Cere lucruri care sunt cu mult peste varsta lui
Raspunsuri - Pagina 14
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Denizel, care nimic? Ca aici nu e vorba de un nimic, e vorba totusi despre o scula de cateva milioane bune pe care un tanc de 11 ani, fie ca e copilul meu, tot tzanc e, il doreste?! Hai sa fim realisti, o scula d'asta nu are oricine, au oameni mari sau nu stiu, macar licean sa fie. As vrea sa fiu inteleasa nu ca-mi pun mintea sau ambitia cu propriul copil, ci ca invat sa-l conving, si d'asta am apelat la voi, ca astfel de lucruri necesita o anumita varsta sau de ce nu, pentru mai tarziu un anumit efort si din partea lui. Da, cand va mai creste, mi-ar place sa-si castige singur cativa banuti, asa cum fac alti copii si ii admir pentru asta. Atunci, de-si va dori un gadget mai sofisticat il voi ajuta si eu. Il voi ajuta, doar. uneori gandesc prea mult.... |
Giulia voi ( parintii lui ) sunteti un pic marcati de faptul ca a avut acele cateva probleme emotionale, sentimentul de nefericire ce au dus la terapie.
E foarte bine ca faceti aceasta terapie insa cumva trebuie sa scapati si de sentimentul de vinovatie si sa nu va mai indoiti de fiecare decizie luata, sa nu o mai intoarceti pe mii de fete.
Eu, ca si Denizel, ca si tine, am baiat de 11 ani.
Ce se aplica insa la pustiul meu poate nu se aplica la al tau sau al lui Denizel. Si e normal sa fie asa.
La fel, baietii nostri sunt suficienti de mari inca sa stie pe ce "butoane" sa apese cand doresc ceva de la noi. Asa cum si noi stim, la nevoie ce ii face pe ei sa reactioneze.
Al tau, prin insistente incearca sa va schimbe o decizie deoarece stie ca in trecut acest lucru s-a putut. E o reactie fireasca, naturala.
Eu i-am cumparat mereu cam tot ce si-a dorit daca bugetul imi permitea, daca chiar consideram ca acel lucru pentru el e important.
Insa cand nu imi permit ii spun foarte sincer " Nu pot. Nu avem in buget planificat o astfel de cheltuiala, imi pare rau dar nu se poate. Nu acum, in niciun caz."
A inteles de fiecare data.
Daca isi doreste foarte, foarte mult discutam optiuni:
- nu am banii acum dar daca vrei neaparat economisesti bani pana la ziua ta sau pana de Craciun, vedem cat ai strans si cu cat pot participa si eu.
Iti pot oferi un bonus la participarea mea daca pana la sfarsitul semestrului I sau pana la finele anului ai rezultate exceptionale gen calificare la olimpiade sau rezultate maxime la concursuri. Sau daca termini anul scolar premiant.
La al meu pusti aceasta abordare functioneaza. Economiseste si are si rezultate. Si atunci invariabil fac si eu efortul.
De obicei lucrul obtinut cu efort din partea lui este si pretuit. Are mare grija de el, nu il "uita" in secunda doi.
Eu mereu ii dau raspunsuri foarte sincere la doleantele lui, nu ma ascund dupa deget, ii spun fix ce cred in secunda aceia despre acea dorinta. Si il invit si pe el sa se exprime sincer, nu sa negocieze miorlaind optiunea ci sa o discutam ca intre adulti, sa vedem cum putem obtine un rezultat favorabil pentru toata lumea.
Si am grija ca mereu, dar mereu sa ma tin de promisiuni.
La noi exista si consens, ambii parinti mergem pe acelasi principiu, nu merge sa imi ceara mie eu sa spun nu si sa obtina de la tatal lui si nici nu ii spunem azi da si maine nu ori invers.
Pot sa ii spun initial nu dar apoi discutand cu el sa devina poate sau chiar da. Nu insa si invers.
Nu stiu daca te ajuta cu ceva, eu doar ti-am spus cum merge la noi.
denizel spune:
citat din mesajul lui Lala_D Al tau, prin insistente incearca sa va schimbe o decizie deoarece stie ca in trecut acest lucru s-a putut. E o reactie fireasca, naturala. |
Poate fi si o explicatie ceva mai benigna : argumentele care i-au fost aduse nu sunt satisfacatoare.
Eu mereu ii dau raspunsuri foarte sincere la doleantele lui, nu ma ascund dupa deget, ii spun fix ce cred in secunda aceia despre acea dorinta. Si il invit si pe el sa se exprime sincer, nu sa negocieze miorlaind optiunea ci sa o discutam ca intre adulti, sa vedem cum putem obtine un rezultat favorabil pentru toata lumea. |
Iar daca un copil de 11 ani nu intelege ca nu sunt bani disponibili pentru ceva ce-si doreste foarte mult, cred ca este suficient de mare incat sa participe la sedintele in care parintii isi planifica cheltuielile.
Trebuie sa i se spuna cat castiga parintii, cat se duce colo, cat se duce dincolo, cat mai ramane etc si trebuie implicat in deciziile care se iau.
Iar daca raman totusi bani de iphone, well... . Dar macar sa se gaseasca un alt motiv mai convingator decat "nu-i pt. varsta ta" .
Tala spune:
Stiu ca sunt off-topic dar vreau sa-ti spun "Mami cu piele ca de caltitza" ca te citesc cu mare drag, interes si atentie.
Giulia, din ce am citit si inteles eu pana acum mi se pare ca tu te lupti cu copilul tau. Nu stiu daca dintr-o lupta poate rezulta un copil mai fericit (ca doar asta ne dorim cu totii, nu?).
Si mie mi s-a micsorat stomacul de multe ori gandindu-ma cum ii spun eu ceva baietelului meu (care n-are inca 5 ani) anticipand lacrimi si suferinte amare - si a fost atat de usor cand i-am zis adevarul si l-a inteles si mi si l-a explicat asa cum l-a priceput el (mai corect parca decat il percepeam eu)!
Cred ca trebuie sa oferim copiilor nostri cam tot atata incerdere si respect cat vrem noi de la ei (si acum si mai tarziu)
Lala_D spune:
citat din mesajul lui denizel Dar macar sa se gaseasca un alt motiv mai convingator decat "nu-i pt. varsta ta" . ~ Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză - din jurnalul unei mămici de băietel ~ |
Eu nu-i spun asta never ever. Deoarece mereu, dar mereu inca de cand era micut rau mi-a cerut jucarii ce erau mult peste varsta lui si chiar a invatat sa se joace cu ele rapid
E adevarat ca ne jucam cu el mult si avea in jur numai copii cu 4-5 ani mai mari ca el deci era expus la " mai mult decat varsta lui"
Acum vremea jucariilor clasice a apus aproape la 11 ani si e absolut normal sa imi ceara chestii electronice, la moda.
asta nu insamna ca le primeste pe toate dar sunt dispusa sa ascult, sa negociem, sa ne sfatuim si sa alegem ce e musai si ne si permitem
Al meu personal nu ar cere acum Iphone, nici nu mi-l permit pentru el dar stie clar ca cu asa ceva nu se merge la scoala, nu in excursii, tabere sau in parc singur, drept pentru care nu prezinta niciun interes.
Pentru butonat acasa are alte chestii....
Dorsilia spune:
citat din mesajul lui AB_AC Nu rezonam pentru ca in .ro multi din cei cu bani ii au necinstit, si-i afiseaza ca si cum ar fi unica valoare in viata. Aici in general cineva care are bani capata o atitudine de genul bravo lui pentru ca in general ii are prin munca lui si ca orice lucru muncit il cheltuieste gandindu-se, chiar daca logica nu este ca aceea a saracului sau a clasei medii. |
sunt perfect de acord cu tine
AB_AC spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Si? Ai vazut ce mare ai crescut? |
Am crescut, dar atunci eu am ales sa traiesc asa, nu cred ca mi-ar fi picat bine sa decida altul pentru mine ascetismul.
Dupa mine, ceea ce este pentru varsta lui este la o granita foarte subtire. In ultuima instanta, eu stiu ce-i pentru varsta lui si, daca eu cred asta, e cel ma aproape de adevar. Nu inseamna ca daca lui ii place si altii la varsta lui au asa ceva, lui i se potriveste. |
Un parinte mi-a murit in primul an de facultate si am trait din resurse modeste, dupa ce inainte a fost putin peste medie. Asa ca n-a fost simplu. Plateam ce trebuia platit si din ce ramanea, daca ramanea, hotaram impreuna ce sa facem. Uneori aveam nevoie de haine, pantofi sau puneam de o parte pentru vreun proiect mai ambitios gen mers la munte. Asa cum spunea Denizel participam la decizii si vedeam ce se putea sau nu.
Legat de ce spui despre fete sa stii ca eu n-am auzit cuvantul nu-i pentru tine sau nu-i de varsta ta. Eu am auzit intrebarea de ce vrei si apoi daca eu consider ca merita. Am in continuare o relatie foarte buna, excelenta cu acel parinte.
In alta ordine de idei, nu i-as lua copilului meu un telefon mai bun ca al meu. Si daca ar folosi lucrurile in bataie de joc se pot si confisca si vinde.
giulia71 nu-i in regula ca e asa de uituc. Sa stii insa ca asta nu inseamna ca e dezinteresat. Eu ma comport asa in perioadele de stres.
Dorsilia
giulia71 spune:
Fetelor, multumesc ca v-ati oprit asupra subiectului meu. O sa incerc sa am o discutie cu el cat mai matura si sa-i explic. Desigur nu va fi o lupta, eu vreau doar sa inteleaga ca acum nu se poate.
Sper ca voi reusi.
uneori gandesc prea mult....
saskia spune:
Ce vrajeala asta cu nu mai exista jucarii clasice, exista, dar depinde de parintii care isi educa copiii.
Daca ei considera ca astea sunt cah, normal ca nu le "vad". Ai mei joaca cu al meu sah d-ala clasic cu piese (sunt mai mari, dar cand erau mici se jucau cu puzzle de lemn, cu construit vapoare si masini din lemn si uneori d-alea tip mecano parca se numeau pe timpuri in Romania, mai exista normal si acum), nu pe computer si altele, dar nu vreau sa dau exemple, s-ar parea ca deja pe forum aici se vorbeste doar dintr-o alta perspectiva.
Pai normal ca nu ti-ar place sa aleaga altcineva pentru tine, dar tu esti adult (si repsonsabila de viata ta) si oricum la faza asta nu rezonez deloc cu ce se scrie pe aici. Daca unul dintre ai mei deja in adolescenta aproape ar vrea droguri eu eventual sa ma duc sa le procur, nu?
Si copiii din familii sarace ce sa faca, sa-i urasca eventual pe parintii ca nu sar cu milioanele alea repede la dorinta lor. Ma sochez de ce citesc pe aici, nici nu ma mai mir cand secretara firmei mi-a spus ca sunt oameni in Romania care prefera sa manance cartofi cu oua fierte, doar ca sa-si ea nu stiu ce cu care sa impresioneze pe unii ca cei care se mira pe aici ca exista parinti care nu sar repede sa cumpere iphonul. Pai la presiunea unor parinti ca astia apar iphonuri la scoala pe care cei mai saraci nu si le permit si aia intr-adevar dau in depresii induse de presiunea societatii.
denizel spune:
citat din mesajul lui saskia Ce vrajeala asta cu nu mai exista jucarii clasice, exista, dar depinde de parintii care isi educa copiii. Daca ei considera ca astea sunt cah, normal ca nu le "vad". Ai mei joaca cu al meu sah d-ala clasic cu piese (sunt mai mari, dar cand erau mici se jucau cu puzzle de lemn, cu construit vapoare si masini din lemn si uneori d-alea tip mecano parca se numeau pe timpuri in Romania, mai exista normal si acum), nu pe computer si altele, dar nu vreau sa dau exemple, s-ar parea ca deja pe forum aici se vorbeste doar dintr-o alta perspectiva. Pai normal ca nu ti-ar place sa aleaga altcineva pentru tine, dar tu esti adult (si repsonsabila de viata ta) si oricum la faza asta nu rezonez deloc cu ce se scrie pe aici. Daca unul dintre ai mei deja in adolescenta aproape ar vrea droguri eu eventual sa ma duc sa le procur, nu? Si copiii din familii sarace ce sa faca, sa-i urasca eventual pe parintii ca nu sar cu milioanele alea repede la dorinta lor. Ma sochez de ce citesc pe aici, nici nu ma mai mir cand secretara firmei mi-a spus ca sunt oameni in Romania care prefera sa manance cartofi cu oua fierte, doar ca sa-si ea nu stiu ce cu care sa impresioneze pe unii ca cei care se mira pe aici ca exista parinti care nu sar repede sa cumpere iphonul. Pai la presiunea unor parinti ca astia apar iphonuri la scoala pe care cei mai saraci nu si le permit si aia intr-adevar dau in depresii induse de presiunea societatii. |
Eu as zice sa mai citesti subiectul cap-coada. Date fiind concluziile la care ai ajuns, recomand un numar de 10 (zece) recitiri, cu pauza de cel putin o zi intre doua recitiri succesive.
Ne vedem peste o saptamana!