Cum ii explici unui copil de 2 ani despre moarte?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lisssa_ana spune:

nici eu nu as duce inmormantare. I-as explica ca a plecat la Doamne Doamne si ca va avea grija de noi de acolo si as aprinde o lumanare cand s-ar merge la biserica.
Copiii inteleg mai mult decat credem noi si sufera in ei.
Prietenul Anei a plecat din tara, timp de 2 luni a intrebat de el in fiecare zi:"unde e?, de ce a plecat?"...a suferit in felul ei.

Offtopic:
Abramburika, cum te simti?

Mama de Ana si 32+

Fashion

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

celor interesate de problema le recomand cartea Francoisei Dolto - Cand apare copilul. In carte nu se recomanda sa i se spuna copilului ca cel decedat este in ceruri etc, fiindca el se va astepta sa se uite in sus si sa vada persoana, si nici despre ingeri etc, fiindca nu-i poate vedea. Se recomanda sa se spuna copilului, oricat de mic este (chiar sugar) ca persoana care a decedat, daca era legata de ea, "a terminat de trait" si copilul sa vada mormantul ca sa stie unde se afla persoana. Mi se pare o explicatie foarte ok.
Eu am adoptat-o la moartea bunicii mele, strabunica copiilor; ea a murit cand cea mare avea 2 ani. In ziua mortii ei fata era extrem de agitata si indispusa, seara nu a vrut sa doarma; i-am spus "Karo, azi a murit strabunica ta, bunica mea, mama tatalui meu; ea a terminat de trait si nu o s-o mai vedem"; si copilul s-a calmat instantaneu si a adormit.

Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora

i-am spus "Karo, azi a murit strabunica ta, bunica mea, mama tatalui meu; ea a terminat de trait si nu o s-o mai vedem"; si copilul s-a calmat instantaneu si a adormit.

Repet, depinde de copil.

Daca i-as fi spus asa ceva, cred ca fetita mea ar fi plans zile in sir ! Mie personal mi se pare un lucru greu de acceptat si pentru un adult, cum poti sa-i spui unui copil ca NU MAI EXISTA NIMIC dupa ce mori ??? Mie mi s-a parut mai usor sa accept ca viata este o calatorie cu un scop, si ca moartea este doar o transformare ...

Pentru ca fata mea nu se opreste la ideea ca "gata, nu mai traieste si asta e", ci proiecteaza totul asupra ei si realizeaza ca si ea, si noi, vom muri la un moment dat.

Scuze ca insist si eu, dar chiar sunt curioasa sa vad mai multe abordari ale problemei, poate vreuna ne va ajuta si pe noi ...

Irina (2006) si 27+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele

Mergi la inceput

Burtocika, ce vrei sa subliniezi cand spui ca tu crezi ca fata ta ar fi plans zile in sir daca i-ai fi spus?
ca eu as fi dura si tu nu?
eu le-am spus adevarul. si in plus, daca o mare psihanalista de copii sustine spusul adevaruluil, cu atat mai mult.
daca tu crezi ca e bine ca fata ta sa nu stie ca viata se termina la un moment dat si doresti sa-i dai explicatii despre viata de dupa, sau sa mistifici un eveniment normal si real, problema ta, dar nu fa insinuari.
daca tu esti multumita in ideea ca fiica ta sa astepte ce cel plecat sa se reintoarca, sau sa-si imagineze ca e pe undeva si sa se uite dupa el si sa-l astepte si acest lucru ti se pare mai ok, uite mi asta nu mi se pare ok. un copil trebuie respectat, nu mintit si ametit. cand copiii nu ne respecta pe noi si ne ametesc, uite din cauze din astea o fac, fiindca noi le transmitem ca asa ceva poate fi o practica.

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Si eu cred ca in jur de 4 ani incep sa inteleaga (nu sa accepte) un pic ideea de moarte. Pana atunci mi se pare perfect ok povestea cu ingerasii. Si pe bunic l-a chemat Doamne-Doamne sa-i fie inger ca statuse suficient pe pamant.
La inmormantare in nici un caz. La mormant nu stiu ce sa zic.
Eu am fost cu fi-mea la mormantul mamei mele doar de vreo 2 ori, dupa 5 ani. Daca pot, evit sa o duc la cimitir. Si n-a cunoscut-o pe mama, a murit inainte de nasterea ei.

A, si eu sunt atee

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

mie mi se pare perfectnormal sa ii sun ca s-a dus in cer cata vreme eu chiar cred asa.
ca trupul ramana in pamant si ca sufletul s-a dus in cer merge dupa 3 ani si ceva, la 2 ani insa nu cred ca se potriveste.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Am fost la inmormantare. A fost un moment greu. Prietena mea nu se astepta sa vin, ea credea ca-s la serviciu, inmormantarea a avut loc la 50de km de Bucuresti.
Cand m-a vazut a bushit-o plansul,un plans din ala sfasietor. Am plans si eu.
In biserica, a fost iar greu...in fine...

Baietelul ei nu a fost, inca nu i-a zis, a zis ca o sa meara cu el la mormant zilele urmatoare.

Aveti dreptate, tine si de copil.

A venit acolo si o nepoata si fetita ei, care nu avea 3 ani.
In biserica, lumea plangea, lumanari peste tot, un moment greu si pentru un adult.

Fetita nu avea nicio treaba, nu parea marcata in vreun fel de oamenii din jurul ei, care erau tristi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nemora, esti putin cam rautacioasa, nu inseamna ca ii spui ca persoana se reintaorce smad samd. Unele persoane sunt religioase, asa ca nu e ok sa le spui ca mistifica adevarul
care adevar? adevarul tau? ca pentru ele Adevarul este altul.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisssa_ana spune:

eu nu am luat mesajul lui Burtocika ca fiind o comaparatie intre tine nemora si ea, care e mai dura si care nu.

Eu nu vreau sa cred ca nu exista nimic dupa moarte si acelasi lucru voi incerca sa o invat si pe Ana. Cand va ajunge la varsta in care va putea singura sa faca diferente si sa inteleaga...o voi lasa sa aleaga ce crede ca e mai bine pt ea.

nemora, eu imi respect copilul si nu o mint! Voi incerca sa nu o mint nici pe viitor. Tu vezi in felul tau lucrurile, unele dintre noi chiar cred ca exista viata dupa moarte.

Mama de Ana si 32+

Fashion

Mergi la inceput

eu vorbeam de explicatii despre viata de dupa moarte, n-am zis ca nu exista. putina atentie la sens... "doresti sa-i dai explicatii despre viata de dupa".
Sabina, "la ceruri" este un simbol prea complex, pe care ma indoiesc ca un copil il poate intelege. El se uita la cer si nu vede ce-i spui tu ca s-a dus acolo. Ma rog, noroc cu toleranta copiilor care inghit orice.

Mergi la inceput