noua lege a educatiei si clasa pregatitoare
Raspunsuri - Pagina 14
Lutyk spune:
Legea spune asa:
| Citat: |
| ART. 29 (2) În clasa pregătitoare sunt înscri#351;i copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului #351;colar. La solicitarea scrisă a părin#355;ilor, a tutorilor sau a sus#355;inătorilor legali, pot fi înscri#351;i în clasa pregătitoare #351;i copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfâr#351;itul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. ... ART. 86 (3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru #351;colarizarea elevului, pe perioada învă#355;ământului obligatoriu. ... ART. 360 (1) Următoarele fapte constituie contraven#355;ii #351;i se sanc#355;ionează după cum urmează: a) nerespectarea dispozi#355;iilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei #351;i 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunită#355;ii, prestată de părinte sau de tutorele legal; |
Deci daca copilul are 6 ani impliniti la inceputul anul scolar 20112/2013 e musai de inscris in clasa pregatitoare altfel riscati sa platiti amenda sau sa munciti in folosul comunitatii.
Cei care implinesc 6 ani dupa inceperea anului scolar dar nu mai tarziu de sfarsitul anului calendaristic 2012, ar trebui sa fie inscrisi in clasa pregatitoare in 2013/2014 dar la cererea expresa a parintilor pot merge la scoala din 2012.
Cei care implinesc 6 ani incepand cu 1 ianuarie 2013 ora 0.00 or sa mearga la scoala in toamna lui 2013 chiar daca ei vor avea 6 ani si 9 luni iar alti colegi vor avea 6 ani si 1 zi.
Edy, baietelul meu intra in a 2-a categorie, fiind nascut pe 30.oct.2006. A facut deja grupa mica si grupa mijlocie si la toamna incepe grupa mare. Si voi alege ca la anul sa mearga la scoala. Nu mi se pare normal sa il fac repetent fara sa aiba nici o vina. De ce sa repete grupa mare, sa incerce sa se adapteze intr-o grupa si dupa 1 an sa treaca iar prin acelasi proces integrare. De ce sa il supun riscului de a fi tinta glumelor si ironiilor copiilor avand in vedere ca grupele mare si mijlocie sunt alaturate si uneori se joaca impreuna.
lidsta spune:
[/quote]
Anul urmator nu se mai poate inscrie nimeni in clasa I direct. Scoala si invatamantul obligatoriu incepe cu clasa pregatitoare fara de care nu poti accede in clasa I cu sau fara gradinita facuta.[/quote]
Pai fiica-mea face 6 ani in Iunie 2012 si termina si pregatitoarea (2011-2012 la gradinita, a sarit grupa mica). De ce nu as da-o la scoala? Nu sunt foarte hotarata dar decat sa repete pregatitoarea la scoala mai bine merge in clasa intai la un loc cu colegii ei. Nu pot sa cred ca nu am nici o optiune.
claujro spune:
| Citat: |
citat din mesajul lui lidsta [blue]Anul urmator nu se mai poate inscrie nimeni in clasa I direct. Scoala si invatamantul obligatoriu incepe cu clasa pregatitoare fara de care nu poti accede in clasa I cu sau fara gradinita facuta.Pai fiica-mea face 6 ani in Iunie 2012 si termina si pregatitoarea (2011-2012 la gradinita, a sarit grupa mica). De ce nu as da-o la scoala? Nu sunt foarte hotarata dar decat sa repete pregatitoarea la scoala mai bine merge in clasa intai la un loc cu colegii ei. Nu pot sa cred ca nu am nici o optiune. |
Era vorba de anul "urmator" adica 2013-2014. Atunci se va forma doar clasa pregatitoare.
Nu e cazul tau!

[blue]Anul urmator nu se mai poate inscrie nimeni in clasa I direct. Scoala si invatamantul obligatoriu incepe cu clasa pregatitoare fara de care nu poti accede in clasa I cu sau fara gradinita facuta.