Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui sanziana27

De 1 iunie la gradinita fiului meu s-au strans bani pt cadourile educatoarelor



Un moment perfect. Pe 1 iunie este ziua educatorului.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Sabina am spus, prefer sa contribui si sa nu beneficiez niciodata, in alta postare, dar ma crezi ca sunt si persoane care exagereaza mergand la medic, doar ca sunt asigurati si medicul "e obligat" sa-i dea trimitere.
Am o colega pe care o cunosc din septembrie si care lunar solicita cate o trimitere gratuita "am acest drept si de ce sa nu beneficiez de el" isi pune ea cate un diagnostic si solicita medicului de famile sa-i faca o trimitere la medicul specialist.....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui libelula
eu am lucrat cu francezi si acum lucrez cu austrieci. management expat exclusiv.

problema filialelor romanesti este aparte, fata de firmele mama, pentru sectorul in care lucrez - investitii imobiliare. Pentru ca in romania, ca sa obtii o hartie sau un aviz, ai nevoie de saptamani intregi de munca, luni chiar, efort inutil, alergatura multa etc. deci din start, pentru un proiect similar, la noi se munceste cam cu 1/3 in plus, ca si timp. intr-adevar, zilele cand am muncit doar 8 ore sunt f putine. dar, pe de alta parte, daca lipsesc 2-3-4 ore de la birou, nu ma suna nimeni sa ma intrebe unde sunt. sau daca am vreun examen, plec si dupa 5-6 ore de munca.

country managerii au fost, in ambele cazuri, primii la birou si ultimii plecati acasa. unde aveau familii, la randul lor. adica tragem cu totii la aceeasi caruta, DACA VREM, si impartim la sfarsit laudele si beneficiile. eu una nu ma simt exploatata, pentru ca lucrez 9-10 ore pe zi. este alegerea mea.


Pai daca este alegerea ta e una. Daca esti nevoit s-o faci ca altfel zbori, e alta. Nu conteaza prea tare ca GM'ii sunt primii la birou si pleaca ultimii, asta e decizia lor.

Vorbeam oarecum de drepturile angajatului, si de faptul ca se abuzeaza prea des de disponibilitatea acestuia de a lucra peste program. Munca neplatita, fireste. Nu inteleg ce inseamna mai precis "impartim beneficiile", dar probabil ca daca ai actiuni la firma respectiva ma gandesc ca poate s-ar mai justifica cumva orele suplimentare neplatite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Inainte sa plec din Romānia am lucrat intr-o multinationala. Mi s-a parut ca am fost tratata foarte corect, salariul de 10 ori mai mare decit cel care-l aveam in invatamint. Compania era la inceput, iar noi eram foarte tineri, media de virsta 26 ani, faceam ore suplimentare in prostie, veneam si simbata, duminica si eram platiti in plus. Eram foarte fericita (da, da asta-i cuvintul!) si foarte mindra ca lucram acolo. Era asa, un spirit pionieresc (ala de Far West si nu de soimii patriei), entuziasm, atractia noutatii de asemenea. Unul din directori, un englez, cind a plecat, ne-a scris un mail pe care l-am regasit din intimplare acum citeva saptamini. Ne multumea! A spus ca nicaieri unde a mai lucrat nu a mai intilnit angajati atit de devotati si entuziasti ca noi!

In ceea ce ma priveste, am stat in compania respectiva doar 1 an jumate. Si am trait cresterea exponentiala, de la 9 citi eram la inceput in departament, cind am plecat se ajunsese la 40 si citiva ani mai tirziu la peste 100. Relatiile umane nu mai erau aceleasi, proximitatea fata de manageri nu mai era de actualitate, entuziasmul fusese inghitit de rutina.

In Franta sint functionara. Unde lucrez eu nu sta nimeni sa faca ore suplimentare daca nu e cu adevarat necesar (perioada de incheiere a bugetelor, de exemplu). Chiar glumim intre noi, daca cineva nu inchide calculatorul la ora 17:00 il intrebam daca face minute suplimentare. Cumnata mea, insa, a lucrat intr-o intreprindere, franceza 100%, in care toti angajatii din birouri faceau ore suplimentare. Aveai, nu aveai treaba, nu plecai la ora la care se termina programul pentru ca "nu se face". Cumnata-mea, cu 2 copii mici, venea si simbata la serviciu sa faca reporting-uri si isi mai lua de lucru si acasa. Bun, a rezistat asa cam 2 ani, dupa care si-a gasit un alt serviciu si inca unul part time. Nu lucreaza miercurea, zi in care copiii nu au scoala si poate sta cu ei.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

La mine este 01:13 si inca mai lucrez la un proiect pe care l-am primit ieri si care este destul de urgent.

In urma discutiilor purtate, am stabilit, inca o data, ca, in momentul de fatza, familia noastra (eu, tati, Daria) intra la categoria "saraci" (familie cu venituri sub 2.000 de lei/luna, familie care se indatoreaza mereu, familie care nu isi mai permite multe dintre cele enumerate de voi).

In conditiile acestea, nici eu nu imi permit sa fac nazuri cand e vorba de urgente si de "stat peste program". Pentru ca proiectele sunt asa de putine acum, vin asa de rar... Insa nu m-am putut abtine sa nu izbucnesc in plans cand m-am gandit ca, de fapt, munca de azi nu va sustine de nicio culoare bugetul familiei, pentru ca, pana sa intre banii, ne vom fi indatorat din nou la rude si nu vom face decat sa platim acele datorii.

Si sunt cumva si satula de munca pe calculator, ma dor ochii, imi "fug" cuvintele din fatza si scriu tampenii care mi se par corecte (am vorbit despre asta in cadrul unui alt subiect). M-as duce de dimineata de la 8, pana la amiaza la 12, sa lucrez undeva unde sa nu trebuiasca sa gandesc prea mult, ceva munca fizica, sa spal ceva scari de bloc, sa aranjez ceva marfa pe rafturi, dar nu sunt astfel de anunturi, nici pe site-urile de joburi (bestjobs, ejobs, myjob, bizoo jobs) si nici in ziar.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai stai putin, Selene, ca vorbim de program de lucru de 8 ore. Daca la tine cele 8 ore sunt impartite altfel...nu vad care-i buba ca lucrezi la un proiect la 2 noaptea.

Sau poate am inteles eu gresit si lucrezi in medie mai mult de 8 ore pe zi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Voi raspunde si eu acestei provocari.

Consider ca traiesc in Romania acestor vremuri un trai decent...chiar daca:

cumpar hainutze (pt noi sau copii) de la magazine gen Zarra, Zet, Kiabi, etc atunci cand sunt reduceri (de obicei iau in sezonul asta pt urmatorul sezon)

folosesc pentru oras o masina care consuma putin, mica ... considerand-o mijloc de transport si atat

mancare iau de la tarani direct din curtea lor (carne, oua, lapte) / preturi bune - nu de la intermediarii din piata care vand pe post de 'bio' diverse produse. Anul asta chiar avem o mica productie proprie (cu ajutorul unei femei de la tara avem niste straturi de ceapa, usturoi, legume)

caut si aleg pentru copii programe educationale necostisitoare: de la sport pana la muzica (in Bucuresti exista ... imp e iformatia). Imi duc copiii la gradinita de stat = mi-as fi dorit sa ii duc de ex la o gradinita germana. Una dintre bunici (pensionara, traducatoare de germana) se straduieste sa vb cu ei (eu habar nu am)

nu am un job de baza de cariera, apreciez ft tare timpul care-mi ramane pentru copii, incerc sa-l fructific la maxim = sa exist in viata lor in primul rand cu prezenta

sunt momente (la serviciu) in care initiativa, creativitatea nu sunt neaparat criterii de performanta / dar atunci cand am ceva de zis am aceasta libertate, fara sa existe repercursiuni directe (deocamdata)

pentru concedii alegem destinatii (si imprejurari) necostisitoare.
ex: vara trecuta am petrecut 2 saptamani in afara tarii, cheltuind bani mai putini decat daca am fi ales o saptamana pe litoralul romanesc; Pt mine e o frustrare acest fapt - eu nu imi permit concedii in Romania (la conditii normale pt o familie cu copii);

evit sistemul medical de stat (si ma rog la Dumnezeu pentru sanatate) cat pot, beneficiem (toti 4) de servicii medicale private si civilizate dintr-un pachet de beneficii de la jobul sotului;

as mai putea continua...


Insa cred eu ca ft important in toata aceasta discutie a decentei este echilibrul si felul in care te raportezi si reactionezi la realitati.
ex: de curand am fost intr-o excursie cu vreo 30 de copilashi, excursie in care am avut o serie de neplaceri (de la defectarea autocarului pana la un incident a unui grup de copii (putin inainte sa ajungem si noi) de blocare in liftul cu care urma sa coboram in subteran in Salina. Daca noi adultii ne-am fi lamentat si am fi prezentat situatia in culori sumbre - exact asa ar fi perceput si copiii experienta lor cu excursia, nu? Ei bine, am ales sa ne distram, sa facem discoteca in autocaruldefect, sa facem trenuletz muzical si sa construim o atmosfera prietenoasa si amuzanta pt ei.


Pe de alta parte, chiar daca aici se vorbeste despre 'traiul decent in Romania lui 2011', pt ca am proaspat in minte, ... marturisesc ca eu ma consider privilegiata in raport cu 'decenta' din viata acestor oameni (desi mereu ma uit 'in sus' / nu pot ignora realitatile de 'mai jos'):

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=164553




Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">cronica unei sarbatori marca DC



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia

Pai stai putin, Selene, ca vorbim de program de lucru de 8 ore. Daca la tine cele 8 ore sunt impartite altfel...nu vad care-i buba ca lucrezi la un proiect la 2 noaptea.

Sau poate am inteles eu gresit si lucrezi in medie mai mult de 8 ore pe zi?


Da, imi sunt impartite altfel, pentru ca, stand acasa, nu am cum sa am un program fix, sa zic ca de la 9 dimineata la 5 dupa-amiaza lucrez. Se suprapun lucrurile, atunci cand am de lucru si sunt presata de timp, cum a fost ieri si cum va fi si azi, trebuie sa fac niste... artificii pentru a impaca si copilul, si treburile gospodaresti, si lucrul.

Insa 8 ore pe zi, indiferent de cum ar fi impartite, nu am mai lucrat din... 2007.

Asa este cand lucrezi de acasa, sunt si altele de facut in intervalul pe care iti propui sa-l aloci lucrului efectiv.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Insa 8 ore pe zi, indiferent de cum ar fi impartite, nu am mai lucrat din... 2007.




Eu aici cred ca ar fi poate problema voastra. Nu-ti cunosc situatia exact, dar e aproape imposibil ca dintr-un singur salariu relativ modest pe o familie cu 3 persoane sa poti sa consideri ca faci parte din clasa medie sau sa ai un trai decent in Romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia

Citat:
citat din mesajul lui libelula
eu am lucrat cu francezi si acum lucrez cu austrieci. management expat exclusiv.

problema filialelor romanesti este aparte, fata de firmele mama, pentru sectorul in care lucrez - investitii imobiliare. Pentru ca in romania, ca sa obtii o hartie sau un aviz, ai nevoie de saptamani intregi de munca, luni chiar, efort inutil, alergatura multa etc. deci din start, pentru un proiect similar, la noi se munceste cam cu 1/3 in plus, ca si timp. intr-adevar, zilele cand am muncit doar 8 ore sunt f putine. dar, pe de alta parte, daca lipsesc 2-3-4 ore de la birou, nu ma suna nimeni sa ma intrebe unde sunt. sau daca am vreun examen, plec si dupa 5-6 ore de munca.

country managerii au fost, in ambele cazuri, primii la birou si ultimii plecati acasa. unde aveau familii, la randul lor. adica tragem cu totii la aceeasi caruta, DACA VREM, si impartim la sfarsit laudele si beneficiile. eu una nu ma simt exploatata, pentru ca lucrez 9-10 ore pe zi. este alegerea mea.


Pai daca este alegerea ta e una. Daca esti nevoit s-o faci ca altfel zbori, e alta. Nu conteaza prea tare ca GM'ii sunt primii la birou si pleaca ultimii, asta e decizia lor.

Vorbeam oarecum de drepturile angajatului, si de faptul ca se abuzeaza prea des de disponibilitatea acestuia de a lucra peste program. Munca neplatita, fireste. Nu inteleg ce inseamna mai precis "impartim beneficiile", dar probabil ca daca ai actiuni la firma respectiva ma gandesc ca poate s-ar mai justifica cumva orele suplimentare neplatite.


eu cred ca este alegerea fiecaruia daca sa lucreze sau nu intr-o firma. la mine alternativa ar fi fost, asa cum zicea Marox, sa lucrez in invatament, pe un salariu de X ori mai mic. si fara sa fac prea multa cariera. pentru mine ar fi fost o alternativa inadmisibila.

Mergi la inceput