Cum ii explici unui copil de 2 ani despre moarte?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mariuk_18 spune:

La 2 ani e mult prea devreme pentru explicatii despre moarte. Sfatul meu este sa ii spui doar ca bunicul a plecat intr-o calatorie foarte frumoasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Sa stii ca la 2,3 4 etc ani inteleg mult mai multe decat ne imaginam.

Si eu sunt pt.adevar, dar ma intereseaza forma in care sa i-o spunem, adica sa alegem cuvintele potrivite pt. acest adevar.

Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.

Se tu sentissi come mi batte il cuore,
Se premo la mano, mi batte più forte ancora:
Sai tu dirmi perché batte così?
Perché il mio amore per te sta tutto qui!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui abramburika

Nu am dus-o pana acum deloc la cimitir, la mormant. Am facut bine, am facut rau, sa mai astept? Motivul meu a fost ca, spunandu-i ca e in cer langa Doamne-Doamne, atunci, acolo, la mormant cine e? Ar fi putut sa ma intrebe, sigur ar fi facut-o ...

NU ma pot pronunta, daca e bine sau rau.
Dar, la un moment dat, tot o vei duce, nu?
Ma gandesc ca poti sa-i zici ca e in cer, dar daca vrei sa vorbesti cu bebe, mergi acolo, la mormant, ca va aude, de sus.
Asa cum te uiti pe poze si ti-aduci aminte, asa, atunci cand vrei sa te intalnesti si sa vorbesti cu bebe, mergi la mormant. Pentru ca nu poti sa ajungi la cer.

Parintii mei merg des cu fetita mea la cimitir, la bunicii mei. Si i-au zis ca acolo e casa lor, ca acolo dorm ei.
Ea, necunoscandu-i,s-a nascut dupa ce-au murit ei, a luat-o ca atare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui abramburika

Poate pare banal, prostesc, nu stiu ... ca o poveste. Doamne-Doamne este inconjurat de ingerasi (stie, a vazut prin imagini), a venit intr-o zi la spital si m-a rugat sa il las pe fratior sa il ia acolo sus, in cer, sa stea langa el, alaturi de alti ingerasi. Atat m-a dus mintea atunci, pe loc sa ii explic. Pare sa fi acceptat, drept e ca vorbeste din cand in cand senina despre fratiorul ei ingeras langa D-zeu. Vroiam sa stiu daca este alta explicatie mai aproape de avedar, pe care eu nu m-am priceput sa o spun.

Si inca ceva si im cer scuze ca intervin cu problema mea peste sb tau.

Nu am dus-o pana acum deloc la cimitir, la mormant. Am facut bine, am facut rau, sa mai astept? Motivul meu a fost ca, spunandu-i ca e in cer langa Doamne-Doamne, atunci, acolo, la mormant cine e? Ar fi putut sa ma intrebe, sigur ar fi facut-o ...

Abramburika, imi pare tare rau .
Nu cred ca exista o explicatie mai buna pentru ceva asa de neinteles, nici pentru copii si nici pentru noi.
Si eu cred ca ar trebui sa o duci la cimitir, asa i se va parea ceva firesc, cu cit o sa afle mai tirziu, cu atit socul va fi mai mare.
Spune-i pur si simplu cum crezi tu (in sensul de credinta religioasa) de exemplu poti sa-i spui despre suflet sau ca mormintul este legatura intre pamint si cer, important este sa fie cu-adevarat ceea ce crezi, ceva stabil, ceva ce i-ai spune daca ar avea 18 ani si nu 3.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Eu personal nu cred ca ar trebui sa il duci la inmormantare, si nici la mormant (cel putin nu la varsta asta). Si nici nu i-as spune povestea chiar adevarata, cu moartea ... Si am sa-ti explic de ce prin prisma experientei mele cu fetita mea, care acum are 5 ani si este pur si simplu terifiata de moarte, de ideea de a parasi lumea aceasta (care e singura pe care o cunoaste si unde sunt toate lucrurile care ii sunt dragi ei) si de a ajunge sus, in Rai, la Doamne-Doamne. Nu conteaza cat incercam noi sa infrumusetam acel loc, pur si simplu ciclul vietii (pe care i l-am redat cat am putut de aproape de adevar) o sperie. Are momente destul de dese in care-mi spune ca nu vrea sa creasca, pt ca nu vrea sa imbatraneasca si sa moara, sau noi sa imbatranim si sa murim etc.
Mi se par lucruri foarte greu de acceptat si de catre adulti, daramite de un copil de 5 ani (care, retine, a inceput sa ne intrebe despre viata - moarte - Doamne Doamne de pe la 3 ani).

De la 2 la 2.5 ani, fetita mea a avut o bona foarte cumsecade, cu care statea in fiecare zi si de care se atasase foarte mult. La un moment dat, femeia si-a descoperit un cancer generalizat, dupa care s-a prapadit in 2 luni. NU i-am spus copilului ca bona a murit !!! I-am spus ca s-a imbolnavit si ca e in spital, si am tot taraganat-o cu explicatia asta pana a uitat si nu ne-a mai intrebat asa de des.
Nu stiu daca am facut bine sau nu, dar pur si simplu n-am avut inima sa-i spun ca femeia a murit ...

Irina (2006) si 27+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Baietelul meu a mers de mic cu mine la cimitir la tatal meu. cand a mai crescut m-a intrebat de ce tatal meu nu vrea sa il cunoasca si unde este. Avea pana in 3 ani. Atunci i-am explicat ca uneori oamenii foarte foarte bolnavi se duc la Doamne -Doamne in ceruri. Legat de mormant i-am spus ca acolo ii punem lumanari ca sa ne vada din cer. I-am explicat ca fiind atat de bolnav nu poate veni sa il vada dar ca el de sus din cer il vede si se bucura de tot ceea ce face el. Cu timpul va creste si va afla adevarul. Deja ma intreaba mereu ce inseamna moarte si incerc sa ii expli legat de fenomene din natura, dar evit sa spun de moarte unui om. M-a intrebat odata daca noi murim si i-am spus ca numai cand vom fi foarte foarte batrani. Nu cred ca pricepe inca nici la 4.5 ani ce inseamna asta.
legat de inmormantare, nici eu nu i-as lua pe ai mei copii la o inmormantare, se poate gasi cineva care sa stea o zi cu el si sa ii distraga atentia de la tot ce se intampla in familie. Nici la pomana de dupa inmormantare nu cred ca ar trebui sa participe.
Dupa se poate evita o perioada sa se vorbeasca despre bunic in preajma copilului si mai ales sa se planga in fata lui cand se vorbeste despre el.
Condoleante familiei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui tanima_i2002
M-a intrebat odata daca noi murim si i-am spus ca numai cand vom fi foarte foarte batrani. Nu cred ca pricepe inca nici la 4.5 ani ce inseamna asta.

Aici te contrazic un pic, cred ca depinde foarte mult de copil ... Dupa cum am scris mai sus, fetita mea pricepe ca "moarte" inseamna ca nu va mai exista pe aceasta lume si ca ne ducem sus la DD. Si ma intreaba "cum ne ducem".
Degeaba ii spui tu ca numai cei bolnavi si batrani mor, pt ca zilnic vede prin povesti cum Alba-ca-Zapada sau Cenusareasa au ramas orfane de mici !!! Ca sa nu mai zic ce aud prin parcuri, cand se strang bunicile sau bonele la barfe ...

Irina (2006) si 27+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Va multumesc pt. raspunsuri. Legat de inmormantare, nu am luat-o in ziua aia, nu mi s-a parut nici mie ca ar fi o experienta de impartasit la varsta asta. Ea a mers la gradi in ziua aia, nu a stiut ce s-a intamplat. Poate a fost mai usor pt. noi ca nu am adus copilul mort acasa, l-am inmormantat direct de la spital. Deci, nu l-a vazut mort.

Ideea e ca nici eu nu ma simt inca pregatita sa o duc la cimitir pt. ca nu am ideile clare cum sa ii explic ce fel de loc e ala. Sunt pt. adevar, dar nu am gasit inca forma potrivita pt. a-i explica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns godzila spune:

Alexandra, copilul e prea mic sa inteleaga notiunea de moarte. In jurul varsei de 4 ani copiii incep sa inteleaga ce e moartea. Ii va fi greu doar ca raspuns al emotiilor celorlati. Cu alte cuvinte, daca prietenei tale ii este greu si lui ii va fi. Problema pe care o vad nu e legata de moartea bunicului ci de disparitia fara nici o explicatie logica a persoanei de care te-ai atasat. Asta ar putea genera probleme. Nici macar nu conteaza ce i se spune legat de asta: ca se duce in ceruri, ca e legat de ciclul vietii, ca e obosit si doarme mai lung... ci conteaza sa o faca cineva, sa nu fie un subiect tabu, oricat de greu ii este prietenei tale, convinge-o sa vorbeasca depre asta. Mai mult, sa i se faca un albumas cu poze in care va fi bunicul, legate de momente importante din viata lui, a baietelului... botez, etc... si pe care micutul sa il vada atunci cand zice ca ii e dor de el. Multa putere si condoleante!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Burtocika

Citat:
citat din mesajul lui tanima_i2002
M-a intrebat odata daca noi murim si i-am spus ca numai cand vom fi foarte foarte batrani. Nu cred ca pricepe inca nici la 4.5 ani ce inseamna asta.

Aici te contrazic un pic, cred ca depinde foarte mult de copil ... Dupa cum am scris mai sus, fetita mea pricepe ca "moarte" inseamna ca nu va mai exista pe aceasta lume si ca ne ducem sus la DD. Si ma intreaba "cum ne ducem".
Degeaba ii spui tu ca numai cei bolnavi si batrani mor, pt ca zilnic vede prin povesti cum Alba-ca-Zapada sau Cenusareasa au ramas orfane de mici !!! Ca sa nu mai zic ce aud prin parcuri, cand se strang bunicile sau bonele la barfe ...

Irina (2006) si 27+ cu

Asta am spus siu eu, ca al meu copil inca nu pricepe foarte bine ce inseamna notiunea in sine nici acum, dar copii au capacitati diferite de a asimila anumite notiuni si domenii diferite de interese.

Mergi la inceput