Cum ii explici unui copil de 2 ani despre moarte?

Cum ii explici unui copil de 2 ani despre moarte? | Autor: alex_andra

Link direct la acest mesaj

E vorba de baietelul prietenei mele. Are 2 ani.
Bunicul lui, cu care a stat zilnic,a murit.

Cum ii explici unui copil atat de micut?
ca o persoana atat de apropiata lui, preferatul lui, dupa parinti, nu mai e?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Eu i-as spune ca oamenii, animalele si plantele nu traiesc vesnic, ca de exemplu frunzele toamna ingalbenesc, cad si mor (asta ar merge mai bine daca ar fi toamna dar pe moment ceva mai bun nu-mi vine in minte).
Ca bunicul e tare obosit si ca doarme pentru totdeauna (mai ales daca l-a si vazut mort). Ca ne pare rau si ca suntem tristi.
La virsta asta nu cred ca va fi foarte afectat si se va obisnui repede fara bunic, nu stiu cit va intelege dar cred ca e bine sa i se spuna ceva cit mai aproape de adevar.

Da o cautare, din cite imi amintesc s-a mai scris pe tema asta mai demult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

Bunicul a plecat, a terminat de trait. Noi nu am terminat de trait.
Si sa-l duca la mormant.

Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Agnes, nu stiu daca la varsta asta ar intelege.
La 3 ani e altceva. dar el nu are nici 2 ani, luna viitoare ii implineste. El stie ca bunicul e langa el mereu...si acum nu va mai fi.

A, da, ca se va obisnui intr-o luna,2-3 fara bunic, da, probabil...tocmai pentru ca e f mic.
Dar problema mea e cum ii explici copilului atunci, pe moment, in primele zile, cand plange ca vrea la persoana respectiva.

Intrebarea asta o aveam de mult in minte, acum s-a nimerit cazul concret cu bunicul, dar e valabil si pentru orice altcineva apropiat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

La mormant ca sa-i puna flori si lumanari da, dar, daca se poate, nu si la inmormantare, este prea trist acolo.

Mergi la inceput

Nemora, ar fi cam dur sa-i spui asa ceva unui copil atat de mic. Bunicul tau, gata, a plecat, nu mai e. Punct.
E greu si pentru un adult, dar'mite pentru un copil.

Nu poti sa le redai lucrurile doar in alb si negru. Asa, sec.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Eu cred ca se va obisnui mult mai repede. Si nu poti sa-i zici altceva decit adevarul, ca oricum dorinta lui nu poti sa i-o indeplinesti.

Cum arata in imagini adevarul asta, e intr-adevar relativ (mie imaginea moarte-somn mi se pare una metaforic-adevarata, dar si ideea nemorei mi se pare buna); cred ca la 3 ani ar fi mai greu sa explici (virsta lui de ce), la 2 ani insa accepta ideile abstracte intr-un fel mai natural.

Fiica-mea de exemplu a invatat intii expresia "niema" (nu mai este, din lb materna a tatalui ei) pe care o foloseam des, de ex. la mincare cind se termina din farfurie. De citeva luni, mie-mi zice "niema-pierdut" sau "niema-plecat" sau "niema-gol" dupa caz.

Edit: La virsta asta, eu cred ca accepta oricum mult mai bine schimbarile decit un adult pentru ca intreaga lor existenta este intr-o schimbare/ evolutie accelerata.

Mergi la inceput

Da, ii spui adevarul, asta e clar, chiar daca nu-l intelege pe deplin, pe moment...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Da, asta sa zicem ca ar functiona pt. o persoana in varsta, disparitia unei persoane dragi, mai in varsta. A terminat de trait, a murit. Insa cum ii explici unui copil de 3 ani ca fratiorul ei, de 2 sapt. a murit? L-a vazut de vreo 3 ori in spital, pt. ca era bolnav, deci, nu a venit deloc acasa.

Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.

Se tu sentissi come mi batte il cuore,
Se premo la mano, mi batte più forte ancora:
Sai tu dirmi perché batte così?
Perché il mio amore per te sta tutto qui!!!

Mergi la inceput

abramburika...
eu nu stiu ce sa zic, in astfel de momente sunt muta...cuvintele nu pot exprima ceea ce vreau sa transmit emotional.

Tu cum i-ai explicat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Poate pare banal, prostesc, nu stiu ... ca o poveste. Doamne-Doamne este inconjurat de ingerasi (stie, a vazut prin imagini), a venit intr-o zi la spital si m-a rugat sa il las pe fratior sa il ia acolo sus, in cer, sa stea langa el, alaturi de alti ingerasi. Atat m-a dus mintea atunci, pe loc sa ii explic. Pare sa fi acceptat, drept e ca vorbeste din cand in cand senina despre fratiorul ei ingeras langa D-zeu. Vroiam sa stiu daca este alta explicatie mai aproape de avedar, pe care eu nu m-am priceput sa o spun.

Si inca ceva si im cer scuze ca intervin cu problema mea peste sb tau.

Nu am dus-o pana acum deloc la cimitir, la mormant. Am facut bine, am facut rau, sa mai astept? Motivul meu a fost ca, spunandu-i ca e in cer langa Doamne-Doamne, atunci, acolo, la mormant cine e? Ar fi putut sa ma intrebe, sigur ar fi facut-o ...

Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.

Se tu sentissi come mi batte il cuore,
Se premo la mano, mi batte più forte ancora:
Sai tu dirmi perché batte così?
Perché il mio amore per te sta tutto qui!!!

Mergi la inceput