Lipsa de ambitie II
Raspunsuri - Pagina 5
Luna1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Pai inca mai caut o strategie in privinta acestul lucru suplimentar si descopar ca prefer sa ii dau sa lucreze la matematica doar pentru ca acolo se lasa mai usor. Baiatului meu (acum termina K) NU ii place sa citeasca, DELOC - eu nu stiu daca asta e ceva comun, dar personal ma ingrijorez ... multi mi-au spus sa ii caut carti care sa il atraga si aproape ca am ajuns la concluzia ca nu il atrage nimic. Ii place sa obtina informatiile mura in gura, de la altii, dar sa caute el intr-o carte, pe Internet - deloc. Nici macar cand se joaca la computer nu are curiozitatea sa citeasca regulile - daca nu sunt vorbite, pur si simplu nu se mai joaca. Alt ex - acum 2 zile l-am pedepsit (facuse alta boacana), nu i-am mai dat voie la TV, la 8:00 P.M. l-am bagat in camera lui si i-am spus ca poate ori sa citeasca orice carte vrea el sau sa se culce (nici nu se intunecase afara). A zis fara sa clipeasca ca el se culca si asa a si facut . Si stie fetelor sa citeasca, pentru ca il pun eu, seara, imi citeste cate o carte si sunt absolut uimita de cat de bine citeste comparand cu cat de putin am lucrat cu el acasa la citit si cat de rezistent este pana se apuca. Dureaza 20 min vaicareala si negocierea de a se apuca de o carte si 5 min cititul in sine - citit caruia nu am ce sa-i reprosez - unul, doua cuvinte corectate si eventual semnele de punctuatie (nu se opreste la punct, citeste ca o moara). Eu sunt uimita ca exista copii de cls a 4 a care constientizeaza beneficiul lucrului suplimentar si nu sunt rezistenti la asta - poate s-o responsabiliza si al mei mai tarziu (vrabia malai viseaza ) |
Buflea nu mai stiu cati ani are baiatul tau dar parca asemanatoare cu al meu (al meu are 9 ani si 10 luni). Seamana leit cu ce face al meu ce povestesti tu acolo, adica neplacerea sa citeasca, sa caute info de unul singur, sa lucreze suplimentar.
Eu am descoperit o serie de carti de acelasi autor, e adevarat ca aceste romane sunt pentru copii peste 12 ani, insa pentru ca a citit un roman in doua zile (si sunt foarte groase, peste 300 pagini fiecare cu scris marunt) am continuat sa ii cumpar restul cartilor. Practic pana atunci citea asa mai mult fortat, adica inchideam orice urma de tehnologie, ne certam, si abia apoi se lua de citit. Ei seria asta l-a captivat. Asa ca i le iau pe toate, insa una cate una sa nu creada ca imi face vreo favoare, il las intai sa ma roage sa ii cumpar urmatorul volum si tratez totul ca si cum eu ii fac lui o favoare. Daca vrei iti trimit autorul, cartile le gasesti pe Amazon.
In alta ordine de idei: fiul meu e anul 5 aici in primary school si urmeaza sa mearga la secondary school din anul 7. Problema e ca daca iti vrei copilul intr-un mediu placut, unde se invata carte, unde nu prea e risc sa intre in companii nedorite, atunci la scolile f bune se da examen. Acest examen (la matematica si verbal reasoning-adica ceva logica) il va da in noiembrie anul acesta (adica cand va intra anul 6). Ei si ma rog de el de imi vine sa-l bat sa lucreze suplimentar.
La scoala e cel mai bun din clasa, si doamna lui imi zice ca ea crede ca el lucreaza doar la vreo 50% din capacitatea pe care o are si tot e cel mai bun, ca daca ar lucra mai mult ar fi mai bine, ca va intra la scoli dedicate daca ne ocupam de el, etc. El stie asta. Insa efectiv nu-i pasa. A lucra cu el suplimentar e ca si cum mi-as pune acid in ochi. Simt ca explodez. De aceea se ocupa sotul de asta, ca eu nu suport sa vad cum face.
Si cand se apuca va zic sincer nu ii ia mai mult de 20 min (cel mult) sa lucreze ce ii cerem. Insa intai trebuie tanguitul de rigoare, apoi prefactul cu "nu stiu sa le fac, nu stiu!" si apoi abia le face aproape cu ochii inchisi, parca asa sa-mi arate ca s-a distrat pe seama mea.
Any ideas? Cum scap de atitudinea asta?
buflea spune:
Da, vreau cartile si autorul, multumesc de sugestie ... fi-meu are 6 ani, deci nu suntem inca la stadiul sa citim carti groase - dar sa le am acolo pentru mai tarziu ca poate s eproduce un click miraculos.
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Da, vreau cartile si autorul, multumesc de sugestie ... fi-meu are 6 ani, deci nu suntem inca la stadiul sa citim carti groase - dar sa le am acolo pentru mai tarziu ca poate s eproduce un click miraculos. |
La 6 ani mi se pare prea mult sa-i ceri sa citeasca de placere. Aici se dau de la scoala carti ce trebuiesc citite, din acelea cu poze si cateva randuri dedesubt (cu cat cresc cu cat le dau carti mai grele). Abia pe la 8 ani a inceput al meu sa citeasca cate ceva de placere
uite cu ce a inceput
www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_sc_1_16?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=goosebumps books&sprefix=goosebumps books" target="_blank">Aici sunt practic povesti "de groaza" pt copii, imi plac si mie, iar baietii sunt de obicei inebuniti dupa asa ceva.
Si www.amazon.co.uk/CHERUB-Class-Robert-Muchamore/dp/0340881542/ref=sr_1_8?s=books&ie=UTF8&qid=1305643226&sr=1-8" target="_blank">ASTA plus toate cartile din seria Cherub de acelasi autor sunt ce ii plac acum, e in stare sa citeasca o carte in 2-3 zile, nu-ti pot spune cum imi creste inima in mine. E cu copii detectivi practic care sunt recrutati in serviciile secrete speciale si lupta impotriva crimelor.
Cricor spune:
Eu citesc cu mare atentie ce scrieti voi aici.
M-am mai plans eu pe la subiectul cu copiii care urasc scoala...
Parerea mea personala e ca ambitia poate fi stimulata..sau macar un simulacru de ambitie poti trezi in copil prin stimulare exterioara (bani, cadouri, favoruri). Cand al meu era mic mi se parea oribil sa fac asa ceva, imi parea un fel de maipulare oribila ... acum, cand il vad ca nu-i pasa de mai nimic in legatura cu scoala, imi pare cumplit de rau ca n-am aplicat atunci cand era mic ceva manipulare.
Asa ca acum citesc ce metode aplicati voi, si m-am decis sa trebuie sa aplic si eu ceva...doar ca nu stiu ce inca.
Eu n-am fost un copil ambitios, dar eram extrem de constiicioasa, in plus frica de APACA, de trasul la saiba (nici acum nu stiu exact ce naiba inseamna) si mai ales repetarea obsesiva de catre taica-miu "Trebuie sa ai o meserie buna, sa ai banii tai, sa fii independenta, sa nu stai la mana nimanui pentru bani" au facut minuni.
Edit: Asta cu Apaca, saiba, etc...era munitia pentru facultate. Sa nu cumva sa nu muncesc suficient de mult si sa nu intru la faculatea tampita/turbata pe care am facut-o .
sanziana27 spune:
Eu am invatat pentru ca mi-a placut sa fiu laudata, pt ca nu am impresionat niciodata prin prezenta fizica si-mi placea sa parcurg acei pasi dupa coronita si premii si pt "sa nu ne faci mama de rusine"
Copii mei sunt mici, cel mare totusi are curiozitate spre partea stiintifica:citit, cifre (si simt ca si el urmeaza aceeasi cale=e o metoda de a se face remarcat, fiindca prin fizicul sau nu impresioneaza, nu este nici o fire sportiva, asa ca probabil va fi "tocilarul"clasei). In schimb cel mic va fi liderul pus pe sotii si te va cuceri printr-o privire pe sub gene si un suras smecheresc.
buflea spune:
Cricor - Hahahaha ! ... nu-i asa ca stateai langa APACA ? Eu stateam vis-a-vis de Suveica si de aia aparea mereu in exemplele educationale
msl1 spune:
Buna fetelor!
Fetita mea de aproape 5 ani nu manifesta interes in a-si face temele care le primeste de la gradinita; de multe ori nici nu vrea sa mearga la gradinita vrea sa stea acasa...
totusi citeste literele cifrele si citeva cuvinte scurte din 3-4 litere; mie mi se pare extraordinar ca poate pt ca eu la 6 ani nu stiam nimic...de abia dupa ce am intrat in clasa 1 am invatat...asa cum era pe vremuri...
totusi am impresia ca nu e in "rind" cu ceilati copii care citesc aproape cursiv la virsta asta, in plus cei de la scoala de stat vor sa o puna in pre-clasa1 adica mie mi se pare mult prea mica la aproape 5 ani sa inceapa scoala...si nu stiu ce sa fac?
So motivez cu "suveica" sau asa ceva nu exista aici, pt ca aici munca de orice fel nu e considerata rusine, ba ce sa zic, as fi chiar fericita sa am o slujba chiar si la fabrica de gen "suveica"...cu toate facultatile mele...deci asta va urma imi va spune ca vezi ai facut scoala si nu ti-a folosit la nimic...inca nu zice dar nu va trece mult sint sigura...
Cricor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Cricor - Hahahaha ! ... nu-i asa ca stateai langa APACA ? Eu stateam vis-a-vis de Suveica si de aia aparea mereu in exemplele educationale |
Da, stateam aproape de apaca..in plus mama lucra acolo, da' avea job dragut si interesant in cercetare. Ei bine, toate exemplele erau cu: lucrat in schimburi, sclava in masina de cusut, arsuri groaznice la presele de calcat, abur care faceau rau la ten, plamani..era inepuizabila :).
buflea spune:
Sa lamurim - munca necalificata nu este rusionasa, nici aici, nici in Romania, nici acum si nici pe vremea noastra. Exemplele pe care le-am primit noi erau despre cat de GREA este comparativ cu o profesie calificata ... si pe undeva exista o doza de adevar.
Pai mie cand mi-au spus ai mei ca mi se umfla varicele de stat in picioare, m-am gandit numai la bunica mea care avea boala din asta varicoasa (sau cum se cheama), cu noduli mari pe picioare care supurau ... tot ce mi-am dorit a fost sa stau pe scaun, la birou, cu mainile curate, fara poaie, fara vant si sa muncesc cu capul ..mda, si acum, vorba cuiva, ma dor hemoroizii si sunt intr-un permanent esec in curele de slabire
ruxij spune:
Buflea tu exagerezi putin cu baiatul. Nu il poti compara cu copii de clasa a 4a, e uimitor cat se maturizeaza din an in an. La 6 ani mai rar sa citeasca de placere un copil. Ca sa iti mai dau totusi sugestii, copilul meu a citit la varsta alui tau destule carti, ce am facut eu: luam eu o carte si citeam, in fata lui si azi asa, maine asa, pana cand a inceput sa ma imite si isi lua si el o carte. Dar nu a tinut prea mult asta, doar vreun an, dupa care a lasat-o cam moale cu cititul. Cand am vazut io una ca asta, l-am bagat la Kumon la Reading, in clasa a 2a. Apoi a vazut in jurul lui, alti copii, ca citesc anumite carti si acum citeste din nou de placere, vrea sa fie in ton cu altii, deci mediul in care se invarte e f. important. La inceputul clasei a 3a s-a apucat de Harry Potter pt ca a vazut un alt baietel ca citea asta. I-a placut f. mult, nu il lasa din mana, a terminat volumul 1 si a inceput volumul doi, cand eu l-am oprit pt ca citea inainte de culcare si incepuse sa aiba cosmaruri si sa nu poata adormi. Asa ca am decis eu ca Harry Potter nu i se potriveste deocamdata, e inca fricos. Asa ca acum citeste The 39 Clues, which is THE BOOK (de fapt sunt 11 volume) pt baietii de varsta lui, o citeste peste tot in autobuz, acasa, la restaurant. Dar nu prea are timp din cauza ca se joaca f. mult afara. Inainte de asta a citit toate volumele din Wimpy Kid. La varsta lu' fi-tu a citit toate volumele din Junie B. Jones. Asta ca sugestii, sa le treci pe lista pt Alex:)