Lipsa de ambitie II

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Eu cred ca majoritatea baietilor se plang la pentru cel mai mic efort suplimentar...si el meu, tot 9, e tot un vaiet...asta la teme (parca totusi din ce in ce mai rar).

Asa, de dragul discutiei, daca baiatul Lunei1 chiar s-ar impotrivi mai serios ... ea ar trebui sa zica "OK dragul meu, nu facem suplimentar, mergi la scoala secundara de cartier si let's hope for the best" ..ar fi asta o solutie rezonabila?? E in regula sa lasi la latitudinea unui copil de 9 ani la ce scoala sa mearga mai departe?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui Luna1

Agnes nu plange, ci se plange!

Daca ii re-explici ca e vorba doar de cateva luni, ca e pt scoala la care vrea el, le face cum ziceam in cateva minute. Dar sincer e obositor si extenuant sa vezi aceasi atitudine zilnic.

Dar cum ziceam nu vad prea des copii de 9 ani lucrand suplimentar de placere. Eu n-am vazut inca.

Stai ca m-am prins Io cred ca se plinge ca sa traga de timp; negociatul si explicatiile plus cele citeva minute de exercitii si uite-asa se face jumatatea aia de ora. Nu care cumva sa te prinzi si tu si sa-i dai mai mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Cricor ma bucur sa aud ca nu numai al meu e vaitator expert. Ce naspa suna, parca ma bucur de necazul altuia!

Eu nu cred ca e normal sa lasi copilul si daca s-ar da cu curul de podea (ierati-mi expresia) cand la 9 ani e in joc viitorul lui. Scoala asta secundara e un fel de liceu, acolo stai pana la 18 ani (daca nu renunti la 16 ani cand ai dreptul) cand decizi daca mergi la Uni sau nu. Ei, nu stiu cat de normal ar fi sa-i zic eu "du-te dragule la scoala de cartier unde te vei inhaita (probabil) cu toti golanasii de cartier, dar na, iti dau o lectie de viata!"

Ah cand o avea 16 ani el va hotari in ce isi va da GCSE-urile (examene cum au fost in Romania treapta intai, cu cat dai mai multe si ai rezultate mai bune cu atat esti mai bazat pentru etapa urmatoare), el va hotari si la ce Uni va merge la 18 ani (si de s-o face policeman ma impac cu gandul) dar la 9 ani mi se pare un risc prea mare sa lasi totul pe umerii copiilor ca poate se trezeste intr-o zi cu chef de lucrat suplimentar.

P.S. Azi recuperez, imi fac nr de mesaje.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Cricor

Eu cred ca majoritatea baietilor se plang la pentru cel mai mic efort suplimentar...si el meu, tot 9, e tot un vaiet...asta la teme (parca totusi din ce in ce mai rar).

Asa, de dragul discutiei, daca baiatul Lunei1 chiar s-ar impotrivi mai serios ... ea ar trebui sa zica "OK dragul meu, nu facem suplimentar, mergi la scoala secundara de cartier si let's hope for the best" ..ar fi asta o solutie rezonabila?? E in regula sa lasi la latitudinea unui copil de 9 ani la ce scoala sa mearga mai departe?

Chiar vroiam sa propun si eu un studiu de caz teoretic.

Eu una l-as lasa sa mearga la examen cu ce stie; sunt sigura ca daca ar pica examenul s-ar mobiliza serios la scoala aia secundara de cartier si ar lucra de bunavoie in plus. In sensul asta ziceam ca ar invata o lectie de viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Citat:

daca ii zici sa mearga la scoala de cartier, inseamna ca ii alegi tu scoala, nu e alegerea copilului de 9 ani.

mi se pare ok sa-i amintesti ca isi doreste sa mearga la scoala x. si e normal sa-i spui ca pentru scoala x trebuie sa faci niste eforturi. (bine, nu de 20 de ori pe zi).
dar daca nu le face sau ti se pare ca nu le face e normal ca in continuare sa-i dai sansa de a merge la scoala x. poate va reusi, poate nu. dar in mod sigur va fi experienta lui si va invata din asta.

EDIT: ce am scris mai sus e in modul "de dragul discutiei" propus, nu era vorba de Luna sau de copilas.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap

Citat:

daca ii zici sa mearga la scoala de cartier, inseamna ca ii alegi tu scoala, nu e alegerea copilului de 9 ani.

mi se pare ok sa-i amintesti ca isi doreste sa mearga la scoala x. si e normal sa-i spui ca pentru scoala x trebuie sa faci niste eforturi. (bine, nu de 20 de ori pe zi).
dar daca nu le face sau ti se pare ca nu le face e normal ca in continuare sa-i dai sansa de a merge la scoala x. poate va reusi, poate nu. dar in mod sigur va fi experienta lui si va invata din asta.

EDIT: ce am scris mai sus e in modul "de dragul discutiei" propus, nu era vorba de Luna sau de copilas.

asta ma revolta si pe mine, ca se presupune automat ca daca nu face exercitiile alea suplimentare o sa pice si o sa ajunga la scoala de cartier si (mai mult ca probabil) inhaitat cu golanii

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

Citat:

Chiar vroiam sa propun si eu un studiu de caz teoretic.

Eu una l-as lasa sa mearga la examen cu ce stie; sunt sigura ca daca ar pica examenul s-ar mobiliza serios la scoala aia secundara de cartier si ar lucra de bunavoie in plus. In sensul asta ziceam ca ar invata o lectie de viata.

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

Presupunand ca e copilul tau personal hai sa vedem cum ai reactiona:

Te muti intr-o tara straina si inveti pe parcurs care sunt mersurile (inclusiv cu sistemul de invatamant). Intre timp te muti cu casa si afli ca si scoala X secundara la 5 min de tine. Te bucuri, are copilul unde merge. Intre timp tot afli ca la scoala aia s-a sinucis o fata datorita bully-ingului (acum 2 ani), afli ca baietii aia de 15-16 ani care beau cider la coltul strazii si fumeaza ca turcii merg la scoala X. Care mai merg, ca pe unii ii auzi cum se lauda in gura mare ca vor renunta la scoala anul asta ca sa-si ia de munca (de obicei aranjeaza marfa in supermarchet pe raft, asta daca gasesc de munca).

Afli apoi ca exista un sistem national de cotare in Anglia si intri pe el. Te informezi si scoala cu pricina are 3 spre 4 (unde 1 e cel mai tare si 4 e dezastruos). Vestea buna e ca cea mai tare scoala din Anglia e in zona ta insa la 15 min de tine, in plus mai sunt 2 scoli tot in primele 20 scoli din Anglia aproape de tine tot la 10-15 minute. Dar la astea bune se da examen. Astea sunt cotate 1. Si in fiecare an in jur de 800 de elevi concureaza pe cele 150 locuri la fiecare scoala.

Acum te intreb, iti mai da mana sa te asezi jos si sa te joci cu viitorul copilului stiind datele de mai sus? Mai ales cand stii ca nu e batut in cap ci ti se spune ca e dotat dar lenes.

Precizez ca nu stau intr-o zona proasta ci chiar buna, ma mut in curand, ghinionul e ca in orasul unde stau oriunde te-ai muta se gaseste cate o scoala d'asta bomba unde iti este alocat loc automat daca nu reusesti la o scoala buna.

Mergi la inceput

Si inca ceva:

recunosc ca nu ii acord poate destul credit copilului, insa cred ca orice parinte cu un copil mai mare incearca sa-l tine pe calea cea buna (si aici ma refer in evitarea drogurilor, alcoolului, etc).

Fiu-miu la 9 ani e obsedat de tot ce e cool: pantalonii purtati sub fund (o fi moda asta in toata Europa?), muzica cu gangsteri,filme cu impuscaturi, etc. Nu ca are prea mult acces la ele, dar cand prinde e fascinat. Nu stiu daca asa sunt toti baietii de 9-10 ani,probabil ca da.

Va intreb ce discernamant ar avea un copil de 11 ani (cat va avea anul viitor cand intra la secondary) sa isi mentina linia lui dreapta, cand tu il arunci intre copiii descrisi mai sus? E un fel de mediu din care scapa cine poate.

Daca n-ar fi priceput nimic, daca ii era grea scoala, etc, ma impacam cu ideea poate, dar asa, sa-l sacrific doar din comoditate?

Si da, aici esti informat din prima zi de scoala la 4 ani ca daca nu lucrezi cu copilul acasa, daca nu-l ajuti, ei nu pot face minuni la scoala. Asta incepe de la cititul unei carti impreuna pana ajungi gradual la a lucra la mate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

Esti foarte tare..eu n-as putea faca asta. Chiar si teoretic mi se pare dificil de acceptat. Dar eu sunt sunt alea de plang la filme, ok ?:)

Mergi la inceput

Luna1, ce sa zic, foarte posibil sa ma apuce si pe mine frica, da la fel de posibil e sa ma hotarasc sa-mi trimit copilul la o scoala alternativa, pe care daca-o termina n-o sa poata sa dea direct bacalaureatul (si-uite-asa o sa il fac pe copilul meu direct handicapat in ochii unora).

Copii dintr-astia de care zici tu, vad si eu in fiecare zi, ca la noi dupa colt e o scoala primara si in aceeasi cladire "Hauptschule" (asta este treapta cea mai de jos intre scolile secundare din Germania; nemtii au alt sistem, ii impart pe copii dintr-a 5-a in Gimnasium, Realschule si Hauptschule, fara examen, doar in functie de recomandarea din ciclul primar; sistemul este destul de controversat, multi contesta tocmai impartirea asta timpurie si faptul ca sansele celor de pe treapta inferioara scad mult).

Oricum cind am raspuns la "discutii" sa stii ca chiar m-am gindit la copilul personal.

Mergi la inceput