Lipsa de ambitie II

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Rox, multumesc de explicatii.
Am pus aceste intrebari gindindu-ma la ce ar trebui sa faca Mickyyy in situatia data. Sa lucreze ea acasa cu fetita in sensul de joc cum i-am sugerat noi sau sa vorbeasca deschis cu invatatoarea si sa-i spuna ce a observat ?

In paranteza fie spus , mie in continuare mi se pare ca invatatoarea ar trebui sa puna din cind in cind "merele" pe catedra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Da, invatatoarea e ceva mai in varsta, dar nu foarte, undeva pe la 45 de ani zic eu.

Da, am remarcat chestia asta, ca ea nu stie sa lege numaratul de operatii, imi face mental corect adunari de genul 123+123 dar daca-i zic ca ion are cu 12 de mere mai mult decat geroge si george are 12 de mere nu stie sa-mi spuna cate mere are ion (sau ii ia foaaaarte mult timp sa socoteasca).
Nu intelege enuntul problemelor de la scoala, intr-o zi ne jucam noi 2 de-a scoala, eu incercand s-o invat lucruri pe care remarcasem ca ea nu le stie, iar ea dandu-mi la randul ei probleme sa vada daca si eu stiu sa i le rezolv. Citez din memorie problema data de ea: "un numar intre 13 si 27 este par sau impar dupa zeci si unitati?". Nu radeti, n-am gresit aproape cu nimic, problema data de ea era exact asa, iar dupa o discutie luuunga am reusit sa inteleg ce voia ea de la mine, sa aleg un numar intre 13 si 27 si sa-i spun daca e par sau impar la zeci si la unitati. Adica la ea in cap e o maaaaaaareeee varza!!! Desi, daca ii iau carnetul de note, are doar FB-uri!!

E clar ca are nevoie de ajutor, dar il refuza sistematic. Si chestia pe care mi-o tranteste mereu in fata e ca doamna e multumita de ea, are doar note foarte bune, si stie tot, de ce ii cer eu chestii care nu ii invata doamna la scoala?! Sau chestii care nu le are de facut?? Adica, totusi, nu cred ca daca ei n-au facut la scoala scaderea sau adunarea cu trecerea peste unitate, eu sunt absurda sa-i cer sa-mi spuna cat face 70-69??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

La fiica-mea la scoala se lucreaza(incurajati chiar de profesoara) cu bile, cartonase(care au patratele in numar diferit) si chiar socotitoare ca sa inteleaga copiii ce e cu abstractul operatiilor matematice. Inca sunt mici sa inteleaga trecerea de la practic la teoretic fara exemplificari. Acasa lucram cu creioane :). Ei au facut operatii matematice cu numere 0-20 cu trecere peste ordin. Ei bine, a mea nu pricepe nicicum operatiile astea. Toate le face cu carioci daca nu ii mai ajung degetele :).

Va ziceam ca am trecut si prin scoala romaneasca, asa era si cu fata mea cea mare, tin minte ca si intr-a doua lucram cu creioane ca sa priceapa. Ei bine nu a fost defel un capat de tara(desi recunosc ca atunci ma enervam si stresam ca nu pricepe matematica). Le-a inteles cand a mai crescut si nu a mai avut nevoie de creioane :)).

Mickyyy, e doar in clasa intai...Agnes a scris foarte bine, exemple de jocuri cu socoteli sunt cele mai bune la varsta asta. Inca sunt la varsta in care invatarea din joaca are un rol important. Cu bani, cu creioane, cu ce vrei. Va ajunge sa socoteasca fara ele, sa nu te indoiesti.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Mickyyy daca-i spui hai sa-ti explic, sa lucram, la matematica, refuza fiindca nu vrea sa-si strice buna imagine despre ea cladita pe FB-urile alea.
Invit-o la joaca, nu la matematica. Sunt multe jocuri care folosesc adunari si scaderi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu astazi i-as cere restul 19 lei.
Vorbeam cu o colega care da meditatii de mate si imi zicea ca elevul roman stie sa faca ecuatii, dar nu stie sa puna problema in ecuatie. Sau ca sa folosesc o expresie foarte cunoscuta "Teoria o stie, dar practica o omoara".
Pana acum (am copil de a 2-a) am folosit in situatii similare banutii. L-am pus sa scoata portofelul si ne-am jucat de-a vanzatoarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy
[ Citez din memorie problema data de ea: "un numar intre 13 si 27 este par sau impar dupa zeci si unitati?". Nu radeti, n-am gresit aproape cu nimic, problema data de ea era exact asa, iar dupa o discutie luuunga am reusit sa inteleg ce voia ea de la mine, sa aleg un numar intre 13 si 27 si sa-i spun daca e par sau impar la zeci si la unitati. Adica la ea in cap e o maaaaaaareeee varza!!! Desi, daca ii iau carnetul de note, are doar FB-uri!!

E clar ca are nevoie de ajutor, dar il refuza sistematic. Si chestia pe care mi-o tranteste mereu in fata e ca doamna e multumita de ea, are doar note foarte bune, si stie tot, de ce ii cer eu chestii care nu ii invata doamna la scoala?! Sau chestii care nu le are de facut?? Adica, totusi, nu cred ca daca ei n-au facut la scoala scaderea sau adunarea cu trecerea peste unitate, eu sunt absurda sa-i cer sa-mi spuna cat face 70-69??

Mickyyy, pai daca intr-adevar n-au facut la scoala asa cum inteleg din fraza de mai sus, eu chiar cred ca esti absurda cerindu-i ei sa faca scaderea asta in cap, doar asa, bazindu-se pe ideea ca dupa 69, vine 70. Cel putin asta-i parerea mea.

Mie mi se mai pare si ca exagerezi atunci cind vorbesti despre ea (apropos "mare varza" ) si ca nu o respecti suficient, iar refuzul ei mi se pare ca este o reactie la atitudinea ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Eu astazi i-as cere restul 19 lei.

I l-am cerut, asta i-am zis la plecare, daca ea e sigura ca rezultatul e 19, diseara sa-mi aduca 19 lei rest .

Si nu, dati cu rosii cat vreti, dar nu ma consider absolut deloc absurda pretinzandu-i in clasa I sa faca o scadere de genul 70-69!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Matei merge sa-si cumpere singur mici chestii in parc inca de acu doia ani.
de fiecare data nu-i dau bani potrivit, el aduce restul si incearca sa fie atent sa-l primeasca corect, eventual discutam, cat tb sa primeasca daca ii dau 5 lei si inghetata e 3,7 lei.
ori, daca vrea sa faca cinsta cu inghetata la prieteni, tb sa stie cat costa 3 inghetate si ce rest tb sa primeasca de la o bancnota mare.
nu e nicidecum obligatoriu sa faca socotelile astea, au venit cumva natural.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Off topic: eu fac parte din "vechea garda" (anul acesta am 43 de ani) si nu am simtit niciodata ca scoala ma "chinuie"/"asupreste", etc. Nu am considerat niciodata ca ma prostesc daca mai si "tocesc" (chiar daca au existat materii unde a fost nevoie si de toceala - la memorarea datelor istorice - de ex - nu ai nevoie de logica). Cred ca scoala ne invata sa... invatam... sa ne "adunam" gandurile de la joaca/distractii si sa ne concentram pe ceea ce tre' sa facem. Cred ca probl e felul in care noi adultii vedem scoala si invatatura si le-o prezentam celor mici.
Eu recunosc ca am cam exagerat cu copila - dar se pare ca nu am facut asa un lucru rau... Am inceput sa o invatat sa numere iar apoi sa "adune" si sa "scada" cand era cam de vreo 2-3 anisori... cu ratuste si alte jucarioare (in vanita, in nisip in parc, etc). Totdeauna vorbeam la "concret" cu ea: 2 ratuste galbene, 1 ratusca roz si 1 ratusca albastra plutesc in vanita. Cate ratuste avem? Si le numara. Apoi venea catelul si dorea sa se joace si el. Cate animalute avem? Dupa care catelul se plicti si decide sa plece imreuna cu ratusca roz sa se joace altceva. Cate jucarioare au ramas in vanita? etc Iar in parc numaram leaganele, apoi leaganele + toboganele, etc Cand veneam spre casa numaram cate blocuri sunte de la parc pana acasa, cate balcoane are scara in care locuim, dar blocul? etc Intotdeauna am folosit obiecte concrete si se pare ca i-a prins bine. Iar la sc copila mi-a spus ca d-na le explica asa de frumos ca intelege totul.
Revin mai tarziu ca ma duc sa recuperez prunca de la sc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

De explicat cel mai bine ii explici practic, cu 6 hirtii de 10 si 10 monezi de 1. Va puteti juca acasa de-a magazinul, intr-o atmosfera relaxata si fara a face referire la scoala si mate

Referitor la invatatul teoretic fara legatura cu practica, mie asa mi s-a parut a fi toata scoala generatiei noastre, culminind cu facultatea . Credeam ca intre timp s-a mai ameliorat cite ceva...

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

+1

Mergi la inceput