Lipsa de ambitie II
Raspunsuri - Pagina 38
Lala_D spune:
Hai ca avem surse diferite
Eu stiam ca mama lui Gauss si unchiul lui l-au incurajat sa mearga la studii, tatal dorea sa ii urmeze in meserie.
Gauss was born in Brunswick, Germany, on April 30, 1777, to poor, working-class parents. His father labored as a gardner and brick-layer and was regarded as an upright, honest man. However, he was a harsh parent who discouraged his young son from attending school, with expectations that he would follow one of the family trades. Luckily, Gauss' mother and uncle, Friedrich, recognized Carl's genius early on and knew that he must develop this gifted intelligence with education.
http://www.math.twsu.edu/history/Men/gauss.html
Mik spune:
Eu vorbeam de momentul in care era mic, si nimeni nu banuia sa stie ce stie.
Mai scriu odata, mama lui nu stia carte, ceea ce era normal pentru vremea cea.
Mai tirziu era alta poveste.
Lala_D spune:
Mik posibil sa ai dreptate, femeile nu prea stiau carte in timpurile alea decat daca faceau parte din clase sociale inalte.
Cert este ca Gauss a fost un geniu matematic, categoric el este o dovada ca inteligenta nativa nu e musai sa fie impinsa de la spate insa si el a beneficiat de educatie.
Daca nu ar fi mers la scoala nu cred ca nu ar fi fost un geniu "pierdut" pe drum.
Mik spune:
La scoala a fost dat mai devreme (normal !) si i-a uitmit pe toti (spune legenda) facind foarte repede suma numerelor de la 1 la 100.
---
Si ca sa revenim la capacitate/ambitie : da, Gauss a fost o ilustrare perfecta. Mai tirziu a mai adaugat o calitate fara de care nu ar fi reusit : efortul.
beren spune:
Despre sirul "cu probleme" am scris cateva mesaje deja. Din ce-i dat, putem prezice cel putin un numar care sa respecte o anumita regula la fel cele 3 dinaintea lui. Dar asta inseamna ca e o problema prost pusa.
-----------
Gauss a avut noroc in primul rand ca nu s-a grabit nimeni sa-l "corecteze" atunci cand a gasit metode noi de sumare, de exmplu. E important ca parintii sa inteleaga ca e posibil ca un copil sa gandeasca diferit, cateodata mai bine decat adultul, si sa-i permita libertatea de gandire si imaginatie.
-----------
Notiuni abstracte de topologie/geometrie pot fi introduse deoarece au o reprezentare intuitiva accesibila copilului. Asta e foarte diferit de algebra abstracta sau chiar logica.
Cele mai bune materiale sunt cele facute de parinti, adaptate la acel copil, la felul in care se joaca, etc. Notiunile care pot fi introduse mai usor ar fi: vecinatati, (diferite) sisteme de vecinatati, interior/exterior/frontiera, separabilitate, conectivitate, drumuri echivalente intre doua puncte, drumuri non-echivalente, grupul fundamental al unui domeniu.
O sursa comerciala de materiale ar fi http://en.wikipedia.org/wiki/Kumon. Mai sunt si altele.
Sabina spune:
nu mi-ati raspuns la intrebare :P
cata matematica ar trebui sa stie un intelctyual de alta meserie decat matematician ca sa poata fi considerat in tema?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Mik spune:
Sabina, nu stiu.
Notiunea de "intelectual" nu mi-a clara.
As zice : sa stie sa numere, ce e o divizibilitate, un numar prim, o arie si un volum (nu neaparat formula), teorema lui Pitagora si a lui Thales, logica cu adevarat/fals, notiunea de probabiliatate, ce e o multime, cardinal de multime, o permutare/combinatie/aranjament, sa aiba constiinta sa exista si alte numere decit cele pe care le putem desena sau numi (irationale, complexe).
Rid singura caci imi aduc aminte de "Batrinul care citea omane de dragoste" si ceea ce simtea el despre teorema lui Pitagora.
corap spune:
:) deci m-as incadra (mai putin cu thales, despre care am amintiri vagi - parca avea 2 teoreme, una era cu un triunghi dreptunghic a carui ipotenuza era diametul cercului circumscris sau asa ceva si cealalta era tot cu un triunghi si ceva proportii ). vai viata mea
edit: deci matematica de cel mult a sasea
Sabina spune:
aha, deci nu tre sa(mai ) stiu sa rezolv integrale:))
Intelectual (in acest subiect :D) = d-asta care lucreaza in mare masura cu intelectul, si din zona literelor, si din zona filosofiei/psihologiei, si din zona artelor.
ca e clar ca cei pe real trebuie sa stie un pic mai mult.
Mie mi=a placut si algebra de-a 2-a (la muzcia...), alea cu grup si inel :P
Nu ca as mai sti acuma.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo