Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 31
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Iulia, in Romania nu poti face cele enumerate mai sus doar muncind 8 ore. Asta ca regula generala. Evident, sunt unii care pot. Conteaza din ce tara vii, pentru ca un om care nu a avut apa curenta sau un spital unde sa se trateze va considera ca Romania e extrem de civilizata. Acea persoana nu va fi deranjata de gunoaie sau caini maidanezi, de agresivitatea verbala, pentru ca sunt detalii obisnuite in anumite tari subdezvoltate. Sa te faci util celor din jur muncind inseamna sa nu fii un parazit care traieste pe spinarea altora. Inseamna sa nu te pensionezi anticipat doar pentru ca nu mai ai chef sa mergi la serviciu, desi ai mai putea munci 10 ani. Sa iti platesti contributiile sociale. Sa faci si tu ceva pentru tara in care traiesti, nu fapte marete, nu sa castigi neaparat medalii, ci pur si simplu sa iti faci datoria de cetatean, cu ce implica ea. Sigur, si statul e obligat sa iti asigure niste conditii. In mare masura, traiul decent depinde de stat si de organizarea lui. Asa vad eu lucrurile. |
Ok, am inteles acum ce doreai sa spui cu "sa te faci util celor din jur". Partea a doua a postarii tale este...tipic suedeza.
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Dar chestiunea respectarii programului de munca (ca tot a fost adusa in discutie) e posibil sa fie pur romaneasca.
Mai stiti tari unde se exploateaza in asa hal salariatul, de trebuie sa stea peste program mereu, neplatit, evident pentru orele suplimentare? Nu e pur romaneasca treaba asta, si generata cumva de managementul de balta autohton? Se intampla si la case mai mari?
Nu ma refer aici la cazurile cand se intampla sa mai stai sa termini un proiect, sau ceva de acest gen. Ci la modul repetat si obisnuit de a tine angajatul peste program, de a stabili sedinte cu angajatii vinerea la ora 5...etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Dar chestiunea respectarii programului de munca (ca tot a fost adusa in discutie) e posibil sa fie pur romaneasca. Mai stiti tari unde se exploateaza in asa hal salariatul, de trebuie sa stea peste program mereu, neplatit, evident pentru orele suplimentare? Nu e pur romaneasca treaba asta, si generata cumva de managementul de balta autohton? Se intampla si la case mai mari? |
Sa iti mai dau un raspuns tipic suedez?
![](icon_smile_big.gif)
Sunt convinsa ca putini patroni isi vor respecta salariatii din pura omenie, ca le vor oferi salarii si conditii de lucru bune doar pentru ca asa le dicteaza constiinta. Majoritatea fac lucrul asta la presiuni, din teama de repercursiuni. Asa se intampla cand sindicatele sunt puternice
![](icon_smile.gif)
Off-topic: a fost ciudat sa citesc ce ai scris, A-Iulia, ca am opinii suedeze. Inseamna ca sunt suedeza de foarte mult timp si inca nu am decis daca sa o iau ca pe un compliment sau nu
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Exploatarea se intampla in tarile unde sindicatele nu sunt suficient de puternice. |
In tara noastra avem sindicate deosebit de puternice. Ele sunt conduse de lideri care au averi incredibile, acumulate in anii de "haiducie" si care, evident, se opun controlului ANI. Ei nu pot fi doborati din fruntea sindicatelor nici de cei pe care-i reprezinta, nici de "adversarii" lor din politica. Adevarul este ca nici nu se incearca asa ceva: lideri sindicali sunt doar cei care au o cumetrie cu cei din politica.
Asta inseamna un sindicat puternic, nu?
![](icon_smile_big.gif)
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Ca veni vorba despre munca, iata un alt exemplu de indecenta romaneasca: sa fii sunat in afara orelor de program pentru motive care ar suporta amanare. Mie mi se intampla (la trecut, ca nu sunt diacritice). De ce? Pentru ca angajatorul (sau seful direct) stie ca vei raspunde tu, angajat. Nu ai de ales decat sa te bazezi pe bunul lui simt si sa iti doresti fierbinte (din tot sufletul tau de copil-captiv sau nu ) ca el, bunul-simt, sa existe.
O viata decenta implica respect si in mare masura eliberarea de grija zilei de maine. De aici incepe viata decenta, cred eu.
Edit ca sa ii raspund lui Rufus: desigur, e una dintre tarile cu cei mai puternici lideri de sindicat. E firesc, de altfel. Se stie ca muncitorii romani sunt cel mai bine platiti dintre toate tarile UE. Parca asa era statistica, nu?
Edit 2: Angajatii ANI din ce sindicat fac parte?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Dar chestiunea respectarii programului de munca (ca tot a fost adusa in discutie) e posibil sa fie pur romaneasca. Mai stiti tari unde se exploateaza in asa hal salariatul, de trebuie sa stea peste program mereu, neplatit, evident pentru orele suplimentare? Nu e pur romaneasca treaba asta, si generata cumva de managementul de balta autohton? Se intampla si la case mai mari? Nu ma refer aici la cazurile cand se intampla sa mai stai sa termini un proiect, sau ceva de acest gen. Ci la modul repetat si obisnuit de a tine angajatul peste program, de a stabili sedinte cu angajatii vinerea la ora 5...etc. |
Da, se intampla si in vest. De-acolo vine modelul, de fapt.
Probabil ca e mai agresiv modul romanesc (nu stiu), dar nu este o supriza in unele companii din US ca daca nu stai peste ore, daca nu lucrezi peste week-end (de-acasa), etc, atunci e probabil ca vei fi primul pe lista disponibilizarilor. Mai ales in timp de criza...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Pai cum stati cu sindicatele pe-acolo?
Inseamna ca aveam eu o versiune idilica in imaginatia mea despre respectarea angajatului in tarile dezvoltate. Din ce am vazut eu personal in Europa de vest, chiar e respectat, nu se sta dupa program, la 4 dupa-amiaza nu mai gasesti picior de angajat la noi in HQ, dar sigur ca experienta mea e limitata la doar cateva cazuri.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Iulia, a propos de "managementul de balta", el nu e neaparat autohton, poate sa fie si strain, venit din "lumea civilizata", cu sindicate puternice. Dar daca aici poate exploata si nu se intampla nimic, o va face. In fond el vrea sa-si realizeze obiectivele, iar daca asta se poate intampla cu niste costuri cat mai mici (de ex., mai putini angajati, care trebuie sa stea constant peste program ca sa termine treburile), e foarte bine! Cum spunea si Tanti Zavaidoc, intr-o companie nu face nimeni nimic din omenie si din empatie fata de cei din jur.
Am auzit de cazuri de genul asta si in zone unde nu te-ai astepta, dar acolo se intampla mai rar si depinde de persoane (de manageri). La noi cam e norma, de fapt nu am auzit in Romania de ore suplimentare platite (si am facut ore suplimentare de la primul job pana acum, peste 10 ani de munca, iar prietenii mei la fel, in marea majoritate). Eu a trebuit sa ma cert in trecut cu top managementul companiei unde lucram ca sa obtin doua zile libere pentru niste oameni care lucrasera un week-end (si cand spun ca lucrasera, asta inseamna cam 20 ore/zi in acel week-end). Era vorba despre o companie multinationala, cu top management 90% strain.
Insa, sunt de acord cu ideea lui Tanti :), ca decent ar fi sa muncesti 8h/zi pentru a trai decent. Ca sa traiesti bine, sau foarte bine, e clar ca e nevoie sa te zbati mult mai mult (desi in cazul asta se poate argumenta ca daca muncesti 12-16 ore/zi sau mai mult, nu prea se poate spune ca traiesti bine).
In fine, e complicat cu decenta asta... totul e atat de relativ! Din punctul meu de vedere eu traiesc bine, adica mai mult decat decent (mult mai mult), chiar daca acum nu lucrez. Asta se intampla pentru ca nu am cheltuieli majore (casa, alte credite), nu am copii, si am si norocul sa fac parte dintr-o familie instarita. Pe de alta parte, cand munceam castigam bine (deci traiam si mai bine, dar mai putin :)), si am strans si ceva bani (nu multi, dar oricum). Insa, am avut in trecut experienta traiului la limita (ca decent nu as putea sa-l numesc), de fapt pana pe la 22-23 de ani, si stiu ce inseamna.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Beren, da, e mai agresiva incalcarea drepturilor angajatilor in Romania decat in alte parti. S-a adus in discutie situatia multinationalelor si, cu toate ca multi romani vor sa lucreze acolo (din motive de prestigiu profesional si salariu), situatia angajatilor romani din multinationale e departe de a fi echivalenta cu cea a omologilor din Vest. Romania e considerata din punctul asta de vedere o colonie. E foarte graitoare situatia angajatilor de la banci si din serviciile financiare. Pe angajator il costa 6 000 E (salariul si contributia lui ca angajator) in Germania, de pilda, pentru un om, si doar vreo 2 000 E in Romania. Plus ca angajatul german chiar pleaca la ora 16:00 sau 17:00 si chiar are zile libere daca a muncit peste program.
Nu vreau sa aduc in discutie situatia muncitorilor din Suedia, dar un amanunt mi s-a parut amuzant: la angajare, printre avantajele pe care angajatorul le prezinta, e si pauza de gustare (cafea si ceva dulce). Pauza de masa e de la sine inteleasa. Si chiar exista acea pauza de gustare, pe la ora 9 jumate-10 (in conditiile in care pauza de pranz e la 11 sau 12), iar cafeaua si dulciurile sunt oferite de firma. Parca suna altfel sa fii angajat, macar din punct de vedere al respectului care ti se ofera.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)