epidemia din Germania cu e. coli
Raspunsuri - Pagina 9
beren spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui olim oricum in mediu acid si pasteorizat, nu poate fii decat in stare latenta, deci ai sanse sa scapi |
Asa e capcaunule, asa scrie si pe cutia mea de iaurt.
olim spune:
ma bucur ca aveti incredere ce scrie pe cutie

si ne miram de ce multe companii obscure is numarul 1 in vanzare in lume![]()
lorelaim spune:
In final si la urma urmei - din cate am citit si am auzit la tembelizor pana acum - daca respectam regulile de igena (spalat pe maini, spalat fructele si legumele proaspete, etc) nu avem "sanse" prea mari sa "prindem" e-coli. (bineinteles ca daca mananci in oras n-ai nici cel mai mic control cat de igenic a fost pregatita mancarea/salata).
Dupa aproape 11 ani de locuit "afara" (din Ro - nu din sistemul solar
) - trebuie sa spun ca am remarcat - cu multa mirare la inceput... (acum deja m-am obisnuit)- cat de relaxati sunt "vestici" apropo de normele elementare de igena (indif de varsta, sex, culoare). Adica: luat suzeta de pe jos, "spalat" in saliva mamei/tatalui si varat la loc in gura copilului, lungit pe jos in gara in asteptarea trenului (cu capul pe o hanuita sau chiar pe o pernita "de calatorie"), mancat biscuit/bananuta cu manutele murdare direct de la groapa cu nisip din parc - pe care din cand in cand pisicile o folo ca toaleta, etc. Cate "cazuri" de acest gen am vazut pe strada, la gradi/sc, in mijl de transport in comun si m-am tot minunat... Cireasa de pe tort a fost cand am citit de un tanar medic rezident f contrariat ca la faculta nu li s-a spus ca trebuie sa se spele pe maini cand termina de consultat un pacient si cand preiau un pacient nou (era intr-un spital unde re-aparusera cazuri cu MRSA http://en.wikipedia.org/wiki/Methicillin-resistant_Staphylococcus_aureus).
Si daca stau sa ma gandesc chiar si la tembelizor vedem cum exagerat de celebri "bucatari" care ne "educa" cum sa gatim - pun in mancare frunze proaspat culese din ghiveci sau din gradina... fara sa le mai spele in jet de apa la chiuveta. Absolut surprinzator a fost cand la o asemenea emisiune un "bucatar" care pregatea un curcan umplut (pentru Craciun) i-a spus pustiului sau (care-l ajuta la gatit) sa se spele pe maini dupa ce a atins carnea cruda... ca apoi sa se intoarca spre telespectatori si sa marturiseasca ca - aprox cu vreo 2 ani in urma - au facut toti din fam salmoneloza datorita faptului ca nu s-au spalat pe maini dupa ce au manipulat carne cruda de pasare la bucatarie...
olympia spune:
Lorelaim, n-am vrut sa zic eu care-s aici, bine ca ai zis-o tu de acolo. Exact despre asta e vorba! Igiena aia pe care o aplica si bunica si strabunica, omul modern a uitat-o bazandu-se pe medicamentele noi si iaca ...nu merge asa!
CorinaDani spune:
am citit majoritatea mesajelor voastre, insa nu mi-e foarte clar un lucru : ticaloasa de bacterie este in interiorul castravetelui sau pe coaja ? eu cred/presupun ca se gaseste pe legume, nu in ele. cunosc destule persoane care fie nu spala castravetii inainte de a-i decoji, fie ii spala, insa ii mananca/pun in salata cu tot cu coaja. eu sunt mai exagerata un pic, spal legumele/fructele si inainte si dupa ce le curat de coaja (castraveti, cartofi, morcovi, etc.)
de exemplu, cati dintre voi spalati pepenii (galbeni sau verzi, nu conteaza) inainte de a-i taia ?
si mai e un aspect : cand mergi la cumparaturi in supermarket, iti alegi fructele si legumele pe care vrei sa le cumperi. la fel fac si ceilalti cumparatori. iac-asa se iau pe maini si se plimba germenii, de pe castraveti pe alte legume si fructe, ca doar sunt in aceeasi zona in supermarket. acasa, cand despachetezi cumparaturile, iarasi pui mana pe ele cand le aranjezi in frigider - alta contaminare.
probabil ca nerespectarea unor reguli minime de igiena a contribuit intr-o masura la raspandirea acestei epidemii si la tragicele decese...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
olympia spune:
Eu spal tot, inclusiv pepenii si intotdeauna sub jet de apa. Cred ca-i pe coaja. Probabil ca fiind infoliati unii au presupus ca i-a spalat altcineva inainte,nu conteaza cat de bine sau cu ce apa si aia a fost. Nici ca bacteria-i asa de ucigasa nu-i foarte clar, am citit undeva ca nu-i intalnita curent in nord si de aceea nu exista rezistenta la populatie pentru ea.
olim spune:
lorelaim, hai mai sa fim seriosi,a sa ceva in vest
la normele de igena nemtesi si frantuzesti

corina, e bine sa speli tot ce e fructe si elgume, indiferent daca se mamanca cu coaja sau fara coaja.
tin minte ca mama folosea coaja rasa d ela lamaie, eu de cand am stat in spania nu o mia folosesc deloc.
Lamaia este cea mai stropita cu substante chimice dintre toate fuctele, oricat o speli tot ai resturi de pesticid, oierbicid si altele.cel mai bine folosesti suc de lamaie, efectul si gustul e la fel.
a, si inca ceva, de obicei la magazine sunt manusi de plastic de unica folosinta pentrur a te autoservi cu fructe si legume
Spania se pragateste sa denunte Germania pentru prejudiciul adus imaginii tarii si prejudiciul economoc adus agricultorilor spanioli


cercetari arate ca bacteria si-a semnalat prezenta pana acuma, in Germania si s-estul Asiei
olim spune:
beren,tot nu mi-ai raspuns la intrebare, asa macar din poilitete
sau lucrei in mercado din Hamburg![]()
olim spune:
pana la urma minciuna are picioare scurte, si nemtii au profitat sa descalifice o tara intreaga.
se pare ca UE recunoaste ca castravetii provin din Spania, dar datorita manipularii proaste in Germania ar avea aceasta problema.
firma care a vandut partida in 16 mai, spune ca la destinatie s-a rasturnat un palet de castraveti, si personalul de la depozit i-a adunat si pus in lazi, lucru normal in astfel de cazuri.In acest caz nu este responsabi agricultorul si nici firma de transport, ci cel care a preluat marfa.
Nici macar soferul, daca a descarcat camionul, asta se intampla des in Hamburg, ca doar e meseria lui
, nu se face responsabil, deoarece in asemenea cazuri este o asigurare de transport, care acopera acel palet rasturnat.
dar de aici , pana a spune nemntii ca rosiile, castravetii, salata si vinetele spaniole au probleme, mi se pare o nesimtire fara margini si trebuie sa plateasca cu varf si indesat.
deci pana la urma nu conteaza ce spune o persoana care a lucrat in domeniu si stie si cunoste fff bine mercado din Hamburg, ci doar ce spun tembelizoarele si presa de scandal
a si ce scriu etichetle[:D
dar, se pare, ca am avut dreptate cu igena in Hamburg in ditamai depozitul.Astia is nemntii,cu super-igena lor
pun si sursa sa nu vina simpatizantii Germaniei, a etichetelor sa imi spuna ca pregatesc jurnalul de la ora 5![]()
El día 16 nos informaron de que el palé se había volcado en el mercado de Hamburgo en el momento de bajar la carga, y que ésta fue manipulada para reestructurarla y volver a meterla en cajas, aunque ya no sabemos cómo quedaron esos pepinos", ha precisado.
[http://www.libertaddigital.com/salud/2011-05-27/la-cooperativa-de-malaga-dice-que-los-pepinos-se-contaminaron-en-hamburgo-1276424731/]
lorelaim spune:
Olim - eu sunt f SERIOASA
- chiar NU glumeam si nu faceam haz de "vest"... Am locuit 6 ani in Canada si 5 deja in Suedia (intre timp am avut ocazia sa mai stau 5 sapt in GB si 5 sapt in Italia) si peste tot am vazut aceeasi... neglijenta apropo de regulile elementare de igena. In Canada am avut colega de servici frantuzoaica din Fr (avea si studii universitare) care NU se spala pe maini cand iesea de la WC... (ne-am intanit la toaleta de cateva ori si cum iesea de la WC cum o tulea pe usa... nici nu se apropia de chiuveta...). Aici (in Stck/Sue) e un adevarat "obicei" sa se scuipe pe jos pe strada (ba o flegma, ba un muc, ba o guma, etc), cand tusesc si stranuta in mijl de transport in comun covarsitoarea majoritate nu-si pun mana la gura - si in plus in perioada oct-aprilie sunt o gramada de kk de caine necolectati de stapanii lor (acest kk se usuca si praful obtinut - inclusiv cu oua de viermi intestinali si alte cele intra in plamanii nostri, etc). La gradi la copila d-na edu mi-a spus "a happy child is a dirty child"
(asta pt ca eu faceam un chip deosebit de expresiv de fiec data cand ma duceam sa-mi ridic prunca de la gradi si gaseam hainele murdare ca si cand s-ar fii rostogolit in noroi).
Apropo de a fii uneori "exagerat" - sotul mi-a spus de multe ca ar fii bine sa spal borcanele cand le aduc de la magazin - inainte de a le pune in frigi/camara. Eu nu l-am prea bagat in seama... pana cand, intr-o buna zii, facand cumparaturile in centrul comercial de langa casa, am luat o cutie de quinoa si am vazut langa ea pe raft... kk de soarece (il cunosc deoarece am avut soareci in apt in Canada). Am inlemnit (sincer nu m-am asteptat)... si apoi am realizat ca de fapt - chiar si in Suedia exista posibilitatea sa fie soareci... in magazin...
Eu spal pepenele (galben si rosu), bananele, portocalele, lamaile, etc - chiar si vinetele inainte de-a le coace - de fapt toate fructele si legumele inainte de-a le depozita in frigi sau de a le utiliza (chiar daca apoi le curat de coaja).
De si aici e "normal" ca in sezonul rece copii (dar si adulti) sa faca enterocolite virale (la gradi si la sc se "imprastie ca focul") - multumesc bunului Dumnezeu ca prunca a avut o sg data -in primul ei an de gradi.
