Lipsa de ambitie II
Raspunsuri - Pagina 26
Sabina spune:
Lorelai, nu merge mereu.
Si eu am facut cu fetita mea asa, stia tot perfect, fac si cu baiatu, si asta numara: 1, 2, 5, 7,8, 9, 4 :)))
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Sabina spune:
dar nu-mi fac probleem, pt ca este un baiat extraordinar, iesit din comun de frumos si de fin
Cum mi-am alaptat copiii
AB_AC spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mickyyy
I l-am cerut, asta i-am zis la plecare, daca ea e sigura ca rezultatul e 19, diseara sa-mi aduca 19 lei rest . Si nu, dati cu rosii cat vreti, dar nu ma consider absolut deloc absurda pretinzandu-i in clasa I sa faca o scadere de genul 70-69! |
Nu esti absurda, dar ea trebuie sa simta ca acele numere sunt "aproape". Ar trebui sa-si formeze o intuitie de numere vecine prin aproximare.
Incepe cu o linie de zece si pune-o sa vizualizeze adunarile adica sa faca pasi la dreapta sau la stanga celui mai mare dintre numere.
Apoi invat-o sa imparta o suta in 25 50 75 ( o va ajuta apoi la calculele cu litri, kilograme etc) si apoi sa plaseze orice numar cat mai aproape. Si apoi sa faca adunari?scaderi aproximative. Si abia apoi cand difeentele sunt foarte mici adunarile?scaderile aproximative pot deveni un mijloc de a le vedea simti pe cele reale.
Mickyyy eu iti inteleg frustrarea, dar sa stii ca nu orice stii tu o poti invata. Desi matematica e logica mintea unui copil nu functioneaza la fel cu a ta.
Incearca inainte de a-i spune ceva sa vezi de ce ti se pare simplu sa descompui cumva ce se petrece in mintea ta si apoi sa explici.
Legat de problemele cu cuvinte. Sunt doua probleme. Aceea a intelegerii textului si a doua e ca multi copii au mintea asa ca un tubulet mai scurt. Bagi o informatie si se pierde cealalta.
Deci vizualizarea e cheia.
La clasa intai e greu sa treci cu mere si pere pentru un copil care nu are obisnuinta de a lucra cu tine. Pe langa inghetata, ce zici de ideea de a face prajitura ei preferata. Trebuie sa pui 8 linguri de faina : pui tu 3 si apoi te intrerupi... si o rogi pe ea sa puna restul...si -i faci tu rationamentul. Trebuiesc 8 am pus cinci.. cate trebuie sa mai adaug? Daca adaug una se fac, daca...
Intr-adevar scoala primara in .ro era o catastrofa si se pare ca a ramas. Mickyyy neaparat trebuie sa incerci sa-i arati ca e esential sa faca in plus. Bun stie de FB clasa intai.. atunci spune-i ca hai sa facem matematica de clasa a doua... si poate va termina cu scoala mai devreme:)) ii faci caculul si-i arati ca intr-a 12 poate sa doarma ca a terminat cu un an mai devreme:))
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina dar nu-mi fac probleem, pt ca este un baiat extraordinar, iesit din comun de frumos si de fin |
ihim si daca pune vreo intrebare dand din gene toata lumea se grabeste sa raspunda.:))) E ceva drept pe lumea asta?
Sabina spune:
pai nu e, evtl il mai dau intr-un domeniu unde nu-s multi baieti si gata succesul:)))))
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina spune:
f bune sfaturile, Aburel , o sa le aplic cu fecioru (cand mai creste, acu are 3 ani si 8 luni totusi )
Cum mi-am alaptat copiii
Mickyyy spune:
Aa...am uitat sa va zic pana unde poate merge cu incrancenarea, la un concurs la scoala (a fost doar la 2 pana acum, nu e maniaca, nici ea nici eu!) aveau o intrebare de genul: ana ii da un mar ioanei si acum au amandoua acelasi numar de mere. Cate mere avea ana? Si variantele de raspuns era: la fel ca ioana, cu 1 mai mult, cu 1 mai putin, cu 2 mai mult, etc.
Fata mea incercuieste "acelasi numar". Ma uit pe caietul ei cu care a venit acasa, si vad ca a gresit raspunsul, si incerc sa-i explic cum se rezolva corect. Reactia ei: doamna ne-a pus sa incercuim "acelasi numar", asta e raspunsul corect, tu nu stii nimic, lasa-ma in pace, asta e corect si nu altul, nu vreau sa te ascult!! Am incercat sa-i zic ca poate a inteles ea gresit, ca poate doamna a vrut sa-i incurce sa vada cine stie raspunsul corect, nimic n-a functionat. Nici n-a vrut sa ma asculte!
Asta e frustrarea mea cea mai mare, ca ea nu are incredere in mine, nici macar nu vrea sa stam de vorba. Nu stiu ce le-a facut doamna de a reusit sa-o convinga ca ea detine adevarul absolut, sau nu stiu ce-am facut eu de e atat de sigura ca tot ce spun eu e gresit!!
O sa incerc ce-ati sugerat voi, sa gasesc o aplicabilitate practica la problemele de la scoala si sa le abordez in joaca, pentru ca altfel sunt extrem de rare momentele cand ea coopereaza. Si repet, sunt ofticata, frustrata sau oricum vreti sa-mi ziceti, pentru ca sunt lucruri atat de simple pe care stiu sigur ca i le pot explica pe intelesul ei, si ea nu-mi da nici macar sansa s-o fac!
AB_AC spune:
Mickyyy daca lucrurile au ajuns aici este momentul sa-i dai o pauza. O lasi in pace si schimbi la anul invatatoarea. O lasi sa-se descurce singura si speri ca urmatoarea sa-i arda cateva calificative mai proaste, nu o certi ci doar ii spui ca o poti ajuta.
Ceva din modul in care ati comunicat a fost resimtit prost de ea. Nu insista... la varsta asta poti lua o pauza... asa ca ia-o.
Sabina spune:
asta vroiam si eu sa spun, e sfarsit de ani si majoritatea copiilor sunt obositi si irascibili din cauza asta.
Cum mi-am alaptat copiii
Mickyyy spune:
Nu stiu cat e vina invatatoarei si cat e greseala noastra. Eu eram clasa a cincea si parintii au ales sa ma mute intr-o alta scoala din motive pe care eu le-am considerat stupide (era pe vremea lu ceasca, eram buna la sport, si in clasa a 5-a m-au repartizat la clasa sportiva, si ei au facut spume afland ca-n loc de 5 ore de mate pe saptamana o sa fac 5 de sport!)
Am suferit foarte mult odata cu schimbarea, toti prietenii mei mergeau la aceeasi scoala in continuare, doar eu fusesem ostracizata intr-o scoala si un colectiv pe care-l uram.
Nu vreau ca ea sa treaca printr-o asemenea schimbare inainte sa fiu sigura ca e o problema reala si iremediabila, ei ii place la scoala, ii place de doamna, ii place colectivul.
Si nu cred eu ca atitudinea ei e data neaparat de invatatoare, ci e mai degraba un o reactie la ceva, un mod de-a ne sfida, de a-si manifesta independenta, nu stiu