Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 21
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Da. Pentru ca o cotizatie mai mare inseamna un salariu net mai mare. Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
![](icon_smile_big.gif)
adica eu am invatat 12 ani in facultate (facultati) ca sa ajung de la traducator la manager de firma profitabila, doar ca sa o duca altii mai bine pe munca mea si pe neuronii mei si pe noptile mele de invatat???
![](alcool.gif)
pardon... ia sa stea si domniile lor cate 11-12 ore pe zi la job si weekendurile la scoala, si dicutam apoi despre cat si cum si cui trebuie impartit.
inteleg sa nu se tina seama de cat cotizezi, ca sa aiba toti parte de tratament egal, dar nu sa primesc zero gratuitati pentru ca am salariu mare si cotizez foarte mult la CAS. a, prefer in schimb sa nu platesc deloc CAS si sa cotizez la un sistem privat de sanatate, cu tot ce ar implica el. dar nu are nimeni interes sa infiinteze asa ceva in romania.
pe de alta parte, o astfel de masura ar incuraja munca la semi-negru. ca de ce sa mai platesti taxe, daca tot nu prea beneficiezi de nimic?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
libelula spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Prin "datul in cap" urgent. ![]() Repet, solidaritatea nu exista. Se vede si din ce a scris libelula. "Dom'le, daca io am venituri mari, vreau si multe facilitati, ce-mi pasa mie de aia care n-au ce pune pe masa la copii, sa se straduiasca sa aiba, ca si io am muncit, nu vad de ce sa dau io de la mine ca sa aiba si ei". Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
tocmai ce am postat in acelasi timp cu tine si nu am spus deloc ce ai afirmat tu. din contra, ca sunt de acord ca eu sa cotizez mai mult si altul mai putin, pentru acelasi tratament, dar nu ca eu sa primesc mai putin, pentru ca platesc mai multe taxe.
libelula spune:
citat din mesajul lui AnaisG
Evident...eventual, sa se extinda si asupra altor domenii. Spre exemplu, copiii celor care cotizeaza sume mari la stat sa nu mai beneficieze nici de invatamant gratuit, pentru ca, deh, isi permit parintii scoli private. (eram ironica...) |
nici indemnizatie de crestere a copilului sa nu mai primeasca, ca deh, au avut de unde platii impozite (fraierii!), asa ca isi permit sa stea si pe gratis cu cei mici acasa!
![](images/user_woman.png)
AnaisG spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui libelula
nici indemnizatie de crestere a copilului sa nu mai primeasca, ca deh, au avut de unde platii impozite (fraierii!), asa ca isi permit sa stea si pe gratis cu cei mici acasa! |
Bineinteles...dupa cum spuneam, lista se poate extinde la infinit. Iar, in final, dupa o serie de cheltuieli suplimentare de suportat (petru ca isi permit), cei cu venituri peste medie ar ajunge la acelasi nivel de trai cu restul.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
Selene, e foarte incorect ce propui! Gandeste-te ca daca tie ti s-a parut nedrept faptul ca ai cotizat si n-ai avut acces la analize cand ai vrut sau ai avut nevoie, cum s-ar simti cel ce cotizeaza mult si n-are aceleasi facilitati ca tine, care nu cotizezi ca el! Ce propui tu e in stilul comunismului teoretic: de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi (cam asa parca era dictonul).
A sesizat bine libelula, cei care ar avea venituri mari n-ar fi deloc incurajati sa participe la un astfel de sistem.
Inca o mica precizare: CAS = contributia la asigurari sociale (pensie), CASS = contributia la asigurarile sociale de sanatatate.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui libelula
tocmai ce am postat in acelasi timp cu tine si nu am spus deloc ce ai afirmat tu. din contra, ca sunt de acord ca eu sa cotizez mai mult si altul mai putin, pentru acelasi tratament, dar nu ca eu sa primesc mai putin, pentru ca platesc mai multe taxe. |
Pana si intr-un sistem liberal daca ai venit mare nu intinzi mana la serviciile sociale ci iti asiguri tu ceva mai bun. Asta se numeste solidaritate sociala minima.
Cu cat sistemul e mai liberal insa nu-ti va cere sa cotizezi cu mult mai mult decat cei medii. In mod cert vei cotiza mai mult decat cei saraci si te vei ruga sa nu ai vreodata nevoie de ei.
Ca sa nu cotizezi nici fiind peste medie mai mult decat media solutia unui sistem liberal e sa separi taxele. In US Securitatea Sociala taxeaza 6.2% din primii 80K pe care-i faci. Si angajatorul plateste si el aditional 6.2% din salariul tau. Restul sunt taxabili de asemenea dar nu se duc in serviciile sociale. Sunt taxele federale si cele locale. Taxele locale mai ales au legatura cu ceea ce-ti doresti tu din punctul de vedere al serviciilor care-ti asigura comfortul de zi cu zi: district scolar, politie, pompieri.
Daca nu vreti sa platiti deloc taxe pentru serviciile sociale ale altora si nu va pasa deloc de soarta celor care nu au alta optiune, apai ati batut la fund liberalismul actual si vreti reintoarcerea la anii 1920. Este o optiune care condamna in mod cat se poate de injust pe cei bolnavi, batrani, saraci si mai ales pe cei dependenti de cei saraci (copiii lor in speta). Experienta sociala a altora arata ca daca impingi oamenii sa traiasca sub anumite conditii de viata ii silesti sa priveasca supravietuirea in mod barbar. Ca-n jungla! Si apoi devine doar o problema de timp pana cand banii ceruti pentru serviciile sociale sunt ceruti de ministerul de interne sau de serviciile de paza private. E mult mai prietenos si mai uman sa dai o mana de ajutor, nu-i asa?
Steinbeck o luat s-un Pulitzer s-un Nobel pe aceasta tema. "The grapes of wrath" se gasea sub numele de Strugurii maniei.
Am fost la un pas de a incepe ultimul paragraf cu un "asa deci si prin urmare", dar nu o fac ca mi s-a adus aminte ca nu-i academic
![](icon_smile_big.gif)
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Selene, e foarte incorect ce propui! Gandeste-te ca daca tie ti s-a parut nedrept faptul ca ai cotizat si n-ai avut acces la analize cand ai vrut sau ai avut nevoie, cum s-ar simti cel ce cotizeaza mult si n-are aceleasi facilitati ca tine, care nu cotizezi ca el! Ce propui tu e in stilul comunismului teoretic: de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi (cam asa parca era dictonul). A sesizat bine libelula, cei care ar avea venituri mari n-ar fi deloc incurajati sa participe la un astfel de sistem. Inca o mica precizare: CAS = contributia la asigurari sociale (pensie), CASS = contributia la asigurarile sociale de sanatatate. |
Ba da! Sunt incurajati! Cei medii sunt incurajati in sistemul american sa devina bogati. Adica sa treaca peste 80K sau peste 150K in versiunea mai noua.
Si in plus si mediii si bogatiii platesc dupa cum am zis mai sus pentru linistea sociala si pentru cazul in care D-ne fereste in urma unui accident, boala, pierderi sau unei intamplari nefericite ar ajunge precum un acrobat sa aiba nevoie de plasa de protectie ca sa nu faca cunostinta cu pamantul.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui AnaisG
Evident...eventual, sa se extinda si asupra altor domenii. Spre exemplu, copiii celor care cotizeaza sume mari la stat sa nu mai beneficieze nici de invatamant gratuit, pentru ca, deh, isi permit parintii scoli private. (eram ironica...) |
Ti se pare tie ironie, dar asta-i adevarul! In general cand ajungi sa castigi ai timp mai putin si incep sa devina iritante asteptatul la coada, scoala publica. Si tot asa. Si esti dispus sa platesti in plus ca sa ai ceva mai placut, mai rapid. Serviciile publice nu au de ce sa fie luxoase. Ar trebui sa fie functionale si sa asigure un minim indiferent ca vorbesti de sanatate sau invatamant.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
deci nu avem voie sa batem din picior ca noi vrem sa ne facem analizele ACUM, daca apelam la sistemul public de sanatate, sau serviciile astea minime cum se mai numesc?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
AB_AC, pachetul minim la care ai dreptul este mai mic daca platesti mai mult in State? Nu stiu cum functioneaza, de asta intreb. Vorbesc de asigurarile de stat, nu de cele private.