America - linii aeriene, hoteluri, info

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Oana, pot sa comentez doua rute pe care le stiu bine.

Presupunand ca mergeti pe I-94 pana in Chicagoland, e vorba de optiunea sud (Memphis) apoi vest (Little Rock si I-40 pana in AZ), sau vest (Iowa City, Lincoln) si apoi sud (Denver, Albuquerque), continuata pe I-40 vest din nou.

Experientele sunt considerabil de diferite. Compari IN, KT, TN (bluegrass si Elvis), urmata de imensitatea texana, cu celalalt tip de reactionarism, de Montana, urmata de drumul in umbra muntilor, si diferite gusturi de culturi indiene disparute.

Ambele pot fi interesante, functie de preferinte. Varianta prin CO inseamna trafic mai redus si temperaturi mai suportabile, varianta prin Memphis inseamna densitate mai mare si un pic de Bible belt.

Altfel, o parte din Iowa si Nebraska sunt expuse la furtuni, la fel ca portiunea de I-40 din TX si Oklahoma. Diferite tipuri de furtuni, diferite perioade din an.

Mie cultul lui Elvis mi se pare kitsch, dar scena de muzica locala din Memphis este foarte autentica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Oana, acuma ca am corectat erorile , citeva sfaturi de inceput:
- daca poti sa planifici concediul off season, fa-o. Eviti aglomeratia, e mai usor sa faci rezervari unde vrei, poti vizita si admira in voie.
- fa-ti rost de bocanci si planuieste bagajul in asa fel incit sa te imbraci in straturi (din cauza variatiilor de temperatura).
- apa din belsug, fructe si tot felul de munching bars. Acelasi sfat pt benzina, facut plinul cind se ajunge la jumatatea rezervorului. Localitatile sint la distante.
- Grand Canyon: North Rim se inchide in perioada rece, verifica website-ul lor pt datele exacte. South Rim ramine accesibil tot anul. In caz de vreme extrema se poate inchide, pe portiuni ori tot, asta e valabil si pt alte parcuri.

Mai mult, diseara.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Sfatul meu, pt tine, este sa te informezi, din materialul oferit din plin on line, si din publicatii dedicate calatoriilor, precum DK, Fodor's, Frommer's, Lonely Planet, si apoi sa folosesti calea telefonului/prietenilor. Si doar dupa asta sa vii cu atitudinevee dom' profesor, sa ne predai despre SW si statele 4corners.

Cred ca daca ai citi cu mai mare atentie ce ti-am sugerat te-ai abtine sa arati acest tip de agresivitate "de forum".

Cine vorbeste despre "incendiul din 2000" dar locuia in alt stat la acel moment, vorbeste "din auzite". q.e.d.

In schimb, cine a urcat Truchas pana sus si stie unde-i "Dead Man's Hike" in LA, vorbeste din experienta. Again, I suggest that you reconsider.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

ce e aia La Cantina? resto? mai intrebai io despre mancare traditionala, ce, unde, cat , ce sa evit (nu vreau sa ma intorc cu 5kile in plus cum se zice p'aci ca e posibil:)).

beren, trebuie sa ajungem la San francisco la final pentru ca de acolo avem avionul spre casa (si sa-l si vizitam ca d'aia luaram biletu asa). Asta inseamna ca la 1h45 trebuie sa mai adaug inca vreo 2h de zbor. Deja devine considerabil. Inteleg ca la scara americii distanta asta nu e neobisnuita da' pt noi e ca si cum am pleca sa vizitam sudul Frantei si ne-am abate un pic sa vedem si Budapesta. Nu zic ca n-ar merita ocolul, dar...:) Si apoi stii cum e cu cliseele, de aici zonele turistice americane se vad in special cele doua coaste (est si vest), pe acolo circula miturile:) La fel cum strainii care vin pentru prima data in FR vor sa vada Parisul sau Côte d'Azur si nu Auvergne (cel putin nu prima data).
Altfel, suntem obisnuiti si cu caldurile (am bantuit 3 ani la rand prin Mexic si nu neaparat in conditiile cele mai confortabile) iar de incendii avem parte si aici aproape in fiecare vara cand mergem la bunici (in Corsica). Daca o sa fie vreun traseu impracticabil ne-om reorienta la fata locului. Oricum e bine de tinut cont si de posibilitatea asta, sa ne facem un plan de rezerva:)

iulia, am planuit 3 saptamani in care sa vizitam cat mai multe posibil in Vestul Salbatic. Cum zisei, aterizam in LV si decolam din SF; Intre astea doua fuseram liberi (inca mai suntem pentru o parte) sa facem ce vrem.

elle_23, merci pt sugestia de hotel, pare interesant si coincide cu zona pe unde voiam sa ne oprim. Unul in LA sau pe aproape nu stii? Sau macar ce cartier ar trebui sa alegem?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui doruletz
Altfel, suntem obisnuiti si cu caldurile (am bantuit 3 ani la rand prin Mexic si nu neaparat in conditiile cele mai confortabile) iar de incendii avem parte si aici aproape in fiecare vara cand mergem la bunici (in Corsica). Daca o sa fie vreun traseu impracticabil ne-om reorienta la fata locului. Oricum e bine de tinut cont si de posibilitatea asta, sa ne facem un plan de rezerva:)

Nu c-ar conta cine stie ce, dar in cazul asta comparatia de pueblo cultures ar fi probabil interesanta.

Sunt cel putin 3 straturi diferite care se amesteca in pueblo cultures intre NW NM si parte din CO, iar unele din componente se inrudesc cu indienii din sudul (!) Mexicului, in timp ce altele mai degraba cu cei din sudul Canadei...

Legaturile au fost stabilite prin reconstruirea arborelui filogenetic, despre care poti afla mai multe daca obtii o invitatie la SF Institute in deal de La Cantina. (Da, e un resto cu cel mai bun cellar din oras. Nu-i cel mai scump, dar un cunoscator care sta cateva luni pe an in Grenoble insista sa incercam Chateau Margaux acolo... iar palatul a fost pe cat de satisfacut pe cat buzunarul a fost de golit :).

Iti vor explica localnicii ;) cum sa vizitezi siturile Anasazilor de langa SF, sau chiar cum e treaba cu legea tribala. Dar ce e mai greu de aflat este in ce masura sunt diferente intre culturile locuitorilor din Tesuque, Pojoaque si Chimayo. Insa un rezident de la Institut ar putea - este o poveste foarte interesanta. (Oricum expertul in domeniu nu e localnic, ci din Moscova - dar sa lasam detaliile...)

-------------------

Oana, inca un lucru de mentionat pentru optiunea sud si apoi vest este ca poti inlocui I-40 cu I-10 (desi chiar mai expusa furtunilor), pentru un pic de cultura Cajun (da, da, stiu ca rezidentii de SF sunt experti si in LA, I get it). Filiera lingvistica da din nou legaturi suprinzatoare: dialectul lor este din familia langues d'oil, iar istoric vorbind sunt vecinii vostri din nord.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Beren, Iulia mersi
Beren, spre Yellowstone, toate variantele ne baga prin Chicago, incercam sa gasim o ruta prin care sa-l ocolim. Oricum plecam seara, conducem noaptea, ca sa fim pe ziua in zonele de unde incepe sa ne intereseze peisajul de vazut pe fereastra
Spre Grand Canyon toate rutele pe care mi le arata Google sunt interesante, dar cred ca mergem prin Nebraska-Colorado.

Iulia, e iulie ca atunci ia barbata-miu concediu.
Nu e prima oara cand plecam asa, bocanci check, haine, check, mancare check.
Avem si-un caine cu noi, nu stiu ce este North Rim si South Rim la Grand Canyon, inteleg ca nu e voie cu pets below Rim? Ce e aia?
http://www.nps.gov/grca/planyourvisit/pets.htm
Sunt oameni cu caini pe-acolo? Unde scrie despre N Rim nu inteleg la ce se refera, bridle trail.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_23 spune:

Iulianm, mersi mult de precizari.

Doruletz, ptr LA da un gugal cu Comfort Inn Hollywood Walk of Fame, eu il recomand, e renovat recent si are si piscina. E la 2-3 strazi de Walk of Fame(se poate merge pe jos), care dc tot sunteti in LA probabil veti vrea sa-l vedeti oricum. Eu zic ca zona Hollywood e oki ptr. cazat.

Apropo de mancare, multe hoteluri ofera micul dejun, dar sa nu va asteptati la cine stie ce. In general sunt diverse cereale cu lapte, muffins (si alte dulcegarii), dar pot fii si fructe si iaurturi.

Mergi la inceput

Ca sa evitam confuziile, SF poate fi San Francisco ori Santa Fe :). Cand vorbeam despre indieni, era vorba de NM, deci "cel mai vechi oras-capitala din US".

Mancare... tricky, mai ales daca consideri evolutia siluetelor multor romani dupa ce s-au stabilit pe continent (inclusiv a unora "sportivi", lol). Exista, pe ici pe colo, magazine gen Whole Foods, care (pe langa multe fructe organice sau tipuri europene de paine) au si un mini-restaurant, cu mancare sanatoasa. Fast food joints... errr, poate gasesti ceva salate OK, presupunand ca arunci dressing-ul pe geam.

Despre restaurante, putem scrie pagini intregi. In general, all things fish poate fi o alegere OK. Mai ales pe cea coasta, gasesti ceva japonezi (si chiar inland).

Majoritatea hotelurilor au "continental breakfast" adica in mare masura doar zahar in diferite forme. Dar unele lanturi au "full breakfast" (ai spune "English breakfast" in Ioropa), care face o diferenta mare de tot. Iar alte lanturi, ca Super 8, ofera kitchinette in camera, desi prefera sa stai mai mult decat doar cateva zile.

Ca o regula generala, daca te orientezi dupa "ethnic restos" ai sa gasesti mai multe optiuni convenabile, in timp ce lanturile cele mai ieftine (si raspandite) vand zahar, sare si ulei prajit in diferite forme si sub diferite nume.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Sfatul meu, pt tine, este sa te informezi, din materialul oferit din plin on line, si din publicatii dedicate calatoriilor, precum DK, Fodor's, Frommer's, Lonely Planet, si apoi sa folosesti calea telefonului/prietenilor. Si doar dupa asta sa vii cu atitudinevee dom' profesor, sa ne predai despre SW si statele 4corners.

Cred ca daca ai citi cu mai mare atentie ce ti-am sugerat te-ai abtine sa arati acest tip de agresivitate "de forum".

Cine vorbeste despre "incendiul din 2000" dar locuia in alt stat la acel moment, vorbeste "din auzite". q.e.d.

In schimb, cine a urcat Truchas pana sus si stie unde-i "Dead Man's Hike" in LA, vorbeste din experienta. Again, I suggest that you reconsider.

Mai incet cu sugestiile, nu de alta, dar nu esti atit de intelept ca sa le faci. Feeling entitled to changing people? Cred ca ar trebui sa incrci sa stai in banca ta, si sa mai retezi din aroganta asta penibila, asezonata cu suficienta turistului sezonier.

Ultimul tau mesaj? Pe-ni-bil. Majoritatea nu are idee de ce vorbesti, dar eu traiesc aici si parte din mesajele tale bat cimpii la greu.

Incendiul din 2000 a lasat foarte multe urme in zona asta, de la portiunile arse si nerefacute inca, la oamenii care si-au pierdut casele, pina la modul in care unele companii si-au modificat din proceduri, pt o siguranta marita in caz de asa ceva. Asa ca nu vorbesc din auzite, ci din vazute si din contactul cu efectele de durata ale incendiului respectiv. Acuza ta cu "din auzite" nu face altceva dcit sa - ti sublinieze nestiinta in cazul evenimentului nedorit din 2000. Dar poate ne explici ce a fost in 2005....caci eu personal nu-mi amintesc nici fum, nici planuri de evacuare, nici zile libere de la servici pe motiv de incendiu. Tu, din auzite, ce-ti amintesti? Ori poate chiar ai vazut ceva...?

Edit: si mai usor cu termenul de "Anasazi", indienii nu-l agreaza absolut deloc, il gasesc jignitor si sint iritati de o asemenea apelare. Ma mir ca nu stii lucrul asta, pe aici e considerat destul de basic knowledge.

Mergi la inceput

Oana, problema ciinelui o avem si noi. Conditiile de acces difera, unele parcuri iti interzic, altele au conditia de lesa la orice moemnt si mers pastrat cararea. Din astea care interzic, unele nu obiecteaza daca animalul e tinut in masina, insa e cam no-no, cum sa il lasi pe timpul in care te plimbi, faci hiking, etc. Depinde de timpul anului, mai are si ciinele nevoi. E complicat, noi ne lovim des de problema asta. Conditiile astea sint intotdeauna scrise pe website-ul parcului.

Cu below the rim, eu inteleg ca trebuie sa stea pe potecile pavate, nu cobori cu ei. Poti incerca la kennel, dar suna din timp. Eu pe a mea n-am luat-o la GC, in general nu o iau la locuri cu restrictii.

Cu South/North Rims: canionul e accesibil pe anumite portiuni. La portiuile organizate pt vizitare ma refer, in care intri cu masina, parchezi, iei shuttle. Partea de sud e South Rim, partea de nord, North Rim. Ca sa ajungi de la una la alta, se conduce, vreo cinci-sase ore. In linie dreapta, peste canion, sint sub 20 de mile (: Unii fac hiking, si cineva ii culege de pe Rimul opus.

Mergi la inceput