7 ani (apropos eu rar auzeam de copii "pe vremea mea" care incepeau scoala la 7 ani si 8 luni, majoritatea incepeau intre 6 si 7 ani, sau la 7 ani si cateva luni, nu aproape 8), am stat in banca, am invatat, etc, nu vad justificarea datului copilului la 8 ani la scoala.
Decat mamosenia si atat.
Lala_D spune:
Daca sunteti care ati mers la scoala la 7 ani dupa anul 1978 asta nu inseamna ca asa era legea .
Legea spunea astfel :
SECTIUNEA 2
Invatamantul primar si gimnazial
Art. 28
Invatamantul primar si gimnazial asigura insusirea de catre elevi a cunostintelor stiintifice, tehnice si culturale fundamentale, contribuie la dezvoltarea lor intelectuala si fizica, la educarea politico-ideologica si patriotica, la formarea moral-cetateneasca, cultiva interesul si dragostea acestora pentru munca, le formeaza deprinderi practice, ii orienteaza si ii pregateste, potrivit cerintelor de forta de munca si aptitudinilor lor, pentru continuarea studiilor in invatamantul liceal.
Art. 31
Invatamantul primar si gimnazial se organizeaza ca invatamant de zi.
In clasa I a invatamantului primar sunt cuprinsi copii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar.
BULETINUL OFICIAL NR. 113 din 26 decembrie 1978
Asta ca sa respectam adevarul istoric si sa se demonteze totusi mitul ca generatii intregi de copii dati la scoala la 6 ani am fost vai de mama noastra fara cei "7 ani de acasa ".
Si astea fiind spuse, ma retrag, din partea mea pot merge la scoala vorba Lunei si la 10 ani ...
mirela.d spune:
Lala, legea era una, practica era alta. Poti cita mii de articole ca la mine in clasa (dupa 1978) toti aveam 7 ani iar la sora mea numai ea era de 6 ani. Asa ca eu zic sa nu discutam doar de dragul discutiei ci pe fapte.
Oricum, pana la urma, ficare va alege ce este mai bine pentru copilul ei. Motivele pot fi diverse. Nu este cazul sa ne tragem la raspundere una pe alta pentru ca nu vad rostul sau finalitatea. Intra-adevar, ideal ar fi ca toti copiii sa fie de aceeasi varsta dar sa nu uitam ca nu suntem la fel si nici copiii nostri nu sunt. In vreme ce unii la 6 ani se descurca foarte bine, altii au dificultati in anumite domenii (si nu ma refer la cele strict scolare).
In ceea ce priveste protectia copilului.... nu stiu cine a zis de asa ceva.... cred ca uita ca se afla in Romania si faptul ca nu dai copilul la scoala la timp este ultimul lucru care i-ar preocupa pe asistentii sociali. Deci, cum ziceam, haideti sa discutam pe ceea ce se intampla in fapt nu pe ceea ce scrie chiar si intr-o lege.
Bee spune:
Eu ii voi da cat de devreme se va putea la scoala, fiindca asa cred eu personal ca e mai bine. Copiii in general sunt sa nu zicem rautaciosi, doar cruzi uneori, poate fara intentie. Si nu vreau sa sufere ai mei din motive de genul "eu sunt mai tanara decat tine cu 6 luni si 2 zile, asa ca poate de asta am luat doar 9 la teza!"
Pt fii-miu nascut la final de octombrie, voi face cerere sa-l inscriu la pregatitoare la 5 ani si 10 luni, fiindca stiu ca va fi pregatit. Pe fii-mea ash fi dat-o la scoala si anul asta, daca ma lasa cineva, fiindca ar fi fost pregatita. Dar nu exista legal optiunea asta.
Cand va decideti sa dati copiii tarziu sau devreme la scoala ii intrebati si pe ei?
Pentru ei conteaza cateva luni, dar in cu totul alt fel decat pentru noi ca parinti! Nu cred ca joaca pe sub masa cu masinuta, sau un pui de somn in mijlocul unei ore, vor fi la fel de traumatizante ca si vorbele unor colegi mai mici din aceeasi clasa.
Lala_D spune:
Bee exista stipulat si in legea actuala posibilitatea inscrierii in clasa I daca are 6 ani impliniti pana la sfarsitul anului calendaristic. Presupune aviz apt pentru scoala de la medic si cererea voastra scrisa ca parinti.
Fix in situatia fetitei tale voi fi eu cu baietelul nr 2 nascut pe 27 dec, voi face cerere sa intre la pregatitoare in cadrul scolii la 5 ani si 9 luni.
Mirela eu nu pot vorbi facand abstractie de lege, e defect profesional, si nicidecum sa accept eludarea ei prin diverse tertipuri.
Deoarece orice "solutii" venite sa incalce legea sunt un fel de 'lasa-ma sa te las" tipic romanesc, unde legea nu are niciodata nicio valoare.
Ori eu nu pot face acest lucru.
Selene_Bunny spune:
Lala D., eu habar n-am avut ca a existat vreodata o astfel de lege. Stii care era principiul dupa care se mergea? Invatatoarea. Daca invatatoarea era cotata ca "buna", parintii asteptau inca un an, pentru a-si da copiii la acea anume invatatoare.
Eu si fratele meu am avut aceeasi invatatoare. Si este diferenta de 9 ani 1/2 intre noi. Si mi se pare ca fratele meu a mers la scoala la 7 ani 1/2, fiind nascut in ianuarie '88.
C-o fi, c-o pati cu legea aia, eu stiu realitatea mea cum a fost.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
CamiSol spune:
Si eu , tot pe vremea raposatului am mers la 7 ani si ceva (nascuta in aprilie) la scoala si nu a fost nici o tragedie. Am avut copii in clasa si de 6 ani, dar eu nu am auzit nici macar o rautate legata de varsta in timpul scolii...
Pe mine nu ma deranjeaza ca incepe scoala la 6 sau la 7 ani. Ori ca e grupa pregatitoare , ori ca e calasa 0, tot aceeasi materie cred ca o sa se faca. Deja copiii la grupa pregatitoare invata literele, invata sa le scrie, sa citeasca, nu asta e problema. Problema mea e nebuneala care o sa fie in scoli, mai ales in cele spraaglomerate de care vorbeam mai devreme,nr mare de elevi din clase din lipsa de spatiu, atmosfera anosta, toaletele infecte...si multe altele.
Daca ar fi sa pot alege unde sa faca aceasta clasa 0, la scoala sau la gradinita, as opta clar pentru gradinita.
mirela.d spune:
Mirela eu nu pot vorbi facand abstractie de lege, e defect profesional, si nicidecum sa accept eludarea ei prin diverse tertipuri. Deoarece orice "solutii" venite sa incalce legea sunt un fel de 'lasa-ma sa te las" tipic romanesc, unde legea nu are niciodata nicio valoare. Ori eu nu pot face acest lucru. |
Defect profesional sau nu, nu putem sa nu vedem realitatea doar pentru ca legea spune ceva. Mai ales ca vorbim de o realitate de acum 30 de ani nu de viitor cand nu ne putem pronunta ce va fi. Nu sunt pro eludarea legii dar vorbim de ceva ce deja s-a intamplat si nu poate fi contestat. Deci nu de eludarea legii pe viitor desi ca defect profesional trebuia sa te intrebi care este sanctiunea daca nu trimiti copilul la scoala la 6 ani. Si ma refer la ceva aplicabil in conditiile din Romania pentru ca vorbim de o realitate nu de ceva abstract. Abstractul este pentru cei care studiaza dreptul nu pentru cei care il practica.
Si eu sunt in domeniu asa ca astfel de defecte ma uimesc. Nu pot lasa cunostintele teoretice sa ma impiedice sa vad realitatea. Fara suparare.
Bee, nici eu nu am auzit pana acum rautate vizavi de varsta copilului la scoala. Mi se pare un pic exagerat ceea ce spui dar nu te contrazic pentru ca nu contest ca nu se poate intampla. Dar cat de traumatizant ar fi un asemenea episod? Cred ca iarasi depinde de fiecare copil dar mie personal nu mi se pare un capat de tara iar eu am fost un copil sensibil la "glume".
Cum ziceam, nu fac "lobby" pentru niciuna dintre variante pentru ca nu stiu efectiv cum voi proceda (tind sa cred ca imi voi da copilul la grupa pregatitoare asa cum spune legea dar nu exclud nici varianta de a-l mai tine un an la gradi) dar mi se pare ca exagerati un pic cu ceea ce ar putea sa se intample daca un parinte nu isi trimite copilul la 6 ani la scoala. Adica nu cred ca va fi o persoana atat de traumatizata precum lasati sa se inteleaga. Va fi doar mai in varsta decat o buna parte din colegii lui.