America - linii aeriene, hoteluri, info
Raspunsuri - Pagina 5
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulianm De curiozitate, cit de des vizitezi zona, Co/Denver/statiunile de pe I70/Estes? Mai precis, cit de mult/des conduci in zona respectiva si in cea 4 Corners? L-O-L ((: |
De curiozitate, tu asa te-ai adresa cuiva peste masa daca-ai fi in La Cantina la dinner?
Sau in Aspen ori Wolf's Creek (chiar daca nu schiezi)?
Poate te opresti o secunda sa te gandesti daca-ai aborda la fel pe cineva one-on-one; ori sa-ti revizuiesti the presumptions inainte sa continuam discutia.
OK?
iulianm spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui beren
De curiozitate, tu asa te-ai adresa cuiva peste masa daca-ai fi in La Cantina la dinner? Sau in Aspen ori Wolf's Creek (chiar daca nu schiezi)? Poate te opresti o secunda sa te gandesti daca-ai aborda la fel pe cineva one-on-one; ori sa-ti revizuiesti the presumptions inainte sa continuam discutia. OK? |
Eu nu servesc La Cantina, in primul rind. Aspen nu e pe I70, ci asa, mai la o parte, citeva ore; Wolf Creek (nu Wolf's Creek) nici atit, e vreo sase ore mai la sud, de I70 si Denver, mai la...dreapta de Pagosa Springs, linga granita de sud a CO. Tu vorbesti de incendiu din mass media, eu sint cea care ma sufoc si tusesc din cauza fumului si sint deranjata de miros, aproape 300 de mile departare de foc. Citeste in Denver Post, golferii se plingeau azi ca nu mai au vedere la munti, tot din cauza fumului...cam 700 mile departare de foc.
Poti sa nu continui discutia, eu i-am scris lui Doruletz. Colorado, Utah, Arizona si New Mexico sint terenul meu "de joaca" si de relaxare. Colorado e foarte frumos, insa pt cineva care zboara din Europa (ori alt continent) pt o vacanta, Utah si Arizona (si New Mexico) reprezinta locuri pe care nu le gaseste in Europa, ca formatiuni, culoare, deschidere si parte din locuitori. Atit in Utah, cit si in Arizona, luate separat, sint mult mai multe locuri de vizitat fata de Colorado, zona Denver si vest pe I70.
Nu inteleg de ce esti atit de deranjat ca ai fost intrebat cit de bine cunosti zona. Nici tu nu ai de unde sa stii cum si cit de bine cunosc eu toate locurile astea. Si da, schiez. Si la Wolf Creek, si la Vail, Beaver Creek, Keystone, Copper. Btw, Arapahoe e inca deschis pt schi (;
beren spune:
citat din mesajul lui iulianm Nu inteleg de ce esti atit de deranjat ca ai fost intrebat cit de bine cunosti zona. Nici tu nu ai de unde sa stii cum si cit de bine cunosc eu toate locurile astea. Si da, schiez. Si la Wolf Creek, si la Vail, Beaver Creek, Keystone, Copper. Btw, Arapahoe e inca deschis pt schi (; |
Nu sunt deranjat deloc.
Speram ca ai sa alegi sa raspunzi altfel, dar ma tem ca te-ai grabit... Am sa-ti explic unde gresesti.
Cand ti-am sugerat sa te gandesti ca te adresezi cuiva care stie locurile respective, a fost din doua motive. Mai intai, esti sigura ca ai folosi acelasi ton cu un coleg de grup? Ca asta este norma ta reala de comportament, cea de pe forum?
Apoi, prezumtia ca "AZ-CA-NM-CO" este doar locul "tau" de joaca (si ca eu vorbesc despre incendiu "din media") este complet nefondata. As putea cunoaste regiunea la fel de bine, si-as putea avea prieteni care traiesc acolo de mult timp. De mult mai mult timp decat 7-8 ani.
Crezi ca te-ai grabi sa-i "demonstrezi" la fel de multe cuiva in pozitia asta?
iulianm spune:
Nu sunt deranjat deloc. Speram ca ai sa alegi sa raspunzi altfel, dar ma tem ca te-ai grabit... Am sa-ti explic unde gresesti. Cand ti-am sugerat sa te gandesti ca te adresezi cuiva care stie locurile respective, a fost din doua motive. Mai intai, esti sigura ca ai folosi acelasi ton cu un coleg de grup? Ca asta este norma ta reala de comportament, cea de pe forum? Apoi, prezumtia ca "AZ-CA-NM-CO" este doar locul "tau" de joaca (si ca eu vorbesc despre incendiu "din media") este complet nefondata. As putea cunoaste regiunea la fel de bine, si-as putea avea prieteni care traiesc acolo de mult timp. De mult mai mult timp decat 7-8 ani. Crezi ca te-ai grabi sa-i "demonstrezi" la fel de multe cuiva in pozitia asta? |
Deocamdata locul asta, in care se poarta discutiile, ramine un forum. Nu viata reala. Tu, de exemplu, in viata reala, tot asa, "ca de la catedra", iti tratezi colegii de grup? Nu de alta, dar in tara asta, in care amindoi traim, si mai ales in partile aflate la vest de Mississippi, vorba aceea, "Ioan" te numesti, cu "Ioan" ti se adreseaza lumea.
AZ-NM-CO-UT nu reprezinta doar "locul meu de joaca", eu nu am pretentia sa imi faca lumea loc. A cunoaste locurile poate insemna ca traiesti in locurile respective si ca le bati in lung si in lat cu orice ocazie, poate insemna si calatorii de sezon, la schi ori la Aspen Institute, cu sederi limitate in zona. Nivele diferite de cunoastere, atita tot. Legat de "cunoscut zona pt ca am prieteni care traiesc acolo de mult timp", daca tot ai inceput cu presupuneri, poti, in cazul meu, presupune (de ex.) ca, in afara de faptul ca traiesc de multi ani aici, pot avea o sursa mult mai apropiata decit nivelul prietenilor, sursa care chiar si-a dus majoritatea anilor de viata intr-unul din statele sus-mentionate. Chiar daca eu nu am oferit aici informatii date mie de altii, am scris exclusiv din ce am cunoscut/vazut/vizitat eu, de n ori.
Modul in care descrii si scrii despre unele lucruri si locuri ma face sa presupun ca nu traiesti si nici nu vii foarte des prin locurile astea. Prin des intelegind de la lunar la sase luni. Cum am mai scris, nivele diferite de a sti locurile.
Asa deci si prin urmare , eu nu am avut intentia sa demonstrez cuiva ceva, am oferit informatii despre locuri dragi si foarte cunoscute celor care planuiesc sa le viziteze, venind de foarte departe. Presupunind ca, datorita efortului depus pt a ajunge prin partile astea, vor sa viziteze locuri foarte diferite fata de ce au "acasa".
beren spune:
citat din mesajul lui iulianm Deocamdata locul asta, in care se poarta discutiile, ramine un forum. Nu viata reala. |
In primul rand, nu ar trebui sa conteze. Regulile de comportament sunt aceleasi, pentru ca tin de individ, nu de mediu. Tu arunci (ipotetic) insulte generice pe forum dar le retractezi in direct?
In al doilea rand, cele doua medii se suprapun adesea. In cazul asta, faptul ca tu faci o separare te conduce la o dilema: cum i te adresezi unui coleg forumist cu care ai si interactiuni "reale" (ghilimele pentru ca, repet, pentru mine toate sunt reale).
Daca nu e suficient de clar, am sa repet ca stiu regiunea "ta" din experienta personala si din relatarile prietenilor care-au trait acolo decenii suficient de bine ca intrebarea ta sa devina lipsita de continut. Pot detalia, daca este cazul.
iulianm spune:
In primul rand, nu ar trebui sa conteze. Regulile de comportament sunt aceleasi, pentru ca tin de individ, nu de mediu. Tu arunci (ipotetic) insulte generice pe forum dar le retractezi in direct? In al doilea rand, cele doua medii se suprapun adesea. In cazul asta, faptul ca tu faci o separare te conduce la o dilema: cum i te adresezi unui coleg forumist cu care ai si interactiuni "reale" (ghilimele pentru ca, repet, pentru mine toate sunt reale). Daca nu e suficient de clar, am sa repet ca stiu regiunea "ta" din experienta personala si din relatarile prietenilor care-au trait acolo decenii suficient de bine ca intrebarea ta sa devina lipsita de continut. Pot detalia, daca este cazul. |
As aprecia daca nu ai impinge presupunerile tale spre sfera insultelor. Nu de alta, dar unii ar putea intelege cu totul altceva, trecind lejer peste cuvintul "ipotetic".
Pe forum discut cu necunoscuti, si, ca destui altii, nu ma descopar. Si nu am dileme. Cei cu care am legat prietenii, ma refer la cei de pe DC, trec in lumea reala si ramin acolo. Nu ai sa mai intilnesti/citesti dialoguri intre mine si ei pe forum. Tocmai pt ca au devenit reali. In viata reala discut, de preferinta, cu cei care imi sint bine cunoscuti. Altfel, prefer sa fiu ascultator, nu participant.
Vad ca nu s-a inteles, eu nu neg ca ai cunostinte despre regiunea mea, din experienta personala. Consider doar ca experienta ta este diferita de a mea, atita tot. Nu mai dezvolt partea cu prietenii, repet doar ca furnizez informatii bazate pe ce am vazut/vizitat/experimentat eu, nu pe ce au descris ori povestit altii. Indiferent cit de apropiati am fi. Si inca ceva, legat de patea cu locuitul intr-o anumita zona vreme de decenii/ani indelungati. Exista foarte multi care s-au nascut aici, au crescut, au mers la scoala aici, apoi au luat job in zona. Si nu au fost interesati de calatorii, n-au explorat mai mult de 100 mile in jur, pt ca nu au fost si nu sint interesati de asa ceva. Pare incredibil, dar am cunoscut destui.
Poti sa citesti si zece ghiduri de calatorie, intotdeauna vor fi lucruri de care te lovesti si de care nu ai citit. Daca eu pot sa-i elimin vizitatotului o probleme, o fac. S-ar putea sa se loveasca de ea, s-ar putea sa nu. Aleg varianta "nu strica sa fii informat, ca nu se stie niciodata".
Poti detalia, eu nu-ti cer asta. Ar fi fost mult mai benefic si constructiv, in loc sa despici firul in patru cu mine, sa fi descris zonele pt cei interesati. Pt ca ramine una din zonele extraordinare din tara asta, pt cineva interesat de calatorii si natura.
Oana_B spune:
Va rog eu sa reveniti la detalii despre calatorii, nu sunteti de nici un ajutor celor interesati contrazicandu-va care cunoaste nu stiu ce zona mai bine.
Si eu sunt interesata de informatii, o sa mergem si noi spre vest ne gandisem ori spre Yellowstone ori spre Grand Canyon si orice detaliu in plus e binevenit, ne ajuta sa stabilim un traseu si niste obiective ca de aici din Michigan e cam egal de condus ori spre unul ori spre altul.
beren spune:
E foarte util, intr-o discutie despre calatorii in SW, sa mentionezi ca iulie este o perioada cu temperaturi foarte mari, cand incendii extinse (in timp si spatiu) pot avea loc frecvent. Atat in AZ, NM, cat si in sudul CA.
E cu atat mai important sa mentionezi ca fumul a ajuns deja in Santa Fe, la 9 iunie, si ca e probabil sa afecteze Taos-ul si poate chiar sudul CO.
Cand oamenii din White Rock nu prea vad soarele rasarind din cauza fumului (acum doua zile) si spun ca le aminteste inconfortabil de tare de incendiul din 2005, chestiunea devine chiar presanta. Pentru ca sezonul incendiilor e doar la inceput.
Faptul ca in aceeasi regiune (relativ aproape, dupa standardele americane) exista o diversitate remarcabila de natura (inclusiv umana), in CO Rockies, este iarasi foarte util pentru calatorul potential.
(Iar faptul ca unele "presumptions" nefondate si de-a dreptul ridicole duc la manifestari care in mod cert au consecinte "reale", este iarasi cat se poate de evident. )
iulianm spune:
citat din mesajul lui beren E foarte util, intr-o discutie despre calatorii in SW, sa mentionezi ca iulie este o perioada cu temperaturi foarte mari, cand incendii extinse (in timp si spatiu) pot avea loc frecvent. Atat in AZ, NM, cat si in sudul CA. E cu atat mai important sa mentionezi ca fumul a ajuns deja in Santa Fe, la 9 iunie, si ca e probabil sa afecteze Taos-ul si poate chiar sudul CO. Cand oamenii din White Rock nu prea vad soarele rasarind din cauza fumului (acum doua zile) si spun ca le aminteste inconfortabil de tare de incendiul din 2005, chestiunea devine chiar presanta. Pentru ca sezonul incendiilor e doar la inceput. Faptul ca in aceeasi regiune (relativ aproape, dupa standardele americane) exista o diversitate remarcabila de natura (inclusiv umana), in CO Rockies, este iarasi foarte util pentru calatorul potential. (Iar faptul ca unele "presumptions" nefondate si de-a dreptul ridicole duc la manifestari care in mod cert au consecinte "reale", este iarasi cat se poate de evident. ) |
Beren, eu m-am saturat de atitudinea asta a ta de om la vesnic la catedra, care trage de urechi cu sau fara motiv, si se zbate neincetat sa ramina la suprafata. Mesajul de mai sus este de-a dreptul ridicol, in afara ca ofera o gramada de informatii gresite.
Daca ma citeai atent, retineai ca fumul a ajuns in Santa Fe inca de la mijlovul saptaminii trecute, si in Denver de doua zile. What, what, nu a anuntat asta mass media nationala? Poate o corijezi si p'asta.
Temperatura variaza cu altitudinea, nu poti defini peste tot in SW aceeasi temperatura. De ex, una e temp in Albuquerque, alta in White Rock (si Santa Fe), cu o difrenta de macar 10 grade.
"Incendiul din 2005" pe care si-l amintesc cei din White Rock e de fapt incendiul din zona respectiva care a avut loc cu cinci ani mai devreme, adica in 2000.Cerro Grande ii spune.
[era un joc in Romania, "telefonul fara fir" ii spune...].
In Az si NM nu sint incendii asemeni celor din CA, incendiul care are loc acuma la granita AZ/NM e clasificat ca al doilea mare din istoria AZ, deci nu e ceva obisnuit absolut deloc.
CO Rockies region este diversa, dar nu atit de diferita precum New Mexico, si mai ales, Arizona si Utah pt ochiul unui european. Iar ca diversitate in materievde populatie, foarte interesant, de fapt hilar, ca-i spui asta cuiva care lovuieste in NM, stat cu un nr semnificativ de Indian pueblos, daca nu cel mai larg umar din natiune.
In fond, oricine poate accesa google si da cautare la atractiile din statele astea, sa se lamureasca cum ta treaba cu diversitatea in materie de formatiuni geologice, culori, spatii vaste, arii largi nelocuite, cu natura neatinsa de om, temperatura, incendii si cu diversitatea de etnii.
Sfatul meu, pt tine, este sa te informezi, din materialul oferit din plin on line, si din publicatii dedicate calatoriilor, precum DK, Fodor's, Frommer's, Lonely Planet, si apoi sa folosesti calea telefonului/prietenilor. Si doar dupa asta sa vii cu atitudinevee dom' profesor, sa ne predai despre SW si statele 4corners.