Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 25
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Cam asa am zis si eu, nu? :) Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
nu chiar, tu ai spus ca cu cat un salariat cotizeaza mai mult, cu atat ar trebui sa beneficieze de mai putin. ceea ce este cu totul diferit.
nu compara romania cu sua, pentru ca aici nu ne plafoneaza nimeni contributia. adica si cu 6-8-10 salarii brute pe economie venit lunar, tot procent din salariu platim.
si daca mi se iau acesti bani din salariu, am pretentia, in romania, sa beneficiez de aceleasi servicii de care beneficiaza un asigurat care plateste de 10 ori mai putin. nu vreau mai mult, dar nici mai putin.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Acusor, cat e contributia obligatorie pentru sanatate (partea sociala) ca procent din venituri? Pentru cei care platesc neplafonat zic. |
Daniela in detaliu este neplafonat peste salariul numit "Social Security Wage Base" care este de $106,800 in 2010.
Din orice venit anual de angajat plateste 6.2% Securitate sociala pana la 106K si apoi gata cu asta.
Mai exista inca o taxa de Medicare care nu are plafon si reprezinta 1.45%.
Practic pana la 106K tot americanul salariat plateste asa numita taxa FICA de 7.65%.
Angajatorul plateste si el inca 6.2% neplafonat. Daca esti propriul tau angajator platesti 15.3% pana la 106K si 6.2% dupa. evident lucrurile nu-s complet clare aici si exista multe detalii pe care eu nu le stiu. De exemplu depinde pe cine angajezi. Daca angajezi pe cineva foarte calificat si faci creierele sa ramana ai scutiri, daca-l platesti prea bine si ramanea oricum platesti in plus. O idee iti poti face din notele de subsol de aici:
http://www.ssa.gov/OACT/ProgData/taxRates.html
Sursa pentru restul:
http://www.ssa.gov/pressoffice/factsheets/colafacts2011.htm
http://www.ssa.gov/cola .
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui libelula
nu chiar, tu ai spus ca cu cat un salariat cotizeaza mai mult, cu atat ar trebui sa beneficieze de mai putin. ceea ce este cu totul diferit. nu compara romania cu sua, pentru ca aici nu ne plafoneaza nimeni contributia. adica si cu 6-8-10 salarii brute pe economie venit lunar, tot procent din salariu platim. si daca mi se iau acesti bani din salariu, am pretentia, in romania, sa beneficiez de aceleasi servicii de care beneficiaza un asigurat care plateste de 10 ori mai putin. nu vreau mai mult, dar nici mai putin. |
Pai eu am initiat aceasta comparatie?
![](icon_smile.gif)
Eu, ca asigurat care platesc mai putin, nu beneficiez de mai nimic. Pe perioada sarcinii am beneficiat o singura data de analize gratuite, si atunci, pentru ca era in perioada cupoanelor de sanatate.
Daria - 2 ani si 6 luni - a beneficiat o singura data de analize gratuite, la varsta de 1 luna. De atunci, am mai facut vreo 3 seturi de analize, dintre care ultimele au depasit 200 de lei.
Nu mi se pare normal, cu atat mai putin decent.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
saskia spune:
Citat: | ||||||
Pai eu am initiat aceasta comparatie? ![]() Eu, ca asigurat care platesc mai putin, nu beneficiez de mai nimic. Pe perioada sarcinii am beneficiat o singura data de analize gratuite, si atunci, pentru ca era in perioada cupoanelor de sanatate. Daria - 2 ani si 6 luni - a beneficiat o singura data de analize gratuite, la varsta de 1 luna. De atunci, am mai facut vreo 3 seturi de analize, dintre care ultimele au depasit 200 de lei. Nu mi se pare normal, cu atat mai putin decent. Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
Ai mei baieti nu au facut nici macar o data in viata lor vreun set de analize, si au 10 si 12 ani. De ce i-ai facut atatea analize copilului, sufera de ceva? ai avut trimitere de la medicul de familie?
AB_AC spune:
citat din mesajul lui libelula eu zic ca ne-am departat de la subiect, care se referea la traiul decent din romania. ar trebui sa ne axam mai mult pe ce putem face pentru a atinge acest nivel de trai. putem deschide un subiect separat referitor la sistemul asigurarilor de sanatate. |
De ce? Te simti fara argumente? Traiul decent este asigurat de coeziunea sociala. Daca tu castigi atat de mult ar trebui sa fii bucuroasa si sa nu te uiti la cateva mii. E ceva foarte special sa fii capabil de generozitate fara vreo pretentie. In plus fata de obligatii fiind atatia saraci in jur ai putea dona. Uite ce frumos merg mana in mana GDP -ul si caritatea
http://www.irs.gov/pub/irs-soi/07eocharitiessnap.pdf .
Da Selene.
Sanziana e absolut corect. Cu cat esti mai bogat ai o sansa mai mare sa mananci corect, sa te bucuri de o vacanta, sa traiesti confortabil si da sa te bucuri de sanatate mai multa vreme.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui saskia Ai mei baieti nu au facut nici macar o data in viata lor vreun set de analize, si au 10 si 12 ani. De ce i-ai facut atatea analize copilului, sufera de ceva? ai avut trimitere de la medicul de familie? |
Am avut, da. Pentru toate. Icter prelungit (la o luna de viata inca avea icter), anemie si iar anemie, lipsa de proteine, infectie urinara cu E.coli, stafilococ auriu (inca il avem), posibil viermi, dar nedepistati la coproparazitologic, de nu manca deloc, avea cearcane, slabise...
saskia spune:
Citat: | ||
Am avut, da. Pentru toate. Icter prelungit (la o luna de viata inca avea icter), anemie si iar anemie, lipsa de proteine, infectie urinara cu E.coli, stafilococ auriu (inca il avem), posibil viermi, dar nedepistati la coproparazitologic, de nu manca deloc, avea cearcane, slabise... Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
Asta e diagnosticul medicului de familie? Anemia poate fi de foarte multe feluri, vrei sa spui ca nu ti s-a spus de ce sufera?
Mi se pare foarte vag tot ce descrii tu acolo, nu mananca...pai de asta sufera multi copii, pentru asta nu se agita nimeni pe aici, lipsa de proteine, nu-mi suna a nicio boala, dar e drept ca nu sunt medic.
michelle-usa spune:
in Romania lumea e zgircita. cei care au, nu vor sa dea nimic in plus.
prefera sa stea in saracia generald in tara si sa dea vina pe altii pentru situatia tarii.
iar statul e prea corupt ca sa puna taxe si impozite corecte si sa le mai si aplice.
daca la cati bogatasi din Romnia s-ar aplica taxele cuvenite si acesti bani ar fi folositi in folosul tarii altfel ar arata.
Ori, daca ei ar avea constiinta si s-ar mai gindi si la nevoiasi care le trec pe la poarta iar altfel ar arata strada respectiva.
Pe aici astia bogati se mai gindesc si la restul lumii.
michelle
Selene_Bunny spune:
saskia, sunt probleme pe care le-am discutat si rasdiscutat aici pe forum, nu are sens sa le reiau in momentul de fatza. Seturile de analize din Romania, seturile uzuale, includ: hemoleucograma cu formula leucocitara completa, sideremia (fierul), calcemia (calciul), eventual magnezemia (magneziul), un sumar de urina, trigliceridele, colesterolul... Hemoleucograma aia, prin chestiile incluse in ea (neutrofile, eozinofile, leucocite si altele) indica prezenta unei infectii in corp. La fel, urocultura. La fel, probele hepatice (TGO si TGP), astea nefiind considerate uzuale.
Daria mereu a avut valori in afara intervalelor de referinta.
Unde nu se agita, acolo, la tine? Am mai citit posturi de-ale fetelor din Olanda, Suedia, Finlanda, cum ca acolo medicii sunt mult mai relaxati. Uite ca eu prefer sa nu fie, pentru ca, daca eu, ca mama, vad ca al meu copil nu mananca 2 luni de zile, slabeste, are cearcane, instinctul imi spune ca ceva nu e in regula.
michelle-usa spune:
nici la baiatul meu nu i-au facut teste multe. pana la 8 ani parca de 2 ori hemoglobina ...ca ma plingeam ca nu maninca si de 2 ori coproparazitologic-sau cum se numeste ca venisem din Rom. si am vrut sa vedem pe cine am adus cu noi.
In rest doctorii zic ca e de la dieta. Trebuie sa le dam diversificat, fibra multa vegetale ,fructe...fara snacks-uri intre mese.
Aici nu te duci la doctori cu pretentia vreau ecograf, vreau MRI...vreau teste de singe complete si gata te astepti sa le primesti. Trebuie sa fie neccesare sa fie dovezi ca e nevoie de ele.
Nu zic ca uneori si instinctul de mama conteaza si dr. il iau in seama dar parca in Rom prea toata lumea cere teste si teste.
Pe aici nu se fac asa de des. Sa fie problema banilor ori sa fie si faptul ca nu ai nevoie de ele asa periodic.
michelle