Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

citat din mesajul lui AB_AC

"Pana si intr-un sistem liberal daca ai venit mare nu intinzi mana la serviciile sociale ci iti asiguri tu ceva mai bun. Asta se numeste solidaritate sociala minima.

Cu cat sistemul e mai liberal insa nu-ti va cere sa cotizezi cu mult mai mult decat cei medii. In mod cert vei cotiza mai mult decat cei saraci si te vei ruga sa nu ai vreodata nevoie de ei.

Ca sa nu cotizezi nici fiind peste medie mai mult decat media solutia unui sistem liberal e sa separi taxele. In US Securitatea Sociala taxeaza 6.2% din primii 80K pe care-i faci. Si angajatorul plateste si el aditional 6.2% din salariul tau. Restul sunt taxabili de asemenea dar nu se duc in serviciile sociale. Sunt taxele federale si cele locale. Taxele locale mai ales au legatura cu ceea ce-ti doresti tu din punctul de vedere al serviciilor care-ti asigura comfortul de zi cu zi: district scolar, politie, pompieri."

sunt total de acord cu separarea asigurarilor de stat sociale si a celor facultative. doar ca, in cazul acesta, as vrea sa mi se plafoneze asigurarea de sanatate la o anumita suma maxima lunara, iar diferenta sa o platesc catre asigurarea facultativa. ceea ce nu se intampla la noi. din contra, am cotizat mult si mi s-a plafonat, de exemplu, indemnizatia pentru concediul prenatal. dar e ok si asa.

insa, nu sunt de acord ca eu sa platesc procent neplafonat din salariu si sa nu pot beneficia de ceea ce beneficiaza toti asiguratii, pe motiv ca am salariu mai mare. sau sa mi se spuna sa nu intind mana la serviciile sociale. o intind cand vreau, daca vreau. daca nu vreau sa o intind, imi fac asigurare privata. dar sa fie optiunea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

AB_AC, pachetul minim la care ai dreptul este mai mic daca platesti mai mult in State? Nu stiu cum functioneaza, de asta intreb. Vorbesc de asigurarile de stat, nu de cele private.

E simplu. Nu le ai. Eu nu pot beneficia de Medicare sau Medicaid. Daca nu vreau sa raman falitas in urma vreunui accident TREBUIE sa-mi iau asigurare privata.
Medicare e pentru batrani sau alte cateva categorii fragile:

http://www.medicare.gov/MedicareEligibility/home.asp?version=default&browser=IE%7C8%7CWindows+7&language=English

http://www.medicare.gov/MedicareEligibility/Home.asp?dest=NAV|Home|GeneralEnrollment#TabTop

Medicaid e pentru saraci, femei insarcinate, persoane cu diferite tipuri de handicap si alte categorii fragile care sunt decise in fiecare stat.

https://www.cms.gov/MedicaidEligibility/02_AreYouEligible_.asp

Pe scurt eu fatuca muncitoare, zdravana si cu un job rezonabil trebuie sa muncesc sa platesc o asigurare privata si in acelasi timp trebuie sa ma gandesc la cei mai saraci ca mine.

Marina cam asa ceva. Serviciile minime inseamna ca daca nu esti intr-o situatie critica si analizele tale pot astepta putin, atunci asteapta. E firesc ca daca primesti servicii sociale sa dai prioritate celor mai bolnavi ca tine. Si daca vrei totul la cheie plateste un serviciu privat si il capeti cand vrei tu si bilul vine cu fundite colorate in culoarea ta preferata daca platesti destul.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui AnaisG

Citat:
citat din mesajul lui libelula

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Mie mi s-ar parea mai functional si mai bine organizat un sistem de servicii de sanatate care sa corespunda categoriilor de venituri identificate de mine, cu ajutorul celor care au raspuns.

Gratuitatile de care pot beneficia, anual, oricand, fara posibilitate de "raportare" pe anul urmator, sa fie invers proportionale cu veniturile (salarii, pensii, alte venituri). Adica, cu cat venitul este mai mare, numarul de gratuitati sa scada. Dar sa nu fie inexistent. Tot ce depaseste numarul de X gratuitati anuale alocate conform veniturilor sa fie platit.

adica cu cat cotizezi mai mult, cu atat sa ai mai putine gratuitati?

Evident...eventual, sa se extinda si asupra altor domenii. Spre exemplu, copiii celor care cotizeaza sume mari la stat sa nu mai beneficieze nici de invatamant gratuit, pentru ca, deh, isi permit parintii scoli private. (eram ironica...)

Ti se pare tie ironie, dar asta-i adevarul! In general cand ajungi sa castigi ai timp mai putin si incep sa devina iritante asteptatul la coada, scoala publica. Si tot asa. Si esti dispus sa platesti in plus ca sa ai ceva mai placut, mai rapid. Serviciile publice nu au de ce sa fie luxoase. Ar trebui sa fie functionale si sa asigure un minim indiferent ca vorbesti de sanatate sau invatamant.

de acord, dar sa fie optiunea mea, oricat as fi de bogat, sa imi duc copiii la scoala de stat pentru care am cotizat, sau sa ii duc la una privata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

AB_AC, inteleg ce spui dar vorbim de lucruri diferite. Tu te referi la social. Aici contributiile pentru sanatate nu sunt doar pentru social. Sunt obligatorii si de ele beneficiaza toata lumea. Operatiile pe cord deschis si transplantul de ficat facut in unitatile de stat pentru cazuri sociale sau ne-sociale sunt suportate din aceleasi contributii despre care vorbeam.

Mergi la inceput

Citat:
sunt total de acord cu separarea asigurarilor de stat sociale si a celor facultative. doar ca, in cazul acesta, as vrea sa mi se plafoneze asigurarea de sanatate la o anumita suma maxima lunara, iar diferenta sa o platesc catre asigurarea facultativa. ceea ce nu se intampla la noi. din contra, am cotizat mult si mi s-a plafonat, de exemplu, indemnizatia pentru concediul prenatal. dar e ok si asa.

insa, nu sunt de acord ca eu sa platesc procent neplafonat din salariu si sa nu pot beneficia de ceea ce beneficiaza toti asiguratii, pe motiv ca am salariu mai mare. sau sa mi se spuna sa nu intind mana la serviciile sociale. o intind cand vreau, daca vreau. daca nu vreau sa o intind, imi fac asigurare privata. dar sa fie optiunea mea.

Nu cred ca pricepi logica. In State nu ai nici un fel de serviciu, nici indemnizatie nici nimic daca nu ai in mod obiectiv nevoie: nu te descurci fara. Ai concediu de maternitate 3 luni pentru ca esti considerata in convalescenta, prelungibile la sase daca sunt probleme mari cu copilul. In general nu ceri nimic sistemului cata vreme esti capabil de munca si nu mori de foame.

Plafonul la 80K per persoana de acum si viitorul 150K per persoana lasa extrem de putina lume in afara plafonului. Toata clasa medie plateste sa zicem "neplafonat" pentru ca e sub plafon. Cei care vad plafonul de 80K reprezentau in 2007 aproximativ primele 10% ale populatiei castingand peste $113,018 si platind 71.2 % din taxele US.
Ca sa aveti o idee globala din datele oficiului cu impozitele IRS din 2007: 90% din americani castigau sub $110,000, 9% castigau intre $110,000 si $400,000 si 0.9 intre $400,000 si $2,000,000.
Puteti gasi datele aici tabele excel
http://www.irs.gov/taxstats/indtaxstats/article/0,,id=98123,00.html

E amuzant sa vedeti ca dupa ce ca platesc taxe fara a beneficia de "ajutor social" aceiasi americani din topul de 10% macar inante de criza prin 2007 erau si in topul celor care dadeau pentru caritate. Da reduce taxele. Dar daca castigi peste 150K te arde Alternative Minimal Tax asa ca poti sa te opresti din donat ca nu-i "avantajos".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

sistemul de asigurari de la stat din State difera de sistemul din Rom.
In state doar cei cu un nivel salarial f. scazut (sau care nu lucreaza)poate beneficia de asigurari medicale de la stat.

Iar cand beneficiezi de aceasta asigurare de la stat sunt f. multe proceduri care nu sunt acoperite... si daca le vrei sau ai nevoie le platesti din buzunar ori daca nu ai bani nu le faci...ori le platesti mai tirziu(devii datornic).
Cand ai nevoie de un consult medical, daca nu este urgent astepti si o luna.
Cand ai asigurare de la stat,nu poti face analize asa cum vrei tu si cand vrei tu. Trebuie sa fie recomandate de medic, ca fiind neccesare...apoi aprobate de asigurare.Asta neccesita timp.
Doar in caz de urgenta se fac imediat.

Chiar si cu asigurarile de la privat, de unde lucrezi nu toate acopera tot ce vrei/ai nevoie... decat daca platestio suma considerabila pe luna.
De multe ori trebuie sa platesti co-plata pentru proceduri/teste...etc.
Deci sa nu se inteleaga ca daca ai asigurare medicala in State, gata ai tot ce vrei si cand vrei... pe o suma modesta lunara.

La fel si cu sistemul de ajutor financiar. Mai ales pe batrini, statul ii ajuta daca nu au bani sa se intretina, dar dupa ce mor daca nu au mostenitori le ia statul casa.

michelle

Mergi la inceput

Citat:

AB_AC, inteleg ce spui dar vorbim de lucruri diferite. Tu te referi la social. Aici contributiile pentru sanatate nu sunt doar pentru social. Sunt obligatorii si de ele beneficiaza toata lumea. Operatiile pe cord deschis si transplantul de ficat facut in unitatile de stat pentru cazuri sociale sau ne-sociale sunt suportate din aceleasi contributii despre care vorbeam.

Contributiile sunt suportate de toti pe peste tot. Ele au un caracter social intrucat desi eu platesc nu am dreptul la ele pentru ca nu-s saraca.

Foarte rau. Operatiile pe cord deschis ale celor care nu-s saraci trebuiesc suportate de asigurarile private pe care clasa medie si bogata ar trebui sa le platesca in consecinta. In acest fel sistemul ar fi mai degrevat si ar beneficia de ajutor cei care chiar au nevoie. Nici asa nu ar fi suficient. Adica in US nu-i suficient si cu toate restrictiile de acces se prevede falimentul asigurarilor sociale in vreo 30-40 de ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

AnaisG, dincolo de "mentalitatea romaneasca", care sunt solutiile tale?

libelula,

Citat:
adica eu am invatat 12 ani in facultate (facultati) ca sa ajung de la traducator la manager de firma profitabila, doar ca sa o duca altii mai bine pe munca mea si pe neuronii mei si pe noptile mele de invatat???

pardon... ia sa stea si domniile lor cate 11-12 ore pe zi la job si weekendurile la scoala, si dicutam apoi despre cat si cum si cui trebuie impartit.

Exact ce spuneam. Numai ca eu nu am folosit cuvantul "zero".

Bun.

libelula, din venitul tau net lunar, cat esti dispusa sa aloci, lunar, asigurarilor de sanatate de stat? Acea limita maxima (plafon) de care vorbesti? Si ce ai dori sa fie incluse in suma respectiva?

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:

Carevasazica, operatiile pe cord deschis si transplantul de ficat din unitatile de stat sunt complet gratuite, nu trebuie sa te prezinti cu niciun fel de plic...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Nu cred ca pricepi logica. In State nu ai nici un fel de serviciu, nici indemnizatie nici nimic daca nu ai in mod obiectiv nevoie: nu te descurci fara. Ai concediu de maternitate 3 luni pentru ca esti considerata in convalescenta, prelungibile la sase daca sunt probleme mari cu copilul. In general nu ceri nimic sistemului cata vreme esti capabil de munca si nu mori de foame.

Plafonul la 80K per persoana de acum si viitorul 150K per persoana lasa extrem de putina lume in afara plafonului. Toata clasa medie plateste sa zicem "neplafonat" pentru ca e sub plafon. Cei care vad plafonul de 80K reprezentau in 2007 aproximativ primele 10% ale populatiei castingand peste $113,018 si platind 71.2 % din taxele US.
Ca sa aveti o idee globala din datele oficiului cu impozitele IRS din 2007: 90% din americani castigau sub $110,000, 9% castigau intre $110,000 si $400,000 si 0.9 intre $400,000 si $2,000,000.
Puteti gasi datele aici tabele excel
http://www.irs.gov/taxstats/indtaxstats/article/0,,id=98123,00.html

E amuzant sa vedeti ca dupa ce ca platesc taxe fara a beneficia de "ajutor social" aceiasi americani din topul de 10% macar inante de criza prin 2007 erau si in topul celor care dadeau pentru caritate. Da reduce taxele. Dar daca castigi peste 150K te arde Alternative Minimal Tax asa ca poti sa te opresti din donat ca nu-i "avantajos".

cate salarii medii anuale inseamna 113.000 $?

Mergi la inceput