Cere lucruri care sunt cu mult peste varsta lui

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Ab_ac, ok, ai dreptate, sa stii insa ca eu ce iti povesteam iti povesteam strict din experienta mea de viata de pana acum, nu teoretizam neaparat... nu stiu la voi cum e, aici la noi, si bogatii sunt de 2 feluri, bogati cizelati si civilizati cu valori si principii sanatoase, si bogati mai tzaranoi, mai parveniti asa, peste noapte, prin nu se stie ce munca :) Dupa acelasi model si modestii pot fi linistit impartiti in 2 clase. Evident progeniturile fiecarei clase urmeaza/imita/adopta ceea ce vad acasa.

Noi aici, nu ne invartim in crema societatii, asa ca n-am intalnit inca bogatii veritabili pe care-i cunosti tu si care pot fi foarte bine asa cum spui tu ca sunt. Nu la ei ma refeream cand spuneam ca ma frustreaza pana si proximitatea lor, sunt frivoli, needucati, fara bun simt. Nu imi rod unghiile ca ei au 5 case, 6 masini, 3 cabane de vacanta sau mai stiu eu ce or avea, si eu n-am. Doar ca acesti copii din familii imbogatite te miri cum, ajung in scoala sa faca misto de copiii mai modesti si mai cu scaun la cap, si cu bun simt. Asta devine greu de tolerat: sa auzi ca-i zice de ex. "bai fraiere tu ce telefon preistoric ai ? ti l-a dat bunica? io-te ce am eu, cu camera de x megapixeli"...copilul oricat de destept ar fi si bine educat, tot se va "dezechilibra" putin, se va simti prost in fata celorlalti cand e agresat in acest mod, nu crezi ? am vazut in scoli asa situatii.
Nu as vrea ca ai mei copii cand vor ajunge scolari sa dea peste asa specimene insa nici nu am cum sa-i feresc, oricat de mult as munci tot n-as ajunge la nivelul acelei familii descrise de tine, care cumoara de ex doi cai unui copil ce nici nu stie calari.

hai sa nu intram in eminesciene, nu suntem genii neintelese, sau in faze de genul ca nu ne putem depasi conditia:) suntem cine suntem, nu ne-am nascut la Monaco in familia regala, ci intr-un orasel mic de campie intr-o familie modesta de profesori...oricat am da-o la intors nu am fost poate destul de tupeisti sau de inteligenti sa facem doar un pas mai departe decat ai nostri...sa speram macar ca noi ca parinti vom stii sa insuflam curajul si sa le cream circumstante copiilor nostri astfel incat sa poata ajunge mai departe decat am ajuns noi, pentru ei si viata lor si a copiilor lor

nu stiu, am impresia ca nu prea rezonam, doar prin simplul fapt ca incerci intruna sa oferi o alta forma aceluiasi continut informational:P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:

Asta devine greu de tolerat: sa auzi ca-i zice de ex. "bai fraiere tu ce telefon preistoric ai ? ti l-a dat bunica? io-te ce am eu, cu camera de x megapixeli"...copilul oricat de destept ar fi si bine educat, tot se va "dezechilibra" putin, se va simti prost in fata celorlalti cand e agresat in acest mod, nu crezi ? am vazut in scoli asa situatii.

Asta-i proasta crestere clar si suntem de acord . Si e ceva de luptat contra. Un copil la scoala poate fi agresat, "bullied", pentru ca nu-i frumos, nu-i blond, vorbeste rarait, n-are haine de firma sau iphone. Asa cum starea fizica nu poate fi schimbata nici un copil nu poate schimba situatia materiala. Asa ca si-o accepta si n-are de ce sa se dezechilibreze chiar cand ii este amintita asa. Si daca agresiunea depaseste o simpla remarca trebuie luptat cu ea indiferent de motiv.

Nu rezonam pentru ca in .ro multi din cei cu bani ii au necinstit, si-i afiseaza ca si cum ar fi unica valoare in viata. Aici in general cineva care are bani capata o atitudine de genul bravo lui pentru ca in general ii are prin munca lui si ca orice lucru muncit il cheltuieste gandindu-se, chiar daca logica nu este ca aceea a saracului sau a clasei medii. Si in general cand banii sunt obtinuti prin munca cel care conduce un Lexus sau isi ia iphone nu simte ca are ceva de dovedit altora ci o face pentru propria placere. Si in plus stiu ca daca nu le am inseamna ca nu le merit. Imi lipseste ceva din capacitatile necesare: munca, creativitate, inteligenta sau dorinta de a risca. Asa ca daca ma depaseste in tromba un Porsche si-mi taie calea ma pot enerva ca nu conduce bine, dar nu pentru ca eu nu am Porsche si el are. La fel si cu iphone-ul.

Nici eu nu le dau bani pentru note. Sau nu direct. Insa le spun mereu ca cei care muncesc apoi pleaca in vacanta si fac ce vor. Si ii las sa aleaga unde vor sa mergem si ce sa facem ca premiu. Au carti de exercitii suplimentare. Cand le termina capata un premiu. Sunt suficient de ocupati ca sa nu prea aiba timp de munca in afara casei. Fara teme, sport sau scoala religioasa le raman dou dupa amiezi. Si eu consider ca treaba unui copil e sa invete. Performanta academica nu prea merge mana in mana cu munca pe langa. Totusi sunt ajutoarele mele prin casa si la gradinarit. Daca nu strang dupa ei ii penalizez, adica ma platesc ei pe mine ca "servitor".

Bogatii aceia nu-i frecventez, nu-ti fie teama, dar ii pot intalni intr-un cadru neutru gen scoala sau serviciu. Si n-am spus ca fetita nu stie calari ci ca nu stie sa galopeze , adica e abia la inceput (intai mergi cu calul tinut, apoi singur la pas, tinut la trap, singur la trap si abia apoi galopezi).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Daca pina ieri spuneam ca nu mai zice nimic de iphone, ieri dupa scoala a inceput iara. A venit cu textul ca a gasit unul pe jos si vezi Doamne ce incantat era ca intr-un final si-a gasit "fericirea".

I-am luat-o pe scurtatura vaitandu-ma inaintea lui de bani, ca nu ne mai ajungem ca una, ca alta.

Hotarat fapt este ca nu-i vom lua in viitorul foarte apropiat si nici cel mai indepartat.
Nu consider ca-l privez, ci invat ca asa cum a avut nspe mii de jucarii, toate dorite, adulate, a doua zi dupa ce au fost cumparate n-au mai valorat nimic.
Slava Domnului ca le-am dat la alti copii , nici nu le-a sesizat disparitia.

Fania, mi-a placut mesajul tau, nicioadata nu va fi suficient de "la moda" in trend, tot timpul va aparea altceva si altceva samd.

Un singur lucru ma pot mandri, nu e invatat cu bani: nu cere bani si asta ma scuteste de o grija in plus. Da Doamne sa-l mai tina obiceiul!
Si nici nu l-am stimulat material, dupa ce ne-am dat seama de greseala, daca a dorit ceva i-am cumparat, dar mai rar si mai ieftinut.
Revin

uneori gandesc prea mult....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui giulia71

Hotarat fapt este ca nu-i vom lua in viitorul foarte apropiat si nici cel mai indepartat.

Asa, asa, tineti-va tare pe pozitii!! Cand o scapa de dependenta financiara de voi, o sa dea de baut la tot cartierul... Oricum, mult nu mai are. Cel putin eu ii doresc sa scape cat mai repede .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fania spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:
citat din mesajul lui Fania
Cele care aveti copii mai mici nu cred ca intelegeti prea bine si expuneti pareri de principiu. Un copil care creste, vrea un Wii, apoi un PSP, apoi PS2, apoi DS, apoi PS3, apoi laptop, un IPod touch, apoi DS 3G, un XBox kinect si desigur isi va dori si un IPhone3 si un IPhone 4. Cam asta e ordinea.

Dupa cum ai spus si tu nu toti copii au acestea, nici macar prietenii copilului tau. Asta a fost ordinea ta, probabil puternic influentata de ce a fost la moda. Copiii mei nu-s mici si nu au nimic din ce insiri tu acolo pentru ca eu nu le vad logica. Wii cand poti face sport? Joaca se face intre ei sau cu alti copii sau singuri asa ca n-au nici un fel de playstation si nu se uita la tv. Nici ipod si nici xbox...dar probabil vor avea iphone.

Nu pentru ca e la rand sau la moda ci pentru eu consider interesant sa aiba acces controlat la internet (aici mai am inca de muncit si abia apoi il cumpar). Sa poata vedea cu ajutorul unui dictafon instantaneu cum se scrie un cuvant pe care-l pronunta. Sa care cu ei un traducator, un dictionar. Ca pot sa mearga prin oras gasindu-si singuri drumul. Numai din faptul ca pot comunica cu ei rapid si gratuit (acces wi fi) din orice tara prin google voice as putea sa cumpar din valoarea conversatiilor cateva iphone-uri pe an.

Citat:

Un copil la 11 ani trebuie sa inceapa sa inteleaga valoarea banilor chiar daca parintii au posibilitati. Nu-i poti cumpara un IPhone doar pentru ca e fun si-si doreste sa butoneze cand are console, jocuri si gadgeturi de pe care se sterge praful. Mi se pare lipsit de sens.
Trebuie sa invete ca prioritar este ceea ce-i foloseste nu ceea ce este "in trend", trebuie sa invete ca oamenii nu se judeca dupa ce telefon au si ce masina conduc ci dupa calitatea lor.

Dupa cum am spus iphone-ul nu e doar la moda. E fun si e mult mai inteligent decat wii-ul sau restul de chestii de pe care stergi praful. E pe undeva problema ta ca nu-ti intuiesti copilul si i-ai cumparat fara prea mult discernamant diverse. In loc de acele lucruri puteai sa cumperi un iphone, poate chiar doua, nu? In lumina asta cine nu stie valoarea banului? De ce crezi ca toti care au iphone au acelasi parcurs cu al tau?

Desi imi se pare aberant ca cineva sa-mi explice ce masina sau telefon pot sa-mi iau cu banii mei, in mod cert nu mi-as invata copilul sa judece un om dupa masina sau telefon, dar mi se pare ca tu o faci: daca ai iphone nu cunosti valoarea banului

Citat:

Acum na, fiecare face cum crede ca e mai bine.

Exact si-n plus e politicos sa nu emiti judecati de valoare legate de cei care nu te copiaza.
Eu nu neg ca exista unii oameni care cumpara tot ce vad indiferent ca le este util au ba, dar si aceia au un rol: stimuleaza economia. Daca-si si castiga banii singuri nu vad de ce i-as judeca. M-ar amuza si m-ar tine la curent cu ultima traznaie. La urma urmei fiecare munceste cu un scop. Nu pot pricepe in ruptul capului de ce vreti sa fie toti ca voi. E plictisitor.

Doooaaammmnee !!!!
De unde ai dedus tu ca eu am cumparat tot ce este insirat in post pentru copilul meu???????????
Am spus eu undeva asta??
Pai inseamna ca tu nu ai inteles absolut NIMIC din ce am vrut eu sa spun! Adica i-am cumparat tot ce a fost la moda si l-am pus sa-si plateasca ochelarii? Asta ai inteles ??
Da, copilul meu are un Wii si un PSP, atat, cu Wii-ul se leaga la net si se joaca cu prietenii pe care-i are in alte parti ale lumii, il folosesc si eu pentru internet pentru ca e legat la tv. si in afara de jocuri are multe alte functii, spre surprinderea ta copilul meu face tenis si inot cat cuprinde si de 2 ori/saptamana chitara pentru ca e foarte talentat.
Da, am niste prieteni care i-au cumparat copilului IPhone, de ziua lui, implinise 11 ani. Si l-a pierdut. Dupa 2 luni. S-a intamplat, copilul a plecat intr-o excursie si a tinut mortis sa-si ia cu el gadget-ul. Care credeti ca a fost reactia parintilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fania
Care credeti ca a fost reactia parintilor?

I-au cumparat altul .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Ideea cu sa cumperi tot ce iti cere copilul e o moda in Romania? Ca aici nu e asa, trebuie o zi speciala, trebuie ca el sa stranga la pusculita, eventual sa-si vanda din jucariile vechi la un pret simbolic cand se organizeaza piata de vechituri si d-astea si dupa ceva timp apare si chestia aia la care parintii isi dau acceptul.

Dar sa ii pice asa in cap, imediat ce a cerut, nu exista decat la o categorie sociala din care clasa medie nu face parte si aia locuiesc in niste case cu cararea diferita si eventual ditamai livada, adica nu interactioneaza cu lumea de rand asa, care traieste in casele insirate normal pe o strada.

Si mai e ceva: voi cand va primiti salariul, daca il vreti luni si el se da peste 2 saptamani, incepeti sa faceti urat, sa va plangeti sefului pana il apuca nervii sau cum? Sa fim seriosi, traim intr-o lume in care exista reguli, daca noi nu-i invatam pe copii asta, cum vor sti mai tarziu?

In primul rand la scoala baietilor mei nimeni nu are voie cu mobil, in clasa si la ore, alea, stau intr-o ladita la intrare, nici nu sunt multe ca mai nou nu stiu daca stiti dar OMS a dat publicitatii acest raport:

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

Pe de alta parte fiecare face cum crede pentru copilul lui.

Mergi la inceput

saskia, dupa cum vezi in viziunea unor parinti, este o moda in Romania sa cumperi tot ceea ce isi doreste copilul daca nu, esti considerat parinte abuziv si te astepti ca copilul sa-ti plece intr-o buna zi de acasa.

Fereasca Dumnezeu!

Vreau pe copilul meu sa-l cresc sa stie ca nu pica nimic din cer, ca de exemplu eu daca nu muncesc nu vine nimeni sa-mi plateasca facturile sau sa-mi cumpere mancare si ca tot , absolut tot se plateste prin munca cinstita. Daca nu-l invat eu, nu are cine s-o faca. Probabil il va invata societatea, insa intr-un mod deloc benefic lui intrucat tot eu ca adult am invatat ca nimic nu e gratuit.

Recunosc, am gresit noi ca parinti fata de el , cumparandu-i cam tot ce si-a dorit si o luasem pe o panta gresita. Tot noi ca parinti ne "re-educam" si mergem, speram intr-o directie buna.

As prefera ca unii sa-si consume energia pe alte subiecte si sa se abtina sa faca astfel de comentarii pe acest subiect. Sau mai bine sa fie inchis, la cererea autoarei.

Mergi la inceput

[/quote]

Asa, asa, tineti-va tare pe pozitii!! Cand o scapa de dependenta financiara de voi, o sa dea de baut la tot cartierul... Oricum, mult nu mai are. Cel putin eu ii doresc sa scape cat mai repede .

[/quote]

Nu-mi pica bine mesajul tau si stii de ce,pentru ca ascunde rautate gratuita.Vad ca esti si tu mama si nu cred ti-ai dori sa auzi de la alta mama sa auzi asemenea fraza. Pacat sau poate nu poti mai mult...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana27 spune:

n-am citit decat pe sarite dar am observat ca se dau sfaturi cum poate fi convins (sau pacalit-genul nu avem bani) copilul ca nu i se va lua iphone. ma intreb, nu e mai sanatos ca mama sa ii spuna clar ca ea e mama si e de parere ca la 11 ani nu e necesar un iphone. trebuie sa stam asa de mult la discutii? si eu am copil, si il iubesc ca pe ochii din cap si are la jucarii de nu stiu unde sa le mai pun (cu asta vreau sa evidentiez doar ca nu sunt una care isi priveaza copilul de toate cele) dar cred ca sunt situatii cand copilului trebuie sa ii se traseze limite:nu e, nu se poate si cu asta basta. nu cred ca asta ii va starpi din personalitate. ba eu cred ca va invata sa accepte un "nu" clar si hotarat fara sa se simta in vreun fel jignit. si daca i se va spune cu toata convingerea ca un iphone nu e pt cei de 11 ani cu aceasi convingere isi va infrunta si el colegul cand ii va arunca o remarca de genul "vai ce telefon ai, ti l-a dat cumva bunica?"

Mergi la inceput