Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 32
![](images/user_man.png)
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Pai cum stati cu sindicatele pe-acolo? ![]() Inseamna ca aveam eu o versiune idilica in imaginatia mea despre respectarea angajatului in tarile dezvoltate. Din ce am vazut eu personal in Europa de vest, chiar e respectat, nu se sta dupa program, la 4 dupa-amiaza nu mai gasesti picior de angajat la noi in HQ, dar sigur ca experienta mea e limitata la doar cateva cazuri. |
Situatia variaza mult de la tara la tara, si de la un domeniu profesional la altul.
Influenta sindicatelor e mult mai mare in Germania sau Franta, in general. Dar si in Franta, daca lucrezi la Societe' Generale ca analist de investitii, nu exista nici o influenta a sindicatelor, si e de asteptat sa lucrezi 12 hr/zi timp de cativa ani. (Pentru un salariu foarte mare, e adevarat).
In US, situatia iar variaza foarte mult, dupa stat si domeniu. Profesiile "white-collar" vin deobicei cu studii avansate, salarii relativ mari, nici urma de sindicate, si multa competitie. Asa ca e "de asteptat" sa arati foarta multa ambitie, "dedicatie" (adica extra-time) si pretentii doar in masura "potrivita".
Asta e.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
In Europa de Vest cred ca intr-adevar programul de lucru se respecta, in general. Eu cel putin asta am observat lucrand in multinationale, si asta vad si la prietenii plecati prin Europa (multi).
Despre Statele Unite, nu stiu ce sa zic. Am citit la un moment dat intr-o revista ca anual se pierd nu-stiu-cate sute de milioane de zile de concediu, si ce efecte are acest lucru asupra vietii oamenilor. Din cate am inteles din articol, si numarul de zile de concediu/an e destul de mic pentru americani, nu ca in Europa. Ce sa zic, nici asta nu mi se pare decent, pentru ca degeaba ai acces la tot felul de lucruri, daca esti ca un robotel cu "procesorul ars" :(.
Tanti Zavaidoc, iar iti dau dreptate cu sunatul angajatului la ore dintre cele mai ciudate - culmea e ca, in experienta mea, cele mai tarzii apeluri le-am primit din cele mai puerile motive, adica nimic ce nu putea astepta pana a doua zi. Chiar am avut numeroase discutii (= certuri) pe tema asta cu o persoana importanta, care ma tot suna aiurea, pentru ca ea la ora 10-11 nu avea ce face.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Eu ma intreb cum fac oamenii care muncesc 12 ore/zi sau mai mult si care au copii. Mi se pare foarte greu si foarte trist sa nu apuci sa-ti vezi copilul decat in week-end... De fapt am si un caz in familie, in care tatal munceste cate 16-20 ore/zi, si in week-end-uri, concediu are la cativa ani, si isi vede copilul o data pe saptamana, cu putin noroc (daca ajunge inainte sa adoarma copilul). Castiga extrem de bine, dar mi se pare ca situatia e asemanatoare uneia in care cuplul a divortat, unul a primit tutela si celalalt isi vede copilul cand si cand... :(
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia Eu ma intreb cum fac oamenii care muncesc 12 ore/zi sau mai mult si care au copii. |
O prietena imi povestea ca la gradinita (particulara) unde e fetita ei sunt multi copii care raman acolo pana la 8:30-9 seara. Parintii lor lucreaza si nu au alta solutie decat sa ii lase la gradinita pana tarziu. De altfel, e unul dintre motivele pentru care am plecat. Am realizat ca nu pot trai decent in Romania decat daca muncesc 14 ore pe zi (o perioada am si muncit asa, dar nu aveam copil) si ca va trebui sa il las pe cel mic multe ore cu altcineva. Nu mi s-a parut decent.
![](icon_smile.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
[/quote]
Am realizat ca nu pot trai decent in Romania decat daca muncesc 14 ore pe zi (o perioada am si muncit asa, dar nu aveam copil) si ca va trebui sa il las pe cel mic multe ore cu altcineva. Nu mi s-a parut decent.
[/quote]
Exact! Nu e decent... Si eu am muncit 12-14-16 ore/zi, dar nu am copii. Pe de alta parte, cred ca sunt oameni care muncesc asa, au si copii, si nici macar nu castiga cat sa traiasca decent, si asta e foarte trist. Si eu am muncit foarte mult pe bani putini, dar am avut sansa sa evoluez, pe cand altii nu au aceasta oportunitate, si nu e vina lor, cateodata e pur si simplu un complex de imprejurari defavorabile.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia Exact! Nu e decent... Si eu am muncit 12-14-16 ore/zi, dar nu am copii. Pe de alta parte, cred ca sunt oameni care muncesc asa, au si copii, si nici macar nu castiga cat sa traiasca decent, si asta e foarte trist. Si eu am muncit foarte mult pe bani putini, dar am avut sansa sa evoluez, pe cand altii nu au aceasta oportunitate, si nu e vina lor, cateodata e pur si simplu un complex de imprejurari defavorabile. |
Asa este, insa uite eu am vrut sa introduc in firma (aflata in Romania) sistemul de 4 zile/saptamana, ca mamele sa aiba o zi libera pe care sa si-o petreaca cu copiii :), joburi de customer service sa zic, platite bine, ei bine cate crezi ca au vrut, niciuna. Si stii de ce ca in loc de 100% primeau 80%, adica precis egal cat aici. Nici aici o mama care lucreaza part-time nu castiga cat una full-time, insa au mentalitatea aia ca mai bine renunt la nu stiu ce combina frigorifica si ma restrang la un frigider obisnuit, mai bine am un televizor normal care merge de 5 ani decat unul de nu stiu cat ecranul si alte d-astea.
Adica ai si tu dreptate dar e si un concurs de imprejurari ca romanii au o foame imensa de a achizitiona, probabil pe care 21 de ani de la revolutie nu au potolit-o, in Vest lucrurile sunt mai aranjate, lumea alearga dupa fericire, nu dupa banii aia cu care sa-si mobileze de la nu stiu ce firma casa.
E foarte greu de inteles mentalitatea romaneasca de catre vestici, asta o spun pentru ca seful m-a intrebat, dar oare nu asta isi doreau inainte mai mult timp cu copiii? Ce sa raspund la asta? Ce mi-a spus una dintre fete: doamna sotul vrea un aparat foto cu nu stiu ce zoom si avem credite mici, dar multe, nu pot doamna ca nu ne mai intelegem dup-aia.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Dar chestiunea respectarii programului de munca (ca tot a fost adusa in discutie) e posibil sa fie pur romaneasca. Mai stiti tari unde se exploateaza in asa hal salariatul, de trebuie sa stea peste program mereu, neplatit, evident pentru orele suplimentare? Nu e pur romaneasca treaba asta, si generata cumva de managementul de balta autohton? Se intampla si la case mai mari? Nu ma refer aici la cazurile cand se intampla sa mai stai sa termini un proiect, sau ceva de acest gen. Ci la modul repetat si obisnuit de a tine angajatul peste program, de a stabili sedinte cu angajatii vinerea la ora 5...etc. |
eu am lucrat cu francezi si acum lucrez cu austrieci. management expat exclusiv.
problema filialelor romanesti este aparte, fata de firmele mama, pentru sectorul in care lucrez - investitii imobiliare. Pentru ca in romania, ca sa obtii o hartie sau un aviz, ai nevoie de saptamani intregi de munca, luni chiar, efort inutil, alergatura multa etc. deci din start, pentru un proiect similar, la noi se munceste cam cu 1/3 in plus, ca si timp. intr-adevar, zilele cand am muncit doar 8 ore sunt f putine. dar, pe de alta parte, daca lipsesc 2-3-4 ore de la birou, nu ma suna nimeni sa ma intrebe unde sunt. sau daca am vreun examen, plec si dupa 5-6 ore de munca.
country managerii au fost, in ambele cazuri, primii la birou si ultimii plecati acasa. unde aveau familii, la randul lor. adica tragem cu totii la aceeasi caruta, DACA VREM, si impartim la sfarsit laudele si beneficiile. eu una nu ma simt exploatata, pentru ca lucrez 9-10 ore pe zi. este alegerea mea.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sanziana27 spune:
Mentalitatea romaneasca e clar altfel, datorita dorintei permanente a conducatorilor/directorilor/sefilor de a implementa programele/succesele altora.(daca se poate din afara tarii).
Suntem ca maimutele tot ce vedem la altii vrem si noi si de aici esecurile, frustarile....
Ex: ai de mers la medic pt ceva mai serios....se dau o mie de telefoane pt a te informa:cum e medicul?cum trebuie sa-l abordezi?cat trebuie sa-i dai?cand? in ce buzunar?.....Aduni toate parerile si incerci sa te aliniezi trendului:medicul ia/sau nu ia/inainte sau la sfarsit.....dupa care apar remuscarile trebuia sa nu dau/trebuia sa dau mai mult/puteam sa nu dau deloc/bine am facut ca nu am dat....
Mi se pare ca suntem asa de subiectivi in relatiile cu ceilalti, ne-am obisnuit atat de servili si ni se pare ca daca nu dai o atentie nici nu s-ar misca persoana respectiva sa-ti faca ceva....
Nu-i chiar asa, procentul e mult mai mic decat il percem noi.....sunt foarte multi care-si fac meseria fff bine si te trateaza 100% doar din placere si nu din datorie!
De 1 iunie la gradinita fiului meu s-au strans bani pt cadourile educatoarelor (educatoarei, ca una nu a mai participat la serbare).
Mamica care m-a sunat mi-a zis "strangem bani, daca vrei sa dai bine, daca nu, nu....iesi mai ieftin daca contribui cu noi! Nuuu, ies mai ieftin, daca nu dau de loc! Si cu asta basta!"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Doar ce am citit in Obiectiv - Vocea Brailei ca gradinitele sunt arhipline. Pe hartie, ca inca nu a inceput anul scolar. Asa am aflat si de ce trebuie acea adeverinta de salariat: ca sa ai o justificare pentru inscrierea copilului la program prelungit.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sanziana27 Cu contributiile la sanatate nu o vom scoate la capat niciodata, incat toti sa fim multumiti.....nu stiu cum se face dar ce-i care platesc ani multi si bani multi nu sunt bolnavi si zic ca e foarte bine, iar cei care contribuie putin (si ca suma si ca timp) se imbolnavesc imediat si sunt toata ziua la dr sa "se caute de una de alta" Eu contribui din 1999, intotdeauna am avut salariul in cartea de munca si am fost internata pt 2 cezariene (la prima, prinzand si o duminica am ramas fara o injectie si asistenta mi-a zis clar "daca vreti sa o faceti si azi o platiti, daca nu sarim peste cea de azi si de luni se face iar necesarul/internati) ![]() Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008) Despre cei doi nazdravani Sapunuri 100% naturale |
very nice.
eu n-am fost angajata cu carte de munca niciodata, doar colabirare( casa e la facultate, nu sciate post imediat)
cand sa scoata m-am imbolnavit.
imi platesc asigurarile din buzunar, corespunzator salariului minim peeconomie,ceea e f nedrept, pt nu il castig. Nu pot fi coasigurata pt ca iau cam 50 de euro pe AN drepturi de la compozitori. Asta-i legea, asa fac, nu asta e problema.
in fine, remarca ta e cel putin... neglijenta si ataca unde nu trebuie. nimeni nu alege sa fie bolnav si sa stea prin spitale.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
![](hippi.gif)
![](yum.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)