Cere lucruri care sunt cu mult peste varsta lui

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui saskia
Asa si? Ce inseamna asta? Si in Olanda se respecta copiii si eu ii respect. Care e de fapt problema?

Ce inseamna "asa si"?

E vreo expresie romaneasca mai noua? Nu exista asa ceva cand am plecat eu...

La subiect: mai intai, exemplul meu era cu totul abstract. Pentru ca la urma urmei, Olanda are o prezenta atat de nesemnificativa in ce priveste parenting si principiile moderne de educatie din vest...

Conteaza insa, atunci cand X-escu "din vest" () transmite celor din RO, voit sau nu, un mesaj gresit despre principiile de educatie din alte societati.

Cand cei "din vest" spun ca-si respecta copiii si ca-i invata valoarea muncii si a obiectelor, sunt adesea corecti pana la capat. Concret, in exemplul discutat, daca acel copil este suficient de mare ca sa foloseasca inteligent un iphone, si insista ca asta vrea, in loc de 100 de obiecte de alt fel (jucarii clasice ori nu), atunci parintele trebuie sa realizeze ca nu are nici un motiv sa refuze. Iar daca are, trebuie sa-i explice copilului clar si onest de ce refuza. Nu sa incerce sa-l pacaleasca (la varsta asta?) si nici sa nu foloseasca o falsa "autoritate" ("pentru ca asa zic io").

Si unde anume userul care traieste in Olanda, asa abstract vorbind) spune ca nu vorbeste cu copiii sai in mod onest (sau macar ca ii indeamna pe altii sa nu vorbeasca in mod onest)?

Nici pe vremea mea nu se folosea, insa daca ai contact cu comunitatea romaneasca fie aia virtuala, fie aia reala, ai sti ca se foloseste in mod frecvent reprezentand asta: I don't see the point in your argument .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

OFF TOPIC
m-a lovit ca o maciuca chestiunea cu (citez aproximativ) unii parinti din .ro prefera sa dea copiilor de mancare cartofi cu oua ca sa stranga de-un i-phone (repet, citatul e aproximativ). ei, in olanda am vazut cozi enorme (de 30 de persoane! - inclusiv copii) - la cartofi prajiti cu maioneza - e un fel de mancare universala, considerata ca merge oricum oricat.
mie mi se pare doar ca olandezii sunt mai zgarciti, atata tot.

(ca sa nu mai vb de painea cu un salam slinos - mi se facea rau numai cat il vedeam, dar eram insarcinata, poa' n-o fi fost asa de scarbos in realitate - cu care olandezii isi hraneau invariabil copiii in tren)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
Si unde anume userul care traieste in Olanda, asa abstract vorbind) spune ca nu vorbeste cu copiii sai in mod onest (sau macar ca ii indeamna pe altii sa nu vorbeasca in mod onest)?

N-as putea spune, dat fiind ca that's not the point at all si dat fiind ca mesajele "userului din Olanda" prezinta zero interes din punctul meu de vedere.

Singurul lucru de comentat in acest context este ca daca "userul din Olanda" (sau din Borneo, Peru ori Taiwan for all I care) contrazice un punct de vedere corect, accentuand statutul sau "din strainatate", atunci face o greseala. Aceea de a sustine - indirect - o atitudine gresita, prin critica adresata proponentului pozitiei corecte.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap

OFF TOPIC
m-a lovit ca o maciuca chestiunea cu (citez aproximativ) unii parinti din .ro prefera sa dea copiilor de mancare cartofi cu oua ca sa stranga de-un i-phone (repet, citatul e aproximativ). ei, in olanda am vazut cozi enorme (de 30 de persoane! - inclusiv copii) - la cartofi prajiti cu maioneza - e un fel de mancare universala, considerata ca merge oricum oricat.

(ca sa nu mai vb de painea cu un salam slinos - mi se facea rau numai cat il vedeam, dar eram insarcinata, poa' n-o fi fost asa de scarbos in realitate - cu care olandezii isi hraneau invariabil copiii in tren)

Da sunt zgarciti si? In orice caz nu pentru a le cumpara un iphone copiilor pentru ca asa e "moda".

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:

N-as putea spune, dat fiind ca that's not the point at all si dat fiind ca mesajele "userului din Olanda" prezinta zero interes din punctul meu de vedere.

Singurul lucru de comentat in acest context este ca daca "userul din Olanda" (sau din Borneo, Peru ori Taiwan for all I care) contrazice un punct de vedere corect, accentuand statutul sau "din strainatate", atunci face o greseala. Aceea de a sustine - indirect - o atitudine gresita, prin critica adresata proponentului pozitiei corecte.

Vrei sa spui ca a critica un punct de vedere inseamna automat ca acela pe care il critici aduce argumente corecte, iar acela care critica e doar incorect.

Nu exista asa ceva. Tu spui ca atitudinea gresita e aceea cand aducem critici pozitiei corecte. Ce este corect pentru tine nu este corect pentru cel care te critica altfel nu ar exista discutii ci doar monologuri. Fiecare are un alt punct de vedere. Cum vezi tu progresul in general, daca unul vine si spune: trebuie sa luati iphonuri copiilor ca asa zic eu ca e corect, si restul toti aplauda in cor.

Unde e reversul medaliei? Si ma rog de ce faci lobby pentru pastrarea imaginii imaculate de Vest, uite ce zice userul de mai sus, ca olandezii sunt si ei cu problemele lor, inclusiv de mentalitate. Asta inseamna ca nu au dreptate in alte lucruri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:

Ce vrajeala asta cu nu mai exista jucarii clasice, exista, dar depinde de parintii care isi educa copiii.

Absolut de acord cu asta. Insa trebuie remarcat ca jucariile clasice cer mai mult timp si mai multa rabdare din partea parintilor si mai cer mai tarziu si un cerc de prieteni cu aceleasi valori. Primele cerinte nu ma ingrijoreaza, dar aceea cu cercul de oameni cu aceleasi valori e mult mai complicat de gasit.

Noi am cumparat aproape exclusiv timp de 6 ani jucarii clasice, non-violente, de constructie, puzzle etc. A fost cam dureros sa-l vad pe fi-miu cum ia bataie de la asa zisul cel mai bun prieten, cu pumnii, pentru ca nu stia sa se joace la wii. N-am luat nici acum wii, dar i-am facut cadou primele pistoale si i-au placut, nu atat de mult cat sa nu le uite aruncate prin colturi in cateva zile. Bineinteles ca m-am gandit si eu de nenumarate ori ca il privez de "ceva", nu stiu ce anume, daca nu ii cumpar wii, daca nu il las la calculator sa se joace cat pofteste, daca nu il duc la filme cu monstri si in general daca nu tin pasul cu ceilalti parinti in toata treaba asta. In final am realizat ca il privez de ceilalti copii, care se joaca cu alt gen de jucarii si deprind alte comportamente si care ajung sa fie nu tocmai tovarasii de joaca pe care mi i-as dori pentru copiii mei. Si atunci ce? Sa-i tin incuiati in casa? Asa incat acum sunt undeva la mijloc nestiind ce sa fac. Am inceput timid cu doua pistoale inca mentin programul strict la calculator, in schimb mergem si facem sprot, ne plimbam mult in parc, iesim la munte, adica acum prefer sa fie fotbalist decat it-ist unde includem si consolele de joaca.

Deci nu cred deoacamdata in totalitate in argumentul "trebuie sa tinem pasul cu vremurile". Cu siguranta sunt multe descoperiri care au facut furori si in vremurile noastre si care s-au dovedit nocive pana la urma (uite de pilda mobilul) asa ca nu e musai sa le luam pe toate de indispensabile. Fara multe dintre ele se poate trai linistit si in zilele noastre, desigur se poate trai si fara curent electric, dar asta nu e neaparat un contra argument.

Fata nasilor mei a primit o consola DS nu stiu de care la presiunea "societatii" despre care unii nici nu cred ca exista si la nivelul acesta, desi cel mai probabil sunt parte din cei care o exercita la greu. Mai era ea si inca doi copii in toata clasa care nu avea, in clasa a III-a minunatul gadget. Era deja exclusa din grupul celor ce aveau si aduceau la scoala consola respectiva. Toti aduceau jucaria la scoala sa se joace in retea si atunci logic ca ea neavand obiectul "muncii" a cerut si ea. Parintii au amanat cat au putut, au cerut rezultate la invatatura, copilul e unul bun si foarte ascultator, cu activitati extrascolare la care are rezultate de exceptie asa ca pana la urma a primit consola. Consola pe care parintii nu i-ar fi cumparat-o daca copilul nu s-ar fi plans ca nu se mai joaca nimeni cu ea in pauze.

Deci exista presiune? Exista si inca cum! Cine e de vina? Parintii care au cumparat console si apoi au permis copiilor sa vina cu ele la scoala? Inteleg ca tinem pasul cu vremurile dar de ce s-o aduci la scoala? E cumva obiect de studiu? Nu. Invatatoarea care a considerat ca sunt mai comod de supravegheat in pauze daca sunt lipiti in banci si cu ochii in console?

Putem sa ne dam pe dupa cotetul porcului pret de inca 20 de pagini. Adevarul este ca adultii impresioneaza cu masini, case, ceasuri, haine, telefoane scumpe, iar copiii copiaza modele pe care si le aleg mai mult sau mai putin bine. E putin mai complexa treaba asta, multi nici nu se mai gandesc la nimic. Am bani, atunci cumpar si basta.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Eu recunosc ca n-am talentul literar, dar cineva mai sus a prezentat minunat felul in care si eu percep ceea ce se intampla si inca asa la obiect. Super ca exista si oameni care gandesc asa !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Ma scuzati: intre culcat kinderii dupa o partida de construit cu mecano si trimis mesajul meu, mi-a scapat paruiala de ansamblu Ma si miram eu ce a durat atat...

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Androix acum ca ai vazut paruiala de ansamblu, din punctul meu de vedere bati la o usa deschisa.Singurul defect al pieselor de lego, mecano etc este ca ramane Domne cate o rotita pe care lunec pe intuneric sa-mi frang gatul nu alta. Pe cand un playstation sta al naibii unde-l pui. Si eu l-am lasat fix la magazin :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui corap

OFF TOPIC

Da sunt zgarciti si? In orice caz nu pentru a le cumpara un iphone copiilor pentru ca asa e "moda".

si in niciun caz pentru a le cumpara mancare de calitate copiilor proprii.
ideea era ca le critici unora (parinti romani care dau oua si cartofi copiilor) ceea ce le accepti altora (parinti olandezi care dau copiilor oua si cartofi).
(si constant ai doua masuri, nu numai in postarile refritoare la oua si cartofi)

Mergi la inceput