Lipsa de ambitie II
Raspunsuri - Pagina 4
pisigri spune:
Ei, uite eu cu faza asta cu banii nu reusesc sa fiu de acord.
Criticati aici de 30 de pagini motivatiile exterioare, ca vezi draga Doamne copilu' tre sa invete ce vrea, cind vrea, daca vrea, cit poate, daca nu invata mai mult inseamna ca nu poate mai mult etc.
Da' asta cu banii ce e? Nu e motivatie exterioara? Cum se tine sub control chestia asta? Cit costa o zi de cumintenie in gimnaziu, apoi in liceu? Sau o nota buna?
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
oana_lex82 spune:
Ms fetelor pt laude..nu am intrat sa ma laud deloc, pur si simplu vroiam sa subliniez faptul ca pt fiecare dintre noi exista un moment in care ni se "aprinde beculetul" si realizam ce e cel mai bine pt noi..pt unii aceasta "desteptare" se intampla devreme, pt altii tarziu sau din pacate prea tarziu..dar Eu cred ca sta in caracterul fiecaruia sa fie ambitios sau nu...De exemplu eu am si un frate pe care mama a trebuit sa-l mituiasca ca sa termine un amarat de liceu..tin minte ca la Capacitate intr-a opta invata cu el..cot la cot...eu stateam si ma uitam ca la circ la ei...E GREU SA FII PARINTE!!!!
corap spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Interesant este ca eu am invatat de FRICA - ai mei mereu mi-au spus ca daca nu invat, o sa ajung sa lucrez la fabrica Suveica (care era langa noi), in picioare cate 10 ore, cu varicele umflate, cu mainile murdare ...etc, mereu, mereu mi-au zugravit munca fizica ca pe ceva murdar, greu, oribil, frustrant - si mi-a fost atat de FRICA sa nu ajung asa, incat am rupt cartea . Am terminat liceul in primii zece, am teminat facultatea cu bursa de merit si mereu cu frica "Suveica" in suflet. |
suna mult mai atragator decat 10 ore pe scaun, cu hemoroizi, probleme de tasare a colanei & all.
lorelaim spune:
Pisi - de curand am inceput sa citesc cate un pic despre "allowance" pentru ca am auzit destul de multi parinti spunand ca ei dau copiilor lor o suma saptamanala. Se pare ca are un efect benefic aceasta suma atata timp cat copilul o primeste ca rasplata si nu o "arunca pe geam". Adica - banii nu trebuiesc primiti "usor" - trebuie facut un efort/munca pentru ei si copilul e bine sa invete sa-i puna deoparte in ideea ca va cumpara ceva ce-si doreste. Sau daca a distrus un obiect va trebui sa dea cel putin o parte din allowance (daca nu chiar toata suma) pentru a cumpara acel obiect. (Stiu o mamica care mi-a spus f suparata ca fiul ei de 10 ani si-a facut praf racheta de dabminton de 100euro - si va trebui sa si-o cumpere cu banii lui...)
Si eu - desi sunt stay-at-home-mom - primesc de la sot jumatate din salariul lui (dupa ce platim toate cheltuielile lunare - restul banilor se imparte la 2) intr-un cont al meu de savings. NU am cerut eu asta - sotul mi i-a oferit deoarece eu ma ocup 95% de casa si copil. El ma ajuta (spala farfuriile seara dupa cina - de ex) cand e acasa. Mi se pare firesc ca in familie sa vorbim deschis - intre noi adultii dar si cu copiii despre bani si fiec membru al familiei sa fie rasplatit pentru munca sa. Banii nu trebuie sa "pice" din cer - trebuie sa fie meritati. Cum am spus - pe mine m-a motivat bursa de merit (Poate pentru ca eu sunt maimuta )
P.S. edit sa-ti spun ca eu consider ca fiec parinte face cum crede de cuviinta in educarea si motivarea propriilor copii - eu nu am sa critic (si nici nu am criticat de altfel) ceea ce aplica alti parinti si functio... eu consider ca atat timp cat e la sc copilul tre' ajutat sa inteleaga materia (daca nu a inteles-o deja din clasa) si sa se organizeze sa-si poata face lectiile cat mai repede sa aiba si timp de joaca/distractii... eu sunt pentru sprijinirea pruncului la lectii daca are nevoie cat si pentru munca independenta in vacanta (nu sa-l sufoci pe prunc - da' sa nu fie "pierdut" complet cand reincepe sc - de ex cand prunca a reinceput sc dupa vacanta de toamna, exact in prima sapt de sc d-na le-a dat gramada de evaluation atat la fr cat si la mate... spre norocul ei prunca a stiut deoarece a facut in fiec zii de vacanta 30min de fr si 15min de mate)
lorelaim spune:
corap - daca ai masa reglabila poti alterna statul pe scaun cu cel in picioare - sotul asa procedeaza (si in plus - o data la 50 min e bine o pauza de streching si uitat pe geam)
corap spune:
eu n-am pb, multumesc de sfaturi, oricum. ideea era ca i-a fost prezentata copilului o imagine denaturata, unilaterala si extrem de subiectiva - pe scurt, o minciuna .
sunt oripilata de cate minciuni li se servesc copiilor cu atata seninatate.
si cand minciunile sunt la baza educatiei, ce draq de educatie mai e, in fond?
pisigri spune:
Lorelaim, eu gindesc altfel. Daca e bine sau nu, nu stiu, ma lamuresc eu dupa discutii :)
In casa fiecare are niste obligatii. Parintii sint obligati sa se duca la serviciu ca sa cistige bani ca sa plateasca intretinere, utilitati, mincare, haine, jucarii, vacante.
La fel, copilul este obligat sa se duca la scoala si consider ca e indatorirea lui sa faca tot ce poate ca sa aiba rezultate bune. Asa cum si eu fac tot ce pot ca sa-mi fac bine treaba la serviciu.
Acasa, trebuie facuta curatenie din cind in cind, trebuie dus gunoiul, trebuie spalate vasele etc. Sint lucruri care pur si simplu trebuie facute. Nu-s absurda sa decid cu de la mine putere ca fiecare e obligat sa isi spele farfuria sau ca tati spala vasele (intotdeauna) in timp ce copilul este singurul care duce gunoiul - si trebuie sa fie mereu available sa il duca imediat ce se umple sau imediaat ce decid eu ca trebuie dus. Dar mi se pare de bun simt copilul sa isi faca ordine in camera, sa participe la curatenia saptaminala, etc. Altfel spus, sa faca si el cite ceva.
Allowance o vad ca pe un drept al sau, saptaminal. Daca "calca pe bec" taierea acestei sume poate fi o pedeapsa. Banii ii poate folosi cind vrea, pentru ce vrea, cu exceptia dulciurilor/mincarii (mai ales la copiii mai mici, care nu pleaca la shopping de capul lor)
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Ei, uite eu cu faza asta cu banii nu reusesc sa fiu de acord. Criticati aici de 30 de pagini motivatiile exterioare, ca vezi draga Doamne copilu' tre sa invete ce vrea, cind vrea, daca vrea, cit poate, daca nu invata mai mult inseamna ca nu poate mai mult etc. Da' asta cu banii ce e? Nu e motivatie exterioara? Cum se tine sub control chestia asta? Cit costa o zi de cumintenie in gimnaziu, apoi in liceu? Sau o nota buna? http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Nu stiu restul, dar eu nu critic motivatiile exterioare, dimpotriva. Copilul ori are motivatie interioara, ori n-are. Dc. n-are nu inseamna ca "nu poate mai mult" ci ca poate mai mult dpdv intelectual, doar ca nu e motivat. Dc. n-are motivatie interioara, tb impins mai mult. Tot ce trebuie sa faci e sa stii unde sa te opresti. Adica nu orice copil poate fi olimpic, oricat il impingi tu, dar orice copil cu inteligenta medie si peste medie, dar nemotivat interior, poate sa aiba succes scolar, care sa duca in cele din urma la o cariera/viata de succes, ca asta e scopul pana la urma.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui arminad
Buflea, dupa teoria asta ar trebui ca toti copiii din familii sarace unde parintii muncesc din greu zi lumina in conditii grele si locuiesc in cartiere naspa sa fie absolventi de master. Statisticile arata contrariul.. copiii proveniti din parinti absolventi de college au sanse mai mari sa mearga la college si mai ales sa gradueze. Explicatia este foarte simpla. Copiii beneficiaza in primul rand de genele parintilor, de exemplul parintilor si de un mediu echilibrat si suportiv. Restul e cam ca cireasa de pe tort se poate si fara ea dar daca o ai de ce sa nu o pui |
Ooo ..da, categoric. Asta este o teorie mult exagerata. Au folosit-o ai mei ca sa ma motiveze si cumva a mers. Sunt convinsa ca nu merge cu oricine ...asta cred eu ca este greu pentru noi ca parinti, sa gasim scanteia care motiveaza copilul ...si este cu atat mai greu cu cat parintii au metode diferite de educatie, provenite desigur din experiente diferite. Eu ma confrunt si cu aceasta problema, sotul meu a fost si este mult, mult mai relaxat - el nu a fost motivat cu nimic de parinti, a fost lasat sa se dezvolte si nu a ajuns rau ... mie totusi mi se pare riscanta aceasta metoda de educatie, mai ales in ziua de azi cand sunt atat de multi factori distrubatori (exista cuvantul asta ? ). Deci nu numai ca am de luptat cu copilul, dar mai lupt si cu barbatul
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap eu n-am pb, multumesc de sfaturi, oricum. ideea era ca i-a fost prezentata copilului o imagine denaturata, unilaterala si extrem de subiectiva - pe scurt, o minciuna . sunt oripilata de cate minciuni li se servesc copiilor cu atata seninatate. si cand minciunile sunt la baza educatiei, ce draq de educatie mai e, in fond? |
Nu as spune ca era chiar o minciuna, era categoric o exagerare. In general munca necalificata (caci acolo bateau ai mei) este mai grea din punct de vedere fizic, in conditii si medii mai putin comode si necesita mai mult efort pentru aceeasi remuneratie cu care este rasplatita munca calificata. Stii cum se spune, cu cat esti mai sus cu atat muncesti mai putin, decizi mai mult si stai in mai multe sedinte .
Totusi asta e o discutie interesanta ... e clar ca nu e frumos sa servim copiilor minciuni dar de cand sunt parinte am ajuns la concluzia ca "deformarea" adevarului este cateodata utila - si asta numai si numai pentru ca insasi adevarul are atatea variante incat e greu sa-i detaliezi unui copil de 6 ani toate posibilitatile.