Caii din padurea Letea
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Despre cum traiesc oamenii astia din Delta niste informatii in articolul www.universulpadurii.ro/index.php?titlu=In_Delta_daca_ti_vine_sa_mori_fa_o_acasa_&name=News&file=article&sid=329" target="_blank">In Delta, daca-ti vine sa mori, fa-o acasa! al Eugeniei Mihalcea (nu, nu e scris acum, e din 2005). Asta daca vrem sa ne uitam si la cealalta fata a problemei. Vorba cuiva: daca sunt atatea asociatii care vor sa salveze caii din Letea, pe cand apare una care sa salveze si oamenii de acolo? Nu trageti concluzia ca am zis ca e acceptabil / corect / normal ce s-a intamplat. Doar ca poate ar trebui sa incercam sa umblam si in papucii lor. Iar in papucii celor din Delta e imens de multa saracie. |
Da e foarte mare saracia acolo. Dar acum un an si ceva am urmarit un episod din ''Romania te iubesc'', si era tocmai despre saracia din Delta. Numai ca reporterii si reportajul oarecum invinovatea si oamenii pt asta. Ca-s prea delasatori. E adevarat ca e nevoie de bani , infrastructura, locuri de munca, insitutii medicale si educationale puternice, dar repet, reportajul mai aducea la cunostinta si felul usor delasator al locuitorilor. Adevarul e mereu undeva la mijloc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
AkaManah spune:
Saracia nu este o scuza pentru cruzime. Caii aceia nu au avut nici o aparare.
"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
AB_AC spune:
In mod cert nu-i o scuza, dar modul in care traiesc oamenii aceia aduce a epoca de piatra.... perioada in care omenirea nu era faimoasa prin lipsa de cruzime.
In plus dupa cum au mai spus si altii normalitatea oameilor de acolo e pe duca. Nu-i delasare ci altceva... Populatii izolate se scufunda intr-un fel de idiotenie si prin deficiente hormonale nu doar casatorii cosanguine... Delta noastra nu-i singulara. Carenta de iod duce la tulburari de crestere si la cretinism.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/gabidaniela/gabidaniela.jpg)
gabidaniela spune:
Cine vrea sa vada poze de la salvarea cailor:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.219057628112583.62570.115974898420857
Se pare ca soferului i s-a facut dosar penal pt rele tratamente aplicate animalelor. Caii au fost transportati timp de 24 de ore, din cate am inteles, fara apa si mancare, si inghesuiti cate 6 intr-o cusca de 10 mp, de parca nu le fusese de ajuns "tratamentul" indurat pana atunci
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/gabidaniela/gabidaniela.jpg)
gabidaniela spune:
m-am referit la acesti cai, da, cu exceptia a catorva care au murit, restul, cu contributia voluntarilor si donatorilor, se pot considera salvati. se cauta persoane dispuse sa-i adopte sau vor fi intorsi in libertate. restul...pentru ca nu cred ca satenii din delta au vreo urma de remuscare...vom vedea.
ps: sa stii ca majoritatea "protestatarilor de facebook", chiar daca nu au timp sa se implice direct, ajuta indirect cu bani (pentru ca si de astia e nevoie, nu doar de disponibilitate), nu stau sa se planga doar ca sa faca impresie.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ilinca_M_p_/Ilinca_M_p_.jpg)
Ilinca_M. spune:
Am citit si eu articolul despre oamenii aceia: de ce mi-ar fi mila de degeneratii aia?! Vai de capu' lor, chiar ca sunt niste barbari, astia n-au mila nici de copiii lor, d'apoi de animale, in ce hal de degradare morala pot fi, sunt mult sub nivelul maidanezilor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ilinca_M. Am citit si eu articolul despre oamenii aceia: de ce mi-ar fi mila de degeneratii aia?! Vai de capu' lor, chiar ca sunt niste barbari, astia n-au mila nici de copiii lor, d'apoi de animale, in ce hal de degradare morala pot fi, sunt mult sub nivelul maidanezilor. |
Nu sunt de acord! Atata ura la adresa unei comunitati intregi!
Am raspuns pentru ca am apasat din greseala butonul aproba.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
Ilinca daca te-ai fi nascut acolo, cu sansele pe care le au cei de acolo, poate n-ai fi vorbit asa. Tu ai acces la un spital de urgenta, probabil ajungi la unul intr-un interval sub o ora. Salupa de urgenta de la Tulcea ajunge la Sulina in 2 ore, din cate am inteles eu (asta cand nu e Dunarea inghetata). Vasul de cursa obisnuita face 5 ore. Si daca pleci azi, te poti intoarce doar maine, ca nu ai cu ce sa te intorci. De la Sulina pana la Letea mai e inca o bucata de drum, pe care o faci cu tractorul. Din cauza asta nu au in sat: medic de familie, asistent, farmacist, invatatori, profesori, medicamente, rechizite etc. Oare cum crezi ca reuseste o comunitate fara educatie / asistenta medicala sa ajunga (din intiativa proprie) sa dea valoare unor concepte cum ar fi "drepturile animalelor"? Si ce sanse are un copil sa plece de acolo, cand parintii nu au cum sa il trimita la liceu in Tulcea, de exemplu, pentru ca nu au bani sa-l tina in internat?
In plus, din cate stiu eu Letea e intr-una din zonele cu protectie integrala din cadrul rezervatiei. Asta inseamna ca sunt reguli fff stricte vizavi de pescuit, vanatoare, turism. Adica tot ce inseamna bani. Si chiar daca ar vrea sa munceasca in zona, nu au unde. Nu exista fabrici de prelucrare a stufului (fiind in zona de protectie integrala nici nu cred ca s-ar putea deschide una), nu exista facilitati de prelucrare a pestelui, nu exista nimic. Oricum, in perioada de primavara pescuitul este interzis (anul asta intre 4 aprilie si 2 iunie). Se poate pescui in Delta in perioada asta doar in zone de acvacultura si doar cu un aviz special, ceea ce ma indoiesc ca ar fi cazul pescarilor simpli. Iar de anul asta taxa de pescuit pentru pescarii din Delta este de 2.500 lei/an.
De-asta ziceam ca e inuman ce s-a intamplat cu caii de acolo, dar la fel de inuman e ce se intampla si cu oamenii aia. Ca nevoia de a acorda si de a primi respect (deci si de a respecta alte forme de viata) vine in piramida lui Maslow dupa ce se asigura alte nevoi: cea de hrana, de securitate fizica, de securitate a locului de munca...
Nu vreau sa-i justific, ca nu e de justificat. Vroiam doar sa spun ca daca s-a ajuns aici e din anumite cauze, si trebuie umblat si acolo, ca e pacat sa-i etichetam si sa le zicem: "nu-s decat niste animale, sa moara" (in plus asta s-ar cam bate cap in cap cu drepturile animalelor, nu?).
en_kvinna spune:
ok, n-au posibilitati defel. Dar, de ce nu se relocheaza. Tot in Delta. dar unde e mai permisiv, unde mai pot face ceva cat de cat. In vremurile bune de dinaintea crizei , de ce nu se angajau la portul Constanta? Lucrezi zilier, stai pe unde poti , dar castigi un ban sa-ti trimiti copil benevol facut, la scoala. De-a lungul istoriei , generatii de oameni s-au reorientate spre locuri mai prielnice. Acum chiar spre tari mai prielnice, dupa 1990 migrau in conditii...Familii intregi se mutau de la munte la ses si invers, dinspre o zona saraca spre una mai bogata, dinspre o tara spre alta. Ca sigur nu lasa nus ce avere in urma. Incepi de la zero, multi in Romania o iau de la zero. Compasiunea si toleranta nu tin doar de educatie. Nu trebuie sa ai un prof si sa faci o facultate si sa citesti literatura sau ziare ca sa iti dai seama ca daca bati doare, daca iasa sange e rau , daca se zmanceste e si mai rau.